Ahoj,    tak jsem vyuzil levnych letenek a za cca 2 mesice odletam do Gronska s tim ze budu 2 dny v Kangerlussuaq a 3 dny v illusssat.     V Kangerlussuaq planuju dat 4 hodinovy prechod ledovce s mistni Ck, pak Sugar Loaf a vrak letadla u jezera.     V illusssat ty 3 znacene stezky, pak dopravu lodi do Oqaatsut a pak pesky zpet a posledni vec je jit nejake boude na jihovychod od mesta cca 15 km.     Pro lidi co tam byli, prosim mate jeste nejake skryte tipy? Vim ze toho tam moc neni (v podstate toto jsou vsechny "turisticke trasy", ale spise nejaky vylet za nosem do prirody a ma gps souradnice..klidne na cely den:)     Dekuji Jirka  .

Grónsko

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Na jejich webu se to zobrazuje jako nejlevnější možnost za 1595 DKK. Stačí zadat z Kodaně nebo zpět (raději vždy 1 směr, jinak je to zpět trochu dražší) Ilulissat, Sisimiut nebo Nuuk. Akorát je to až na vzdálenější termíny.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Jo jasně, ale teď nabízí na trase ze Sisimiutu většinou lety s přestupem během pár hodin v tomto programu. 2x půlden cestou z Ilulissatu by mi na trek k ledovci asi nevyhovoval (leda kolo, auto či nespat).

Cestou tam je přílet do Kangerlussuaqu v 9:40 ráno a pokračuje se až další den. Zaplatil jsem si full day adventure na ledovci s AAC a vůbec nelituju. Výprava odjíždí z letiště a v případě zpoždění letu počká na pasažéry. Já letěl rovnou v pohorkách, ale byli tací, co se ještě po příletu převlékali na letišti. K ledovci jsme jeli snad víc jak 2 hodiny, co chvíli byla zastávka a průvodce nám napovídal spoustu zajímavostí. 

Na ledovci jsme nafasovali mačky a hole a strávili na něm cca 4 hodiny. Je neuvěřitelně členitý se spoustou mini kaňonů, které v létě vyrývá proudící voda. Průvodce nás upozorňoval na nebezpečná místa, bez něj by to bylo fakt dost riskantní. Za mě jeden z top zážitků v Grónsku. 

2 Citovat

Díky, s ohledem na ceny letenek při delší zastávce by to byla optimální varianta, i když víc bych si užil na závěr dne kempování a dojít zpět 2. den pěšky jako tento: https://www.atlasandboots.com/tr...erlussuaq/

Na grónské poměry je i cena 995 DKK za 8 h. výlet OK, ale případné zájemce bych upozornil, že je nutné mít boty, na které se dají přidělat mačky tj. trekové celokožené, které používá v horách čím dál méně lidí. Jinak je varianta na 5 h. bez chůze po ledovci za 695 DKK (odpoledne či večer). Odkaz na AAC je v článku.

0 Citovat

Škoda, že přestupy jsou tak krátké a ta dvojdenní tůra s přespáním tak není moc realizovatelná, byla by to pěkná možnost jak strávit první dva dny cesty. Nevíte někdo náhodou existuje nějaká použitelná offline turistická mapa, mapy cz stále bohužel Grónsko nepodporují..

0 Citovat

My jsme jeden den šli na ten jejich Sugar Loaf s výhledem na ledovec a při návratu na ten půl den k vraku letadla u jezera

Boty dobrá připomínka, jsem si to uvědomil těsně až před odjezdem:))

Díky tomu že jsem jel jen Illulisat tak jsem mapy moc nepotřeboval. Letím tam v červnu znovu a chci dát ty trajekty po celém Disko bay tak bych už mapu potřeboval, připojuji se tedy k dotazu ohledně map:)ptal jsem se i na mapách.cz a Grónsko neplanuji v dohledné dobe:(

0 Citovat

My sme na navigáciu v Gronsku počas túr využívali hlavne Garmin Explore, mali sme ale aplikáciu sparovanu so satelitným telefónom a podla toho sa navigovali keď sme išli na túry do odlahlejsich oblasti... rovnako aj doma mohli sledovať kde sa práve nachádzame co mohlo pomôcť v prípade nejakých problémov.... časť tých služieb je ale platená, už si nepamätám co sa dalo využívať zadarmo, treba vyskúšať....

0 Citovat

Fly ‘n sleep je jednosměrný tarif, ne? Aspoň já jsem to tedy měl jako dvě samostatné letenky (tam a zpátky). Takže by asi nebyl problém cestou tam vynechat ten druhý let, zůstat v Kangerlussuaq jak dlouho potřeba a koupit extra letenku dál. Sisimiut je za 695, Ilulissat už je dražší.

Za mě ideální plán je tento:

  • koupit Fly ‘n sleep do Ilulissat (tam a zpět)
  • cestou tam zůstat v Kangerlussuaq a dát ACT do Sisimiut
  • V Sisimiut chytit Sarfaq Ittuk do Illulisat
  • Prozkoumat Disko bay kolem Illulisat

S mapama nevím. Díval jsem se na komoot, ale taky nemá Grónsko offline. Jen umožňuje stáhnout naplánované trasy.

0 Citovat

Ten tarif je i zpáteční nebo multicity, ale vyjde asi o 340 DKK ten druhý let dráž. To se může vyplatit při krátkém pobytu, kdyby bylo větší zpoždění cestou tam.

