Ahoj, pokud byste měli jmenovat jedno místo, kde vás nejvíce zklamalo/šokovalo chování místních lidí, jaké by to bylo? Za mě myslím, že už jsem toho procestoval docela dost a tak vím, že všude se najdou zlí/nepříjemní jedinci. Někde jich je více, někde méně, ale nikdy jsem neměl problém jako takový s celým městem/skupinou obyvatel na daném místě. V Praze jsou přeci také kapsáři, půlka lidí se mračí a taxikáři vás chtějí okrást, nicméně v tom celkovém počtu se to ztratí a dovolím si říct, že atmosféra je dobrá. Avšak to se nedá říct o Athénách, které jsem nedávno navštívil. Nebudu tu rozepisovat každou jednotlivou situaci, ale když jsem to zpětně bilancoval, za 24h v tomto městě jsem napočítal nějakých plus mínus 15 pro mě velmi negativně šokujících situacích či jednání místních lidí, což byl defacto za ten den tedy skoro každý kontakt s lidskou bytostí.. Za mě tedy Athénské památky a město jako takové hezký - ale ty lidi, proboha.. Samozřejmě toto bylo jěstě umocněno tím, že jsem navštívil x řeckách ostrovů a měl jsem tedy i od Athén jístá očekávání, o to víc jsem pak nestačil zírat. Za mě tedy lidé v Athénách obrovský mínus - tam už se z principu vrátit nikdy nehodlám, ti lidé tam si dle mého názoru nezaslouží byť jen jednoho jediného turistu.. Ano, pár světlých výjimek tam bylo, ale žalostně málo. Máte někdo s Athénama či jiným místem podobnou zkušenost? .

Místo, kde mě nejvíce zklamali místní lidé

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ahoj,

pokud byste měli jmenovat jedno místo, kde vás nejvíce zklamalo/šokovalo chování místních lidí, jaké by to bylo?

Za mě myslím, že už jsem toho procestoval docela dost a tak vím, že všude se najdou zlí/nepříjemní jedinci. Někde jich je více, někde méně, ale nikdy jsem neměl problém jako takový s celým městem/skupinou obyvatel na daném místě. V Praze jsou přeci také kapsáři, půlka lidí se mračí a taxikáři vás chtějí okrást, nicméně v tom celkovém počtu se to ztratí a dovolím si říct, že atmosféra je dobrá.

Avšak to se nedá říct o Athénách, které jsem nedávno navštívil. Nebudu tu rozepisovat každou jednotlivou situaci, ale když jsem to zpětně bilancoval, za 24h v tomto městě jsem napočítal nějakých plus mínus 15 pro mě velmi negativně šokujících situacích či jednání místních lidí, což byl defacto za ten den tedy skoro každý kontakt s lidskou bytostí.. Za mě tedy Athénské památky a město jako takové hezký - ale ty lidi, proboha.. Samozřejmě toto bylo jěstě umocněno tím, že jsem navštívil x řeckách ostrovů a měl jsem tedy i od Athén jístá očekávání, o to víc jsem pak nestačil zírat. Za mě tedy lidé v Athénách obrovský mínus - tam už se z principu vrátit nikdy nehodlám, ti lidé tam si dle mého názoru nezaslouží byť jen jednoho jediného turistu.. Ano, pár světlých výjimek tam bylo, ale žalostně málo.

Máte někdo s Athénama či jiným místem podobnou zkušenost?

0

?? byli jsme v Aténách sice jen 2 dny, ale určitě jsme žádný problém s lidmi neměli, normálka v pohodě jako všude jinde... neměls na tričku nějaký hanlivý nápis?

0 Citovat

Já teda musím říct, jak se tu o Athénách psalo celkem negativně, tak jsem se v neděli vrátil a na mě udělaly velmi dobrý dojem. Lidi právě naprosto v pohodě, město má fajn atmosféru a Akropole je fakt pecka, myslím, že kdo vynechal, tak musím mít dojem z Athén tak poloviční, protože kromě ní + dalších řeckých a rímských památek kolem, Plaky a Lykabethosu tam toho moc dalšího není.

