Příspěvky uživatele goro

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

bohužel, na lokálním čísle už striktně řeší jen osobní asistence a nepravidelnosti letů ze strany wizzair (zpoždění/zrušení letu), všechny ostatní věci asertivně odkazují na tu předraženou linku.

Nechápu, že je tohle v EU legální..

Nicméně, totéž co na lince jde ještě řešit na online chatu, zcela zdarma.

Ale u těch plateb je to blbý, co jsem slyšel, tak pokud se to nezpárovalo automaticky samo, moc s tím nebyli schopni dělat.. ale dejte vědět, třeba se zlepšili.. :D

Každopádně, nevidím důvod k platbě převodem, má to jen samé nevýhody (musíte čekat na potrvrzení, riziko že to nespárují, chybí ochrana spotřebitele formou chargebacku, a výměnou za to... nic.
Nechápu, proč si to někdo vůbec vybere..)

6
Citovat Zobrazit ve vláknu

zkuste regionální kanceláře TK. 

I když logické by bylo, že největší pravomoce bude mít turecká centrála, není tomu tak.

Řešil jsem změnu letenek KTW-IST-BKK, koupeno přes OTA, pak TK ty Katowice odpískali, chtěl jsem to změnit na odlet z PRG, u Turků se fakt snažili, ale vždy těsně před potvrzením nového itineráře se ukázala nějaká komplikace, nešlo to převystavit, zkoušeno opakovaně s různými agenty asi 10x, mnohokrát vyplněný feedback form, voláno zpět apod, po několika týdnech jsem myslel, že je prokleju a koupím to znova s QR :D

Pak mně napadlo zavolat na polskej regionální kancl TK a během 10 minut bylo vše vyřízeno, změnili mi to přesně na lety, které jsem chtěl, nové e-tickety během pár minut v mailu. Přesně to, co centrála neuměla vyřešit několik týdnů a přehazovala si to mezi x supervizory, marně..

 

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, zvažuju pro cestu z Frankfurtu letiště do Prahy Flixbus, ale potřebuju vzít 2 velké kufry + vak se snowboardem, tj. celkem 3 zavazadla.
Jedno je v ceně, druhé standardní zavazadlo (kufr) jde přidat při rezervaci a další větší zavazadlo by mělo jít přidat jako nadměrné (XL),, ale nejde.
V rámci této linky to nejde vůbec, ani u nově vypsaných spojů za půl roku.

Podpora Flix na chatu tragická, neví jestli to půjde přidat po koupi dodatečně nebo ne. Dovolat se mi nedaří, 3 minuty mně nechají poslouchat GDPR kecy a pak mi zopakují, že všechno mají stejně na webu a zavěsí!

Máte zkušenost, jestli to zavazadlo jde přidat dodatečně, když při koupi mi to tu možnost nenabízí? (u jiných linek jsem to vždy koupil rovnou při koupi).

A pokud to nepůjde ani dodatečně, jak vidíte šance, že se to podaří ukecat s řidičem / dokoupit na místě? (2ks velkých zavazadel budu mít zaplacené, jde o to třetí se snowboardem a vybavením).. Díkyy!

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

prošla někomu v rámci vyjednávání nahradního letu i změna odletového letiště? Koupeno odlet z MUC, prošlo někomu změna na odlet z PRG?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

máte někdo zkušenost jestli se dá po telefonu takhle rebookovat na jinou aerolinku i v případě, že je to koupeno přes OTA?

A pokud je posun času 3h na letu tam, cesta zpět zatím beze změn, a byli by ochotní to přehodit na jinou aerolinku, vymění i cestu zpět?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Petr76: bohužel nedá, v BTS jsou přílety kompletně oddělené od odletů,
neumí transit ani kdybys měl navazující letenku..

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Michal: pozor, ony ty pojmy jsou bohužel takové matoucí, ale je to přesně naopak. neplést confirmed a ticketed, a booking reference (PNR) a e-ticket number.