Možná by to prošlo s tím neproletěním návazného letu cestou tam u jednosměrných letenek, ale co kdyby jim to systém ukázal a chtěli by to doplatit při následné cestě zpět? Už byly i nějaké soudy u jiných aerolinek vůči pasažérovi, který neproletěl poslední segment koupený kvůli nižší ceně.

Jako offline mapy fungují maps.me.

0 Citovat

Tak já myslím, že nás tady bude plno, kdo už někdy vynechali poslední segment na letence a žádný problém s tím neměli.

0 Citovat

Soud je extrém s minimální pravděpodobností, ale to bylo vždy na konci cesty, kdy nemá aerolinka moc možností, co s tím dělat a těžko sežene důkazy o úmyslu, pokud si člověk nenaběhne, jak to bylo v tom případě, co si vzpomínám. Tady by to bylo uprostřed cesty a není jiná možnost, jak letět zpět.

0 Citovat

Maps.me vypadají offline i pro Grónsko. Otázka je, jestli to má v sobě ty treky. To neumím posoudit. 

0 Citovat

ona se fakt nejaka aerolinka soudila, ze nekdo vynechal posledni segment ? 

ufff. jaku chapu, ze bud zrusi zbytek letenky nebo si cestaka skasirujou poplatkem navic kdyz to udela uprostred itinerare … ale na konci?

0 Citovat

Vypadá to tak, mapy jsou offline i včetně vrstevnic a pod. Treky tam budou značené pokud jsou v podkladu opens map apod. Otázka je jestli u chybějících treků tam půjde uplodovat trasa podle gps. Každopádně dík moc za tip :)

0 Citovat

ACT tam je, ale chaty si musí doplnit když tak člověk sám. Krátké výlety u Ilulissatu tam jsou a i ten delší na sever podél pobřeží do Oqaatsutu. Silnici z Kangerlussuaqu k ledovci na Punkt 660 má samozřejmě taky včetně stezek u něj.

0 Citovat

@Lord: https://www.denik.cz/ekonomika/p...90212.html

Je závěr jednosměrné letenky, po které následuje za pár dní jiná letenka se stejnou aerolinkou, prostředek nebo konec itineráře? Teoreticky konec, ale vzhledem k tomu, že z daných míst jiná nelétá, tahá za delší konec provazu, když bude chtít doplatek.

0 Citovat

Uff , diky. to mi uteklo.  Lufthansa se toho nebojí.

0 Citovat

Zdá se mi to nebo Fly 'n Sleep už není v nabídce?

0 Citovat

Je..ale je to vyprodané.. já kupoval příští srpen 24 v září a už to bylo probrane..myslím ze je tam ještě něco na září 24

0 Citovat

To září právě sleduju. Ještě před pár dny tam bylo dost termínů, ale teď nic. Na GF na celý příští rok nevidím nic pod 4200 DKK. Působí to na mě dojmem, že od 1. prosince přestali ten levný tarif nabízet.

0 Citovat

Pred par dnami tam ešte bolo množstvo termínov počas celého budúceho roka, teraz tam už nevidím ani jeden... rovnako zo stránky stiahli info o Fly 'n Sleep, teda myslím si, že to už prestali ponúkať.... uvidíme ci to neskôr vrátia späť....

0 Citovat

Aha..tak já se díval před pár dny tak akorát to asi stahli:(tak 4200 tj 14k není ještě silene, já kupoval na srpen za tuším 10 500 a to jsem hned kupoval co to nahráli do systemu..samozřejmě offseason květen byl loni za 8k..

0 Citovat

Taky jsem začátkem září kupovala na srpen 24 za ca 10’500,- Kč zpáteční, teď je ta cena kolem 4’000,- dkk, ale jen za jeden směr ….

Nemáte někdo nějaký tip, co dělat v Kangerlussuaqu? Při přestupu cestou tam bychom chtěli na Ice Cap Point 660 nebo Full day Adventure s AAC. Při přestupu cestou zpět přiletíme do SFJ až po 15. hod., není tam nějaký pěkný, nejlépe okružní trek (tak do 10-15 km)?  

V Ilulissatu plánujeme, jak tu doporučoval Milan V, jednodenní výlet na Disco Island - nemáte někdo nějaký tip na trek tam?

0 Citovat

@Jiri Sindelar: 4200 DKK je za 1 směr. Já na začátek září 24 taky stihnul koupit včas (cca za 1600 DKK za 1 směr). Tipuju, že za podobnou cenu budou jen občas nějaké akce.

0 Citovat

chtel bych se zeptat..disko line trajekty nemaji porad jizdni rad na pristi rok..chci delat triangle Illulisat Qeqertarsuaq Aassiat Illulisat a jelikoz jedu v srpnu tak treba v Illulissatu je hotel v kterem jsem byl letos uz kompletne vyprodany - takze chci udelat ubytka co nejdrive ale samozrejme kdyz nevim jak budou jezdit trajekty tak to jde tezko..resite to taky nekdo, psal jim nekdo..?:)

0 Citovat

Tiez s disko line planujem kupovat nejake presuny ale zatial tam na buduci rok nic nemaju tak cakam... Inak tie ubytka je dobre riešiť co najskôr,  tento rok sa nám stalo v Sisimiute aj Kangerlussuaqu ze par dni pred príchodom už v meste nebola voľná ani jedna izba... my v Gronsku ale väčšinou kempujeme za mňa je to najlepší spôsob ubytovania tam :)

0