Příspěvky uživatele voughne

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Wizzu sa to cca mesiac dozadu prihodilo.

"Wizz Air jednak nie poleci z Katowic do Armenii. Urząd Lotnictwa Cywilnego nie zgodził się na start nowej trasy!"

https://www.fly4free.pl/wizz-air...o-armenii/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Pred 2 tyzdnami sme to testovali :)

Ale treba byt uz v Budapesti "zorientovany". Napr. z Kalvin Ter na Kobanyu to mas za 18 minut (metro je uz v prevadzke), z Kobanye chodi 200E kazdych 10 minut ... na letisko to ide oficialne 25 minut. S prestupom, nech to je teda cca 50 minut total.

Za 30 minut to da 100E, ale uz to stoji podstatne viac, casova uspora oproti prestupu je otazna (20 minut spanku navyse mna osobne z biedny nevytiahne), ale dajme tomu, ze je to este najlepsia volba.

To len k povodnemu dotazu, ze "v pesej vzdialenosti do 1h", podla mna to nema zmysel, hlavne kvoli absencii chodnikov. Ale ked budem na letisku parkovat nabuduce (a bude cas), tak sa skusim poobzerat, ako sa to da od Vecsesu prejst.

Ale mas pravdu v tom, ze v centre to uz nie je ziadne cenove terno :)

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nechcem kecat, ale sa mi nedavno zdalo, ze k tomu novemu Smart parkingu viedol cyklochodnik.

Robit si skratku cez ten uzol nebude najlepsi napad, ani zhanat hotel v pesej dostupnosti (hlavne ked do centra dojdes busom a metrom za 40 min, a za 700 HUF)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Mali sme v lete auto, moje doporucenie:

Zaros - krasna typicka grecka dedinka, takmer bez turistov. Dobra prechadzka bola Rouvas Gorge. Hotel Keramos mal asi najlepsie ranajaky, co som kedy v grecku jedol. Domace "od babicky" na milion tanierikoch. Ale co ma tam najviac zaujimalo, bol olivovy olej z miestnej farmy - Kurtes.

Dalsie miesto, co stoji fakt za videnie je Preveli. Sice kopa turistov, ale vyzorovo riadna exotika.

Dalej klasika, Samaria, ale! Aradena kanon bol podla mna daleko daleko zaujimavejsi (az dychberuci), uz len tym, ze sa tam nepletie horda turistov popod nohy ... vlastne sme ich tam spocitali na jednej ruke :)

Elafonisi sice vyzera spoko, ale len 4 kilometre odtial je Kendrodasos (podla mapy.cz), bez ludi a prekrasna tyrkysova voda.

Dalsia pecka, ale hodne turisticka - Balos beach.

 

 


img-20220828-105611.jpg
img-20220829-153834.jpg
img-20220903-140517.jpg
img-20220902-112632.jpg
img-20220902-112739.jpg
img-20220830-173238.jpg

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tip od zdravotnicky na crevne problemy - niekedy, ked nie je lahke zohnat "zapadnu medicinu", tak je lahsie zohnat sypany cierny caj. Treba zjest jednu cajovu lyzicku, ale nezapijat vodou. Otestovane na vlastnej kozi, u mna funguje :)

Klasicky dobre napisane, rovnaky pocit neistoty som mal v KSA a Egypte, aj preto boli asi take ocarujuce :)

 

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

My sme z taxika vystupili s takym nakupom (vlastne uplne moj primarny ciel na Cypre bola severocyperska kava a turecke caje), ze sa ledva vosiel do auta :) A na oboch stranach len pozreli pasy a inac nic. V autobuse som s taskami zabral 4 sedacku. Ale ani v minulosti nas tam nikdy nerozoberali, tak ste asi mali smolu :)

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

S lunaparkom som to nemyslel doslovne, ale miestami mi to tak pripadalo (tusim sa dalo aj lehatko na plaz zaplatit).

Ked sme zhanali odvoz na "hranicu" z tureckej casti, tak mi povedali ,ze ziaden bus, iba taxi. Neviem preco zo mna rovno vyhrklo "Chapem, vy ich nemate radi ..." :D A turek mi na to odpovedal v style, ze to tak nie je, ze je to aktualne ako-tak okey. Podobnu reakciu mal aj ten hotelier na greckej strane, takze asi su obe "polovice" spokojne s terajsim stavom.

PS: Je pravda, ze majitel hotelu bol taky vselijaky (aj polorusky orientovany, aj protizidovsky, a vlastne aj mna okrical pri check-ine :D )

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Je to lunapark. Zaberu "grecke" mesto, pozicaju ti hrdzavy bicykel, aby si si to mohol pozriet, lenivsich prevezu na golfovych elektrovozikoch, a este si tam mozes dat kavicku a rozjimat. My sme boli na Velku noc, a uz to tam bolo ako na Vaclavaku. Neviem kolko turistov si realne uvedomi, kde sa nachadzaju.

