MARTINIQUE
Levné letenky....Karibik,RUM, co řešit? KUPUJEME
Cestopis z roku 2019 napsala Denisa _8
Když se na -cestujlevne- objevily letenky cca za 6000,-Kč bylo to jasné. Díky cestujlevně jsme se už podívali na několik nádherných míst naší úžasné země, tak proč si nevyrazit za pár korun do Karibiku na Martinique? Uváděná cena byla pro letenky s odletem z Paříže -letiště Orly (ORY) a mohli jsme mít pouze příruční zavazadlo do 8kg. Museli jsme si tedy cca za 2800,-Kč dokoupit ještě letenky z Prahy do Paříže. Trošku nemilé bylo, že do Paříže z Prahy přiletíte na letiště Charlese De Gaulla (CDG), které je asi 45 km od ORY. Je to vlastně skoro přes celou Paříž a cesta trvá 1-2 hodiny v závislosti nad tím, jakou dopravu zvolíte. My jsme se vzhledem ke krátkému času na přestup (3 hodiny) rozhodli, že využijeme služeb UBERa. Bylo nás 6 a cesta stála 120€. Když jsme to porovnávali třeba s autobusem, vyšlo to dost podobně. Problém autobusu a auta je, že se můžete dostat do dopravní zácpy a pokud spěcháte, je to problém. Další možností je vlak. My jsme to riskli s autem a vyplatilo se, stihli jsme to :) a hurá letímeeee…..
Z Prahy jsme letěli s letadlem společnosti SmartWings ….noo klasické "dovolenkové" letadlo (jak já jim říkám). Let byl krátký, takže málo místa a nepohodlné sedačky jsme přežili. Z Paříže do Fort de France (Martinique) jsme měli tu čest nastoupit do celkem nového letadla společnosti LEVEL. Let trval 9 hodin. S touto společností jsme nikdy neletěli a tak jsme byli překvapeni co nás na palubě čekalo - tedy spíše nečekalo. Sedadla této společnosti jsou opravdu nahňácaná dost blízko u sebe, takže o pohodlném letu se nedá hovořit. V letadle byla také dost zima a vzhledem k tomu, že deky nejsou v ceně letenky, museli jsme si je koupit za 6€ jednu. Další co nebylo v ceně letenky je jídlo a pití. Když tedy zhruba po hodině letu vyrazily letušky s vozíky do uliček a my se dožadovali pití, bylo nám sděleno, že máme dost levné letenky a tak je přeci jasné, že nemůžeme ještě chtít jídlo a pití. No co se dá dělat....a tak jsme si koupili každý 2 plechovky pití (na 9 hodin je to i tak málo) a jeden sendvič - to celé stálo cca 25€.
Naše dovolená trvala 12 dní v období 29.10.-10.11.2019. Vzhledem k tomu, že se říká, že na září/říjen připadá nejvíce srážek v Karibiku a hlavně s koncem října končí také hurikánová sezóna, tak jsme se počasí trochu obávali. Po celou dobu bylo příjemných 26-28 stupňů. Počasí bylo dost proměnlivé. Chvilku zataženo déšť, za 10 minut jasno a vedro. V celku musím, říct, že se nám počasí vydařilo.
Do Fort De France jsme přiletěli okolo 8 hodiny večer a když jsme vystoupili z klimatizovaného letiště, dýchl na nás příjemně teplý a vlhký vzduch Karibiku. Už doma jsem přes aplikaci Expedia zabookovala 2 auta. Vzali jsme ty nejlevnější (a také nejmenší) co měli. Na 11 dnů jsme měli pronajatého Peugeota 207 za 110€, cena parádní (řidič nad 25 let / bez pojištění). Hned před letištěm jsme šli k budce společnosti Alamo od které jsme auta měli. Po krátkém sepisování a podepisování jsme šli asi 3 minuty od budky k parkovišti kde už na nás autíčka čekala :). Před odletem jsem také zabookovala bungalov z bazénem pro 6 osob cena byla 5000,-/osoba. Bungalov jsme měli v oblasti Sainte Anne zhruba 1 hodinu autem od letiště. Tuto oblast bych doporučila - je to kousek od nejkrásnější pláže ostrova - Plage des Salines. A v příjemných dojezdových vzdálenostech k dalším plážím či rumériím.
