Ahoj, na konec září jsme si naplánovali 4 denní návštěvu Berlína. Včera jsem ale zjistil, že 27. září se v Berlíně koná maraton, kterého se účastní přes 50 000 lidí + další tisíce lidí budou kolem trati. Teď přemýšlím, jestli je dobrý nápad tam v té době být jako turista. Toho 27.9 už bychom měli jet odpoledne domů, ale přeci jenom už asi budou chystat tu trať v sobotu. Tzn. čekám nějaké uzavírky, pohyb po městě bude asi nějak omezen. No a v tu neděli bude všude spousta lidí tzn. že už asi nebude jednoduché něco vidět někam se dostat. Máte někdo zkušenost, jak to v metropolích vypadá během konání takovéto akce? Zatím máme zabookované pouze jízdenky na vlak+autobus, které není problém přebookovat na jiný termín. Tak právě přemýšlím, jestli raději nezvolit jiný termín. .

Návštěva Berlína během konání maratonu - dobrý nápad?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

13 reakcí

Ahoj,

na konec září jsme si naplánovali 4 denní návštěvu Berlína. Včera jsem ale zjistil, že 27. září se v Berlíně koná maraton, kterého se účastní přes 50 000 lidí + další tisíce lidí budou kolem trati.

Teď přemýšlím, jestli je dobrý nápad tam v té době být jako turista. Toho 27.9 už bychom měli jet odpoledne domů, ale přeci jenom už asi budou chystat tu trať v sobotu. Tzn. čekám nějaké uzavírky, pohyb po městě bude asi nějak omezen. No a v tu neděli bude všude spousta lidí tzn. že už asi nebude jednoduché něco vidět někam se dostat.

Máte někdo zkušenost, jak to v metropolích vypadá během konání takovéto akce? Zatím máme zabookované pouze jízdenky na vlak+autobus, které není problém přebookovat na jiný termín. Tak právě přemýšlím, jestli raději nezvolit jiný termín.

0

v Praze se trat na maraton pripravuje brzo rano v den konani akce. Podle me to tak bude i v Berline. Jinak - ja bych tam zustala na ten maraton, je to super atmosfera smiley

0 Citovat

Atmosféru beru, může to být zajímavé. Nikdy jsem podobnou masovou akci neviděl. Na druhou stranu toho počtu lidí všude a potencionálního zmatku se spíš děsím. smiley

Nemáte tušení, jestli vyšší ceny platí pouze pro tu neděli nebo i dny dřív?

Je dobrý že ta trať se chystá až v neděli od rána. Myslel jsem, že už sobota bude zasekaná. Vzhledem k tomu, že v 15:00 hodin nám jede bus zpět, tak se jedná jen o pár hodin, takže by teoreticky šlo si na tu neděli naplánovat nějakou akci/místo mimo centrum/trasu.

No osobně bych asi taky volil jiný termín, no a aby to nebylo jednoduché, tak přítelkyně by tam na ten maraton zůstala smiley

0 Citovat

Bydlení řešíme přes AirBnb a všiml jsem si o něco vyšších cen právě v tomto týdnu - ne u všech ubytování, ale někde jo.

No studentagency bus máme zabookovaný na 15:00 s příjezdem do Prahy v 19:55, kde máme 2 hodiny na přestup na vlak směr Ostrava. Kdybychom ho nestihli, tak máme smolíka a musíme až dalším ráno.

To zpoždění je vždy nebo jen toho 27.9. kvůli tomu maratonu? Ptám se proto, jestli pak není lepší vyrazit už v 13:00 z Berlína a mít v Praze více času na přestup, pokud by ty 2 hodky byly málo. Volili jsme právě těch 15:00, abychom měli ještě trošku času i v tu neděli.

0 Citovat

Já bych byl úplně v klidu, v Berlíně 50 tisíc lidí není nic zásadního, v březnu jsem tam běžel půlmaraton, kde bylo skoro 30 tisíc účastníků tuším a jediný omezení bylo během závodu. Co se týče maratonu, počítal bych, že na toho půl dne se prostě vyhnu úplnýmu centru a nebo bych se šel podívat, jak už tady někdo říkal, třeba zažiješ novej světovej rekord na vlastní oči, je to nejrychlejší maratonská trať na světě smiley

0 Citovat

ja mela se SA zpozdeni na ceste do Berlina hodinu - uz z Prahy a z Berlina jsme meli 30minut... Plus pak jeste povinna zastavka ridice...

0 Citovat

tak v cervnu jel jeden ridic a nemenil se v Drazdanech s nikym... smiley asi nemeli zrovna dobrej den smiley je teda pravda, ze zavod se bezel az vecer, takze mi to zpozdeni nevadilo... jinak co jeste Flixbus? ten ma obcas i "rychliky" tak treba i to...?