0 Citovat

Tak jsem zvedavy, co tu pribudou za komentare Krome novych pobaltskych republik a Finska jsem jiz navstivil vsechny Evropske staty i jejich hlavni mesta a prave Atheny jsou jedinym hlavnim mestem, kde jsem nebyl i kdyz v Recku na ostrovech vicekrat a na nich me prisla vzdycky vstricnost ,,treba letos jsme byli na Korfu v Ermones mare a takovou vstrictnost a perfetni ubytovani jsme zazili jen malokde ,

0 Citovat

V Aténach som nebol, tak neviem, ale naposledy ma celkom sklamalo Bali - a hlavne ľudia tam. Keby som to nemal s čím porovnať tak si poviem, že sa chovajú ako chrapúni preto, že si ochraňujú to "svoje" pred narušiteľmi zo západu, ale nie. Nič exkluzívne som tam nenašiel, zato si celkom nekompromisne pýtali pomaly aj za sedenie na lavičke. Už Jáva bola v tomto smere celkom low level intro, ale Bali tomu dalo korunu. Takže - za mňa v tomto smere Bali.

Nie je to o krajine ako takej, nechcem generalizovať. Je to o konkrétnych ľuďoch čo sme tam mali "šťastie" stretnúť. Vôbec nechcem povedať, že každý Balijec je chrapúň ...

Osobná skúsenosť.

0 Citovat

Vsetko je to o individualnych ludoch, nemozem na ziadnu krajinu napisat vyslovene sklamanie, ale pocitovo u mna existuje jedna krajina, kde sa citim nesvoj ... a to Taliansko. Ludia su tam akokeby bez emocii a cele mi to pripada ako zaplat a vypadni. Samozrejme nikdy vam to nedaju najavo, ale z toho ich nijakeho pohladu mi je vzdy divne. Naopak, milo prekvapilo Gruzinsko. Ludia su tam prijemni, nezistne vam pomozu, uvolnia miesto lebo ste turista, domaci v metre pomerne hojne hadzali chudobnym drobne mince do klobuka, a cely ten ich svet je take pre turistu prijemne miesto.

0 Citovat

Treba za me je to Bali. Jakym zpusobej me prezentovano, tak jsme ho projeli krizem krazem a nemuzu rict nic o lidech, na ktere jsme narazili (ridici, ubytovatele), ale neuveritelne nas stvali "radoby pruvodci bez kterych preci nemuzete dovnitr", kteri opravdu chteli veeeelke vypalne a prodejci. Po navsteve hodne zemi v Asii bylo bali trochu zklamanim a prave jen a jen kvuli lidem. Dokonce moje matka, ktera miluje nakupy vsude na svete, tady nakupovat nechtela smiley

0 Citovat

Nenapadá mě země, kde by byli vyloženě místní nějaký nepříjemný. Souhlasím tady trochu s názorem na Italy, ale rozhodně bych ho negeralizoval. Trochu nepříjemně jsem se cítil v Tanzanii, kde prostě všichni tak "divně" koukaj na bělochy. Ale pokud už se s nimi dá člověk do řeči tak jsou většinou příjemní, ale prostě ten first look není příjemný. smiley
Naopak mě velmi překvapili lidi v Alžírsku a Ománu. V obou zemích jsou strašlivě milý lidi i když kolikrát neumí ani slovo anglicky (zejména v Alžírsku) smiley

0 Citovat

No tak zrovna v Athénách se to asi projevilo nejmíň ta ekonomická situace, navíc už se odrazili ode dna, musel jsi mít fakt velkou smůlu nebo nějak jsi to blbě navnímal, protože lidi tam jsou úplně v klidu (na velkoměsto).

