Ahoj, teď jsem zjistila, že společnost Germania včera vyhlásila bankrot. Za 2 týdny jsem s nima měla letět z Madeiry, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo neví, jak se teď má postupovat, aby mi vrátili peníze za letenky? Vůbec nevím postup v takové situaci. Každému budu vděčná za jakoukoliv radu. .

Germania - Bankrot

Založil(a) ve fóru Cestujlevne.com

A máme tu tedy šťastlivce, kterým se fakt peníze vrátily?

0 Citovat

Děláš chybu, že do toho taháš Germanii - platil jsi MyTrip, reklamuj MyTrip - letenky co ti poslali nejdou proletět.

Při chargebacku by měl Mytrip doložit, že ti službu dodal, jinak si banka strhne peníze zpět a vrátí ti je.
0 Citovat

Nevím do jaké míry je finanční arbitr akceschopný, ale zkusil bych se obrátit na Evropské spotřebitelské centrum... víceméně aby ti potvrdili to co píše Leninova matrace. A s tím jít do Air Bank... bohužel doba je taková, že personálu musíš ty říkat co má dělat.

0 Citovat

Jenom to na Tebe zkoušejí v bance nebo = neschopní/nevědí/líní. 

Toto je 100% chargeback na zprostředkovatele.  Aerolinka s tím nemá nic společného.  Je to problém toho kdo Ti letenky prodal. Vztah aerolinka - zprostředkovatel Tě nemusí jako zákazníka zajímat. Proto všechny tyto věci kupovat jen a pouze kartou.

Sám jsem chargeback použil asi tak pětkrát (přímo aerolinka i zprostředkovatel) a jednou fin arbitra, který kupodivu banku přinutil změnit své rozhodnutí  (ubytko).

Jdi do banky a udělej novou žádost přímo na zprostředkovatele.

0 Citovat

Ciste teoreticky, lze zazadat o chargeback, kdyz datum odletu jeste nenastalo?

0 Citovat

V podmienkach kazdeho sprostredkovatela to mas tak ze letenka je zmluva medzi tebou a leteckou spolocnostou. ty si poslal peniaze sprostredkovatelovi a on ich poslal leteckej spolocnosti. Pozadovat chargeback od sprostredkovatela teda logicky nie je mozne. Jedina moznost v tomto pripade je ze Mytrip bude pozadovat financne prostriedky od leteckej spolocnosti a ak by ich nahodou dostal tak ti ich vratia ( myslim si ale ze urcite nic nedostanu). Podla mna tam zial nie je ina moznost. Banka nemoze len tak zobrat peniaze sprostredkovatelovi . Zial takto to pri krachoch chodi , keby si nakupoval priamo u leteckej spolocnosti tak by sa chargeback mozno dal.

0 Citovat

Ja se obavam, ze ani primy nakup u letecke spolecnosti nemusi pomoct. Chargeback ma sva pravidla, napr. lhutu behem ktere lze uplatnit narok. Nepocital bych s tim, ze banka se se mnou bude bavit, pokud jeste nenastalo datum odletu. To ze je letecka spolecnost v bankrotu jeste neznamena, ze ji nekdo nemuze koupit a  zakoupene letenky normalne odbavit. Takze bych chapal legitimitu banky zadost odmitnout. 

0 Citovat

Lacko napsal(a):

Pozadovat chargeback od sprostredkovatela teda logicky nie je mozne. Jedina moznost v tomto pripade je ze Mytrip bude pozadovat financne prostriedky od leteckej spolocnosti a ak by ich nahodou dostal tak ti ich vratia ( myslim si ale ze urcite nic nedostanu). Podla mna tam zial nie je ina moznost. Banka nemoze len tak zobrat peniaze sprostredkovatelovi . Zial takto to pri krachoch chodi , keby si nakupoval priamo u leteckej spolocnosti tak by sa chargeback mozno dal.


Mytrip i Germania jsou oba členové IATA a tahle skutečnost by měla hrát roli při vypořádávání pohledávek. 

