Příspěvky uživatele Cech_ve_Vietnamu

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Pozor na jednu věc, pokud nenastoupíš na let, ruší se i zpáteční letenka. Pokud se pletu, opravte mě, ale mám s tím tuto zkušenost doposud.

Kdybys našel levnou letenku do Bangkoku a chtěl se mrknout i do Vietnamu, přelet snadno uděláš s [url]vietjetair.com[/url] nebo [url]jetstar.com[/url] (tam si přepni jazyk na Vietnam - English) nebo AirAsia (přesun na letište Don Muaeng je zdarma ze Suwarnabhumi), ostatní létají na Suwarnabhumi.

Návod na víza do Vietnamu je v mém podpisu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ono to s tím deštěm není tak žhavé, jak se to prezentuje. Já bych jel kamkoliv. Je to fakt jedno. Když bude pršet, tak hoďku dvě max a pak zas bude pěkně.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

3) Dá se to projít za den, Krakow není zas tak velké město. 2 dny jsou ideál, ale za den to zvládnete. Zbytek neumím poradit, už je to nějaký pátek, co jsem tam byl.

2) Spíše tip, nehledal bych jídlo na tripadvisoru, spíše bych googlil info, možná najdeš nějaký lokální tip. Alespoň před třemi lety jídlo přes trioadvisor bylo hodně nic moc. Ale za ty roky se toho mohlo hodně změnit, Polsko dost frčí.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Půjčoval jsem v Edinburghu přes Europcar a vše v poho. Dokonce jsme hlásili oděrky až druhý den po telefonu, byla tma při převzetí. Jen drobnost, přiletěli jsme po uzavření pobočky, naúčtovali automaticky late pick up (zpoždění letadla je nezajímalo), ale to bude asi všude stejné. Za 3 dny (cca, už je to nějaký pátek) jsem myslím platil 2000 kc. Měli jsme Ford Focus. Pojištění klasika se spoluúčastí, ale jezdí se tam slušně. Při předání bez problémů. Blokoval jsem přes rentalcars a platil přes net.


Sent from my iPhone using Tapatalk

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Co Vietnam?


Sent from my iPhone using Tapatalk

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Každá pojišťovna se snaží vždy tak trochu vykroutit z plnění smiley to je součást jejich businessu.

Nejlepší vysokohorské pojištění podle několika mých kamarádů, co toto provozují, je Alpenverein. Ti plní a specializují se přesně na rizika s tím spojená. Ale nevím, jedtli umí na několik dní.

Ale i s normální pojišťovnou, udělej si dvoje, první na celou dobu pobytu, druhé na extrémní rizika jen na těch pár dní. A když se něco stane, plnění budeš požadovat po té konkrétní pojišťovně. Podívej se do podmínek, zda povolují být pojištěn u jiné instituce na stejný časový úsek, ale to si nemyslím.


Sent from my iPhone using Tapatalk

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Mé malé zamyšlení o očkování, průjmech a trochu i lécích. Sice je to psané pro Vietnam, ale obecně to platí na celou JV Asii.

Vietnam a očkování, má to smysl nebo ne?

Stále však platí, že když se někdo cítí bezpečněji s očkováním, ať ho má. Není to dogma.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak pak doporučuju přečíst blog http://cechvevietnamu.cz. Je tam hromada praktických rad na Vietnam.


Sent from my iPhone using Tapatalk

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Pokud bys tam žil nějakou dobu, chytíš rozdíl mezi edimburským a glasgovským přízvukem. Ale jinak určitě ne. I pro zkušeného angličtináře je obecně Skotsko dost divočina v angličtině. Časem si zvykneš, ale z počátku budeš rozumět tak každé páté slovo.