Bez platby je možné mít booking referenci (PNR) a mít vytvořenou rezervaci, kterou najdou rezervační systémy aerolinek nebo GDS a najdete tam confirmed (potvrzeno).
Přitom tohle je to, co jde udělat i bez zaplacení a za pár dní to bez zaplacení zmizí. Dřív bylo i pár, co se prodejem takových rezervací živilo..
Prostě confirmed reálně prostě není confirmed! Jsou to jen potvzené lety v rezervaci, která čeká na vystavení.

Naopak to, co je definitivně vystavená letenka, kterou dostanete skutečně až po zaplacení (a určině nikdy dřív) je e-ticket. To je ekvivalent kdysi dávno používaných papírových letenek na speciálních ceninových tiskopisech, kdy platilo, že když máte tento kus papíru = máte v ruce platnou letenku.
Pak se to celé přeneslo do elektronického světa a dnes je tohle je nahrazeno e-ticketem.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

nj, když jestli něco kiwi umí, tak je to marketing.

Fakt celkem často tahám z brindy lidi, kteří se někde zasekli na letišti, protože měli letenku přes kiwi a něco se podělalo. Ale poslouchám ty jejich písničky furt dokola: měli dobré stránky, dobře se na tom hledá, všechno vypadá profesionálně, + najde to kombinace, které jiné vyhledávače nenajdou. + viděli jsme někde reklamu = určitě to jsou profíci, když je to takhle velká firma, která dělá tolik inovací = musí tomu přece rozumnět.. a tak furt dokola.
Dokonce jsem slyšel už i vlastenecký argument - podpoříme českou firmu (nebudu kupovat letenky přes cizí Ryanair, když to (tytéž letenky :D) můžu koupit přes naše české Kiwi).

Prostě lidí, kteří se v tom neorientují a když potřebují letenku, tak jdou touhle cestou, je bohužel pořád dost.

Já je beru, že jsou to takový šmejdi, trochu jako někteří obchodníci s energiema, co nabízí zaručeně nejvýhodnější tarify, ještě u toho lžou, mají líbivý a současně agresivní margeting a přitom jejich produkt je totální shit.

 

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

to rozhodně, je to jedna z nejhorších OTA vůbec.

Nicméně, jakkoliv se jich nechci vůbec zastávat, (kiwi si to nezaslouží), zajímalo by mně spíš na obecné rovině, jak to funguje.

Jak může někdo zakázat přeprodej něčeho, co je volně v prodeji (letenky), a pokud vím, žádná zákonná regulace k tomu není (neexistuje zákon, který by říkal, že když se dohodnu s Frantou Novákem, že mu koupím letenku a on mi to zaplatí, že by to nešlo..
Aerolince do toho nic není, na to přece nepotřebuju její svolení, ne?

Chápu, že když to kiwi dělá ve velkém a neeticky, že je to štve, jistě si to můžou dá do nějakých svých obchodních podmínek (napsat si tam, že se to nesmí), ale pokud máme volný trh a k tomuto není nějaká všeobecně platná legislativa, která by to zakázala, tak smolík, nikdo se tím nemusí řídit, ne?

Stejně jak je to u Ryanairu, ten to taky zakázal, prudí zákazníky ověřením rezervací, ale to je asi tak vše, vůči kiwi nic nezmůže.
Proč by to mělo být u Southwest nebo AA jinak?

Americká jurisdikce? ok, možná na tohle mají v USA jinou legislativu, ale proč by se rozhodnutím amerického soudu měla závazně řídit česká firma?

A proč ostatní OTA jsou ok? (kiwi jsou šmejdi, ale zdaleka vůbec né jidiní)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

tady na tohle se EU261 nevztahuje, musí to být odlet z EU letiště, nebo EU aerolinka, což Wizz UK není.

Nicméně v UK po Brexitu zavedli podobný předpis, výše kompentace jsou podobné, akorát je to v GBP a je na to britská legislativa, ale funguje to v podstatě stejně, nárok tedy je.

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

ve VPP to je:
https://www.csobpremium.cz/porta...df?v220701
článek 24, odstavec 2

akorát by mně zajímaly praktické zkušenosti, jestli už to někdo skutečně využil..

