Ahoj cestovatelé, na leden jsme si s přítelkyní naplánovali 3 týdenní dovolenou. 11 dní Srí Lanka, 6 dní resort Maledivy a 2 dny zastávka v Dubaji na zpáteční cestě. V týdnu jsme zjistili, že je přítelkyně těhotná, což je samozřejmě skvělá zpráva. Bohužel už máme u Emirates komplet zakoupené letenky a tarif nám neumožňuje žádný smysluplný refund (z částky přes 35 000 CZK by nám vrátili asi 4000 CZK) . Dle propočtů budeme při odletu ve 27.tt. Přítelkyně není očkovaná na žloutenku ani tyfus. Do očkování během těhotenství se nám vůbec nechce ani o něm neuvažujeme. Samozřejmě rizika této oblasti známe (Zika, dengue...). Máte někdo zkušenost s cestováním v takhle relativně pozdním stádiu těhotenství? Myslíte, že je možnost snížit riziko na minimum pokud na Srí Lance zůstaneme v lepších hotelech na jihu a omezíme cestování do rizikovějších oblastí? Letěli by jste za takových podmínek? Určitě bude vše záležet na aktuálním zdr. stavu a doporučení doktora, ale rád bych více názorů či zkušeností. Díky .

Srí Lanka v těhotenství - 27.-.29 tt

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

20 reakcí

Ahoj cestovatelé, na leden jsme si s přítelkyní naplánovali 3 týdenní dovolenou. 11 dní Srí Lanka, 6 dní resort Maledivy a 2 dny zastávka v Dubaji na zpáteční cestě. V týdnu jsme zjistili, že je přítelkyně těhotná, což je samozřejmě skvělá zpráva. Bohužel už máme u Emirates komplet zakoupené letenky a tarif nám neumožňuje žádný smysluplný refund (z částky přes 35 000 CZK by nám vrátili asi 4000 CZK) . Dle propočtů budeme při odletu ve 27.tt. Přítelkyně není očkovaná na žloutenku ani tyfus. Do očkování během těhotenství se nám vůbec nechce ani o něm neuvažujeme. Samozřejmě rizika této oblasti známe (Zika, dengue...). Máte někdo zkušenost s cestováním v takhle relativně pozdním stádiu těhotenství? Myslíte, že je možnost snížit riziko na minimum pokud na Srí Lance zůstaneme v lepších hotelech na jihu a omezíme cestování do rizikovějších oblastí? Letěli by jste za takových podmínek? Určitě bude vše záležet na aktuálním zdr. stavu a doporučení doktora, ale rád bych více názorů či zkušeností. Díky

0

Ahoj. Co se týče Srí lanky, tak sjem se vrátil před 14 dny přímo z oblasti epidemie dengue a viděl jsem asi 3 komáry, ale pro jistotu jsme se stříkali repelenty. Byli jsme ve 4* hotelu s ALL s 4 letým klukem a vše bylo v pohodě. Nicméně tě odpovím to co nebudeš chtít slyšet. V lednu budete tak v 5 - 6 tým měsíci těhotenství. přeci nejom jsou to oblasti, kde je zdravotnictví nic moc v případě problémů. My osobně jsme řešili te´d taky problém, že dcera 5 let dostaal angínu 3 dny před odjezdem a vysoké horečky a řešili jsme , jestli ji vzít nebo ne. Nakonec jsme ji nechali doma, což mě sice hrozně mrzelo, ale snažím se být odpovědný rodič a nechci ohrozit dceru. Navíc byla s náma již letos v Thajsku a s babičkou v Bulharsku, takže to enbrala tak negativně. Naštěstí jsem měl ke kartě zdarma pojištění strona, takže to teď řeším. Ale ikdyby to stálo 5 tisíc a nebylo pojištěno, tak bych ji nechal doma. A to radím i tobě. Je to vaše asi první dítě, je to daleká cesta, v tak půokročilém těhotenství je náročný už samotný let a kdyby se něco přihodilo, do smrti si budeš vyčítat, že ses na to nevykašlal a ohrozil jsi tak své dítě. Chápu, že jste se těšili a navíc peníze to stálo, ale peníze nejsou všechno a dítě je na prvním místě. Mě sice komár nekousl, ale co když tvoji manželku kousne a co když dostane dengue a vysoké horečky v takovém sstupni těhotenství.... by ti potom prdelka pěkně cvakala. vykašli se na to, zruš to. Aspoň minimum dostaneš zpět a v klidu odroďtě a za rok už můžete zase fičet ( my letěli v roce věku dítětě na Mallorcu a pohoda, pak už s náma lítá od jednoho roku) . Jako zažil jsem těhotenství u své sestry, které bylo úplně normální a při porodu komplikace a nyní dítě postižené. Takže vím, jak pohodové těhotenství taky může dopadnout. A proto si říkám stojí tě to za to? Vezmeš na sebe tu odpovědnost? PS: nejhorší je se s tím smířit, že nikam nepoletíš, ale pak už to je dobrý :) , ale zase budeš mít radost z dítětě a to je nade vše.

