Ahojte, tak se nám povedlo dát konečně dohromady cestovního průvodce po Peru. V Peru jsme byli dva týdny a zde je kompletní itinerář: http://www.ara.cz/peru/clanky-a-cestopi ... dny-v-peru Sami jsme se nechali inspirovat před cestou několika zahraničními články. Podobná trasa se dá klidně naplánovat i na tři týdny, s tím, že navštívíte třeba Bolívii nebo se vydáte na Inca Trail. Plno nápadů, co navštívit, najdete i v sekci Peru. Kdyby cokoliv, tak dejte vědět a rád poradím. Kony .

Peru na 2 týdny

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahojte,

tak se nám povedlo dát konečně dohromady cestovního průvodce po Peru.

V Peru jsme byli dva týdny a zde je kompletní itinerář: http://www.ara.cz/peru/clanky-a-cestopi ... dny-v-peru

Sami jsme se nechali inspirovat před cestou několika zahraničními články. Podobná trasa se dá klidně naplánovat i na tři týdny, s tím, že navštívíte třeba Bolívii nebo se vydáte na Inca Trail. Plno nápadů, co navštívit, najdete i v sekci Peru.

Kdyby cokoliv, tak dejte vědět a rád poradím.
Kony

0

Díky hodí se, za měsíc letím. Zajímaly by mě konkrétní částky. Informace, že někde je cena poloviční, není dokonalá, když nevím, kolik to je.

0 Citovat

Díky za postřeh. Částky se často mění, proto jsme je tam nechtěli moc zahrnovat. Přesto jsme je doplnili k těm taxíkům. Oficiální taxi vychází na 60 solů do Miraflores. My jsme šli o kousek dál, kde nás stopl jeden pán a u něj jsme se dostali na částku 40 solů. Ovšem hned se na něj seběhli taxíkáři a docela na něj začali řvát. Nakonec byla cena 45 solů. Ovšem cestou zpátky na letiště nás "taxikář" hodil k vjezdu do letiště, jelikož dovnitř by už musel něco platit, asi za 30 solů. Co jsme koukali, tak by zde nebyl problém odchytit auto hned na začátku. Přesto jedná se o neoficiální auta a pokaždé tam hrozí menší riziko, zvlášť přes noc. Přes den by to mělo být v pořádku, zvlášť ve více lidech. Místní lidi jak vidí cizince, tak jim hned zastavují a dělají ze sebe taxíka. Pro ně je to dobrý přivýdělek.

0 Citovat

V cestopise doporučujete batoh místo kufru. Zajímá mě, jak převážet batoh v letadle. Větší batoh se do kabiny nevejde a u odbaveného zavazadla mám obavy, aby se někde nezachytly všechny ty šnůry, co z něj porůznu trčí a nepotrhaly se. Obalujete jej folií? Nebo izolepou? Ale při přestupu v USA to asi všechno rozřezají, že?

0 Citovat

teoreticky by sa dal batoh do niecoho takehoto narvat nie?
http://www.ebay.com/itm/80L-Red-Large-T ... SwcL5XNTGk

0 Citovat

Osobně vždy doporučuji batoh, pokud člověk jede poznávat a cestovat po zemi. Nikdy nevíte, kde se přesně ocitnete a ne všude je dobrá cesta a potom se kufr může stát velkým utrpením. Ovšem jde naplánovat tak cestu, že se pokaždé ihned ubytujete, tam si necháte kufr a na výlety chodit s menším batohem. My jsme všichni cestovali s batohem, který se vešel do kabiny. Případně odbavili jeden malý batoh, kam jsme dali věci, které by nám nepovolili na palubu. Chtěli jsme eliminovat to, že se nám po cestě ztratí batohy. Bez menšího batohu bychom se obešli. Měli jsme dost krkolomnou cestu do Limy smiley

S tím potrháním je to vždy riziko.. zatím se nám to nikdy nestalo. Já osobně mám i batoh, který umožňuje většinu věcí schovat. Obalení je určitě varianta, jak se tomu vyhnout. Podle mě vám vše dorazí zabalené až do cílové stanice. Samozřejmě, pokud si někdo vybere váš batoh nebo bude podezřelý, tak se to může stát.

