Prosim o radu. Na cestovani chci mit platebni karty vsechny tri - Maestro, Mastercard i Visu. Jake banky byste doporucili? Ted mam Visu od MBank a vytaci me jak jejich kurz, tak povinnost platit kartou... dokud tam ta povinnost nebyla, brala jsem tuto kartu jako zalozni a neplatila s ni. Ale Visu uz vydava snad jen Zuno a CS. Zuno na me moc dobre nepusobi, ale kdyz to chci jen kvuli karte... kurzy horsi nez MBank nebudou. Maestro mam od FIO, ta se osvedcila v Nemecku, kde se jinak pomalu platit neda, ale uz neni zadarmo, ale za 99. Zdarma jde vydat snad jen k uctu GE Money, tak nevim, jestli je lepsi zaplatit FIO nebo akceptovat kurzy GE. Hledam nejakou dalsi variantu, ale nenachazim. Mastercard - tu bych chtela od Equabank. Prijde mi, ze ma nejvyhodnejsi podminky. Nebo Unicredit. Zdarma mi ji navic vyda FIO, ktera mi jinak vyhovuje... Jaky mate nazor? .

Bankovni karty

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Prosim o radu.
Na cestovani chci mit platebni karty vsechny tri - Maestro, Mastercard i Visu.
Jake banky byste doporucili?
Ted mam Visu od MBank a vytaci me jak jejich kurz, tak povinnost platit kartou... dokud tam ta povinnost nebyla, brala jsem tuto kartu jako zalozni a neplatila s ni. Ale Visu uz vydava snad jen Zuno a CS. Zuno na me moc dobre nepusobi, ale kdyz to chci jen kvuli karte... kurzy horsi nez MBank nebudou.
Maestro mam od FIO, ta se osvedcila v Nemecku, kde se jinak pomalu platit neda, ale uz neni zadarmo, ale za 99. Zdarma jde vydat snad jen k uctu GE Money, tak nevim, jestli je lepsi zaplatit FIO nebo akceptovat kurzy GE. Hledam nejakou dalsi variantu, ale nenachazim.
Mastercard - tu bych chtela od Equabank. Prijde mi, ze ma nejvyhodnejsi podminky. Nebo Unicredit. Zdarma mi ji navic vyda FIO, ktera mi jinak vyhovuje...
Jaky mate nazor?

0

Ak chces cestovat, tak odporucam aj kreditku. U nas na slovensku mam Maestro z Unicreditu, Mastercard kreditku a VISU v Zuno, do zalohy este Visa mBank smiley ale tie ich terajsie podmienky ma stvu, takze pouzivanie ich karty som obmedzil na minimum. Visa karty absolutne nepouzivam lebo maju zly kurz a este niekedy aplikuju cross border fee 2% , Maestro aj mastercard maju kurzy podobne - dobre. V Gruzinsku som mal s maestrom dokonca lepsi kurz ako mali zmenarne, letenky zase kupujem kreditkou, rovnako dobry kurz a plus ak by sa nahodou nieco pokazilo, tak reklamaciu budu riesit urcite rychlejsie kedze clovek mina ich peniaze smiley

0 Citovat

Je to věc osobního vkusu. Nemám peníze u Kellnera, J&T a jiných podobných postkomunistických veksláků "našich", proto bych tím méně dával peníze mafiánům ruským nebo rovnou Kremlu (Sberbank).

0 Citovat

Důležité je sledovat kurzy platebních karet, nejsystematičtěji se tomu v ČR věnuje server Měšec - http://www.mesec.cz/clanky/kurzy-plateb ... ich-karet/

Je důležité mít jednu VISA kartu, jednu Mastercard, už jsem zažil situaci (po snědené večeři), že restaurace akceptovala jen VISA kartu a já měl u sebe jen Mastercard.

