Příspěvky uživatele SDAN

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Pokud budou testy zpoplatněny, tak je stát nebude moci vyžadovat na běžné činnosti, jako je například návštěva stravovacího zařízení. To co se nyní děje je jen hlasité PR, kterému někteří podlehnou a to je účel. Je jasné, že si to poté sedne a nebude se vyžadovat nic, jinak by to soud shodil ze stolu. Očkování je přeci dobrovolné a kdo se chce chránit, nechť se chrání. Něco jiného by bylo, kdyby bylo povinné, ovšem v takovém případě by stát nesl odpovědnost za případné způsobené újmy touto klinickou studií. A že se zatím neví, jaký dlouhodobý vliv na lidské zdraví a imunitní systém jako celek to bude mít.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

https://www.onlinetestovani.cz/

Co toto, máte s tím někdo zkušenost, dá se to použít pro návrat?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Máte někdo zkušenost s tímto, funguje to? https://www.onlinetestovani.cz/

0
Zobrazit ve vláknu

K jezeru Mały Staw.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

V půlce července uvažujeme o cestě na Lofoty. Dle těchto informacích je velká pravděpodobnost, že by to nemusel být problém.
https://norge.cz/zpravodajstvi/4...u-v-norsku

Šli by jste do toho nebo je tam nějaký skrytý problém, kterého jsem si nevšimnul?

Jediná reálná cesta se mi v současností jeví asi s Ryanair z Katovic do Osla a dále s Norwegian, jakou by jste volili minimální dobu na přestup v Oslu (měli by jsme odbavená zavazadla).

0
Zobrazit ve vláknu

Dnešní hon na běžkaře v Jizerkách.


cihadla.png

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

puketapu napsal(a):

Nádraží v Kořenově? 

Ano, je to tak.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Technický unikát a velmi populární turistické místo.


1.jpg

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Z mého okolí hodnotím jako nejlepší poměr cena/výkon pivovar Mordýř, svrchňáky okolo 100Kč/1,5l PET.

http://pivovarmordyr.cz/

A když jsme na cestovatelském fóru, tak nesmím zapomenout na tento poměrně nový projekt. E-shop s pivem z USA. Výběr je obrovský, v nabídce i piva za slušnou cenu, například Voodoo Ranger za 59Kč/0,355l, po tu největší špičku. Na amerických pivech se mi obecně líbí, že jsou většinou sušší, což moc českých pivovarů neumí a v chuti je více či méně nepříjemná sladovost.

https://americanbeer.cz/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Lisabon mě také moc nenadchnul, ač zbytek Portugalska ano. Na každém kroku někdo nabízel drogy a samotné město také nic moc, ale na velká města já moc nejsem, jediná kam bych se vrátil by byla asi jen Řím nebo Kyjev.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nevím, jestli to někde na fóru už padlo, ale Wizz začíná létat na Madeiru. Zatím jen z Lutonu. Třeba se časem dočkáme i nějaké linky z okolí, když ne z Prahy, i když tady by SW nebo TAP potřebovali konkurenci jako sůl.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Promiň, ale vypadáš jako dámička, které jen někdo šlápl na nabubřelé ego a ty jsi se přes to nedokázala přenést. Tvé příspěvky o tom vypovídají. Vidím, že s tebou nelze vést debatu na inteligentní úrovni, tak bych tímto tento OT ukončil a poprosil tě, pokud se příště budeš chtít k něčemu vyjádřit, aby to bylo věcné, jinak to nemá žádný přínos. Zároveň se omlouvám i ostatním členům, protože vím, že tohle na cestovatelské fórum nepatří.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ima: Ano, Rakousko je TOP, z něj by jsme si měli vzít celkový příklad. Ať už vozovým parkem, infrastrukturou, nebo tarifním systémem. To je ale komplexní věc a není to jen o dopravci (ČD nejsou nic víc, nic míň), ale také o Správě železnic a také krajích, které dokáží někdy vymýšlet šílenosti. Ale obecně o západě bych to asi netvrdil, ale to by bylo na delší diskusi. 

Co se vozového parku týká, tak tam, kde ještě ke zlepšení nedošlo, tak by mělo dojít relativně brzy. Aktuálně se dokončuje 50 nových vagónů typově velmi podobných Railjetům a tuším, že nákup dalších cca 180 se připravuje, to by už mělo být dostačující na pokrytí všech rychlíkových linek slušnými vozy.