Obecné: Ostrov patří Francii. Je tedy v Evropské unii. Platí se zde Eury a pro telefonování a zprávy zde platí ceny tarifů jako u nás. Mobilní data jsme nechytali, takže jsme je měli vyplé a připojovali se na wifi v restauracích a u nás na baráčku. Mluví se zde hlavně francouzsky. Ale s angličtinou se také domluvíte - my jsme neměli problém. Strašně vtipné jsou ty jejich horské cesty. Navigace nás několikrát dostala do pěkné šlamastiky, když jsme se najednou s tím naším autíčkem ocitly na úplném vrcholu hory, kterou jsme původně měli objet - né ji přejet. Měli jsme kolikrát co dělat ty jejich cesty vyjet cca 20 stupňové stoupání, ale i klesání dávalo nám i našemu autu opravdu zabrat. Proto doporučuji, když pojedete s navigací - držte se na silnicích 1.třídy a hory i kopce raději objíždějte. Ceny jsou asi jako jinde ve velkoměstech v Evropě, řekla bych jako ve Francii. Takže dražší než u nás. Na druhou stranu, když koupíte levně letenky a seženete levné ubytování...pobyt na 10 dnů vč.půjčení auta a jídla vás může vyjít do 20 000,-Kč a to je slušná cena na to, že jste v Karibiku a né v resortu v Turecku či Egyptě, které vás mnohdy vyjdou i dráž. Né, že bych zatracovala Turecko a Egypt, ale víte jak to myslím :)
Pláže: Plage des Salines - jedna z nejhezčích pláží. Dlouhá pláž, plno palem takže i dostatek stínu. Na pláži je několik dřevěných boudiček - restaurací, kde si můžete posedět, dát si pivo, vodu, koktejly, ale i něco k jídlu. Po pláži korzují prodavači, kteří prodávají šátky, plavky, náramky atd. Líbili se nám plavky od jedné prodavačky, ale když nám řekla cenu (okolo 100€) nechali jsme si zajít chuť a radši jsme si koupili místní domácí zmrzlinu. Grande Anse - pláž kde se budete potápět s mořskou želvou. Přímo na pláži je několik restaurací a také obchod s potápěčským vybavením(pracuje tam čech) kde jsme si asi za 20€ na celý den půjčili 2x potápěčské brýle, šnorchl a ploutve. Pláž je ve městě, takže v pozadí nejsou palmy a příroda, ale budovy. Proto jsme sem ale nejeli :) Nasadili jsme brýle a šnorchlovali mezi zakotvené lodě, kde jsme zhruba po půl hodině tu mršku spatřili. Byla to krása...viděli jsme asi 3, jak si volně plují po mořském dně a občas se vyplavali nahoru nadechnout. Krásný zážitek. Anse Céron - pláž pod sopkou Pelée. Je to příjemná divoká pláž s černým pískem. Když jsme tam byli, tak byly i docela velké vlny a tak jsme se i vzhledem ke kamenitému vstupu do moře nekoupali. Je to ale taková opuštěná pláž úplně na konci cesty. Nikdo tam nebyl. Ostatní pláže už jsou si dost podobné. Buď jsou to městské pláže, nebo opuštěné. Za nás jednoznačně vede Plage des Salines - což se asi dočtete ve všech průvodcích, že je top. Na Severu jsou pláže většinou s tmavším až černým pískem a na jihu spíše najdete ty se světlým pískem.
