Ahoj,nemáte prosím někdo zkušenost s vymáháním náhrady škody od půjčovny? Stalo se nám následující, v březnu jsme byli v USA na dovolené a měli jsme půjčené auto od společnosti Alamo. Půjčení včetně pojištění jsme zařizovali přes kayak.com. Během dovolené jsme měli drobnou nehodu, kdy do nás na křižovatce narazilo jiné auto (nedobrzdilo na sněhu) - řidička nás ujišťovala, že vina je na její straně a nemusíme se o nic starat - napsala nám své jméno, telefon a číslo pojistky s tím, že máme tyto informace pouze předat při vrácení auta. Při vrácení bylo vše v pořádku, sepsali jsme formulář o nehodě s tím, že takto drobnou škodu stejně nebudou řešit a považovali tak vše za vyřízené. Minulý týden mi ale dorazil email, ve kterém nás půjčovna vyzývá k zaplacení náhrady ve výši 240$ s informací, že jsme byli označeni za viníky poškození. Email obsahuje dva dokumenty, první z 10.5.2017 a druhý z 20.6.2017, který obsahuje informaci, že pokud nebude částka zaplacena do 10 dní, bude požadavek předán doslovně: "collection agency or independent attorney". Žádnou předchozí výzvu jsme ale neobdrželi.Nevíte prosím někdo jak postupovat? Je vůbec toto vymahatelné?Předem děkuji za každou radu. .

USA Alamo - vymáhání náhrady škody

Založil(a) ve fóru Půjčení auta

6 reakcí

Ahoj,

nemáte prosím někdo zkušenost s vymáháním náhrady škody od půjčovny?

Stalo se nám následující, v březnu jsme byli v USA na dovolené a měli jsme půjčené auto od společnosti Alamo. Půjčení včetně pojištění jsme zařizovali přes kayak.com. Během dovolené jsme měli drobnou nehodu, kdy do nás na křižovatce narazilo jiné auto (nedobrzdilo na sněhu) - řidička nás ujišťovala, že vina je na její straně a nemusíme se o nic starat - napsala nám své jméno, telefon a číslo pojistky s tím, že máme tyto informace pouze předat při vrácení auta. Při vrácení bylo vše v pořádku, sepsali jsme formulář o nehodě s tím, že takto drobnou škodu stejně nebudou řešit a považovali tak vše za vyřízené. Minulý týden mi ale dorazil email, ve kterém nás půjčovna vyzývá k zaplacení náhrady ve výši 240$ s informací, že jsme byli označeni za viníky poškození. Email obsahuje dva dokumenty, první z 10.5.2017 a druhý z 20.6.2017, který obsahuje informaci, že pokud nebude částka zaplacena do 10 dní, bude požadavek předán doslovně: "collection agency or independent attorney". Žádnou předchozí výzvu jsme ale neobdrželi.

Nevíte prosím někdo jak postupovat? Je vůbec toto vymahatelné?

Předem děkuji za každou radu.

0

Měl jsi auto přímo od Alamo, tedy nějaké jejich základní pojištění se spoluúčastí? No každopádně to bude opruz. Můžeš hodit za hlavu, ale nesmíš pak do US. Notabene pokud mají údaje ke kartě, divím se, že rovnou nestáhli a řeší to takto. Pokud nebyla policie, asi těžko to budete takto expost řešit, tedy míru zavinění, místní bude vždy ve výhodě. Každopádně pro ostatní by to mělo být poučení do budoucna.

0 Citovat

To mě na tom právě taky zaráží, že i když měli/mají údaje ke kartě, tak si nic nestrhli. Pojištění přímo od Alamo jsme neměli, sjednali jsme si ho online hned při vytvoření rezervace na kayak.com, stejně tak, jako kdybych to dělal třeba na rentalcars.com, s jakýmikoliv doplňkovými službami, které se pak snaží člověku vnutit u přepážky nemám moc dobrou zkušenost, takže si radši zajišťuji vše v klidu předem. Číslo naší pojistky po nás nikdo navíc ani nechtěl, vzali si jen kontakty na řidičku, která do nás narazila, což možná bude ten problém. Policie u toho nebyla, protože se jednalo jen o drobný ťukanec v malé rychlosti - byla jen lehce ohnutá SPZ a pár škrábanců na laku, takže nebyl důvod.

Napsal jsem jim email s žádostí o vysvětlení, takže uvidím, jestli se něco rozumného dozvíme, zatím tomu moc nerozumíme.

Každopádně díky za každou radu, nebo podobnou zkušenost.

0 Citovat

Pokud máš dodatkové pojištění, tak to akorát předáš pak jim a oni ti zpětně proplatí.

0 Citovat

Osobní zkušenost nemám, ale pokud bych to nechtěl hodit za hlavu, řešil bych to takto: sporoval bych jak právní základ, tak výši nároku, tedy zaslal na Alamo vyjádření, že viníkem nehody nejsem, popsal průběh nehody a za viníka označil druhou stranu. dále je vyzval k zaslání rozhodnutí, kterým jsem byl shledán viníkem. Dále bych s ohledem na rozsah poškození sporoval výši nároku na náhradu škody a požadoval zaslání fa za opravu (jasně, že škrábance neopraví a ždánou fa nemají - což ale neznamená, že jim škoda nevznikla). Dále bych chtěl prokázat, že vozidlo je v jejich vlastnictví, když škoda vzniká vlastníkovi. Dále bych uvedl, že i když s nárokem nesouhlasím, nahlásím událost pojišťovně a sdělím jim číslo, které pojišťovna události přiloží a o výsledku šetření pojišťovny je budu informovat. Na závěr bych uvedl, že až mi požadované zašlou, budu se jejich požadavkem dále zabývat. Zároveň bych uplatnil nárok u pojišťovny, zaslal jim ty claimy z Alama a uvedl, že s nárokem sice nesouhlasím (přiložil shora uvedené vyjádření pro Alamo), ale pokud shledají mou odpovědnost za škodu, pak nechť poukážou Alamo pojistné plnění a o závěrech šetření informují mne i Alamo.

Takže tak:-)

0 Citovat

Tak hlavně sis mohl tohle všechno ušetřit zavoláním policie, v každé smlouvě na půjčení auta máš vždy uvedeno, že je třeba vždy v případě jakékoliv nehody volat policii a velmi často to na to i výslovně upozorňují při přebírání auta.

Pokud máš pojištění od třetí strany s nulovou spoluúčastí a nechce se Ti to dalekosáhle řešit (nevím jak jsi na tom s angličtinou a časem) - viz výše jak psal Lukas, tak bych zvážil jestli prostě nezaplatit a nenechat si proplatit z pojistky, navíc vzhledem k tomu, že jde o poměrně malou sumu.

0 Citovat

Stalo se nám něco podobného na Havaji, vyníkem naraženého blatníku byla paní, která se své vině nebránila, pojistku měla (její pojišťovna ji ubezpečila, že škodu uhradí) a zajela to s námi sepsat do Alamo. Pustili jsme to z hlavy a po čase, to už jsme byli doma, nám přišel z Alamo claim na poměrně vysokou částku. Kontaktovali jsme opět tu paní, ta svou pojišťovnu a prý bylo vše v pořádku, dokonce snad už i řádně uhrazeno. Říkali jsme si tehdy, že v tom asi v Alamo mají jenom řádný bordel.

0
6 reakcí