Jiz jste nekdo vyuzili nabidku "Na safari do JAR nejen do Krugerova národního parku"? A podelili byste se o postrehy (z letu, treba jak slo hodinove presedani v Parizi; z JAR, treba co jste videli a libilo se vam nejvic; ohledne toho cemu se radeji vyhnout a/nebo na co si dat pozor)? Diky!  .

Zkusenosti s "Na safari do JAR nejen do Krugerova národního parku"...?

Založila ve fóru Cestujlevne.com

12 reakcí

Jiz jste nekdo vyuzili nabidku "Na safari do JAR nejen do Krugerova národního parku"? A podelili byste se o postrehy (z letu, treba jak slo hodinove presedani v Parizi; z JAR, treba co jste videli a libilo se vam nejvic; ohledne toho cemu se radeji vyhnout a/nebo na co si dat pozor)? Diky!

0

Antonie, ty nakoniec kam pôjdeš? JAR, Egypt, alebo Austrália? Či to len pozeráte aké boli akcie a strieľate do fóra otázky, v tomto prípade aspoň krátke :)

0 Citovat

Antonie si vzpomněla, že už od střední školy vlastně nechtěla do Egypta, ale do JAR....

A myslím, že tohle je zatím pouze dělostřelecká příprava a zastřelování, kanonáda bude následovat, pokud najde terč když někdo odpoví :)

0 Citovat

Ráta sa mi, ako jedna otázka obsahuje všetko od prestupu v CDG po národné parky. Ešte chýba info o parkovani v Brne, odkiaľ vlakom (CD, Regiojet?) do Prahy (Orloj má koľko rokov?)

0 Citovat

Opravuji abych vysvetlila (kvuli poznamkam eremi a tonic, kteri jiz obecneji maji odpoved v tematu o Egypte) ze otazka v nazvu fora se pta na zkusenosti lidi co v JAR byli, a co by se podelili o postrehy. A ze priklady co jsem dala ve sve otazce jsou tak rozmanite prave proto, ze muze jit o postrehy na jakekoliv tema - let s pomerne tesnym prestupem v Parizi kde byva presedani komplikovane/zdlouhave, co se jim v JAR libilo, na co si naopak dat pozor, a pokud by nekdo mel zazitky s parkovanim na letisti - jak doporucil tonic, i kdyz by to tedy muselo byt ne v Brne ale ve Vidni - tak to samozrejme bude take zajimave.

0 Citovat

antonie, odporucim vam jednu vec

potom by ste napr. lahko nasli toto obsiahle vlakno

https://www.cestujlevne.com/disk...zkusenosti


i86h74p-1.png

0 Citovat

Tonic, diky moc za odkaz na info alespon o Krugerove Parku (i kdyz mi tedy slo o to "nejen do K. N. P., jakoz i zkusenosti z cesty do JAR).

0 Citovat

V tom vlákně jsou doporučení i na jiná místa v JAR a další informace. Mnoho informací o JAR je třeba tady, ale jinak Hedvábnou stezku teď na dotazy nedoporučuju, protože diskuzi tam soustavně narušuje nějaký blázen a admin se o to moc nestará:

https://www.hedvabnastezka.cz/di...ost-307566

https://www.hedvabnastezka.cz/di...ar/?page=1

Jinak ohledně zjišťování informací před nějakou další cestou bych doporučil si nejdřív něco vygooglovat a pak se ptát v diskuzích na konkrétní věci, které nebyly jasné, osobní doporučení - třeba, který park se víc líbil atd. Zvlášť u zemí jako JAR, o kterých se informace hledají snadno. A aby se daly dlouhé texty číst, bylo by dobré psát do souvětí čárky.

0 Citovat

Libore, jeste jednou diky; hned se na Tva doporuceni podivam. Vygooglene uz to ale mam, a seznam zajimavych mist vytvoreny. Proto jsem se ptala prave na ty osobni zkusenosti (jestli stihli tesne presedani, co se jim nejvic jibilo, a/nebo jestli meli nejake prekvapive negativni zkusenosti), protoze jsem myslela ze treba nekdo akci tady zakoupil a jiz cestu vykonal. Kazdopadne jeste jednou diky.

0 Citovat

V ramci pozitivniho mysleni predpokladam ze sem zkusenosti lidi nedali proto, ze jeste nejeli. Protoze se tedy snad nejnovejsi postrehy budou jeste hodit tem co teprve pojedou, dam tady nekolik ve smyslu toho co jsem myslela ze se objevi.