Rumy a Rumérie: Za náš pobyt jsme celkem navštívili 3 rumérie a v jedné jsme byli dokonce 2x. Ve všech máte na baru možnost zdarma ochutnávat jejich rumy a později si i nějaký koupit. Cenově to proti česku vychází opravdu na hubičku. Oproti krámům / supermarketům přímo na ostrově je to samozřejmě také levnější kupovat v rumérii. Trois Riviéres - rumérie na poloostrově přímo naproti Fort de France. Příjemné okolí, které si můžete projít vám zpříjemní ostrůvek krabů kolem jednoho z vysokých stromů. Krabi byli opravdu všude, že jste se báli kolem projít, abyste je nezašlápli :). Přímo v hlavní budově vás vítá příjemná obsluha, která vám v krátkosti vysvětlí rozdíly mezi rumy, zeptá se co preferujete a pak už můžete u vedlejšího baru ochutnávat. Před budovou je krásný kamenný mlýn. Tyto rumy nám v porovnání s ostatními tolik nechutnali, přišli nám nějak divně kořeněné. Ale určitě stojí za návštěvu a ochutnání. Habitation Clément - asi největší a za nás nejhezčí rumérie. Krásný příjezd lemován jednou palmou za druhou vás přivede na parkoviště hned vedle hlavní budovy. V budově je nutné si zakoupit tiket na prohlídku, který stojí 12€, ale garantuji vám - rozhodně to stojí za to. Dostali jsme mapu areálu, ve kterém se nacházelo spousta uměleckých děl zasazených mezi rybníčky, stromy, květiny....Dále jsou otevřeny sklady s rumy, do těch můžete nahlédnout a mimo to, že vidíte neuvěřitelné množství dřevěných úhledně poskládaných sudů s rumem, cítíte také neskutečnou vůni dřeva, medu a samozřejmě rumu. K vidění je také stará výrobna rumu, původní dům pana Clémenta (zakladatele) a v neposlední řadě si také můžete ochutnat zdarma ty nejlepší rumy ostrova. Do této rumérie jsme se dokonce vrátili dokoupit další rumy -jójo byla to taková rumová dovolená :). Cenově jsou přijatelné. Dále tu jako dárky tu prodávají sadičky šesti rumů po 50ml, takže jsme je v pohodě mohli vzít na palubu letadla a doma obdarovat příbuzné. Habitation Sainte James - Další velmi stará rumérie, zde na vás také dýchají ty léta práce a historie. V této rumérii si můžete za 5€ zaplatit cestu vláčkem, který vás proveze po třtinových plantážích. Sice to nebylo špatné, ale průvodce mluvil pouze francouzsky a plantáže cukrové třtiny jsou po celém ostrově, takže když budete mít půjčené auto - což rozhodně doporučuji, tak je nemůžete přehlédnout. Pro nás celkem zbytečné, nic nového jsme neviděli a výkladu nerozuměli. Pokud jste na tom stejně, tak bych nedoporučovala. V jedné z hlavních budov si můžete prohlédnout jak dříve probíhala výroba a také letitý sklad s jejich rumy. V hlavní budově opět proběhla ochutnávka rumů. Tentokrát jsme si odvezli rum ochucený ananasem a kokosový. Nám holkám chutnaly (taková sladká lepidla), ale pro kluky to není.
Co vidět: Na ostrově je plno zajímavých míst, ze kterých dýchá historie, ale nejen to. Já vám zde přiblížím ta místa, kde se nám líbilo nejvíce. Ale spoustu dalších tipů určitě najdete na internetu. Na ostrově je určitě plno kostelů, které stojí za to vidět, nebudu je vyjmenovávat, určitě když na nějaký narazíte, jděte se do něj podívat, neuděláte chybu. Co nás trochu zarazilo je, že města jsou po páté hodině odpoledne dost vyprázdněná. Restaurace zavřené. Před odjezdem už jsem to někde sice četla, ale nechtělo se nám věřit. Šli jsme to jeden večer zkusit, že si zajděte na večeři. Když jsme dorazili do městečka restaurace byly otevřené jen některé a byli v nich většinou jen místní. Prošli jsme se po silnici u moře a rozhodli se vrátit k nám na barák a uvařit si doma. Později už jsme u vaření doma zůstali. Ovšem důvodem mohl být také to, že jsme tam byli před sezónou.
Fort de France - neprojíždět ve všední dny mezi 4-7 hodinou večerní (možná i ráno). Jsou tam neskutečné dopravní zácpy a to jak ve městě, tak na dálnicích. My jsme tam uvízli kolem 5 hodiny večer zhruba na 2 hodiny. Kousek od městského parku je pevnost ze 17.století St.Louis. Na pobřeží je sice krásná kamenná kolonáda, ale když jsme tam byli my, nikdo tam nebyl. Škoda, čekala bych obchůdky, pouliční prodejce, spoustu lidí, ale asi jsme tam byli na začátku sezóny a možná proto nikde nic. Ve městě jsme se také byli podívat na jeden z jejich hřbitovů, ty vypadají opravdu zajímavě. Všude velké, kamenné, bílé hrobky, většinou velmi kýčovitě vyzdobené