Poměrně zajímavý je pro cestovatele Účet plus od Zuno, který je za jednoduchých podmínek zdarma a nabízí neomezeně (!!!) výberů v zahraničí zdarma a slušný kurz (karta nemá ani nejlepší kurz, ale ani nejhorší na rozdíl od mBank) - https://www.zuno.cz/produkty/bankovni-ucet-zadarmo/

Více informací o bezplatných účtech a kartách jsme psali zde: http://www.skrblik.cz/banka/bankovni-ucty-zdarma/

0 Citovat

Ad karty.

Je nějaký tip, trend, jak pracovat s kartami/účtem pro cestovatele?

Co jsem pročítal a poptával se, spousta více cestujících lidí doporučuje následující body:

1) mít více karet, respektive MasterCard a Visu (může se stát, že náhodou budete v nouzi a nebudou akceptovat právě jednu kartu)
2) mít separátní účet pro cestování, z něj platit ubytování, jeho karty používat v cizině (pokud vám někdo okopíruje data ke kartě či ukradne kartu v zahraničí, nebude luxovat ofiko účet)
3) rozlišují kreditní/debetní karty

Řešíte to někdo?

0 Citovat

Kazdemu odporucam appku Revolut - karta zdarma, vybery a platby vsade na svete zadarmo. Cez appku si tam z "hlavnej" karty "nabijem" obnos ktory potrebujem prave, prip. rezervu a nemam problem. Urcite aj kreditka sa zide na rezervacie ubytka/auta - Mastercard zo Zuna zdarma (lahka sprava cez appku, internetove platby mam zakazane, zapinam len ked treba, otazka par klikov). Urcite zdarma sa oplati aj Diners Pure, ktoru ale zase vsade neberu, ale ako rezerva fajn a da sa sparovat s Paypal. A v dnesnej dobe nie je problem ucet zadarmo, tak taky cestovatelsky mam vo Fio, kde mi odchadza kazdy tyzden "sporenie na cesty" smiley

0 Citovat

Tak já bych to zase moc nedramatizoval. Je dobré mít na cestách 2 karty, ideálně od 2 asociací a nejlépe 1 kreditní smiley

0 Citovat

Jsem na tom podobně jako cali - mám jednu kreditku, jednu debetku, to vše u ČS, kde mám normálně hypotéku i všechny další bankovní produkty. Je to i trochu z pohodlnosti - jednou je levnější ta banka, jednou ta, v jedné je levnější tohle, jiná má výběry zdarma... Než študovat všechny podmínky všech bank a pak si neustále nějak přeposílat peníze z účtu na účet, tak to mám radši všechno v klidu u jedné instituace. Asi to není nejlevnější, ale rozhodně to je uživatelsky pohodlné.

0 Citovat

Jasně, souhlasím.
Neřeším, která banka má výhodnější tu kartu a která onu, jaké jsou směnné kurzy, atd.

Šlo o to, zda lidi tady mají klasika jeden hlavní účet na nájem, nákupy, školku, k němu dvě karty a z tohoto účtu i hradí ubytka v zahraničí, platí v zahraničí kartama k tomuto účtu a nebo preventivně mají třeba u téže banky ještě jeden účet a cestování si řeší z něj.

Je to jen zvědavost, bo většina lidí to jede na jeden účet a třeba dva lidi okolo mě to už mění po špatných zkušenostech ze zahraničí na jeden ofiko domácí účet a jeden cestovatelský.

0 Citovat

no já mám dvě debetky - od mBank Visu a od Fio MasterCar
kreditku považuji za zbytečnost
pouze jeden účet mám jako cestovatelský,na tom druhém prachy držím a kartou od něho platím opravdu jen výjmečně a limity mám jinak stále na nule

a na cesty beru stejně pouze Visu a spíš jako zálohu a garanci hotelům apod. jinak vozím dostatečnou hotovost

0 Citovat

Tak zas pokud ma na debetce dostatecny zustatek a limity, tak nikdo nemusi vedet, ze to neni ve skutecnosti kreditka, ze... smiley (Ano, dneska se to uz pise primo na kartu, ale na to nikdo nekouka).