0 Citovat

Já jsem toho nacestoval s odbaveným batohem dost a nikdy se mi nepotrhal. Je dobré ale obepnout bederní popruh dozadu přes batoh. Z Prahy jsem ho raději přepravoval zabalený ve fólii, ale zpět nikdy zabalený. Teď jsem si už koupil tento obal, který má výhodu, že se dá otevřít i jen částečně na popruhy a nést na zádech zabalený:
http://www.trekshop.cz/batohy-batuzky-l ... gobag.html
Koupil jsem ho hlavně kvůli zamezení ušpinění blátem a prachem v JV Asii, kde se to někdy hodí při přepravě autobusem. Izraelci mají v takových obalech batohy v autobusech v Jižní Americe vždy.

0 Citovat

Ahojte,

Peru je moja vysnivana krajina, ktoru som povodne odlozila az na 2020, ale dnesna akcia do Limy so mnou celkom zahybala. Problem je, ze som si tam toho naplanovala hrozne moc. Vychadza mi to na minimalne 2 mesiace. Preto by som sa s vami chcela poradit ohladne mojho itinerara. Konkretne body mam zaznacene tu: https://drive.google.com/open?id...sp=sharing (Boliviu si nevsimajte, to uz by som fakt nedala, zelene su prirodne veci, cervene mestske a modre su optional).


Najvacsi zrut casu su niekolkodnove treky a to je asi jedna z hlavnych otazok ci to moc neprehanam. Mam ich totiz naplanovanych 11 a z toho minimalne polovica trva aspon 4 dni. Nebude to stale o tom istom? Priroda a tak? Napriklad pri Cuzcu Salkantay vs. Choquequirao alebo v okoli Huarazu Huayhuash vs. Santa Cruz vs. Quilcayhuanca alebo Colca kanon vs. Cotahuasi kanon? To je asi skor otazka na nejakeho turistickeho nadsenca.

A inak tam nemam zaznacena nejake kraviny, ktore by za to nestali? Alebo naopak, chyba tam nieco zasadne? Dufam, ze nie :)


A kolko si mam na taky 2mesacny trip nasetrit? Na CL sa pise, ze rozpocet pre lowcost cestovatela je cca 400 Kc denne, ale to mi pride malo. V GUA sme mali 700 Kc za den pri podobnom style cestovania. Samozrejme roznym organizovanych zajazdom sa chcem vyhybat. Vopred diky za vase cenne rady a tipy :) 



0 Citovat

Ahoj, v Perú je třeba počítat s průměrnou rychlostí cestování tak 50 km/h. Rychleji to moc nejde. Při využívání letů, pozor na tři věci - mimo vzácné akce jsou celkem drahé, takřka vše letí přes Limu a některé společnosti (Avianca a LATAM) mají i výhodnější tarify pouze pro Peruánce.

Realistická by mohla být trasa Lima - Ica - Nazca - Cuzco - Puno (- Bolívie) - Arequipa a nazpět se vrátit letecky z Juliacy nebo Arequipy. 

Co se týče nákladů, záleží na počtu lidí a způsobu ubytování. Pokoj pro dva se sežene na většině míst do 20 €, jídlo běžně do 100 Kč včetně polévky, pití a dezertu. Záleží jen, jak nízko jsi ochotná jít s prezentací a hygienou. Někde to seženeš i za 30 Kč. Drahé jsou ale vstupy pro neperuánce. Colca Cannon, Valle Sagrado, Machu Picchu, to vše jsou vyšší desítky dolarů. 

0 Citovat

Pekny plan :)

Ono ani by som nevidel problem, ze tych trekov mas vela, ale skor, ze ich mas naplanovane vo vsetkych kutoch Peru. Ja by som si skusil vybrat menej miest a kludne urobil viac trekov tam, napr. v okoli Cuzca a potom v okoli Huarazu.  Pri trekoch vo vacsich vyskach si daj aj nejaku rezevu na aklimatizaciu, ist len tak do 5000 mnm vie cloveka dost unavit :) Dalej este treba ratat, ze prejazdy medzi mestami ti zaberu kludne cely den, ked uz nestihnes nic ine.