0 Citovat

K Bali jen tolik, že mě tam s prominutím dost sr*li někteří tzv. "majitelé" jakože soukromé cesty a za průchod požadovali výpalné. Pěší treky si pokud možno plánuju sám a toto se mi tam stalo poprvé. Jinak Java už byla v tomto docela v pohodě. Jak je tady už ale psáno, je to vždy o konkrétních lidech...třeba teď po návratu z Vietnamu mě pěkně nas*ala na hlavním nádraží zvláštním (v Praze se s tím často setkávám) přístupem k zákazníkovi při nákupu kávy v bistru jedna prodejkyně. Tak jsem si jen řekl, jsem holt doma, ale celou Prahu kvůli tomu odsuzovat nebudu smiley

0 Citovat

V Athénéch jsem tedy s nikým problém neměl. Ani s obyčejnými lidmi ani s prodejci a restauratéry (ti byli rádi za každé euro a chovali se tak mile, že jsem to nikde jinde v Evropě nezažil).

Město, kde mě nejvíc zklamali lidé je pro mě rozhodně Paříž. Město jako takové není zas tak špatný, ale ty lidi... Různé pochybné existence, zejména v metru, ale i kolem největších památek, kteří buď dosti agresivně žebrají nebo se ještě více agresivně snaží prodat všelijaké cetky. Navíc jsem ještě nikde nezažil takovou aroganci lidí, jako právě v Paříži. Pro mě naprosto nepochopitelné, že i recepční v hotelech nebo obsluha v restauracích se absolutně odmítá bavit anglicky. I když bez problému rozumí, tak jsem téměř vždy dostal odpověď pouze ve francouzštině. Od jendnoho čísníka se nám dokonce dostala odpověď naprosto plynulou angličtinou, že dokud na něj nebudeme mluvit francouzsky tak se s náma nebude vůbec bavit. Tohle jsem opravdu nezažil nikde. I v zemích kde místní lidé neumí anglicky skoro nic, tak mají alespoň snahu se nějak domluvit, v Paříži ne.

Na druhou stranu na jihu Francie jsem na takové chování skoro vůbec nenarazil, tam turisty nepovažují za naprostý odpad.

Další velké zklamání z lidí jsem zažil v severní Itálii. Místí Italové se chovali dobře, ale to jak se chovali všelijaký migranti zejména v Miláně, proti tomu i v Pařízí byli prodejci cetek břídilové. Nemluvě o naprosté apatii místní policie s tímto cokoliv dělat, protože to aby někdo násilím držel holku za ruku, s tím že ji nepustí dokud mu nezplatí za pitomej provázek a o několik metrů dál stojící policista s tím nic nedělá, to už je fakt moc.

0 Citovat

jen jsem přečetl název topicu a okamžitě mě napadli Balijci. Čtu, čtu, ... a ono je to Bali tady už několikrát zmíněný smiley Tak vtíraví a nepříjemný lidi nejsou nikde jinde na světě. Byl jsem z nich otrávenej už po dvou dnech. Takže za mě taky suverénně Bali.
Čekal jsem něco podobnýho i v Maroku, ale tam to bylo v pohodě. Stačilo slušně odmítat cokoliv.

0 Citovat

a ja jsem cekal, ze za Bali budu ukamenovany smiley preci jen je to vysnena zeme pro spoustu lidi. A taky OK, pokud by to byla prvni Asie, tak si odnesu pocit, ze to bylo vsechno bozi... Ale treba Malajsie, Kambodza nebo i Thajsko? To se neda srovnat smiley

0 Citovat

Bali:
a) nejdříve výpalné za nic - bylo to v průvodci uvedené to místo
b) pozvání do chrámu ve vesnici na upatí sopky - zrovna byl nějaký festival - všichni usměvaví - NEBYLO TO V PRUVODCI TO MISTO

Tedy podle mě jsou lidé všude fajn, dokud nezačnou být zavalení turisty - pak toho někteří začnou zneužívat. Zvláště pokud jim "západní turisté" zaplatí za cokoliv dokonce i nesmyslné částky - potom přestávají mít soudnost.

