Příspěvky uživatele Toimas

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

@Libor_S 

+1

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Teda tady se to hezký rozjíždí :D ale ty di dovolim trochu tu Kubu obhájit.


Byli jsme tam loni na přelomu června a července na 2 týdny a shrnul bych to tak, že jsme si úžasně odpočinuli. Díky tomu, že umím pár slovíček španělsky, tak vždy bydleli v Casa Parlicules a jezdili jsme v taxi colectivos. Podle mě se dá Kuba stále projet relativně levně, ale souhlasím, že jsou určitě mnohem lepší místa v Karibiku. Bohužel v Kolumbii jsem zatím nebyl, ale je vysoko na bucket listu.

Je pravda, že jsem na Kubě projeli ty nejprofláknutější místa (Havana, Vinales, Playa Gion, Cienfuegos, Trinidad a Varadero), ale úžasně jsme si odpočinuli. Díky tomu, že tam není moc zajímavých míst, tak není za čím se honit a klidným tempem jsme to všechno projeli. Jinak nám na Kubě překvapivě i chutnalo jídlo (nejhorší bylo v resortu ve Varaderu, kde jsme byli 3 dny) a pokud člověk zajde na jídlo/drink někde na okraji turistický měst, tak je to celkem levné.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Na parkovištích na obou stranách Ruta de Volcanes jsou vždy telefoní čísla na nějaký místní taxi. Pak už jen stačí zavolat ;) Nebo můžete dojet autem do Los Canarios / San Antonio a odsud se nechat odvést na začátek.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Byli jsme tam loni v lednu a žádné povolení jsme neměli. Možná jsme ho měli mít, nicméně nikdo nechtěl nic vidět. Ráno jsme šli údolím až k Cascada de Los Colores a pak jsme přejeli autem až na parkoviště kousek od Mirador de la Cumbrecita a došli jsme až na vyhlídku Mirador de Los Roques. Na Roque de los Muchachos jsme byli taky a nikde jsme neviděli nikoho kdy by chtěl vidět nějaké povolení.

Kdyžtak tady jsou naše tipy z La Palmy - https://etabroad.com/cs/kanarske...-la-palma/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já sem vybíral z VISA od CSOB a nikde jsem neměl problém. Když jsem platil tak jsem používal MC credit nebo VISA debet a taky nikde nebyl problem. Ale poplatek za výběr jsem platil všude.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

když to tady čtu tak nevím co jsem dělal špatně,  ale letos v červnu se mi nepodařilo vybrat z ATM bez poplatku. Platil jsem minimálně 128 YEN a to včetně bankomatů 7/11 a jiných obchodů. Jinak nikdy nebyl problém najít nějaký bankomat. Kartou jsme moc často neplatili teda kromě hotelů kde to naopak nikdy nebyl problém.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Z Japonska jsme se vrátili včera a navštívili jsme podobné místa co máš v itineráři tak to vezmu postupně.


Pokud nevíš jaký JP pas vzít a jestli se vyplatí tak můžeš použít tento orientační kalkulátor - https://www.japan-guide.com/railpass/ Konkrétní ceny všech spojů pak najdeš například na http://www.hyperdia.com/ a tam si můžeš i zašrtnout že chceš pouze JR bez NOZOMI vlaků.


S bankomatama jsme neměli problém nikde. Téměr v každém convience storu (7/11, Family Market, Lawson) mají ATM, který bere mezinárodní karty, jen se mi nepodařilo najít bankomat, který by mi dal peníze bez poplatku. Na každých 10.000 yenu, chtěli vždycky poplatek 108 yenů. Jinak každý hotel nebyl problém zaplatit kartou a když jsme kupovali nějaký dražší suvenýry tak jsme tady většinou platili kartou. Občas jsem si jen všimnul, že měli například minimální částku např. 2.000 yenů.


Jinak pokud pojedete někam jen na jednu noc (u nás to byl Koyasan a Miyjima), tak jsme si vždycky velký zavazadla dali na nádraží (Osaka a Hiroshima) do lockeru a pak jeli jen s malýma baťůžkama a druhý den vyzvedli velký zavazadla.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Stejně jako každý tady si myslím že 2-3 dny v Bruggách stačí. My jsme byli 3 dny a prošli jsme si městečko křížem krážem - https://etabroad.com/cs/benatky-...e-bruggy/. Co se týče dalších míst, tak bych se sel podívat na pobřeží, Gent, ale vynechal bych Brusel. Tam jsem byl několikrát jak pracovně tak i jako dovča a teď se mu snažím vyhýbat, protože mi to nepřijde moc zajímavé město.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

My jsme půjčovali auto v Lisabonu a vraceli ve Faru odkud jsme letěli do Porto. Z pohledu času a volnosti mi to přislo jako nejlepší varianta. Z pohledu cenu to už nebyla žádná hitparáda, protože jsme museli platit one-way poplatek půjčovně cca za 80 EUR...