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

btw. víte někdo, jak brzy před letem vám na VIE vezmou k odbavení zavazadlo, (aby pak člověk mohl projít securitou a jít o to dříve do salonku, nebo se jít natáhnout na ty kožené sedačky).. jde mi hlavně o lowcosty Ryanair/Wizz, které mají přepážky v podstatě otevřené stále, protože pořád odbavují nějaké lety.. jestli vezmou zavazadlo třeba 4 hodiny před letem, nebo pro časný ranní odlet třeba už někdy před půlnocí?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Hanka K: u té samostatné rezervace můžeš při ověření použít i svůj účet (nebo jakýkoliv, může a nemusí patřit té dané osobě, já mám pod svým účtem hromadu rezervací i pro kamarády a známé, vše bez problémů).

Proč to trip rozdělil nikdo neví, mně se to u nich nestalo, ale tipuju že to jejich algoritmus vyhodnotil kvůli ceně (poslední místo za danou cenu, další letenka dražší, tak koupil jednu levnější, jednu dražší? ostatně po ověření to uvidíš, za jakou cenu byly koupené).

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

no je to rizikový, ale na letištích s tranzitním prostorem, kde lidi vystoupí přímo do prostoru s gaty a v podstatě jen přejdeš do fronty na nástup, tam je šance docela velká.

Občas teda lidi na gatu odpípají dříve a pak je nechají ještě půl hodiny sedět a čekat, a gate můžou teoreticky zavřít dříve, ale většinou ho nezavírají a reálně je možné ještě přijít a nastoupit.


Ale neznám letiště v ZAG, jak to mají udělané, jestli je tam transit, nebo se to musí objehnout z příletů do odletů a projít znova security.. tam by to stihnout spíš nešlo.

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

pokles je rozhodně možný, bude záležet na obsazenosti letu..

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

řada letenek či jízdenek stornovat prostě nejde.

pojištění s tím většinou počítají, i když primární terminologie je jiná (např. ČSOB pojištovna, primárně požaduje "storno zájezdu", s tím, že zaplatí stornopoplatky, ale pokud zájezd = samostatně koupené jízdenky + letenky + auto + hotel apod, tak to co stornovat nejde, proplatí komplet, a úspěšně mi takto několikrát plnili.

Ale jiné pojištovny nevím, snad by nikde neměli požadovat storno, když řada služeb to technicky ani neumožnuje.. Je to na dotaz na pojišťovně, případně pročíst podrobně pojistné podmínky.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

jj, u Ryanairu je to jednoduché, ve správě rezervace jde po letu vidět potvrzení, že cestující neletěl, (přestože se odbavil).
U EZY nevím, na žádost to asi potvrdí, samozřejmě mají záznam o tom, kdo byl v letadle/kdo ne.

Pro pojišťovnu se ale dokládá, jak již bylo řečeno, hlavně ta pojistná událost, v tomto případě potvrzení od doktora. Nikdy jsem nepotřeboval pojištovně dokládat, že jsem neletěl (buď si to ověřili sami, nebo to nechali být a spokojili se s doklady od doktora).

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

mělo by jít vybrat k odbavení i jen jednoho cestujícího..

ale klidně bych pokračoval s oběma (dá vám to 2 sedadla, u EZY snad i vedle sebe = komfort navíc), pro případné uplatnění nároku u pojištovny je online odbavení irelevantní (pojišťovnu zajímá jen jestli nastala pojistná událost podle smlouvy, odbavení je nepodstatné. U Ezy lze navíc udělat dlouho dopředu.. dost lidí pak neletí, žádný problém.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

dřív měli přímo českou podporu a rozdíl v kompetencích a ochotě byl taky značný.. teď už přepojují kdovíkam.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

a pak samozřejmě dejte vědět, jak akce dopadla :)

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

je to v podstatě skoro stejný, jako každý léto za poslední roky:

https://www.palmaairport.info/20...mmer-2023/

prostě volný vstup jen v noci a brzy ráno (mezi 22:30 a 10:00),

dále pokud jedete na placené parkoviště u pláže/hotelu Formentor,

nebo pokud tam bydlíte

nebo si 3 dny předem vyřídíte permit pro cestu pro osoby s pohybovým postožením.