Ja osobne by som vynechal Islas Ballestes a tiez tu oazu a nechal si den-2 na Limu, v Nazce si urob vylet lietadlom, z toho Miradoru uvidis iba zlomok obrazcov

0 Citovat

Ahoj Andreo,

já jsem turistický nadšenec a v Peru jsem strávil 2 měsíce - gratuluju ke správnému rozhodnutí :-), ale z vícedenních treků jsem šel jen necelých 6 dní k severnímu úpatí Alpamaya s aklimatizační odbočkou údolím k Santa Cruz (ne ten známý trek, ale hezčí údolí bez lidí) a zpět a 2-denní Quebrada Rurec. Na jih jsem měl jen 10 dní v červnu 2012 nedlouho před odletem domů z Chile (pak jsem pokračoval od září s 3 týdny v Huarazu a okolí a dál na sever), takže jsem na treky neměl čas. Výstup od řeky na vrchol hory Machu Picchu a zpět pěšky s 1050 metrů převýšení byl sice jen 1-denní, ale patří k mým nejlepším zážitkům z Peru. V kaňonu Colca jsem šel jen kratší výlety s výhledy v horní části a dolů (a pak hlavně nahoru) by se mi ani moc nechtělo (nahoru je třeba se vracet brzo ráno, než začne pálit slunce). V Pisacu jsem šel ráno pěšky z města do pevnosti, což je sice do kopce, ale s krásnými výhledy a bez lidí včetně nejhezčích památek, kam ostatní dorazí později (zpět taky pěšky).

Napočítal jsem u tebe 9 vícedenních treků a myslím, že to se nedá za 2 měsíce stihnout. Doprava sice není tak pomalá a busem se dá jezdit i v noci (a po Panamericaně se jezdí busem aspoň 80 km/h a s málo zastávkami), ale potřebuješ i nějaký odpočinek a je tam dost památek, které také vezmou dost času. Na otázku, jestli by mělo smysl jít třeba 3 treky v jedné oblasti z pohledu rozmanitosti, bych řekl, že pokud by bylo dost času, tak asi ano. I když do kaňonu Cotahuasi je cesta zřejmě dost dlouhá a spíš se tam jezdí kvůli tomu, že je nejhlubší než kvůli větší kráse a výrazně odlišné scenérii. Většina lidí se ale spokojí s Colcou. U Huarazu by nemělo smysl jít další treky po nejkrásnějším z nich Huayhuash (zvlášť ne turistický a méně scénický Santa Cruz), ale jako aklimatizační by smysl měl, protože aklimatizace na Huayhuash, kde si poneseš těžký batoh až do výšky 5000 metrů, není nikdy dost. Z hlediska scenérie by ale bylo lepší asi jít celý cca 9-denní okruh Huayhuash než ty kratší verze (i když to znamená tahat ještě těžší batoh):

http://www.thetahoejournal.com/a...out-guide/

Na aklimatizaci jdi určitě na Lagunu 69 a klidně použij dopravu od místní CK minivanem, což je mimo sezónu levné. Nebo to jdi s přespáním u začátku treku, ale pak se musí řešit doprava jinak. Tento výlet má snad nejhezčí výhledy z tohoto NP. Nejdřív je třeba strávit pár nocí v Huarazu (pokud nebudeš před tím na jihu) a jet třeba na 1-denní výlet na Chavín de Huantar. Hezký je i výlet k ledovci do 5000 m n.m., což by se mělo dát zvládnout i s horší aklimatizací, protože se vyjede téměř až tam minivanem a nechodí se tam tak dlouho. Kvůli období dešťů by bylo ale lepší jet nejdřív na jih, kde kromě Machu Picchu a okolí tolik neprší. V okolí Huarazu je březen a duben (to asi vyrážíš?) ještě riskantní. Počasí může v dubnu vyjít, ale může pršet a odpoledne budou hory pravděpodobně v mracích. V březnu bych tam do hor nejel.

Když máš 2 měsíce, tak neposlouchej rady o omezení se na pár oblastí. To Nevado Huaytapallana mi ale přijde zbytečné - podle fotek nic mimořádného oproti Huarazu natož Huayhuash a dost z ruky. To je spíš pro lidi, kteří mají málo času a nejedou do Huarazu. Mezi Limou a Arequipou jsem nebyl, tak nemůžu posoudit rady o vyhnutí se těm nejturističtějším místům na pobřeží a mezi dunami. Mezi Chiclayo a Chachapoyas je dobrá a rychlá silnice, ale v Cajamarce jsem nebyl a silnice z ní do Chachapoyas je asi dost špatná a pomalá. Okolí Chachapoyas za tu dlouhou zajížďku podle mě stojí (a taky nedaleký kaňon, kam se dá dostat snadno a levně), když máš dost času. Navíc si odpočineš mezi treky na jihu a u Huarazu, když si to dáš doprostřed. U města Trujillo doporučuju z mnoha památek aspoň Chan Chan a zajet si odpoledne na pláž (ne na koupání, ale třeba na západ slunce).