0 Citovat

Dekujeme Kacence za dalsi dezinformace. Banka z principu zadne sve penize davat nebude. Pokud obchodnik nekomunikuje, tak si proste penize sama stahne. Tohle ma banka smluvne zajisteno. Pokud bude obchodnik problematicky, prijde o platebni branu a uz si neskrtne. Takhle to funguje u normalnich reklamaci. Jenze jak si chcete stahnout penize od subjektu, ktery je v bankrotu? V tu chvili nemuzete nechat banku si neco brat, protoze by to bylo uprednostnovani jednoho veritele pred ostatnimi. A mimochodem, kde berete jistotu, ze letenky nepujde proletet? On je nekdo zrusil?

0 Citovat

Kacenko, Kacenko...uz to prosim dal nekomentuj. 


cb.jpg

0 Citovat

Me z toho vychazi, ze vetsina lidi bude mit smulu... predpokladam, ze si vsichni pred nakupem precetli obchodni podminky... ted uz jen spekuluju... urcite tam budou kouzelny vety, ze poskytovatel nenese odpovednost za blablabla. Nicmene to bude zajimave dale sledovat

0 Citovat

Tak mam dotaz... ciste ze zvedavosti. Dejme tomu, ze 100 000 lidi bude pozadovat vraceni 200 mega EUR za letenky. Letecka spolecnost ty penize nema, protoze je prosustrovala nekde jinde. A ta otazka je : odkud se vezme tech 200 mega EUR?  Obchodnik tzn. letecka spolecnost je nema. Banka? Dobre, ta ma spoustu penez... a ty banky jsou na tohle nejak pojisteny? Respektive kdyby to nebylo 200 mega EUR, ale 200 miliard EUR, tak to porad vsichni dostanou nazpatek?-) Me jen zajima ci penize se na to pouzijou.-)))

0 Citovat

Odnikud. Logicky.

0 Citovat

Mam za to, že banka to postoupí příslušné karetní organizaci a ta má vysoké, ale opravdu vysoké pojištění.  Tzn nakonec to řeší karetní asociace si myslím.

Viz u mě: krach Air Berlin přes tripsta (norská mutace) kupováno. Reklamace (Cetelem) přímo na tripstu. První reklamace zamítnuta:

"Banka provozující obchodní místo, u kterého byly uskutečněny čtyři Vámi reklamované transakce, reklamaci zamítla, v příloze Vám zasílám dokumentaci, kterou nám k reklamovaným položkám poskytla. V reklamačním řízení můžeme dále pokračovat, lze rozporovat zamítnutí naší reklamace. Je k tomu ale potřeba Váš souhlas..."


Na to jsem napsal, že souhlasím s druhým kolem a do měsíce byly peníze na účtu. 


Mam za to, že to druhé kolo šlo na karetní asociaci.

0 Citovat

Dekuji

0 Citovat

Tak jsem si přečetl celé vlákno a zazněla tu spousta správných a logických připomínek, ale i zjevných nesmyslů.

Stačí se podívat na situaci v Německu, kde těch postižených je řádově nesrovnatelně více a přečíst si vlákna na místních cestovatelských webech, případně webech bank nebo vydavatelů karet. Ty problémy tam jsou úplně stejné a ani lidé, kteří mají prestižní karty u renomovaných bank, kterými platili letenky u Germania nedostali své peníze zpátky. Nebo respektive někteří ano, ale zároveň jim napsali, že mají právo do konečného vyřešení si je zase stáhnout zpátky.

Zásadní problém je ten (a myslím to bude záležitost i u našich bank), že banky chtějí, aby poškození nejprve vztáhli nárok  na konkursního správce Germania a aby od něj dostali nějaké potvrzení, že  jejich nárok nebude vypořádaný. Což jim logicky v této fázi nemůže dát.  Někteří tam psali i o jednáních se svými právníky a i ti je dost mírnili v očekáváních. Obecně chargeback bude obtížnější u prodejců, kteří peníze přijali (kteří inkasovali platbu kartou na svůj účet), vystavili letenku a peníze odvedli Germanii.  Je zajímavé i vidět přístup různých bank. Generelně zatím nejúspěšnější jsou ti, kteří platili s AmEx, nebo kartami vydanými Advanzia, DKB. Naopak hodně si stěžují na přístup ING.

Každopádně všem postiženým držím palce.

0