Mimochodom, bavil som sa o tom s majitelom hotela v Larnace. Grekom sa to absolutne nepaci, ved tam maju svoje domy, z ktorych ich vyhnali, a teraz im ponuka "turecka" vlada odskodne (odkupia tvoj povodny byt) v hodnote " desiatok centov" ... a oni tam este z toho idu robit atrakciu s tureckymi vlajkami.

 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

No, mame to za sebou. Varosa je lunapark, pobrezie Ayia Napa tak isto. Vsade po pobrezi vystavali parkoviska, pojazdne obcerstvenie, drbli kamerove systemy a je z toho uz nie priroda, ale lunapark. Z tureckej strany ziaden bus na hranicu Deryneia nechodi, na taxi stanovisti od nas chceli 15 €, ale v jednej restauracii, kde sme boli na obed nam vybavili za 10.

Prechadzka okolo solneho jazera v Larnace a plaz Mackenzie bol dobry tip :) Plameniaky sme uz v den prechadzky nevideli, ale tie ruzove "potvory" sa nakoniec podarilo zazriet aspon na malu chvilu z busu z cesty na letisko - a boli prekrasne. Zvycajne tam zvyknu kempovat od konca Novembra do polovice Marca, takze sme mali fakt stastie.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Chrome ... CTRL+SHIF+I ... a mas z toho mobilne zariadenie (vratane nizsich cien)

Firefox - CTRL+SHIFT+M ... to iste (lepsie si je vybrat zariadenie napr. Iphone)

Ak sa predtym presmerujete na booking cez cashback portal, tak vam este z tej ceny pre mobilne zariadenia pripisu 4% odmenu.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

VIE - Bourgas

  • VIE - VAR
  • BUD - BOJ

VIE - Ohrid

  • BTS - SKP
  • VIE - TIA, PRN, TGD
  • BUD - TIA, SKG, TGD, SKP

Abu Dhabi - Muscat

  • AUH/DXB - MCT, SLL

VIE - Neapol

  • VIE - CIA, FCO
  • BUD - CIA, FCO, BRI

VIE - Funchal

  • VIE - FNC
  • BUD - FNC, AGP

 

 

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

Co to ide, 16. januara 2023 som kupoval Madeiru na 6. April 2024 :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Prekrasne zmeny. Aktualne mam zatial 21 letov, viac ako polovica je uz flex. Madeira za 40 € na Velku noc potesi, augustovo\septembrova Tirana za 40 tiez.

Este by mohli nieco robit s Jordanskom na November a Samarkandom na maj :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Super :) O 2 tyzdne ma caka cosi podobne, ale dame to cez Nicosiu. Na Larnacu som nemal ziaden program, ale plameniaky a okolie vyzeraju byt fajn na pol dna.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Asi som bol v inom KSA :) U mna je to 1ka z 39 krajin. Vzdialenosti su to velke, ale to boli aj medzi parkami v USA.

Jeddah je bezne velke mesto, ale na den pobavi. V Yanbu by sa malo dat snorchlovat, ale na to ani nebol cas. Cesta medzi Yanbu a Al Ula bola scenericka, viem si predstavit, ze by som z hlavneho tahu zisiel k tym kadejakym horam, a stravil tam v stane kludne jednu-dve noci. Al Ula nema zmysel ani komentovat, podobne ako Beata, aj ja si tam viem predstavit 4-5 dni ... cele to okolie ma co ponuknut a je vizualne hodne zaujimave aj na svetove pomery.

Detto Shaqra a Ushaiqer. Nestihli sme este vecsie duny, ani "Kraj sveta" ... to vsetko v okoli Rijadu v ramci 2,5h cesty. 

Na bookingu som mal 6 hotelov a vsetko bolo na 100%.

K odpadkom ... ano vyhadzuju papieriky pocas jazdy, a tiez sa mi to nepaci, ale staci si pozriet fotky z akcii slovenskych Trash Heroes, a razom Saudi miestami vyzeraju ako poriadkumilovny narod. Ale ak mam byt korektny, taky saudsky bordel bezne vidno v Bulharsku, alebo na ceste z Tbilisi do Jerevanu hadam cela cesta zahadzana odpadkami. Takze Saudi v tomto smere nie su vynimocni :)

V KSA sme boli 10 dni, ani jeden den nebola nuda, a az na Rijad nemam co krajine vytknut. Jasne, ze co do pamiatok a prirodnych kras nemoze konkurovat Europe, ale pre mna to ziadna nudna diera nebola.