Zpoždění bych neviděl zase tak hrozně, samozřejmě asi jak kde. U nás ve Východních Čechách je to celkem v pohodě a nepamatuji si, kdy naposledy by mi tu ujel přípoj i na rozsáhlé síti jednokolejek na severovýchodě. Celkově při mých zhruba 20kkm za rok mi ujede přípoj v jednotkách případů. Zpoždění do 15min dokáži překousnout. Samozřejmě prostor pro zlepšení tu je, ale to je otázka spíše na Správu železnic a investice do infrastruktury.

S řazením souhlasím, občas se to stane a některé linky na to můžou být náchylné víc, místenku jsem ale měl vždy označenou, byť v jiném voze a na jiném místě, než jsem si vybral z plánku. Věřím, že se to zlepší s dodávkou nových vozů. 


0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já ze lží nikoho neosočuji, říká ti něco konstruktivní kritika? Třeba když někdo uvádí ceny Praha - Brno, které nejsou pravdivé a já to podložím aktuálními daty z rezervačních systémů obou dopravců, to je osočování?

Když někdo nedokáže poskytnout takový údaj, jako je číslo vlaku a skrývá to za ochranou svého soukromí, tak tomu se ovšem musím zasmát.

Tady nejde o velebení ČD, ale o reakci na to, když někdo napíše příspěvek, který nenechá na ČD niť suchou a nadává jim do diletantů. Protože to není alespoň už v dnešní době pravda. Samozřejmě, ČD mají stále svoje slabiny, stejně jako jiní dopravci, každý v něčem trochu jiném. Třeba z příspěvků od Mikira nebo eremiho je vidět, že mají reálné zkušenosti, ale z tvých je cítit jen podjatost.

Mě ČD vyhovují z více důvodů, proto je preferuji a neváhám se o pozitiva, které spatřuji ze svého pohledu podělit. Také občas využiji i jiného dopravce, zejména když mi vyhovuje jeho časová poloha, nebo na dané trati jiný nejezdí, ale rozhodně netvrdím, že se jedná o cestovatelské dno. A když už ano, tak si to dokážu obhájit, což ty evidentně ne.

Ano uznávám, že občas z mých příspěvků může vyzařovat určitá zaujatost, ale vždycky dokážu přijmout argumenty protistrany. A přiznávám a nestydím se říct nahlas, že nejsem spokojený s aktuální politickou situací v naší republice a nesnáším, když si tu Babiš vytváří podnikatelské struktury se svými kamarády. Proto nemám rád firmy, v jejichž strukturách jsou dobří kamarádi současného premiéra a které se současně nějakým způsobem uchází o státní peníze. Je jedno, jestli se jedná o Regiojet nebo Smartwings.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Deny napsal(a):

Zcela záměrně. Nehodlám veřejně sdělovat, kde bydlíme

Myslím, že u anonymního profilu je to zcela jedno, navíc číslo vlaku zahrnuje poměrně velké území, ne jednu konkrétní obec. Tak si příště nechte ty pindy, protože je zjevné, že se nezakládají na pravdě.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Deny napsal(a):

tak ten náš školní osobák z posledních 28 dnů zpoždění celkem 20x v rozmezí 4 - 20 minut.

Nad 10 minut z toho byla půlka. A ne, žádné stavební práce tu aktuálně neprobíhají, je to setrvalý stav


https://kam.mff.cuni.cz/~babilon/zpmapa2

Chybí vám tam alespoň číslo vlaku.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Přesně tak, jak jsem již psal, někteří kolenovrti jsou schopní řešit rozdíl několika korun. A když k tomu dostanou koblihu zdarma, tak jsou na vrcholu blaha a víc neřeší. Krásně to ilustruje stav, ve kterém se bohužel významná část české společnosti stále ještě nachází.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nemám IN50, ale IN25, kterou si platím sám a stojí 990Kč na 3 roky. Zaujatý nejsem a s ČD nemám nic společného. Pokud cestujete na jedné relaci, tak uznávám, že jiný dopravce může být výhodnější. Já cestuji různě po celé ČR. Lowcost z Prahy do Brna pod stovku už je asi minulostí, je evidentní, že se jednalo o zaváděcí promo a že cena necelé 4€ za trasu dlouhou přes 200km je jasný dumping, zajímalo by mě, jestli by někdo někde na světě našel obdobu.