Né, že by mě lidé velice zklamali, spíš kde jsem zažil nejotravnější prodavače: Maroko. Ale po třech týdnech se je naučíte už taky celkem vyfu....at smiley

0 Citovat

osobne si myslim, že je to vysoko subjektivne vnimanie a mnohe v nas zanecha prave konkretny moj vnutorny vnem situacie to ako sa ja citim a vsetky tie keci okolo toho , vsak viete co myslim.

Ja som tiez ostal trochu zaskoceny na na taky kriticky pohlad na Atencanov, pretoze ja som tam bol v juni tohto roku a tiez vobec nemozem noc zle povedat, praveze mam opacne pocity smiley , mesto kludne, ziaden zhon, co sme kde potrebovali ochotne nam vsetci poradili, vecer preplnene taverny a vsetci sa standardne bavili, ziadna depresia.

Ale onehda som obdobne takto odlietal z RIMA. Som povedal vtedy ze moja noha nikdy viac na taliansku podu nevkroci. Velmi zla atmosfera, zli ludia, strasna doprava, vsade ma vsetci chceli len osmeknut.....ale dnes uz viem ze mnohe z toho som mal lan vnutorne nastavane v mojej hlave. Pretoze od vety som bol v Terste aj Neapole a musim povedat ze som si Talianov a Taliansko doslova zamiloval smiley . Vsetko je to len o konkretnom momente ako aj my rano vstaneme z postele a na koho natrafime ..a uz sa to potom nese tie "sracky" s nami cely den - vikend. Moj nazor smiley

0 Citovat

aj Rim, aj Ateny, aj Pariz dokaze byt otravne...ale nie miestny ludia, ale skor rozni "giftfromafrica"
miesni ludia su hlavne otravni v azii, ale ako bolo spomenute, najma na miestach spomenute v sprievodcoch ako lonely planet a spol smiley

0 Citovat

Za mě jednoznačně Kandy, Srí Lanka. Podle komentářů to bude takové odlehčené Bali. Nikde jinde na dovolené se lidem nepodařilo mě tak nasrat a to víckrát.

Jinak v Evropě to je celkově takové chladnější a člověk může mít skvělou, ale i velice špatnou zkušenost. Fakt záleží na štěstí.

Já vždy po cestách dostanu kopačku od Prahy ... zaručeně smiley
Ale město jako takové je v pohodě. ..

0 Citovat

A co má společné to, že Tě někde obrali o pěnženku společný s daným městem? Mohlo se Ti to úplně stejně stát v Praze, Londýně nebo kdekoliv jinde a proto tam už nikdy nepojedeš? To je hodně nelogická úvaha....

0 Citovat

matej15 : to co pises o Parizi a vlastne Francii vseobecne ,je stara znama vec ,,ale je na to velice jednoducha rada ,, naucit se par francouzskych slov ci vet a zkusit zacit komunikaci ve franczoustine , oni uvidi , ze to cloveku moc nejde a pripusti anglictinu a pokud ani ta nejde ,tak jsou ochotni komunikovat i nemecky,,ovsem pokud clovek zacne rovnou z nemcinou ,pripadne z anglictinou, tak ma nekdy smulu ... pouzivam tuto metodu pri cestach vsude a celkem to prinasi efekt nejen ve Francii i arabsky jsem se zkusil naucit par slov ,,navic v techto zemich ( Maroko Tunis , ) se mi hodil plnovous smiley

0 Citovat

Za mě Paříž a Bali.
V Paříži jsem vyfasoval pod Montmartrem od čmoudů do žeber. To když jsem jim po několikáté řekl, že od nich žádný kraviny nechci a pak do nich strčil. Málem jsem tam dostal. smiley
Okolo Eiffelovky taky, spousta otravných individuí. Náramky, růže, fotka s opicí. Co sakra dělá opice v centru Paříže a proč bych se s ní měl proboha fotit?
Na obhajobu města musím napsat že, kromě problémů s místními otravy, to nebylo v Paříži zas tak zlý.
Ohledně Bali se toho tady napsalo už hodně.
Otravní a vlezlí lidé. Tváří se jako andílci, ale snaží se vás obrat jak jen to jde. Samozřejmě i zde se pár vyjímek našlo.
Třeba řidič autobusu na Jávě co to měl hodně na háku. Takovou jízdu jsem nezažil. Protisměr, chodníky, prostředek mezi 2 auty, chodník na druhé straně. A tak dále. 3 hodiny jak na horské dráze. To jsem si popravdě užil. Akorát tam teda v televizi nemuselo hrát celou dobu to jejich Karaoke. smiley