CESTA, ZAVAZADLA: Pokud by se nekdo nadchnul pro to, ze kdyz jsou povolene dva kufry, tak si vezme veci na stanovani v Krugerove Parku, musi take pocitat s tim ze veci muze po prijezdu uvidet az za nekolik dni. Presedani v Parizi (ohledne ktereho jsem se obavala ze na nej neni dost casu) se sice podarilo dokonce i se zpozdenim letadla z Vidne (protoze se v tomto pripade nemuselo jit 1-2x pres security a jeste pojezdit autobusem po plose jako pri presedani po ceste z USA), ale kufry nedorazily (coz se ale vlastne stalo i nekterym lidem co leteli jen z Parize primo do Johannesburgu, takze to nemuselo byt jen tim presedanim). Teoreticky vam kufry sice doruci jakmile se najdou, ale v mem pripade pak jeste dalsi den a noc lezely na letisti, a kdyz je konecne dorucili, tak na misto kde jsem byla pred tremi dny. Takze ctvrteho dne jsem se tam pro ne musela vratit. Dorucit je do mista kde jsem v te dobe jiz byla odmitli s tim ze holt pouziji udaje ktere jsem na letisti vyplnila tri dny pred tim (pripadalo mi to vlastne v urcitem smyslu jeste horsi nez jak rikal Srneceek s tim Egyptskym "inshallah," protoze vysledek byl stejny ne-li horsi, a jeste se ani nemohli vymluvit na Allaha :-).

0 Citovat

SUCHO, OMEZENI OHLEDNE VODY: Po Cape Town bezi oznameni ze zasoby vody vydrzi pouze do 12. dubna, a radio oznamuje ze pote se bude na urcenych mistech vydavat voda jen v takovem mnozstvi kolik kdo unese (pro sebe a sve blizke kteri nemuzou prijit sami). Takto kriticka je situace zatim pouze v oblasti Western Cape (kde jsou jiz ted urcita omezeni), ale o velkem suchu a hrozicinm nedostatku vody se mluvi po cele zemi (kde jsou zatim lide pouze nabadani k setreni vodou). Napriklad take jsou kvuli mensimu mnozstvi protekajici vody mene uchvatne Augrabies Falls.

0 Citovat

DALNICE CISLO 1, OBJIZDKA: Na dalnici N-1 (z Johannesburg-u do Cape Town-u) je omezeni mezi mesty Kroonstad a Winburg (kvuli pracem na opravach silnice). Je tam cedule s doporucenpou objizdkou, kterou se podle mistnich usetri az 3 hodiny pripadneho zpozdeni. Pokud ale pojedete po pracovni dobe, je ryclejsi a asi i bezpecnejsi jet primo pres omezeni - protoze nemusite pres vesnice a mestecka co jsou na objizdce. Ja kdyz jsem to tak udelala (jela po pracovni dobe), tak technika byla odstavena v zavrenem pruhu, nikde nikdo, a ve stavajicim pruhu se dalo jet normalne.

0 Citovat

CESTY MEZI KRUGEROVYM PARKEM A PANORAMA ROUTE: Kdo pojedete, napiste si klidne ohledne toho ktere pouzit a kterym se vyhnout. Na mape se nepozna ktere cesty jsou krasne rovne a tedy bezpecne i pro jizdu v noci, a na kterych jsou sestavy der az 15 cm hlubokych a s ostrymi okraji zbyleho asfaltu. Tyto systemy mohou zasahovat az pres celou silnici, pripadne je najednou cela silnice uzavrena a jede se okolo ni po poli. Podle mistnich se take na jedne ceste prepada. Jde hlavne o dodavky ze zlatych dolu a hlidkuji tam policiste, ale ti si zase vytipovavaji turisty a brani jim v jizde dokud nezaplati uplatky (kdyz uz tam ty hlidky maji, alespon se zabavi, ze; neni tohle ostatne podobne v tom Egypte?). Take jsou mista kde lze pomerne casto cekat stavku, provazenou obvykle rvackami. Kdo se snazi objet vytvorenou blokadu silnice, na toho hazi stavkujici kameny, a nebo se mu i snazi zapalit auto. Ja jsem to tedy vsechno objela po prasnych cestach pres kopce, a myslim ze to bylo nakonec i bezpecnejsi nez si poskodit auto v jamach (potholes) na dlouhe objizdce, a nebo jet pres vesnice (kde jsou zivotni podminky opravdu spatne, a kde take maji pres silnici zpomalovaci hrby ktere nekdy ani nejsou nijak oznacene a nebo zvyraznene). Navazala jsem totiz po zkratce (kterou rada ukazu) na jednu z tech dobrych cest. Samozrejme nikdo nejezdete po takovych vymletych prasnych cestach pres kopce, zejmena v oblasti kerou neznate, vubec se o to nepokousejte v noci, navic s malym mestskym autem, rozhodne nikdy ne sami, a uz vubec pokud byste meli byt samotna zena. (V mem pripade asi zafungoval moment prekvapeni - ze nikdo nemohl cekat ze se tamtudy samotna turistka vyda :-). Jinak plan sice byl projet jeste za alespon castecneho svetla, ale nez jsem pokusem a omlylem vyhodnotila ze stavku nelze objet jinudy, kvuli cemuz to taky chtelo radeji nejdrive doplnit benzin :-), tak jiz se setmelo...

0
12 reakcí