0 Citovat

Mrknu tedy i na ostatní společnosti co jezdí do Prahy. Blbé je, že jsem u SA nabil kredit na tuhle cestu, ale co, při nejhorším by mi zůstal na nějakou jinou.

0 Citovat

Kredit ti vrati, taky sem ted takhle stornovala jizdenky a nechala si vratit kredit...

0 Citovat

Bezel jsem to loni... metro normalne funguje. Oblast Bundestagu a Braniborske brany je v den zavodu uzavrena a dostanes se tam jen jako ucastnik zavodu a nebo s povolenim vstupu... probihaji striktni kontroly. Trat se zacina pripravovat uz v sobotu vecer... od nedele cca 6h rano jsou uzavreny ulice prilehle k trati... auta maji samozrejme zakaz parkovani. Maraton sam o sobe zazitek na cely zivot... minuta pred startem a cilova rovinka se neda popsat... to se musi zazit.-) I v roli divaka je to zazitek... 50 000 bezcu je neskutecna masa. Pokud i tak nemas zajem doporucuju navstevu Donauturm... v okoli je nadherny park a na vezi si muzes dat treba zmrzku. Tam i nazpatek jsem jel vlakem a pohode... zadny zacpy a dojeli jsme presne na cas.-)

0 Citovat

Jestli nejedes autem, tak bych si s tim vubec nelamal hlavu smiley Berlin je dost velke (a zajimave) mesto na to, abys ses maratonu vyhnul, ja bych si tim vubec nenechal menit plany..

Jinak SA sli s kvalitou hodne dolu - kdyz jsem byl na Erasmu ve Vidni tak jsem s nima jezdil dost pravidelne a strasna spokojenost a v breznu jsem jel po navratu z MIA prave trasu Berlin - Praha a s SA uz nikdy v zivote nepojedu.. Kdyz pominu fakt ze jeden z ridicu byl idiot (coz dokazoval svym hlasitym verbalnim projevem celou cestu), tak alespon mohl dbat na osobni hygienu a nesmrdet na cely autobus smiley

Jediny horsi dopravni zazitek nez tahle cesta bylo cervencove dobrodruzstvi, kdy jsem usoudil ze usetrim firme nejake penize (one way MUC - PRG 13,8k) a vyrazim prvni tridou (prekvapive i zazitky z "ordinary class" v Indii byly vsechny prijemnejsi - a to jenom znalci Indie vedi o cem pisu) z Mnichova do Prahy vlakem, ale to byla bohuzel zkusenost tak strasna, ze nejsem schopen ji ve foru zreprodukovat, protoze nenachazim vhodna.

A posledni rada ohledne ubytka - v Berline (stejne jako treba v Praze) prevysuje nabidka poptavku, coz znamena celkem priznive ceny pro cestovatele - sice jsem tam vzdycky jenom na noc, nicmene vetsinou (a to nejsem snob, vetsinou davam prednost 3* - 4*) si tam dopreju a zaplatime si 5* (<100euro) - dobra 3* se da okolo 1200kc pro 2..

0 Citovat

Díky za názory! Vypadá to, že plány měnit nebudeme a vyrazíme v plánovaný termín. Přeci jenom v tu neděli už odjíždíme, takže nám to nabourá max dopoledne, které naplánujeme někde mimo trať. Jen asi posuneme odjezd z 15:00 na dřívější čas, aby zůstalo více času na přestup na vlak v Praze, přeci jenom nocovat na nádraží kvůli dvou hodinám navíc v Berlíně se mi nechce.

Já zatím nemám se Student Agency autobusy zkušenost, ale už podle ceny to beru jako low cost, takže nečekám nic převratného. Ale pro klid duše checknu ceny a jízdní řád jiných dopravců (Eurolines, FlixBus). Osobně nemůžu srovnávat, takže můžu dát max. na názory ostatních.

S tím ubytováním je to zajímavé. Koukal jsem na hotely na booking.com a nevím jestli je to tím maratonem, že jsou ceny vyšší, ale neviděl jsem tam slušnější hotel (alespoň 3* a hodnocení nad 7), kde by ty 4 noci nevycházely kolem 10k. Za cca 1200Kč jsem viděl snad jen nějaké last minute nabídky na termíny s odjezdem za dva dny. Nejspíš budeme ubytování řešit přes AirBnb. Slušný byt v centru (čtvrť Prenzlauer Berg) se dá sehnat mezi 7000 - 8000 Kč.

Když už se tu ta diskuze takhle rozjela, nemáte tipy, kde vyrazit v Berlíně levně za nákupy - oblečení?

0 Citovat

Berlin behem maratonu je uplne na prd, uz jsem to zazil. Prakticky cely centrum okolo Braniborsky brany je plny tribun, leseni a zabran. Nebrat.

0 Citovat

30 km od Berlina je DESIGNER OUTLET BERLIN. Podle google maps se tam dá dostat i pomocí MHD. Osobní zkušenost s tím outletem nemam. Chystam se tam až na podzim.

0
13 reakcí