Sent from my iPhone using Tapatalk

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

U hotelquickly dostanes 15 usd, at uz vezmes jakykoliv kod, muj EVESY daval 20 usd, nezkousel jsem posledni dobou, takze ted nevim. Vyhodou techto aplikaci je pouze ten referal program a kredit zdarma. Navic u hotelquickly musis zaplatit minimalne 15 dolaru u prvni rezervace, takze za 600kc hotel zaplatis jen 300. Ale u 300kc hotelu zaplatis vzdycky 300 kc. Pohodli agody nebo bookingu nikdy nedocili. Navic system odmen za rezervace u agody (asi to ma i booking) je vyhodnejsi. Za 100,000 kc utracenych u agody dostanes zpet tak 10,000 kc. Kdyz cestujes hodne, vyplati se ti drzet jeden system a ten vyzdimat. Tot moje zkusenosti za mnoho let.

Navic u hotelquickly nejde vyuzit vic uctu, protoze kontroluji cislo karty, jednou kartou zapltis jen u jednoho uctu. Kdyz to zkusis u jineho uctu, bloknou ti oba ucty.

Pokud cilis na levne hotely v asii za 200 nebo 300, ty sezenes jenom na miste, pres aplikace se na tu cenu nikdy nedostanes, uz logicky, jejich provize je tusim neco okolo 25 %, a ty hotely taky nejsou uplne hloupe.


Sent from my iPhone using Tapatalk

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Cena bude u vetsiny stejna, at je to booking nebo agoda nebo hotelquickly. Tohle jsem sledoval dost a nikdy se cena nelisila o par procent. Nekteri prodejci uvadeji cenu bez dani a mistnich poplatku, proto se zdaji na prvni pohled nizsi. Ale kdyz to doklikas do konce, tak to je +/- stejne. Proto je lepsi booking nebo agoda, kde muzes rezervovat nekolik dni dopredu. Hotelquickly je v tomto dost naprd. Tam rezervujes jen na aktualni noc. A vyber hotelu je dost maly a spise cenove drazsi hotely.


Sent from my iPhone using Tapatalk

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

I já můžu potvrdit, že Bali, ani Jáva, nikde nechtěli pas.

Navíc pas je dost tricky, protože:
1. když se ti něco stane (a ta pravděpodobnost na motorce je podstatně vyšší než u bazénu), tak budeš muset řešit vyzvednutí pasu v půjčovně, protože ho budeš potřebovat k řešení na policii, do nemocnice (pokud to dopadne hůře) a určitě bych vymyslel hromadu dalších důvodů. Půjčovna ti ho nevrátí, protože nevrátíš motorku.

2. pas je potřeba k jakémukoliv ubytování. Neznám přesně pravidla registrace hostů v Indonésii, ale ve Vietnamu tě každý hotel musí zaregistrovat na každou noc u místní policie. A Indonésie bude fungovat podobně. Takže bez pasu tě neubytují. Možná s kopií, ale to je dost riskantní. Já měl s kopií problém ve Vietnamu.

3. pas je jediná legální identifikace cizince v cizí zemi, třeba když tě zastaví policie. Třeba to vyřešíš i bez něj, v Asii fungují peníze taky jako doklady, ale proč to riskovat.

4. bez pasu se blbě dostává na ambasádu, když ho ztratí nebo polejou nebo zničí. Lidi chybují a stát se může cokoliv. Nevím, jestli je nějaký zastupitelský na Bali, ale blbě se dostává do Jakarty z Bali bez letadla. Já si nepamatuji přesně, ale mám takový pocit, že jsme potřebovali pasy i na vlak. Do letadla tě bez pasu nepustí určitě.

Takže abych to shrnul, já bych pas nedal z ruky. V hotelu ano na check-in, ale rozhodně nikoliv v půjčovně. Vždycky najdeš jinou půjčovnu, která ti to půjčí bez pasu. Nedivím se jim, já bych taky chtěl garanci, ale pas není zrovna rozumná varianta. Ve Vietnamu se to dá běžně ukecat na český řidičák nebo občanku nebo kopii pasu. Samozřejmě to zkouší, ale je třeba být tvrdý v tomto.