Jinak jsou tučné pokuty, řidiče chytají na kameru, každý kdo projede za poslední kruháč za Port de Pollenca dostane automaticky pokutu.

V intervalech 35 minut jezdí bus z Alcudie přes Port Pollenca a zastavuje na všech důležitých vyhlídkách. Lístek kartou v buse 1.8€.

Další možnost je půjčit si v Port de Pollenca kolo a dojet k majáku na kole, je to krásný výlet, převýšení se dá zvládnout.

tahle pravidla platí od 1. června do 30. září, v podstatě s drobnými obměnami každé léto.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

moc možností nezbývá.
1) ráno naběhnout na MVČR na pankrác, kde dělají doklady do 24 hodin, moc pěkně poprosit a doufat, že to zvládnou udělat ještě ten den.
Případně zjistit telefonicky, zda je to reálné. Dřív to tak šlo, když člověk přišel dopoledne, odpoledne bylo hotovo, samozřejmě bez garance, ofiko je na to 24 hodin, ale reálně to bylo možné stihnout. Jak je to aktuálně ale nevím.

2) risknout odlet na starou op.
je šance, že to projde.
Protože je to v Shenghenu, nejde se přes pasovku, kontrola pouze pracovníkem handlingu na gatu, ta je často dost mechanická, většinou kouknou jen jméno, někdy ani to ne, šance že to projde je velká.
Samozřejmě náhoda je svině, ale i když na to přijdou, v nejhorším prostě neodletí.
Pak samozřejmě totéž bude nutno absolvovat na letu domů, i tam se to může pokazit. Pro návrat lze občas něco ukecat, už jsem viděl i lidi odletět domů na kartičku pojištovny nebo řidičák (ofiko nelze, ale pustili), to ale záleží na pracovníkovi na gatu. Může pustit, nemusí..

Pak už jen drahé a nepraktické možnosti:
3) požádat o nový doklad + koupit novou letenku o pár dní později
4) cestu odpískat a vzít to jako poučení pro příště

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

jj, no jde o to, když má teen z nějakého důvodu koupenou samostatnou letenku. A to se prostě děje (rozhodne přidat k výpravě později, poslední letenka za danou cenu --> koupí se to zvlášť, apod.)

U většiny aerolinek je to v pohodě, při checkinu po evropě se běžně ani nezádává datum narození, takže tyhle problémy odpadají, jen Ryanair to vyžaduje všude, včetně letů po shenghenu..A 30€ link fee za později dokoupenou letenku pro dítě, to je uplný bizár..

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

pokud je letenka koupená samostatně, oficiální postup je to propojit s adultem, ale pak nejde udělat online checkin a musí se ještě na přepážku, je to strašnej opruz, tak většinou změníme datum narození a ok.

posledně teda propojoval mladší dítě, tam jsem si to netroufl, checkin samozřejmě nešel, ale psalo mi to tam, že cestující do věku 12 let a mladší se nemohou odbavit na samostatné rezervaci sami.. (ani když je to řádně propojeno s letenkou dospělého..) - takže palubka vyzvednuta na letišti.

Teď je otázka, jestli to tedy znamená, že pro cestující od 12 let na separátní letence už to na online odbavení pustí?

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

v ČR, na Slovensku i v Polsku to Diners už zabalil, takže všechny tyto karty jsou zrušené.

některé země ještě zůstávají, ale jelikož je diners kreditka, nabízí je pouze rezidentům s příjmem v dané zemi (zkoušel jsem AT,DE).

Dále Chorvatsko, Slovinsko, Bulharsko, Španělsko.. ale myslím že to bude stejné = jen pro rezidenty.

Samozřejmě kdybyste někdo přišli na způsob, jak Diners získat, určitě bych chtěl :D

0
Citovat Zobrazit ve vláknu