Jinak z Faro do Porta bych rozhodně letěl, náš letenka pád týdnů dopředu stála 10 EUR/osoba :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já osobně bych vybral itinerář č. 2, ale místo  Perhentian bych dal Borneo ;) Já nejsem moc na pláže, ale chápu proč tam chceš... Kdyžtak my jsme sepsali pár tipů, ke většině míst kam chceš jet - https://etabroad.com/cs/tag/malajsie/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Celkově záleží na tom, kde všude bude chtít mít tazatel auto :). My jsme ho chtěli jak v okolí Lisabonu a pak jsme odlétali z Faro do Porta. Zpětně si myslím, že lepší by byl vlak Lisabon-Faro jelikož autopůjčovna chtěla docela velký poplatek za vrácení ve Faro...

Na druhou stranu zpětně těch peněz nelituju :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Mýtné v Algarve se platí přes "krabičku" za čelním sklem. Nám ji půjčovna dala za cca 5EUR a po vrácení mi strhly z karty cca 22 EUR a to jsme jeli trasu Lisabon - Sintra - Lisabon - Lagos - Faro. 

Mýto rozhodně nevidím jak důvod proč bych si nechtěl v Portugalsku půjčovat auto...

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Snažím se teď koupit letenky na stránkách Pegasus a při placení kartou mi to zahlásilo chybu 3D secure, ale za kartě už mám udělanou blokaci. Na lince v ČSOB mi potvrdili, že blokace je u nich v pořádku hotová, ale já nemám zaplacenou letenku.

Neřešil už někdo takový problém? Případně jak nejlépe kontaktovat Pegasus? Já už asi 15 minut čekám na tel. lince :/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jestli rozmýšlíš mezi Jerash nebo Ammán, tak to jistě Jerash. Ammán je podle mě jen město plné auto kde jsou dvě zajímavé památky. Zatímco v Jerash můžeš chodit klidně i několik hodin a podle mě jsou to jedny z nejlepších antických památek, kde jsem byl (mimo Itálii).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

My jsme si loni přes rentalcars půjčovali auto v Aqabe a vzhledem k tomu že mělo najeto něco mezi 80.000-90.000 tak pár škrábanců už auto mělo a při vrácení to nikdo fakt neřešil...

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

jen doplním, že my jsme si sháněli klasické taxi z hranic do Aqaby a letos v únoru jsme platili 14 JOD. Vyměnil jsem je přímo na hraničním přechodu na vyděračský kurz a víc jsem ani nechtěl, takže taxikář jsem taxikáři ani víc nemohl dát. Cestu zpět z Aqaby na hranice nás hodil zaměstnanec autopůjčovny zdarma :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já jsem přesně tohle řešil minulý rok. Dal jsem výpověď a hned na tři měsíce odjel cestovat. Chytnul jsem docela příjemnýho úředníka, a dlouho jsem o tom mluvili. Výsledek byl takový, že dva měsíce by se dali nějak ukecat, ale tři už jsou opravdu hodně.

Nakonec jsem si odhlásil sociálku na VZP si nastavil nejnižší možný tarif (přerušit je možná na 6 a více měsíců). Po návratu jsem si zašel na UP a čerpal jsem podporu asi 20 dní než jsem si našel práci...

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Dle https://zdopravy.cz/csa-chystaji...roj-16380/ je let naplánován kvůli zácviku nových posádek 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

My jsme jeli zhruba stejný okruh i stejným směrem, jen jsme měli od jeden den navíc a hlavně jsme si půjčovali auto v Aqabe už asi v 11 ráno a tak jsme si mohli dovolit zajet až na Ajloun castle. Pak jsme na druhou stranu vynechali Kerak a tak nám zůstalo trochu času a cesto do Petry jsme se zastavili na chvíli v Shobak Castle (ale zajímavé to nebylo ve srovnání s Ajloun)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Máš to docela našlápnutý... Nám osobně stačila jedna kratší koupačka (v únoru to nebylo úplně teplý)  v moři a zbytek času jsme radši jezdili po Jordánsku. Jinak v přesunu po Jordánsku jsou většinou časově náročnější a většinou to zase není moc vyhlídková jízda ;)


Kdyžtak koukni na https://etabroad.com/cs/tag/jordansko/ kde jsme teď nedávno publikovali nějaký tipy do Petry ;)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Přes den cesta podél hranic je úplně v pohodě a co se týče lidí a pikniků kolem silnice hlavne v blízkosti mrtvého moře. Tak tam jsou hlavně v pátek večer. Jiné večery je všechno téměř prázdné. Jinak i v pátek odpoledne jsou všechny parkoviště kolem mrtvího moře plné lidí zejména z Ammánu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ryanair oznámil 17 nových linek z Polska - https://travelfree.info/ryanair-...om-poland/

např. Krakow to Amman, Bordeaux, Hamburg, Kiev & Lviv


0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Hm tak  nezbývá než čekat :) ale i tak díky za tip cali...

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

To já vím jak fungují kompenzace :)

Nás původní itinerář na jedné letenky byl VRA-CGN a CGN-DRS. Poté co nám uletěl přípoj tak dostali letenky od LH na routing CGN-MUC a MUC-DRS. Prostě sobota a nic jínýho už z CGN neletělo...

Jenže do toho formuláře od Cali nemám co zadat, jelikož původní let CGN-DRS letěl včas jen bez nás :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Cali, díky tenhle formulář jsem neznal, nicméně to nemůžu použít. Problém byl na přestupu v CGN, kam jsme přiletěli už ve chvíli kdy nám odletěl návazný spoj.

tak zkusím ještě jednou prohledat forum...

0
Citovat Zobrazit ve vláknu