Pokud budeš jezdit, tak mrkni na tento článek o řízení motorek ve Vietnamu. Plno informací funguje podobně v Indonésii, hlavně pravidla řízení na silnici. I když Bali je trochu mírnější než ti vietnamští šílenci.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Třeba to pomůže. Z Jakarty se dá dostat do Yogyakarty asi třemi aerolinkami za 600 - 1000 Kč/osobu. Vlakem je to 8 hodin cesty, vlaky velmi kvalitní, cenu nevím. Navíc Yogyakarta je tak na 2 dny max, není tam moc co dělat. Ale pak pokračovat na sopky na východní jávě se vyplatí. Pokud budete přespávat na let v Jakartě do Yogya, tak nejezděte do města, je to daleko a věčné zácpy. 2 hodiny minimálně při rozumné dopravě. U letiště je hromada hotelů.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ono to není jen zemí, ale i kvalitou ubytování, způsobem stravy a způsobem přepravy. Za mnou ve Vietnamu byli různí kamarádi, někteří utratili nad rámec letenky 600 USD/14 dní (pořád stále slušné ubytování, žádný hostel nebo něco podobného, slušné jídlo), někteří tisíce USD za 14 dní. Je to opravdu dost rozdílné. Stejně tak cena letenky do Vietnamu může být od cca 8000 v nějaké skvělé akci až po 20000+ standardní cena. Pak ty procenta taky vypadají jinak.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Vietnam. Trocha inspirace zde: Čech ve Vietnamu

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Naopak tyhle pojistky platí bez nutnosti vrátit se. Já mám tuhle http://www.ceskapojistovna.cz/p?cestovatel a platí na rok nepřetržitého pobytu. Většina pojišťoven nabízí podobné pojištění bez nutnosti vrátit se. Nikdy jsem nic nečerpal, tak nevím, jak fungují.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Kód EVESY připíše na novém účtu 600 Kč. Platnost několik měsíců.

Podrobný návod k aplikaci: http://cechvevietnamu.cz/hotelquickly

0
Zobrazit ve vláknu

Kdybys potřeboval tipy na Vietnam, tak mrkni sem:

http://cechvevietnamu.cz

A zde návod na nejlevnější víza do Vietnamu

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Taky mám jeden cestovatelský blog ze svého života ve Vietnamu smiley

Čech ve Vietnamu

a taky tam mám pěkné cestovatelské články z výletů smiley

Ta Chi Nhu – jak jsme lezli 6. nejvyšší horu Vietnamu
Jižní Vietnam na motorkách

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

https://nomadlist.com je taky jedna z variant

Ale vždy platí, že ani jeden nedokáže bý stopro přesný, každý máme jiný standard života. Jiný má amík, jiný Čech, jiný Thajec. Třeba u Vietnamu to určitě nesedí ani u jednoho. Vietnamec je schopen žít za 5000 Kč měsíčně, ale podmínky tomu odpovídají. Obecně v JV Asii platí, že stejný standard je tak 2x více oproti ČR.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Vietnam, když o víza půjdete žádat na ambasádu v Praze - 2500 Kč.

Online lze za 45 + 8 USD.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

"Vaše nároky" to chtějí jako podklad pro vymáhání nároku za zrušený let. Ale už to pak neřešili a vzali to i bez toho. Já se to dozvěděl až na letišti. Bylo mi to divné.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

aeroflot.ru, mají stále za 13 a je to nejrychlejší spoj do Hanoje. Kvalita dobrá, subjektivně lepší než většina evropských dopravců

nebo použij http://matrix.itasoftware.com

Návod na nejlevnější víza zde: http://cechvevietnamu.cz/nejlevnejsi-viza-do-vietnamu

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Kupón na 5% slevu SURVYAY.

A kupón EVESY stále připisuje kredit 400 Kč.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Pak VietJet Air dostal pokutu za bikini show v letadlech, to bylo 2012 a tedk dostali znovu za nafocene snimky modelek v bikinach:

http://singaporeseen.stomp.com.sg/singaporeseen/this-urban-jungle/vietjet-air-slammed-for-racy-photoshoot-showing-bikini-clad-models-on-its-aircraft

0
Citovat Zobrazit ve vláknu