Pokud jde o ceny, předpokládám, že vlaku od Machu Picchu se vyhneš cestou k hydroelektrárně a pak minivanem do Ollantaytamba nebo nejdřív colectivem do Santa Maria a pak busem (jedou až do Cuzca, ale zkrátka vystoupíš), vstupnému na MP a sdruženému lístku na další památky v oblasti se nevyhneš a jinak by asi další velká položka byla už jen výlet do NP Manu. To nevím, kolik stojí, ale navýší náklady na cestu dost podstatně. Já jsem navštívil Amazonii v Peru na severu (Rezervace Pacaya-Samiria), což bylo krásné a celkem levné, ale v dubnu je tam asi dost vysoký stav vody (nejvyšší asi v březnu), tak to bude vypadat trochu jinak (nejspíš bez pěšího výletu 3. den z pěti, asi by stačil 3-denní pouze na loďce). Na tripadvisoru jsou ale jen pochvalné recenze včetně těch, co byli dubnu. Případně by náklady navýšil i trek na El Misti, protože i bez CK by byla drahá doprava. Pak je možná lepší a bezpečnější (zvlášť s ohledem na v té době špatnou aklimatizaci) jít s CK. Já chodím na treky raději sám, ale na takovéto vysoké sopky bych asi šel jen s průvodcem (nebo ve skupině se zkušenými).

Další postřehy a informace o cenách, které jsem sepsal do wordu, ti můžu poslat mailem, pokud mi ho pošleš přes SZ. Zrovna z Peru jsem toho moc nesepsal, ale třeba využiješ podrobnější zápisky z jiných zemí Jižní Ameriky příště. Byl jsem tam před 6 lety, ale inflaci mají kolem 3% ročně a kurz Kč k PEN je teď o 10% výhodnější, tak to nebude o moc víc (teoreticky o 10%). Mě ty 2 měsíce vyšly na 34000 Kč. Jel jsem 1 směr na MP vlakem, ale neměl žádný domácí let a nevracel jsem se do Limy. Vícedenní treky cestování zlevňují. Hodil jsem teď aspoň mé staré fotky na zoneramu: https://www.zonerama.com/liborst...um/4970965

Jih Peru tam mám už dlouho: https://www.zonerama.com/liborst...bum/395985


0 Citovat

Moje postřehy výše jsou z konce minulého roku. Má trasa byla Lima-Cuzco-Puno-Arequipa. Stihnout se za dva týdny dá, ale dře to. Z východu Peru bych se vracel určitě letecky, jinak je to bezúčelných 24 hodin v buse.

Všechny treky a památky, kam je vstupné, budou navyšovat cenu, protože Peruánci už pochopili, že se na tom dá solidně vydělávat. Např. 2 denní výlet po jezeře Titicaca těžko půjde pod 40 $. Za bus k hydroelektrárně a zpátky nezřídka chtějí víc než 30 $. Vstupné do Colca Canyonu, které z 95% není zahrnuto v ceně tour, je už 70 PEN. Slušnější agentury to tam viditelně uvedou. Pokud chceš Inca Trail, tak je to hodně drahé a hodně dlouho dopředu obsazené. Se dvěma měsíci bych se nebál ani kousku Bolívie při prohlídce jezera Titicaca.  V tom případě bych určitě nevynechal ikonickou solnou pláň Salar de Uyuni.

Postřehy z minulého roku: https://michal-na-cestach.blogsp...label/Peru

0 Citovat

Inca trail byl fajn. Pro lidi, co spěchají, by postačil jen závěrečný jednodenní výšlap.