0 Citovat

Zkoušeli jste komunikovat s aerolinkou ohledně možnosti storna a refundace z důvodu těhotenství?

1 Citovat

Asterix, díky za obsáhlou reakci :) Samozřejmě sbíráme informace, snažíme se najít co nejvíce osobních zkušeností. Zároveň víme, že vše je ještě strašně moc daleko a stát se může cokoliv ...

Petr76, volal jsem přímo na Emirates. Máme letenky koupené v tom nejlevnějším tarifu, kde je refund nemožný... Bohužel jsou v tomhle Emirates poměrně striktní a jejich obchodní podmínky hovoří jasně. Navíc přepis je u nich stejně drahý jako storno, takže špatný ...

0 Citovat

Njn, typické Emirates. Nicméně být na tvém místě, tak ani na zlomek vteřiny o cestě neuvažuju. Počínaje tím, že dítě nevystavíte zcela zbytečné dávce kosmického záření (x2) a konče tím, že ani nejlepší hotel nezmění nic na tristní úrovni tamního zdravotnictví. To riziko prostě za to nestojí.

Odstrašující příklad rodičovské nesoudnosti a nezodpovědnosti: http://www.hlavnespravy.sk/egypt...ta/1084170

0 Citovat

Souhlasím, v tomto stupni těhotenství je to mimo Evropu risk. V Evropě můžeš být v klidu, na vlastní kůži jsem zažila v roce 2006 s dcerkou veřejnou (!!) dětskou kliniku v Lisabonu a už tehdy se nedala srovnat s klinikami u nás...do dneška by mě zajímalo, jak vypadají ty soukromé portugalské nemocnice...

Nemusí se nic stát, ale to případné potenciální riziko bych nepodstoupila, poměr peníze/ zdraví je v tomto případě jednoznačný

0 Citovat

Ja jsem v cca v tomto stupni tehotenstvi letela do USA. Doktor cestu povolil. Urcite jsem se o dite bala a kdyby se neco stalo, nikdy bych si to neodpustila, nastesti je vse ok. Ale porad si myslim, ze zdravotnictvi v USA je na stejne urovni jako u nas, coz si bohuzel o zdravotnictvi africkych a casti asijskych statu nemyslim.

0 Citovat

Nejsem porodnik, jsem o dirku vedle (urolog). Stejne let do tropu na zacatku 3.trimestru nedoporucuji. Problemovych tehotenstvi u prvorodicek je vice nez zdravo. Vzhledem k cene letenky to na full flat seat nevidim. V prasecaku v sedu po mnoho hodin pusobi na plod vyssi nitrobrisni tlak, ten se prenasi na porodni cesty (presneji cipek delozni), odtud vyssi riziko predcasneho/prekotneho porodu. Emergency landing by jste snad k uhrade nedostali..., ovsem vycitky za to nestoji. Tehotne sve vyssim stadiu zadrzuji vodu, tim spis pokud ze zimni Evropy se presune do vyhrate plazove destinace. Otoky nohou, zadychavani a vyssi unavnost jsou jen ty mirnejsi scenare. O ockovani bych se nebal, repelenty ovsem potreba , v pripade podniknuti cesty, brat a pouzivat. Malarie i dengue a vlastne i zika se prenasi komary. Jak jiste sam vis. Z celeho srdce vam preji klidne a bezproblemove tehotentvi a zdrave dite. On a more pragmatic note, letenky bych nerusil, tipuji ze 20 procent tehotenstvi v prvnim trimestru konci samovolnym potratem, coz je kazdopadne hruza, ale nic to na tom cisle nemeni. Kdyby k tomu, nedejboze, doslo, dovolena muze byt jednou z velmi drobnych naplasti.

0 Citovat

To dítě dostalo chorobu, která se dá běžně chytnout u nás i na Slovensku. S Egyptem to nemá nic společného.

Osobně by mě do Egypta už nikdo nedostal, ale tohle ukazování prstem mi vadí.

Petr76 napsal(a):

Njn, typické Emirates. Nicméně být na tvém místě, tak ani na zlomek vteřiny o cestě neuvažuju. Počínaje tím, že dítě nevystavíte zcela zbytečné dávce kosmického záření (x2) a konče tím, že ani nejlepší hotel nezmění nic na tristní úrovni tamního zdravotnictví. To riziko prostě za to nestojí.