barevnými květinami z plastu. Projeli jsme tam také pár uliček, navštívili kostel, katedrálu.... Návštěvu města jsme si naplánovali na den, kdy jsme měli odlétat, takže jsme to potom měli i kousek na letiště. Původní hlavní město ostrova St. Pierre se nachází asi 8km od stále ještě aktivní sopky Mont Pelée. Můžete zde navštívit i trosky divadla a vězeňských cel. Je zde také vulkanologické muzeum, které my jsme ale nenavštívili. U moře je budova co vypadá jak prosklená tržnice, zde jsou 2 restaurace. Jsou v horním patře. V jedné z nich jsme se také najedli. Na sopku vede asi 8 hodinový trek, my jsme tam ale nebyli. Normálně bychom určitě šli, ale sopka je většinou obklopena mraky(takže žádný výhled), tak tomu bylo i v našem případě a tak jsme se rozhodli pro jiný program. Botanická zahrada Jardin de Balata, krásná botanická zahrada. Vstupné je kolem 15€ na osobu. Kromě široké škály tropických rostlin a stromů se také můžete procházet mezi stromy - pomocí dřevěných cestiček zavěšených na lanech mezi stromy. Memorial de I´Anse Caffard volně dostupný památník u silnice s výhledem na horu Diamant. U památníku je také popisek v angličtine. Památník otroků určitě stojí za návštěvu. Le Carbet je vodní kanál, který stavěli otroci, aby přivedli vodu z hor na plantáže a do nížin. Procházka přímo po okraji kamenného kanálu nám poskytla nádherné výhledy. Je dlouhá max 5 km a je jednosměrná. My jsme to vyřešili tak, že jsme si na konec odvezli auto a druhým autem nás odvezli na začátek. Nebo by jste se museli vracet. Další možnost je, že se projdete do půlky a pak se vrátíte. Určitě nechoďte moc pozdě, je to v lese a když by se setmělo, neuvidíte na krok. Nedoporučuju těm kdo se extrémně bojí výšek - několikrát se pod vámi ocitne hluboká propast dolů a vy vlastně stojíte jen na 30 cm široké kamenné lávce. Poloostrov Tartane a na něm Chateau Dubuc krásná procházka s výhledy cca 3 hodiny ke zřícenině.
Závěrem: Martinique je takový evropský ostrov v Karibiku. Krásný, zelený a hornatý ostrov, žádná vysušená placka :) Za naši šestičlennou skupinu určitě doporučujeme navštívit. Pokud se opět objeví levné letenky, překousla bych i tu leteckou společnost i odlet v Paříži z různých letišť a jela bych :) Doufám a budu ráda, když vám některé rady a tipy pomůžou a přeju šťastnou cestu všem cestovatelům!.
Denisa _8 procestovala 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Oceánii. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Denčo, díky za krásnou inspirací 🙏😍
A neboj, oni tě tu začnou milovat..! ✌😊
...a když bude joooo zle, tak si řekni, že "nenávist" (ta se tě zatím netýká) je taky druh lásky 😉 Funguje to!
Jo a PÁNI KLUCI (i vy, Padrinovic holky) - přece to, jak dlouho tu kdo je, nedělá z nikoho něco víc...nebo míň. Připomínáte mi (a sakra i vy, které mám ze 💛 ráda) vojnu - zobáky a mazáky - z bráchova vyprávění... 😶 Pojďte s tou pokorou trošku příkladem a neodrazujte a nedemotivujte lidi, co nám tu dávají kus sebe. A Jardo tobě 😘
Jasne, piste dal. Lidi tady hrozne rejpou. Cestopis musi byt bez chyby po formalni, gramaticke i obsahove strance. A i kdyz se vam tohle vsechno povede, tak vam bude vycteno treba ze malo jite, moc pijete (Kacka by mohla vypravet) nebo ze je vas zpusob cestovani spatny 😄
Jardo, to je u jiných cestopisů někdy pravda (a zrovna tímto ji k sepsání dalších cestopisů moc nepovzbudíš), ale v tomto případě došlo k podivu jen nad 2 věcmi. A myslím, že její údiv nad tím, že některé aerolinky nepodávají jídlo a pití v ceně je natolik bizarní (z pohledu zdejších přispěvatelů), že snad ani není možné, aby se nad tím někdo nepozastavil. Aspoň si ujasnila, jak to je. U obecně známých jmen, kde se běžně používá český přepis, by se měl tento používat, zvlášť když je v nadpisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Martinik
@Denisa: děkuji za pěkný cestopis. A nestresujte se moc tím, že byste podle někoho měla napsat Martinik, podle někoho Martinique apod. Pochopitelné jsou pro každého zcela jistě obě možnosti!
K dekám, občerstvení atd.: je zkrátka dobré si přečíst podmínky příslušné letecké společnosti.
Cestopis je to pěkný. Jen nechápu ten údiv, že občerstvení a deky v letadle nejsou v ceně když si koupíš letenky lowcostem. A pak také Paříž a Martinique, proč ne třeba opačně - Paris a Martinik?