0 Citovat

@Michal: Ty jsi jel Gringo Trail, kde jsou často vyšší ceny. Je i mnoho treků zdarma. Památky na severu moc nestojí. Na Machu Picchu to teď stojí dopoledne v Kč o 10% víc než před 6 lety (příplatek za horu Machu Picchu se zvedl více, ale celková výše není tak velká). Kdo nechce na horu MP či Huayna Picchu (tam je ale třeba rezervace i měsíce dopředu) a stačí mu návštěva po 12 h., zaplatí jen 100 solů, což je v Kč o 28% méně, než to bylo před 6 lety. Pokud se hory nezahalí do mraků, je kolem 16,30 h. nejlepší světlo a na rozdíl od brzkého rána je tam minimum lidí, jak je vidět z mých fotek. Bohužel ale už nejde zkombinovat hora Machu Picchu s odpolední návštěvou hlavní části.

 Bus od hydroelektrárny by použila jen v 1 směru a 15 dolarů za dost dlouhou cestu jednak po nevyasfaltované cestě a pak přes vysoké horské sedlo a případně i další hřeben do Cuzca mi přijde jako odpovídající cena (nebo se dá jet colectivem a pak busem). Colca Canyon stál před 6 lety stejně a Andrea by tam určitě nejela s CK. K tomu vůbec není důvod, pokud má člověk více než 1 den (zájezd vyráží v noci, aby byl včas na vyhlídce na kondory). O Inca Trailu Andrea taky samozřejmě neuvažovala. Dá se tam přejít levně a bez rezervací trekem Salkantay.

Bez treků by se jistě dalo stihnout i hodně míst v Bolívii. I když obecně preferuju treky, tak jsem raději jel těsně před návštěvou jižního Peru 5-denní okruh teréňákem přes Rezervaci Eduardo Avaroa a Salar de Uyuni (ještě delší variantu než obvyklé 3-4 dny aby byl čas na výjezd a výstup na sopku, byť na vrchol jsme z různých důvodů nešli), což bylo pro mě to nejlepší ze střední části Jižní Ameriky a těžko se na světě najde něco srovnatelného. Pro turistického nadšence by ale byl lepší 1-denní přechod Isla del Sol v Bolívii než rákosové ostrovy u Puna.
0 Citovat

Ahojte, dakujem vsetkym dodatocne za tipy. Peru planujem stale dalej. Aby som zhruba vedela kolko na to potrebujem casu, tak som si to zacala planovat do excelu https://drive.google.com/file/d/...sp=sharing . Budem rada za feedback. Po Nazcu je to aj s orientacnymi cenami za dopravu/vstupy. Uz mi to vychadza na 3 mesiace, ale ten sever od Huarazu asi ozeliem. Ponachadzala som tam este kopec miest, ktore by to cele predlzili este minimalne o dalsie 3 tyzdne :) 

Dneska sa teda konecne objavila aj vyhovujuca letenka. Problem je, ze so mnou priatel nepojde ani na cast cesty a ja mam dilemu, ci sa do toho pustat sama. Nikdy som sama tak daleko a na tak dlho nebola (rok v usa na skole nepocitam). Nejake povzbudzujuce alebo naopak odradzujuce slova? Uz som aj rozmyslala, ze miesto Peru pojdem Pacific Crest Trail, ale to asi nebude bezpecnejsie a uz vobec nie kratsie :)

0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

Ahojte, dakujem vsetkym dodatocne za tipy. Peru planujem stale dalej. ...

Jo, cena do Limy je to skvělá, moc často nebývá. Žasnu, jak to máš nastudováno a jaký program připraven. Nicméně si myslím, že jej budeš na místě modifikovat a někde se zdržíš déle, jinde zase krátce. Taky netuším, jak sehnat lidi na ty treky (v hostelu?!). Před pár lety jsem jel přes Peru od jihu k severu, navštívil Puno, Cuzco, Posvátné Údolí, Ayachucho sám a pak s peruánskou kámoškou i Ica, Lima, Trujillo. Tedy žádné treky, ale jen města a místa. Pouštní pobřeží mě moc nebralo, hory extrémní ale nezelené, a konečně při jiné cestě okolo Iquitos, tam to bylo nádherné. 

Měla by ses odhodlat a jet. Čas utíká ..