Odstrašující příklad rodičovské nesoudnosti a nezodpovědnosti: http://www.hlavnespravy.sk/egypt...ta/1084170

0 Citovat

Nelze si prodloužit Dubaj a Maledivy a té Srí lance vyhnout?

Ono se strašně těžko radí, je to daleko, záleží, jak se bude žena cítit, jak jí v tom těhostntví bude. Já se letadlům v těhotenství vyhýbala, bála sem se trombozy. Ale zato jsem jela autem v sedmém měsíci na jih Itálie a zpět, cítila jsem se na to, tak to bylo v klidu.

Osobně bych do očkování v těhotenství nešla a pokud stále uvažujete nad cestou, tak bych si nechala nabrat krev na zjištění trombofilních mutací, v případě špatných výsledků, bych to rozhodně zrušila.

Ohledně zdravotnictví na Srí Lance i Maledivách, to chce všechno dopředu zjistit a pořádně ověřit. Stát se může kdykoliv, cokoliv. Člověk vylézt před dům a zajede ho auto na chodníku. Těhotná žena není nemocná a nemá sedět na zadku doma a čekat... Znám ženy, které byly ve vysokém stupni těhotenství v Africe nebo v Nepálu a žádný problém a znám ženy s problémy, co prakticky nevytáhly paty z domu. Tím, ale neříkám, leťtě, to musíte u vážit vy sami. Srovnat si v hlavě, jaké rikizko jste ještě schopni podstoupit a jak se vám bude žít s jeho případnými následky. Omlouvám se, že to napíšu tak na tvrdo, ale bohužel se taky může stát, že se s vámi miminko rozloučí ještě před cestou. Jsou prostě věci, které neovlivníte, i kdybyste se na hlavu stavěli.

0 Citovat

andula napsal(a):

To dítě dostalo chorobu, která se dá běžně chytnout u nás i na Slovensku. S Egyptem to nemá nic společného.

Osobně by mě do Egypta už nikdo nedostal, ale tohle ukazování prstem mi vadí.

S Egyptom to ma spolocne asi tolko, ze mu tam udajne nedokazali pomoct v nemocnici... je relativne jedno kde chytis chorobu, ale z pohladu prezitia beriem ze je dolezite kde ti dokazu pomoct

0 Citovat

Tak to upřímně nevím, kam se vrtnout, protože být někde, kde ti dokáží pomoci, je relativní pojem.

V rodině máme úmrtí ani ne čtyřicátníka jen kvůli špatné diagnoze v české nemocnici. Bohužel, ne každého hned vezou do IKEMu :/

Mně vadí to, že se pranýřují rodiče, za to, že jeli na dovolenou a dítě jim tam onemecnělo, jako kdyby ho nechaly hrát si s inijekcemi od narkomanů.

Blbá náhoda se může stát všude. Ono si stačií blbě rozlámat nohu a když člověka převezou do okresní nemocnice, s největší pravděpodobnostíto nedopadne tak dobře, jako kdyby ho odvezli do ÚVNky.

Takže pokud nechceme jezdit na dovolenou pod stan před ty nejlepší nemocnice - a to si ještě člověk musí vybrat směnu a tu správnou nemocnici na úraz, infarkt, infekční onemocnění....vždcky tam bude risk.

Kilecko napsal(a):

[citace="andula"]To dítě dostalo chorobu, která se dá běžně chytnout u nás i na Slovensku. S Egyptem to nemá nic společného.

Osobně by mě do Egypta už nikdo nedostal, ale tohle ukazování prstem mi vadí.

S Egyptom to ma spolocne asi tolko, ze mu tam udajne nedokazali pomoct v nemocnici... je relativne jedno kde chytis chorobu, ale z pohladu prezitia beriem ze je dolezite kde ti dokazu pomoct[/citace]

0 Citovat

Každý tam jednou musí...

0 Citovat

Ještě jedna podstatná věc nezazněla, a sice že na zdravotní zákroky v zahraničí nad 26. týden těhotenství se nevztahuje cestovní pojištění. Je pár výjimek, kde je zase ale nutný souhlas lékaře k cestě (třeba ERV).

Blbá situace, ale těšil bych se raději na zdravého potomka... A ta finanční ztráta? Za pár let výchovy dětiček zjistíš, že to byly jen drobné:-)

0 Citovat

Myslím, že se dá sehnat i do 28. týdne, tuším ERV. Ale je to oříšek.