0 Citovat

Mě nejvíc zklamal Istanbul. Prý perla Orientu. Už jen jízda metrem z letiště do centra je neuvěřitelný zážitek. Postupně se naplní k prasknutí. Nikdo nečeká až někdo vystoupí nebo, že by dokonce uhnul. A já si v Dubaji říkal "Sakra, proč jsou tu ty cedulky - nejdřív výstup, pak nástup?" Navíc při zpátečním stop-overu mě dost zklamali místní turistickým scamem. Být protivným chladným Evropanem, tak bych se mu hravě vyhnul. Opravdu, jít tam s místními na jedno, není dobrý nápad. Celá historka na blogu. K tomu ceny vstupů skoro jako na západě. 40 tureckých lir (1 lira = 8 Kč) Hagia Sofia, 40 tureckých lir Top Kapi Palác, 20 tureckých lir Cisternová bazilika atd.

0 Citovat

No vidis a ja istanbul mam na prvním miste nejlepšího města světa - pravidelne ho navstevuji a nedam na nej dopustit.

0 Citovat

@kopecky - tak to si mal pekny zazitok, ja som bol v Istanbule po treti krat naposledy minuly mesiac a toto iste som videl "v zarodku", ked dvaja fesaci Modrej mesite zastavili nejakeho anglicana, ci ich moze odfotit, odfotil, a ze ci nejdu na pivo, ze poznaju nejaky dobry bar v okoli. Hned som vedel ktora bije a uz som bol pripraveny ho upozornit, ale nastastie sam odmietol ich ponuku. No a na klasicky scam s padnutou kefou sa kamos nechal nachytat. Ale Istanbul mam celkom rad, aj ked je dost narocny, ci uz na presuny, alebo tie kvanta ludi...a presne, metrom na Ataturka ist v case spicky je zazitok.
Ja som rok zil v Cine a tam to tiez bolo divoke - v mensich mestach (pod milion) a na vidieku ludia uplne super, ale v Shanghaji, Pekingu a inych viac turisticky exponovanych miestach to uz bolo horsie. Same pozvania na "salku caju" a "pokecame si po anglicky", prestrelene ceny a pod.
No a u mna asi osobne vitazi "Calle Florida" v Buenos Aires, kde ti chceli vymenit peniaze asi kazdych 10 sekund a z celej obchodnej ulice mi stacilo tak 20 metrov. Ale aspon ta netahali ako "giftsfromafrica" pod Sacre Coeur v Parizi, alebo pred Il Duomo v Milane.

0 Citovat

Tonic mi připomněl Shanghai. smiley
Já měl v Číně výhodu místní kámarádky. Bydlel jsem u ní a skoro všude jsme chodili spolu.
Jak jsme byli spolu, tak jsem neměl možnost vidět ty jejich triky. Nikdo na nás nic nezkoušel.
Ale jak jsem se někde ocitl sám, už mi nabízeli, zvali, chtěli se kamarádit. smiley
Naštěstí jsem se na nic nechytil. Být tam ale celej měsíc sám, tak věřím že by mě na něco dostali. smiley

0 Citovat

No já si vzpomínám jak mne v Praze před léty poprosila známá cizinka, jestli bych jí výhodně nevyměnil peníze. A samozřejmě jsem naletěl na naši klasickou směnárnu s výhodným kurzem a malými písmeny dopsanou poznámkou, že kurz platí od 1000Eur. Zažil jsem ve světě lecos, ale tahle totální arogance, před kterou tě není schopná ochránit ani vlastní legislativa, to jsem fakt nezažil nikde.

0