0 Citovat

Ahoj Andreo, samostatné cestování má své výhody a nevýhody. Někdo preferuje mnohé z výhod a nevadí mu mnohé z nevýhod. Jiný to má naopak a preferuje výhody cestování ve dvou či více lidech. Doporučuju přečíst tyto články včetně komentářů pod nimi:

https://www.hedvabnastezka.cz/ak...vete-sama/

https://www.hedvabnastezka.cz/ra...ovat-sam-/

To platí u běžného cestování a běžných treků (i když jsem je nešel, považoval bych za ně ty populárnější ze začátku), ale v případě těch dlouhých náročných treků v odlehlých oblastech ve vysokých nadmořských výškách už to vyžaduje určitý typ osobnosti a samozřejmě riziko narůstá. Na druhou stranu, když uvažuješ jít PCT a když PCT ušla i tato Češka bez předchozího zájmu o treking, je vidět, že když se chce, tak to jde (na PCT se ale pohybuje v hlavní sezóně okolo asi víc lidí, než na některých plánovaných trekách v Peru, protože většina lidí vyráží během několika týdnů):

https://www.idnes.cz/onadnes/vzt...hy-sex_jup

K tomu plánu asi jen málo (téměř nic jsem z toho nešel). Píšeš "odvoz k Tambomachay", ale v mapce máš vyznačené pěšky z a do Pisacu, jak jsem šel já a doporučuju jít (ideálně přespat v Pisacu a vyrazit brzo).

Trochu mě překvapuje, že chceš jít zpět přes Choquequirao. Nebude to podobné se Salkantay? U trekového nadšence to sice chápu, ale když je málo času a bude třeba něco osekat, mohl by být kandidát jeden z těchto treků a pak jet minivanem přes Abra Malaga.

Fakt chceš jít okruh kolem Alpamaya kompletní, když ten závěr bude méně scénický a s mnoha turisty? V cestopisech, které jsem četl, šli vždy jen přechod a pak se přepravili po silnici buď z obce Pomabamba nebo Yanama (já šel jen tu nejhezčí část k Alpamayu a zpět). Kompletní okruh je sice nejlevnější varianta, ale doporučoval bych si přechod prodloužit spíš o výstup z Cebolla Pampa na Lagunu 69, což je pro aklimatizovaného kousek a je to jedno z nejhezčích míst včetně výhledů celou cestu viz mé fotky výše.

0 Citovat

Jakub Langer napsal(a):

Taky netuším, jak sehnat lidi na ty treky (v hostelu?!).

hory extrémní ale nezelené,

Někoho na treky by se se štěstím na místě sehnat dalo, ale když tam Andrea nemá téměř žádnou rezervu ve městech před trekem, štěstí by muselo být opravdu velké. Já jsem na můj 6-denní trek k Alpamayu sehnal kluka ve sdíleném taxíku na start treku. On sice chtěl jít původně populární Santa Cruz (já pro úsporu peněz za taxi startoval o kus dál, než byl můj trek), ale přidal se ke mně.

Zelených hor je v Peru spousta, ale jen ty východnější hřebeny včetně okolí Machu Picchu a Chachapoyas.

0 Citovat

Ahoj, my jsme byli v Peru 2019, mám tu sepsáno několik článku, včetně itineráře, tak třeba pomůže v plánování :)

https://www.nebudvorvan.cz/2019/...-peru.html

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Zelených hor je v Peru spousta, ale jen ty východnější hřebeny včetně okolí Machu Picchu a Chachapoyas.

Jak jsem psal, hory extrémní jsou ale nezelené, s odstíny hnědé a šedi. Nižší hory v Posvátném údolí už trochu zelené jsou, stejně jako svahy padající do Amazonie, podobně jako oblast Yungas v Bolívii. 

Prostě mě střední a západní peruánské Andy moc nebraly, oproti tomu v Ekvádoru a Kolumbii tam bylo ve výškách vegetace až až.

0 Citovat

Záleží, jak blízko jsou ty hory k poušti na západě a částečně i na ročním období. Na jihu nejsou zelené ani daleko od pobřeží, ale na severu jsou zelené i ty střední. Okolí Machu Picchu i Chachapoyas je zelené dost, jak můžeš vidět na mých fotkách (Posvátné údolí ale moc ne). Bylo i dost rozkvetlých kytek, dokonce i v horní části kaňonu Colca, který je jinak dost suchý (já tam byl začátkem června).