0 Citovat

Naposled v září v Boca Chica v normálním obchodě, nechtěli ani cash USD a ani debet MC, musel jsem zpátky do auta pro kredit VISA. Vyloženě tam chtěl vidět ten hologram s "Credit":-) Auta a hotely jsou samo klasika...

0 Citovat

Tak to by mi nepomohla ani MC kreditka (pravda, je uz postarsiho data vydani, ale dnes stale platna), protoze na ni sice je hologram, ale Credit na nem napsano neni. A pokud by nekdo koukal jenom po hologramu, tak ten byval par let zpatky i na debetkach (dneska je na zadni strane).

Ale hlavne selskym rozumem nemuzu prijit na zadny racionalni duvod, proc by prodejce (majitel terminalu) mel uprednostnovat kreditku pred debetkou? Snad kdyz tam ten zakaznik strci (jakoukoliv) kartu a terminal ji schrousta (Payment Approved), tak mi to muze byt uplne jedno co je za kartu, nebo ne ne?

0 Citovat

Banka ta na kurze odrbe furt, ale neplatis poplatok za vyber z bankomatu inej banky (v zahranici v radoch stokorun za vacsi vyber). Dalsia vec - si takmer bez rizika, ze ti niekto vyrabuje ucet.

0 Citovat

Prave teraz som si dobil Revolut za 10 Eur.
CSOB mi chargla 26.912 Kc / Euro.
Stredovy kurz 27.027 Kc / Euro.

Uvidim, kolko to bude, az sa to zauctuje.

0 Citovat

taka mensia zmena v Revolut, mesacne maximalne sa da vytiahnut z bankomatu 650 euro, potom 2% poplatok. Myslim, ze v 99% pripadoch je to vlastne stale to iste. Ostatne veci nezmenene a presne, ako druha karta a ochrana hlavneho uctu, tak super.

0 Citovat

Tak ja som tiez rozmyslal, ze by sa tam dali tocit peniaze ak by kreditka vracala za platby, ale asi to takto majú ošetrene

Sent from my M351 using Tapatalk

0 Citovat

JJ je to blbé, ale stále o tom uvažuju jako o takovém bezpečném řešení - prostě nemuset používat svoji kartu, ale tuhle, kde mám jen omezený počet prostředků.

0 Citovat

ved presne, o to ide, ochranit hlavny ucet a mat aj dalsiu kartu ako backup bez potreby otvarania si nejakeho dalsieho uctu v banke.

0 Citovat

Aha, skoda, ale tak diky za upresneni. Ja naposled Revolut doplnoval na podzim a to to jeste slo smiley

0 Citovat

Trosku z jineho soudku.. Zkousite s ceskyma platebnima kartama platit bezkontaktne v zahranici? Jde vam to bez potizi, nebo ne? Dva tydny zpet jsem zkousel platit v Mekaci v Bangkoku, ale terminal vyhazoval error a klucina se tam s tim pak chvili trapil. Bylo to Airbank MC kartou.. Jake mate zkusenosti vy?

0 Citovat

Já osobně žádný problém zatím nezaznamenal (ani u bezkontaktních plateb) a to jsem velký příznivec platby kartou a výběrů z bankomatu (místo výměny ve směnárnách), takže je používám velmi často.

0 Citovat

Bezkontakt nefunguje všude, zřejmě to bude i omezeno pravidly banky a místními poměry. Např. v US ti jen projedou čtečkou a hodíš podpis, žádný PIN se nedává.

0 Citovat

Tak samo tě můžou ošidit ve směnárně nebo ukrást peněženku....

0 Citovat

no ja to chapem tak, ak sa ti snazia "vyluxovat" debitku, tak povedzme z nasporenych 1000 euro mas k dispozicii kym ti peniaze vratial len 200 euro. No ale ked ti zoberu peniaze z kreditky, tak z nasporenych 1000 euro co mas na ucte mas stale 1000. A to moze napr. v zahranici pocas dovolenky zohrat dost vela, najma po tom ako treba kartu aj zablokovat.

0