 

4
Citovat Zobrazit ve vláknu

V KSA sme poziciavali auto 2x, ani raz ich nezaujimal moj EU vodicak, rovno si pytali medzinarodny

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Len podavam info z priletu do Jeddah. Pasovka prebehla relativne rychlo. Odtlacky prsta, fotka a v mojom pripade skumali pas, o Slovensku tu nikto nikdy este asi nepocul. Autobus zo severneho terminalu ide priamo do centra Al Corniche (zo zastavkou na juznom). Karta stoji 10 SAR, cesta do centra 20. Karta sa da kupit v nenapadnom stanocku pri vychode (najprv som si myslel, ze su to informacie). Typek Mal mobilny terminal, cele nam to predal pred autobusom. Ulicky stareho mesta su sice v leseniach, ale ma to svoju orientalnu atmosferu. Ludia su prijemni, nikto po nas nezazera. Zatial pohoda.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

@Pavel - nedramatizujem :) Letiskom sa v roku 2019 premlelo 26 milionov cestujucich, takze to nebude zrovna male, ale ked im to leti z rovnakeho terminalu, tak by sa to malo dat stihnut (ak Wizz nebude meskat)

Viza pri transfere do 12h udajne nie je treba. A tu je blog k transfer viza. Nejako sa to udajne od januara 2023 zmenilo, ale ci to vedia aj Saudi je otazne :D

https://blog.wego.com/saudi-arabia-transit/

 

"Saudi Arabia transit visa fees

According to some sources, the cost for the different categories of the Saudi transit visa are as follows:

  • The Saudi transit visa for 48 hours – SAR 100 (approx. USD 26)
  • The Saudi transit visa for 96 hours – SAR 300 (approx. USD 79)

Please note that applicants must make sure to consult their airlines, travel agents, or their respective Saudi Embassy regarding the price of the Saudi transit visa."

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ja by som do toho tiez nesiel. Jednak prilet na letisko tak, ako to ma uvedene Wizz, je v lepsom pripade dosadnutie na pristavaciu drahu, takze zvycajne este +20 minut. Letisko ma 5 terminalov, cize ak to nebude prilet a odlet z toho isteho, tak by som si podla skusenosti z DXB odratal hned dalsich 45 minut (minimalne). A ten 2h prestup, to uz mate aj so zatvorenim brany?

Ak sa to rozhodnete absolvovat, tak si rad precitam cestopis :D

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Uz som niekde postrehol, ze ich na imigracnom otocili, ak neprisli Saudskou aerolinkou. Niektori zase presli bez problemov. Aktualne asi loteria

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Uber by mal z centra stat okolo 56 SAR.

Inac masaker, pred chvilou mal Wizz slabsiu chvilku a Rijad z BUD sa dal na cely rok kupit za 20€ spiatocne. Uz to stihli opravit, ale ostavaju este letenky za 10 € na nasledujuce mesiace, tusim do maja. Takze moje lety o 2 tyzdne som kupil este raz, tentoraz v 75% zlave :D a tie povodne letenky uz odflexovali na Madeiru.

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak som asi nasiel jeden zazrak pomedzi vsetky pozicovne. Yelo ponuka za doplatok 40-50 SAR na den neobmedzene kilometre, ma aj celkom dobre hodnotenia.


image1.jpg

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Bolo by zaujimave riesit dalej nemoslima iduceho do Mediny na tej stanici. Aj som pocital s takou moznostou, ze sa to stat moze. Nejaky pracovnik stale zamrznuty v 12. storoci este nemusi vediet o zmenach v krajine ... co by mi asi naburalo pozicanie auta. Hadam by to az na deportaciu nebolo :)

Rychlovlak, kt. ide z letiska do Mediny je kupitelny bez upozornenia, ake hadze na trase Jeddah - Meka (Iba moslim si moze zakupit listok do Meky, Ste moslim?)

Ked sa scitaju vsetky tieto letiskovo moslimske "komplikacie", tak mi to zacina davat zmysel poziciat si auto rovno na severnom terminaly a zaplatit tie kilometre navyse, popripade navrat na letisku v Medine.

Napisal som do Saptca, ze ako to teda je.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nenasiel som ziadne info ohladom zakazu vstupu do Mediny (okrem mesity). Idem radsej napisat do Saptca, aj ked v konecnom dosledku mi nejake ich "povolenie" moze byt prd platne. Marayu este pridam do itinerara. Asi tam ostaneme 2 noci, soferovat po tme v tejto casti sveta nebude najlepsi napad.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jeddah bude stacit 1 den? Al Ula by si na kolko odporucal? Hegra, Dadan, Slonia skala je stihnutelna v ramci dna? (pripadne mas este nejake odporucania v ramci okolia). Nejake zapisky by sa hodili, tych zdrojov co, kde, ako, naco, preco, zaco nie je vela, takze kazda pomoc s informaciami je vitana :)

@Dawid nejaky poliak to spominal, ale nie v ramci Wizzu ... takze ta horsia varianta. Tusim pisal o Uberi za 50 SAR na tu "spravnu" stranu letiska. Uff takze z letiska to bude do centra aj na 3 hodiny.

"Transfers between terminals

There’s a shuttle bus between North and South Terminals and Terminal 1." terminalov ako maku :D

0
Citovat Zobrazit ve vláknu