V Ekvádoru a Kolumbii není v sušším období tolik sucho a tak dlouho, takže je tam většinou mnohem víc vegetace. I tam ale dost záleží na oblasti a na nadmořské výšce. Třeba od San Gil po Cúcutu už ani středně vysoké hory nebyly zelené a v Ekvádoru kromě suchého jihozápadu třeba okolí jezera Quilotoa bylo zelené jen trochu. Nad cca 4400 m n.m. je už málo vegetace ve všech těchto zemích, ale v horách u Huarazu je i kolem 4500 m n.m. dost kvetoucích kytek a kaktusů (více než v K. a E. v této výšce). Když se zadaří vidět rozkvetlou puju Raimondovu, žádná jiná rostlina v Andách se jí nevyrovná (roste jen v Peru a Bolívii). Je fakt, že nejhezčí vegetaci v Andách jsem viděl ve výškách 3000 - 3300 m n.m. v NP Podocarpus v Ekvádoru a NP Puracé v Kolumbii (v Peru něco podobného asi není a pokud na severu ano, není to snadno dostupné). Zrovna jsem dokončil třídění těchto svých starých fotek a chystám se je dát na web, tak pak dám odkaz.
0 Citovat

Ahojte, dakujem za slova povzbudenia :) (Ne)vyhody solo cestovania su mi tak nejak jasne, uz som predtym sama cestovala, ale len v civilizovanejsich krajinach. Na severe ES prakticky len po mestach a na Tenerife som isla na tyzdnovy trek. Po 200 m som to chcela otocit, v prvy vecer som podpalila benzinovy varic v narodnom parku, plakala som, ze chcem ist domov a chcela napisat priatelovi, ale dosli mi data :D No nakoniec som to zvladla, ale aj tak to bol trek len par hodin peso od civilizacie. Inak som si v piatok za 15€ nechala zafixovat cenu letenky, takze mam cas na rozmyslenie este do zajtra. Zatial sa priklanam k moznosti, ze pojdem :) 

Libor, ten Choquequirao zvazujem zo vsetkeho najviac. Hlavne preto, ze je to uplny mordor - bud sa ide strmo hore alebo strmo dole. Na druhej strane to nechcem uplne vynechat, pretoze to za par rokov mozno bude vyzerat ako na MP (uz dlho sa hovori o budovani lanovky). A ked zas vynecham Salkantay, tak nebudem taka "rozchodena". Skratit by to islo iba zmenou smeru a zohnanim odvozu z Cachory k zaciatku treku, ale rozdiel je maly (7,5 km a 200 vyskovych m) a 1 den zabijem cestou MP->Cuzco->Cachora.

Inak ten plan nie je nejaky fixny. Od navstevy MP, na ktoru musim kupovat listok dopredu, je to vlastne uz jedno a mozem to prisposobit aktualnej situacii. Vacsina tych trekov sa da nejak modifikovat na dlhsie/kratsie verzie. 

0 Citovat

Inak ma napadaju este 2 veci. Prvou je aky zvolit varic. Plynovy je praktickejsi, ale zasa zhanat kartuse plus to nie je moc ekologicke (kopec odpadu).  Benzin zasa zozeniem vsade, ale ta manipulacia s nim je komplikovanejsia. Vahovo neviem co vychadza lepsie. A narazila som na moznost vyrobit si varic z plechovky a varit na alkohole. Ale s tym nemam vobec ziadnu skusenost, takze neviem ci to aj na normalne varenie alebo len na vodu, ako je to efektivne a pod. 

Druha vec sa tyka MP. Rozmyslala som, ze by som zakempila niekde na tych schodoch medzi riekou a MP. Na google maps som videla, ze su po ceste nejake pristresky. Jeden, uz uplne hore pri vstupe je dost velky aj na stan https://goo.gl/maps/spdnoAU4cE8ytGoy8 Myslite, ze to uplna kravina? Nejde o to usetrit prachy, ale zistila som, ze most dole sa otvara o 5 rano, cize by som hore musela vybehnut za hodku. Druha moznost je bus, co zahrna trepat sa az do AC, dost skore vstavanie a cakanie vo velkej fronte. Na druhu stranu neviem kedy ten most zavieraju a ci predtym este niekto nekontroluje, ci tam neostali nejaky zabudlivci. Hore je aj hotel, ale pochybujem, ze by ma tam nechali kempit na travniku.