0 Citovat

Díky všem za tolik reakcí. Také už jsme přemýšleli nad variantou vynechání Srí Lanky na úkor delšího pobytu na Maledivách. V resortu jakýsi lékař je, ale jak jsou služby kvalitní a pracoviště vybavené nevím. Ano vím, že stát se během prvních týdnů těhotenství může cokoliv. Zatím jsem se rozhodnul letenky nerušit, prostě počkáme , budeme sbírat dál informace a rozhodovat se budeme až někdy v listopadu... Ale přiznám se, že v případě, že těhotenství bude probíhat standartním způsobem, jsem momentálně pro naší vysněnou dovolenou zrušit (odložit na neurčito :-) )

0 Citovat

"Mně vadí to, že se pranýřují rodiče, za to, že jeli na dovolenou a dítě jim tam onemecnělo, jako kdyby ho nechaly hrát si s inijekcemi od narkomanů."

Protože to je sobeckost. Jednoroční dítě z takové cesty nic nemá a nemůže za to že rodiče nemají zodpovědnost ani soudnost.

0 Citovat

andula napsal(a):

Myslím, že se dá sehnat i do 28. týdne, tuším ERV. Ale je to oříšek.

To tam snad jasně píšu, ano ERV - ale je nutný souhlas lékaře... A to by musel být MUDr. Mengele, aby to podepsal... Asi tak.

1 Citovat

Pokud to chápu, letenky vás stáli okolo těch 30k. Šel bych do refundu.

Odhaduji to na první dítě. Pokud se něco pokazí, nikdy si to neodpustíte, pokud to vůbec Váš vztah ustojí.

Rizik je dost, hezky to shrnul Daniel.

Dovolenou si můžete vždy koupit později a perfektně si ji užít i s odrostlejším dítětem.

0 Citovat

Právě jsem se vrátila z třítýdenní dovolené v Thajsku. Byla jsem ve 24. - 26. týdnu těhotenství a vše v pořádku. Obavy jsem neměla a skvěle jsme si dovolenou užili s manželem a tříletou dcerkou. V Thajsku jsme měli několik přeletů a vše dobré. Ale vy budete ve vyšším stupni těhotenství a právě v tuhle dobu se vše dost láme. Většina pojišťoven hradí výdaje do 24. týdne těhotenství, některé do 26. týdne. Pak je pouze jedna pojišťovna, která toto období nijak neomezuje a pojistí i těhotnou. Kdyby se stalo cokoliv nesouvisející s těhotenstvím, tak to samozřejmě proplatí všichni, ale výdaje související s těhotenstvím jsou opravdu takto omezeny. Další věc je, že aerolinky požadují potvrzení o tom, že doktor souhlasí s letem a to by se vás už v tomto stadiu těhotenství týkalo. Potvrzění většinou nesmí být starší 7 dnů. Je otázka jak to řešit u letu zpět.... Po mě všechny aerolinky v Thajsku chtěli, abych podepsala, že všechna rizika beru na sebe a že si jich sem vědoma.

Na Srí Lance jsem byla v loni, mám tedy představu jak to tam vypadá. V Thajsku je zdravotnictví určitě lepší, ale zase nemůžu říci, že bych se kvůli těhotenství držela v oblastech, kde jsou nemocnice. Na Srí Lance bych to asi řešila více a chtěla vědět, že nějak rozumně dojedu do nemocnice. Je to asi dost o tom, jak si to srovnáte v hlavě.

Každopádně bych nebyla tak pesimistická jako ostatní. Já měla skvělý let, neměla jsem jediný problém a osobně nepovažuji dobu letu za riziko. Let je pro mě v pohodě, to už spíš bych si dovedla představit, že se něco stane na místě. Jedla jsem úplně všechno, včetně jídla z nejzapadlejších restaurací a bez problému. Rozhodně jsem nebyla jediná těhotná kterou jsem na cestě potkala. Mnoho národností je v tomto o dost odvážnější než my. Rušit dovolenou by se mi nechtělo, jen je ji určitě potřeba přizpůsobit.

Pokud byste to chtěli podrobněji probrat, můžeme se spojit :-)

1 Citovat

nechcem sa tu vyjadrovat z rodicovskeho hladiska, lebo dieta nemam a ked budem mat, tak urcite ho nebudem vlacit cez pol sveta - nastane cas na objavenie Slovenska :D (stretol som ludi, co cestovali do Ushuaie 40 hodin na 3 prestupy s cerstvo vyliahnutym dietatom na DOVOLENKU, nie z nejakych urgentnych dovodov..lebo vsak co mi ma co decko pokazit vylet), ale v takom pokrocilom stadiu tehotenstva si nemyslim, ze to ani pre tu buducu mamicku bude nejake prijemne, najma pri tych teplotach a vlhkosti. No a riesit tam nejaky predcasny porod...

0
20 reakcí