300Kč u ČD není pravda, stejně jako 100Kč u RJ, pro zajímavost přikládám aktuální porovnání na dnešek ČD/RJ (u ČD bez karty a s kartou IN25), ceny mi přijdou prakticky stejný .

Stále jste neuvedl odkud pocházíte, že uvádíte cenu do Prahy s ČD za 320Kč, myslím že to nebude pravda.


praha-brno.png

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zpoždění ČD, stejně jako jiní dopravci moc většinou ovlivnit nemohou, v drtivé většině případů je zaviněné mimořádnou událostí nebo stavební činností, vinou dopravce je obvykle v méně jak 10% případů.

Uveďte konkrétně odkud kam dítě potřebuje cestovat, není problém najít, kde se na konkrétní relaci nachází problém a jestli je to ve skutečnosti tak jak uvádíte.

S personálem jsem naopak poslední dobou velmi spokojený, je vidět že ve většině případů u ČD dělají lidé, kteří k té práci mají vztah. Což se třeba o Regiojetu říct nedá. Je to asi jako když srovnáte normální restauraci a mekáč, vynucený úsměv opravdu nemusím, spíše preferuji lidský přístup.

U vás to spíše vypadá na nějaký komplex. Rozhodně bych někoho jen tak nebránil, ale když jejich služby poměrně hodně a většinou ve spokojenosti využívám, tak musím reagovat.

Staré a špinavé soupravy jsou už většinou minulostí, jak sem psal v poslední dekádě prošel vozový park velkou obměnou.

A proměnlivá cena je (bohužel) trend dnešní doby, takto to mají nastaveni prakticky všichni dopravci.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Deny: Myslím, že cenová politika ČD je celkem srozumitelná. Ano, existuje více nabídek a slev, díky kterým mohou v mnoha případech nabídnout nižší cenu. Univerzální tarif pro celou ČR, aby byl pro všechny stejně výhodný by se vytvářel těžko. Na delší vzdálenost většinou už dostanete nakombinovanou nejlevnější jízdenku přes https://www.cd.cz/eshop/, ať už jedete z horní do dolní na opačných stranách republiky. 


Pro místní cesty se většinou vyplatí využít krajské IDS jízdenky, na které lze kombinovat vlak, bus a MHD, bohužel to ještě v některých krajích nemají dotažené k dokonalosti a má to určitá úskalí.


V každém případě je vždy rozdíl pár korun, v případě cest přes celou republiku je rozdíl i mezi různými dopravci v jednotkách €. Moc nechápu jak mnoho lidí to dokáže ještě řešit, navíc ještě tady na cestovatelském fóru, kde bych od diskutujících očekával trochu rozhled ze světa. Ukazuje to na to, že stále jsme národ kolenovrtů. To se potom nelze divit, jak to tady vypadá a že lze politicky vyrůst na koblize zdarma. Rád bych, kdyby mi někdo ukázal zemi, kde je veřejná doprava jako celek s podobnou kvalitou levnější, než v ČR, pravděpodobně taková neexistuje.


Proč myslíš, že ČD jsou v ČR cestovatelský dno, můžeš uvést konkrétní příklady? Vlakem jezdím hodně, kolem 20kkm za rok, po celé ČR i v cizině s různými dopravci, dálkovou i regionální dopravou a rozhodně si to nemyslím, za poslední dekádu šly ČD neuvěřitelně nahoru, v mnoha ohledech a službách je lze označit spíše za špičku, ale těžko se to porovnává, protože se jedná o různé druhy vlaků po celé ČR. Například lepší gastronomii, než ČD tady nikdo neumí.

Za cestovatelský dno bych spíše považoval dopravce jako je GW Train.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Praha - Brno býval větší rozdíl pouze ve voze lowcost, ale to je dost hrůza a jet s tím z Prahy do Brna bych asi nechtěl, starý vagony pro regionální dopravu, tvrdé sedačky, snad ani zásuvky tam nebyly.

Lístky si kupuji do předu téměř vždy, ale v uváděném případě jiná možnost nebyla, protože měl vlak zpoždění a prostě to už přes web koupit nešlo. V tomto případě nedám dopustit na aplikaci ČD Můj vlak, ta je opravdu povedená.