Jinak pro info k těm letenkám - LEVEL dokonce prodával ten Karibik z Paříže i za 3.500 Kč - asi nějaká akce.
Děkuji ;)
Ten údiv proto: letám pouze lowcost... byla jsem např. Havaj, Tahiti, USA, Nový Zéland atd.... ještě se mi nestalo, že bych na dlouhém letu nedostala alesporň napít a nějaký sendvič.
Ta Paříž a Martinique :) nevím jen jsem se chtěla podělit o rady a tipy, nenapadlo mě, že někdo bude zkoumat jak píšu názvy měst.
Jinak cena 3500,- super 👍🏼
S jakými low-cost aerolinkami jsi letěla na Nový Zéland a na Havaj? Na Tahiti létá French Bee, ale zde se píše, že u nich "Veškeré občerstvení je zpoplatněno. Za teplé jídlo na dálkovém letu zaplatíte 25 USD, musíte objednat předem během koupě letenky." https://www.cestujlevne.com/lete...french-bee
Pokud vím, žádná low-cost aerolinka nemá v ceně občerstvení (možná kromě vody v některých případech). Asi letenky kupoval někdo jiný a za občerstvení připlatil.
:) děkuju, že řešíte takové blbosti. Myslela jsem, že by to mohlo někomu pomoci. Proto jsem to psala. Né že tu budeme řešit slovíčka.
Já jsem s tím nepočítala a tak jsme si nevzali ani občerstvení s sebou. Kdybych to věděla, tak se podle toho zařídím. Jistě, asi to bylo někde napsané, ale tím, že se nám to ještě nestalo, tak jsme ani nezkoumali co dostaneme za jídlo na palubě.
Napsala jsem: že létám lowcost - to ale neznamená, že to nutně musí být s lowcost aerolinkou. Lowcost = nízké náklady, nemusí nutně znamenat nízkonákladová aerolinka. Pro mě je lowcost třeba s China Eastern za 6 tisíc do Shanghaje - vč.velkého zavazadla a občerstvení na palubě.
To je pak těžká domluva, když máš vlastní definici lowcost aerolinek.
No tak to si dej ještě pozor na Scoot - létají i dálkové trasy a občerstvení také není v ceně.
:))) já ale psala pouze lowcost…, přesněji: že létám lowcost...o aerolinkách jsem se nezmínila.
No teď už si na to dám samozřejmě pozor....a tím, že o tom píšu doufám, že to třeba pomůže někomu jako jsem já. Někomu kdo to bere jako samozřejmost.
Vzhledem k tomu, že jsi na konstatování "Jen nechápu ten údiv, že občerstvení a deky v letadle nejsou v ceně když si koupíš letenky lowcostem." odpověděla "letám pouze lowcost", dalo se to pochopit jen tak, jak jsem psal. Je to tedy tak, že cestuješ lowcost a kupuješ si akční letenky či chybové tarify. Aspoň ses tu dozvěděla, na co si dávat pozor. Tady se někdy řeší různé blbosti ohledně co nejlevnějších letenek, ale toto je úplný základ.
Cestování lowcost po NZ, Havaji a USA mám osobně vyzkoušené ve velkém rozsahu, ale cestopis o lowcost Tahiti by mě zajímal.
Navajo, to jste nepochopila. "Na co si dávat pozor" se vztahovalo na to, že existují low-costové aerolinky, kde není jídlo a pití v ceně. Kdo chce šetřit, vezmě si něco s sebou. V tomto smyslu o tom psala v předchozím příspěvku i Denisa, která zřejmě letěla low-costem poprvé.
Libore Tahiti??? popravdě, cesta i vše okolo bylo opravdu zajímavé, byl by to hezký cestopis, ale obsahoval by spoustu chyb a proto... ani se mi nechce něco takového psát a pak řešit v komentářích co jsem jak myslela/napsala a proč.
Myslela jsem, že je tady fajn komunita cestovatelů, kteří se chtějí inspirovat - né prudičů a lidí, co nevidí rozdíl mezi lowcost cestováním a lowcost aerolinkou.
Snad jen doporučení, jak si během třeba 9 - 12ti hodinového letu na palubě lowcost (aerolinky) nemuset kupovat ani plechovky ani jídlo. Optimálně se před odletem dosyta najíst a napít v loungi, dále se nejlépe prospat během nočního letu (což byl částečně i váš případ, když jste do Forte-de-France přiletěli ve 3 hodiny ráno našeho času).