0 Citovat

Tak aspoň to máš na tom týdenním treku vyzkoušené. Ze slov, že jsi to zvládla, nepoznám, jestli se ti líbilo jít samotná. Když jsem jel poprvé na NZ a tam jsem plánoval chodit poprvé delší treky sám, říkal jsem si, že se tam pokusím někoho sehnat na společný výlet. Na prvním treku kolem sopek (od 24. do 31.12.) jsem si pak přál, abych byl na chatě sám (a vždy tam aspoň 2 lidi byli, ale nijak nevadili, někdy byli fajn na popovídání.) Na dalších 2 trekách (6-denním a 3-denním) jsem cca 48 h. nepotkal ani jednoho člověka a přál jsem si, aby to vydrželo co nejdéle. I na mnoha jiných trekách později jsem si užíval dny, kdy jsem část nebo většinu dne nikoho nepotkal. Na druhou stranu jsem byl rád za společnost na treku k Alpamayu a nevím, jestli bych šel sám na některé z těch tvých plánovaných treků. Uvidíš, jak ti to půjde a jak se ti to bude líbit. V nejhorším se trochu zdržíš ve městě a budeš třeba na Ausangate nebo Huayhuash raději shánět někoho dalšího. Případně si zaplatíte transport zavazadel a průvodce (nevím, jestli jde mít jen ten transport zavazadel bez průvodce a kuchaře). Bude to výrazně dražší, ale lepší než nic. Na možnosti je v Huarazu nejlepší zeptat se v Casa de Guías. Nebo půjdeš jen snadnější kratší treky, případně se při nějakých zdravotních komplikacích nebo když ti bude vadit samota, dá změnit program na běžný poznávací.

Je fakt, že Choquequirao bude dobrý trénink, protože dlouhé výstupy a sestupy jsou pak i na dalších trekách (málokde je delší úsek bez většího převýšení, podíval jsem se na youtube na většinu z nich). Bez Salkantay bys neměla zase vůbec aklimatizaci na Ausangate nebo následující treky u Arequipy (bez Ausangate by bylo lepší jít nejdřív treky v kaňonech a pak ty na sopku a pramen Amazonky). Bez odvozu batohu na koni či mule, jak to tam má drtivá většina turistů (řekl bych, že bez průvodce a dalšího zajištění chodí na náročnější delší treky ve světě většinou jen Češi a Slováci), vyžadují přechody vysokých sedel opravdu dobrou aklimatizaci. Já byl rád, že jsme si s Quebečanem domluvili neoficiálně na Wishcash s arrierem od skupiny Francouzů, která spala poblíž (jinak za 6 dní ještě jedna skupina Francouzů v protisměru a žádní další turisti), že nám vezme batohy na koni, se kterým poslal s námi svého synka (nevím, jestli by šlo přivázat jen jeden batoh, dva jsou vyváženě na bocích). Jinak přejít sedlo 4860 m n.m. a stejný den za ním další o trochu nižší by bylo s batohem náročné i přes slušnou aklimatizaci (Francouzi zůstali na noc neplánovaně mezi sedly). Ty už tam budeš asi v pohodě, ale na Ausangate tě to čeká s horší aklimatizací i po Salkantay. Na spaní ve 4640 a přechod 5100 m n.m. s batohem nebudeš aklimatizovaná, ani kdybys šla Salkantay tam a zpět.
0 Citovat

S vařičem a spaním u MP neporadím. Já používám vždy plynový, jen když se přidal kamarád s benzínovým, používal jsem ho (s obavami). Proč chceš být co nejdřív na MP? Dříve platilo, že je tam nejméně lidí ráno, ale řekl bych, že většina se snaží být tam co nejdřív (pokud spí v AC) a nejvolněji je tam před zavíračkou. Na druhou stranu asi už nejde zkombinovat odpolední prohlídku s výstupem na jeden z kopců, ale už se v těch regulacích v posledních letech ztrácím. Taky se může zhoršit počasí během dne. Pokud nebudeš spát v AC, jít tam na drahý bus ztrácí smysl. Po schodech jsem šel nahoru i dolů, ale že by tam bylo místo na stan, se mi nezdá (přístřešky si nepamatuju). Hlídané to tam klidně být může. Zkus googlovat, jestli se někdo nepochlubil takovým přespáním.

0