Jinak, že by byl vlak Hamburk - Praha v zimě plný do posledního místa se mi moc věřit nechce. Myslím, že by se určitě nějaká místa našla, minimálně v 1. třídě nebo jídeláku (v tomto případě by nevadilo, že máte jízdenku do 2. třídy).


0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Aluška: Ceny byly srovnatelné už dlouho před koronakrizí. A Regiojet má také svá úskalí, například jsem jednou potřeboval jet na poslední chvíli z Č. Třebové do Ostravy. Mimořádnost na trati, první možný spoj s Regiojetem, jejich super systém už nákup online neumožňoval, okénko zavřené, takže jsem za 200km vysolil téměř 400Kč ve vlaku, tedy daleko více, než za nejdražší možnou jízdenku u ČD.

Chápu, že technika může selhat každému, ale vždycky je možnost si sednou do vedlejšího vozu. Co mám zkušenost, tak Regiojet měl alespoň dříve s topením a hlavně v létě s klimatizací daleko více problémů, než ČD.

Když už se nakouslo toto téma, tak Regiojetu nelze upřít jeho skvělý PR marketing, čímž dokáže prodat h.*** na zlatém podnose. Příkladem mohou být aktuálně jejich vlaky do Chorvatska, pravděpodobně na tom nic nevydělá, ale tolik pozornosti, jak oslovit a zblbnou masy lidí, by jinak nezískal. Ostatně je vidět, že je to vyzkoušený způsob a velmi dobrému kamarádovi pana Jančury - majiteli Regiojetu, Andreji Babišovi se to daří stále velmi dobře. Ještě si na závěr dovolím pro dokreslení přiložit odkaz, jak pak Jančura agituje na předvolební kampani A. Babiše, závěr nechť si udělá každý sám.

https://www.youtube.com/watch?v=T0KQfBL3NhY

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Kilometrický tarif u ČD v mnoha případech není nutné používat. Jeho existence je však stále důležitá, zejména pro lidi, kteří dojíždí do práce každý den, potom stále vychází v kombinaci se slevovou kartou i náklady na její pořízení nejlevněji i ve srovnání s ostatními způsoby dopravy nebo tarifního odbavení.


Pokud cestujete jen občas, tak na cestování v rámci daného kraje lze použít krajskou IDS jízdenku (pokud daný kraj IDS má), viz. příklad Smíchov - Vráž u Berouna, lze cestovat vlakem na jízdenku PID.

Cesta na delší vzdálenost většinou již není podle kilometrů. Zběžně jsem porovnal aktuální ceny na e-shopech Regiojet/ČD na trase Praha - Brno, kterou uvádíte a vychází to cenově prakticky nastejno.


Regiojet (třída standard) 219-245Kč

ČD (2. třída) 205-245Kč


Regiojet tedy ještě nabízí 1 vagon jako třídu lowcost za 155-195Kč, ale jet v tom z Prahy do Brna mi přijde dost šílený.

Nevím, jak jste se dostal na cenu od 94Kč, takovou se mi najít nepodařilo.


Můžete uvést město vašeho bydliště, zcela jistě se najde lepší cena. Zdá se mi, že uvádíte cenu při nákupu ve vlaku. Přes e-shop bývají ceny většinou někde jinde.


Jak ještě dále ušetřit pokud cestujete více je investice do karty IN25 - přibližně 25% sleva, cena 990Kč na 3 roky.

Nebo zdarma registrace do věrnostního programu ČD body, které lze poté vyměnit za jízdenky zdarma. Za utracených přibližně 2000Kč získáte jízdenku po ČR dle vlastního výběru nebo za 3000Kč můžete neomezeně cestovat v sobotu nebo neděli po celé republice ve skupině 2 dospělých a až 3 dětí.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Kdyby je ČD opravdu koupili, tak bych si budoucnost dceřinky v podobě LE představoval jako vztah DB a Arrivy. Což je opravdu asi jediný rozumný důvod, proč do LE investovat.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak není jisté, že ho někdo koupí (spíše převezme). A v případě likvidace společnosti, by zákazníci s největší pravděpodobností nic neviděli, protože LEO nemá prakticky žádný majetek, jen velké dluhy.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu