Příspěvky uživatele matej15

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Platí v Praze stále, že s boarding passem na odlet z T2 mě nepustí na T1?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, nejde to, teď mě tam s Visa Infinite od CSOB otočili. Prý jen s ERSTE a nebo s potvrzením z Fast track salonku. 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Současná Volotea s A319/A320 už je nuda. Dodnes mám v živé paměti let s B717 přes obrovskou letní bouřkovou frontu, která se táhla přes celé Německo až do Prahy. Takové turbulence jsem nikdy před tím a ani už potom nezažil. Někteří lidé pak v Praze doslova líbali beton na stojance. Hold malé letadýlko s motorama na ocase není úplně vhodné na průlet bouřky.

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

No v Anglii obecně mají většinou nejlepší ceny zmíněné Travelodge nebo Easyhotels. Na snídani se vykašli, zbytečně ti to omezuje výběr. Pokud stojíš o klasickou anglickou snídani, tak tu dělají v kavárnách na každém rohu za pár liber. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

No pokud nejsi třeba v Řecku, kde je bankomat bez poplatku pro cizince vzácnější než zlato :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jan Vidim napsal(a):

To jo! Chudáci lidi, musí platit poplatky. Já bych jim dal vše zadarmo.

Ne vážně, buď si najdu bankomat kterej poplatek nemá nebo ho holt zaplatím. Respektujme právo vlastníka bankomatu si tam dát jakýkoliv poplatek chce.

To, že lidi platí něco co nemusí, není problém. 

Jako za mě ať si majitel bankomatu vybírá kolik chce, pokud je to jasně uvedeno a může to člověk odmítnout a jít jinam. ALE co mi vadí, jsou diskriminační praktiky, kdy se poplatek účtuje pouze cizincům. Když přijdeš někam do hospody, pozdravíš anglicky a číšník vytáhne menu "pro cizince" s dvakrát vyššíma cenama, tak se ti to asi taky nebude líbit. V rakouským Sparu ti taky na kase nenaúčtují přirážku, protože platíš zahraniční kartou.  Prostě tohle je scam jak prase a praktika pražských taxikářů před 5 lety.

4
Citovat Zobrazit ve vláknu

monikaberankova napsal(a):

Dobrý den,

obracím se na Vás s velkou prosbou, čtu tady na tomto webu, jaký máte problémy s výběry z bankomatu v zahraničí. Jsem redaktorka a točím reportáže pro stanici Prima.

Ráda bych se tomuto tématu pověnovala, vím, že se to děje většinou u Raiffeissen bank v Rakousku, slibuje zákazníkům výběr z bankomatu zdarma a nakonec chce bankomat poplatek až 10% z vybrané částky. RB to sama přiznává, že o tom ví, že to ale není jejich poplatek, ale poplatek provozovatele bankomatu....chtěla bych Vás v této souvislosti moc poprosit, není tady někdo, kdo by bylo ochotný se mnou na toto téma udělat krátký rozhovor, podělit se o své zkušenosti?

Nejlépe na kameru ALE protože si uvědomuji citlivost tématu, můžeme rozhovor natočit zcela anonymně - zezadu, třeba čepice na hlavě popř. umíme změnit i hlas. 

Ráda bychom na toto téma poukázala a možná i varovala další uživatele a klienty bank. 

Prosím byl by někdo ochotný mi v tomto pomoci? Mockrát děkuji za zprávu. 

Tady se ale zřejmě popletly 2 věci. Je rozdíl mezi poplatkem, který vybírá vaše banka za výběr v zahraničí a mezi poplatkem, který účtuje přímo samotný bankomat.


Pokud nějaká banka inzeruje výběr v zahraničí bez poplatku a pak přímo sama poplatek naúčtuje (tj. je vidět jako extra položka ve výpisu z účtu), tak se jedná rozhodně o nekalou praktiku a zákazník je v právu s reklamací. Tomuhle ale moc nevěřím, že by se dělo úmyslně.


Druhá věc je poplatek, který účtuje přímo daný bankomat. Tam už je situace horší a dost často nastává diskriminační situace, tak jak píše Michal, že bankomat jakmile vidí kartu vydanou v zahraničí, okamžitě účtuje poplatek (o kterém se mateřská banka zákazníka ani nedoví, ve výpisu je zahrnut do vybírané částky), což je mimo jiné i případ bankomatů rakouské RB. Nevím tedy jestli jste konktaktovala přímo rakouskou RB, ale výmluva na to, že jejich vlastní bankomaty provozuje někdo jiný, kdo si účtuje poplatek je úplně mimo. Představa, že nějaký Jürgen z vesnice si koupí bankomat, polepí ho logy RB a ještě ho umístí přímo do pobočky RB a pak z něj kasíruje poplatky bez vědomí RB, je opravdu vtipná.

A on to není jen případ rakouské RB. V ČR úplně to samé dělá třeba Česká Spořitelna, kdy s jakoukoliv kartou vydanou v ČR, klidně od cizí banky, je výběr bez poplatku. Ovšem jakmile tam vložíte třeba slovenskou kartu, ihned chce bankomat 150 Kč, které jdou do kapsy ČS. Ve většině zemí se to týká jedné nebo pár bank, ale třeba v Řecku jsou banky domluvené a všechny do jedné (snad s vyjimkou malých lokálních záložen) účtují cizincům poplatek za výběr. 

Ještě chápu, že se tohle plošně děje třeba v Thajsku, kde je odrbání cizince, tak nějak národní sport, ale že se tohle děje i v EU, ba co víc dokonce se to poslední dobou i rozšiřuje, to mi hlava nebere.

5
Citovat Zobrazit ve vláknu

Na tu rakouskou dálniční známku existuje trik. Stačí tam dát, že nakupuješ jako firma a najednou to jde koupit klidně i s platností na ten samý den. 

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, máte někdo zkušenost jestli se dá ve Frankfurtu dostat z T1 do Primeclass Lounge na T2 a pak zpět na T1? Budu mít 5 hodin přestup Non-Schengen - Schengen v rámci T1 a vzhledem k tomu, že na LoungeKey je na T1 jen LuxxLounge, která za prvné nevypadá moc vábně a za druhé je na landside, tak jsem koukal na Primeclass na T2, která vypadá solidně. Ta lounge je u gatů E5-E9, což vypadá jako non schengen gaty.

Vůbec nevím, jak je to tam řešený, vždycky jsem létal jen v rámci T1. Ten Sky Train mě vyhodí v airside na T2?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Mikire, to mi prosím vysvětli. Jaký smysl má jet na Hahn? 

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

Případně sednout na vlak který jezdí každou chvilku a za 15 minut jsi v centru Frankfurtu, kde je kolem nádraží hromada hotelů i za 50 eur na noc. 17 hodin bych na letišti dobrovolně opravdu nebyl, tím víc ve Frankfurtu, kde není klid ani v noci. To je lepší jet do města, ubytovat se tam a jít třeba na Main Tower nebo na dobré pivo/apfelwein. 

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nevím, jak je to v Rakousku ale v Německu se ty Sparkasse regionálně liší na úrovních okresů, a někde už jsem taky narazil na poplatek a o pár km jinde nebyl. Například v Dresden poplatek byl ale vedle v Pirně už ne, protože je to úplně samostatná větev. 

Co si pamatuju před pár lety v Rakousku, tak v Tyrolsku byla Raiffeisenbank, ale i Sparkasse s poplatkem, pricemz v Salzburku byla bez poplatku, takže ta situace nejspíš bude stejná. 

Ony ty spořitelny navenek vystupují pod stejným designem a marketingem ale právně to jsou samostatné entity. 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Na foru Revolutu se snaží udržovat seznam bankomatů bez poplatků pro jednotlivé země, samozřejmě to není úplně aktuální ale alespoň pro představu, které bance se vyhnout v dané zemi.

Seznam:

https://www.dropbox.com/s/ajifjm....xlsx?dl=0

Thread na foru:

https://community.revolut.com/t/...by-country

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zamykaci skřínky jsou i na nádraží Oriente, platí se nějaký drobný za každou hodinu. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Staré město se dá stihnout v pohodě, metrem jedeš přímo z letiště, takže nehrozí žádné zpoždění z důvodu kolon. Pokud máte strach, že je času málo, tak jed'te na Oriente. To je z letiště 5 minut a je tam pěkná promenáda podél řeky i s lanovkou s výhledem na most Vasco da Gama. U severní stanice lanovky je pak tržnice, kde se dá posedět s vínem u řeky. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

No a nakonec když přeš tu infolinku změníš tel let na nový, přijde ti mail všechno, online check in píše, že máš jít na přepážku, tam přijdeš a tam ti řeknou, že to na infolince podělali, letenka je v nějakým pending stavu, tj. v podstatě neplatná, jak se to stalo mě :D Na ticketing přepážce Lufthansy pak chtěli doplatit do aktuální ceny letenky hodinu před odletem, což byla obrovská pálka. Naštěstí jsem tam udělal takovej bordel, že nám po hodině ty letenky nějak zprovoznili a my díky tomu, že letadlo mělo zpoždění, mohli odletět.

Jinak s těma kombinacema co nevidí na infolince, je potřeba si trvat na svém a chtít kombinaci, která se normálně zobrazuje na webu. Oni zavolají do Německa a tam to dokážou změnit. Na CZ infolince mají problém kombinovat některé lety různých společností v rámci LH Group. Pokud tedy existuje kombinace třeba LH+Swiss, je potřeba si na tom trvat a říct ať si to rovnou vyřeší s německým supportem. Pak už jen doufat, že půjde odletět. :D

5
Citovat Zobrazit ve vláknu

Včera návrat z Malty. Překvapilo mě, jak strašně moc tam bylo turistů, na to že ještě není sezona. Gozo bylo ještě celkem fajn a pár lidí, ale ostrov Malta byl fakt natřískaný. Zejména St. Peters Pool a Golden Bay/Tuffieha. U pláží obrovský problém zaparkovat. Auta stála úplně všude a bohužel si tam z toho policajti udělali zlatý důl, takže i my jsme to měli za 24 eurový kupon za stěračem. Na to, že voda měla teprve 17 stupňů, tak na plážích hlava na hlavě. Ve vodě už bylo volněji, většina lidí se do ní neodvážila. Valetta také natřískané ulice lidma, protější Vittoriosa však úplně bez lidí.

Blue Lagoon totální zklamání, tolik lidí není ani na Václaváku, všude bordel od plechovek, brček, kelímků a ananasů do kterých tam prodávali drinky. Nedokážu si představit, jak to tam musí vypadat v létě, to musí být fakt peklo na zemi. Navíc voda byla plná růžových medúz, jejichž žahnutí dost bolí, takže se prakticky ani nedalo být ve vodě, respektive akorát tak stát na místě a stále se koukat jestli kolem není medúza. Hromada medúz byla i v Ghar Lapsi a v Xlendi a Wied Il Ghasri na Gozu. Naopak Golden Bay, St. Peters pool a  Hondoq ir-Rummien byly bez medúz.

Řízení auta překvapivě celkem v pohodě, na to jak od toho hodně lidí odrazuje. Jediný problém jsou fakt úzké vedlejší silničky a ulice ve městech. Třeba cesta k St. Peters Pool je vyloženě o škrtání zrcátkama, když jede někdo proti. Plus pak samozřejmě parkování na některých exponovaných místech. Jinak řidiči nejsou vůbec agresivní, nikdo netroubí. Jen nikdo nepoužívá blinkry a občas mají auta tendenci na kruháči nedávat přednost těm co v něm už jsou. Jinak celkově nevidím rozdíl v tom řídit třeba na řeckých ostrovech nebo na Maltě (samozřejmě mimo to, že se jezdí vlevo). Třeba taková Sicílie, to je jiná káva.

Na druhou stranu půjčení auta je tam asi nejlevnější z celý Evropy. 5 dní stálo jen 42 eur. Navíc vláda vždy fixuje cenu benzínu na celý rok, takže tam litr stojí na tuto dobu nevídaných 1,34 EUR, takže paráda.

Covid tam už vůbec neexistuje, žádná omezení, roušky, nic. Překvapivě tam nebylo ani moc draho, ceny imho srovnatelné se Španělskem nebo Řeckem.

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

No právě, po příletu se tam dostat dá, ale baggage claim je jinde. Když nad tím přemýšlím, tak logický je že to zpět ke gatum nejde. To bych si mohl odbavit kufr nožů, vyzvednout je a v klidu s nima nastoupit na další let. No nic, tak si pak ten kufr vyzvednu v nějaký budce tam. 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, je možné se ve Vídni po příletu dostat od baggage claim zpět k salonku a nebo tam jsou jednosměrné dveře jak v Praze? Případně počká mě tam někde kufr tak hodinu, než se vrátím ze salonku? 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

S TAPem je sranda no, kupoval jsem loni Madeiru v basic tarifu, jen s příručním zavazadlem. Bylo tam asi milion změn včetně zrušení a zase obnovení letů, správa rezervace na webu prakticky nefunkční, na maily žádná reakce. Nakonec se mi podařilo přes FB vyhadat funkční odkaz na změnu termínů. Zhruba měsíc před odletem jsem náhodně kouknul do správy rezervace a bylo tam, že najednou mám zahrnuté i odbavene kufry. Nějak se mi nezdálo, že by byli tak štědří a dali mi to jako kompenzaci za ty patálie. Volal jsem tedy na jejich linku, čekal asi hodinu, pak to zvedla paní, která stěží chápala základní anglická slova. 

No výsledek byl takový, že co je napsáno ve správě rezervace, to platí. Stejně si mi to pořád nezdálo, tak jsem raději počítal s tím že vemu jen příruční a zeptám se přímo na check inu na letišti v Praze a pokud to bude pravda, tak asi aspoň zpět přivezu pár lahví rumu a Madeiry. Samozřejmě ale, ze žádný odbaveny kufr v té rezervaci nebyl, takže kdybych věřil jejich infolince a webu, tak mě akorát pěkně zkásnou. 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Srpen ve Španělsku smysl má, ale třeba v Baskicku nebo Asturii, tam je příjemněji než v Česku a i těch lidí podstatně méně než na jihu. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Půl roku otevřené albánské letiště uprostřed ničeho dostane hned 4 linky po celé Evropě. Tam museli emirátský šejkové pěkně wizzair zadotovat. České Budějovice International puká závistí :D 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

V USA z hlediska pokrytí dává smysl jedině AT&T, ostatní operátoři jsou sice podstatně levnější, ale pokrytí je opravdu bída. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

matej15 napsal(a):

75 eur na 7 dní, konec září 2021, půjčovna Ilha Verde. Cena včetně pojištění spoluúčasti přes Billiger Mietwagen. 

Rezervováno 3 měsíce předem, pak už to bylo jen dražší, když jsem to průběžně kontroloval. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

75 eur na 7 dní, konec září 2021, půjčovna Ilha Verde. Cena včetně pojištění spoluúčasti přes Billiger Mietwagen. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu