Ahoj, právě jsme se vrátily z 3-týdenního putování po Barmě. Okruh: Mandalay,Pyin Oo Lwin,Bagan,Kalaw - dvoudenní trek k jezeru Inle, Kakku, Hpa-An, Yangoon, pláž Ngwe Saung. Ráda poskytnu rady,typy,kontakty mail: petra.havlik@seznam.cz .

Barma

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

15 reakcí

Ahoj, právě jsme se vrátily z 3-týdenního putování po Barmě. Okruh: Mandalay,Pyin Oo Lwin,Bagan,Kalaw - dvoudenní trek k jezeru Inle, Kakku, Hpa-An, Yangoon, pláž Ngwe Saung. Ráda poskytnu rady,typy,kontakty mail: petra.havlik@seznam.cz

0

Ahoj, přemýšlím nad Barmou, sice jen na kratší dobu, protože více času mít nebudu (8dní), ale chtěl jsem zvládnout cestu Yangon, Bagan, Mandalay, Pyin Oo Lwin a zpět do Yangonu. Vím, že je to málo, ale více času bohužel nevychází - holt určitě bych musel vynechat jezero, ač vypadá super, tak časově i s cestou tam a zpět je to nereálné...a pláže mě naštěstí moc nelákají.
Za prvé, využila jsi e-visum? Nechci v Bangkoku ztratit pomalu celý den vystáváním ve frontě, tak bych raději využil tuto variantu i když dražší.
Jak to vyjde s cenou, dá se vejít za den do cca 40-45usd? Jedu sám, čili nemám problém využít nějaké hostely a levné ubytko (stejně tam pak jen přespávám). Předpokládám, že vstupy a doprava bude o něco dražší? Obecně pokud máte zkušenosti s Thajskem a okolními zeměmi - má Myanmar nějaké úskalí oproti těmto zemím? Případně, kde se vám subjektivně líbilo nejvíce? Pořád ještě přemýšlím mezi Kambodžou a právě Barmou.
Někde jsem četl, že není povoleno půjčovat turistům skůtry, je to tak, nebo se to neřeší? Zvlášť okolo Mandalay bych se rád projel.

Díky za odpověď...myslím, že bude lepší když bude zde, bude si to moc přečíst i někdo další;-)

0 Citovat

A ještě vlastně malý dotaz, lítali jste nějakýma vnitrostátníma aerolinkama?

0 Citovat

Ahoj, vízum jsem řešila poštou - doporučeně poslala v obálce Eura(25E/os) + pas na velvyslanectví do Berlína a za cca 14 dnů bylo vše zpět. Přelétaly jsme z Bangkoku přímo do Mandalay a přesouvaly se dolů...Podle mého názoru Yangon za nějaký delší čas nestojí, klasická megametropole, navštívily jsme SHWEDAGON pagodu(vstup 8 000 kyat) - ta byla úžasná a rychle prchly pryč. Mandalay a okolí určitě ano, půjčily jsme si kola-super! Výhled z Mandalay Hill - záleží na době, kdy tam člověk jede, únor/březen je tam pořád opar (potvrdili i domorodci) a žádný výhled moc není..Ubytování bylo kolem 25 USD/pokoj pro 2 se snídaní, čisté, s klimou...hostely tu moc nejsou...Doprava v pohodě, místní "tuk-tuky" = na motorce přidělaná malá korbička z náklaďáku řádově pár korun, půjčení skůtru 8-10 USD/den...většinou půjčí, když ne, tak je stejná cena za mototaxi - jede s váma řidič, jídlo na ulici - směšné částky, v normálních restauracích +- 3 USD. Vstupy taky žádná tragédie, poplatek v Baganu 20 UDS po nás nikdo nechtěl...Do královského paláce v Mandalay je 10 000 kyat ( 1 USD =1275 kyat), což bylo nejvíc, co jsme platily - ale platí i do jiných pagod a objektů v Mandaly.
Na Pyin Oo Lwin si vyhraďte celý den, je to přes 2h jízdy z Mandalay...Možná bych to vynechala a jela raději k Inle, když je tak málo času...A Golden Rock - Kyaiktiyo Pagoda - je v rekonstrukci - tudíž celá zahalená - takže klidně taky vynechat...Na žádné úskalí jsme nenarazily, naopak, všechno v pohodě, bez problémů...Přesuny mezi městy doporučuji nočními busy - lístky zajistí vždy ubytování, kde zrovna jste - funguje výborně, a je to levnější, než když jsme se ptaly přímo ve stánku " bus ticket", k dispozici voda, deka (klima jede naplno) a hygien.balíček s vlhčenými ubrousky a kartáčkem na zuby, dělají cestou cca po 3h občerstvovací přestávky, na místě jsou zvyklí, že se přijíždí v noci a vždycky nás ubytovaly mezi 2-3h ranní - bez jakéhokoliv příplatku smiley
Žádnýma místníma aerolinkama jsme nelítaly - busy nám vyhovovaly a lístky se pohybovaly od 9 000 - 12 000 kyat/os - letenky jsou o dost dražší...

0 Citovat

Ahoj,

mám poměrně specifický dotaz. Našel jsem si dvě letenky - jedna je s příletem ve 14:30 a druhá další den s příletem v 5:30. V obou případech bych chtěl hned vysmahnout z Yangunu do Baganu.

Kdybych přiletěl letem ve 14:30, tak bych to v pohodě stíhal - koukal jsem, že busy jezdí z Yangunu do Baganu cca. kolem 20:00. Na druhou stranu je tahle letenka asi o 1500 Kč dražší.

Kdybych přiletěl v těch 5:30, tak si zas nejsem jistý, jestli je reálné stihnout bus v 8:00 do Baganu. Jak dlouho tak trvá přesun? Je to reálné to stihnout z letiště na autobusové nádraží?

Dík Honza

0 Citovat

Většina dálkových busů jezdí z Aung Mingalar Bus Terminal (Highway Bus Station), který leží asi 4 km od letiště (dokonce ještě dál od centra než letiště). Budeš mít tedy tak 2 h. na snídani. Více info třeba na wikitravel.org.

0 Citovat

Busy do Baganu jezdí z Aung Mingalar Highway Bus Station, což je od letiště realtivně kousek. Je to ve stejné části města a je to zhruba 10 km, takže taxíkem i v provozu do hodiny bys tam měl bez problémů být. Za mě bych do toho šel, přinejhorším zůstaneš v případě zpoždění příletu jeden den v Yangonu, určitě se tam zabavíš, rozhodně třeba Shwendagon pagoda opravdu stojí za vidění.

Edit: Libor_s, určitě to nejsou 4 km od letiště, to tak maximálně vzdušnou čarou.

0 Citovat

Koukal jsem teď na Google mapy a podle toho píší dojezd z letiště na ten autobusák cca. 30 min, což kdyby byla pravda, tak by to bylo super. Asi to risknu. Snad se tam nezaseknu, rad bych si schrupl v buse a další den byl ready na Bagan :)

Ještě dvě věci - z letiště se člověk vymotá, jak rychle? A musím nějak bookovat lístek na bus nebo to není potřeba?

Dík oběma :)

Honza

0 Citovat

Letiště je celkem malý a nevybavuju si, že bychom trávili nějakou strašnou dobu na imigračním, takže bych řekl, že tam nestrávíš víc než půl hodiny.

Podle mě je lepší si lístek zajistit dopředu, nicméně s tím budeš mít problém, protože nebudou schopni ti je nikam doručit a ty je jak zaplatit, takže v tvým případě ti stejně nezbývá jet na autobusák a koupit na místě. Pokud jsi sám, tak by ses měl na nějakej bus dostat, koukám, že mezi 7:30 a 8:00 by měly jet celkem 4 busy, takže by to mělo být ok.

0 Citovat

Já si právě říkal, že je to trochu unreal zařídit takhle na dálku :D Každopádně ještě jednou dík za rady :)

0 Citovat

Souhlas s eremi. Jojo vzdušnou čarou, po silnici dle maps.me 8 km, jak jsem se teď podíval.

Ta Shwedagon pagoda by určitě stála za návštěvu a jsou tam nedaleko od ní i 2 další chrámy s obrovskými krásnými sochami Buddhy (zdarma). Možná to plánuješ před odletem z Barmy, ale dobrá varianta je odlétat z Mandalay.

0 Citovat

Navíc, pokud by jsi zůstal noc, dvě v Yangonu, tak si můžeš zajistit lístky přes ubytko a vyjdou fakt líp, případně můžu vřele doporučit Starticket, bral jsem přes ně lístky Yangon-Bagan, Bagan-Mandalay a Mandalay-Inle a cenově v pohodě, perfektní jednání a angličtina, komunikoval jsem s nimi na FB a mailem a předání a platba proběhlo tak, že jsem jim ráno na recepci v hotelu nechal obálku s penězi za všechny lístky a odpoledne jsem tam měl obálku s lístky. Doporučili mi i který přepravce jo a který ne, prostě fakt super jednání.

https://www.starticket.com.mm/

0 Citovat

Ahoj, ještě jednou díky za rady. Nakonec jsem si koupil letenku přes s Qatar Airways přes Bangkok, takže přistanu Rangúnu ve 14:30 a úplně v pohodě stihnu autobusy, které jedou večer do Baganu. :)

Měl bych ještě pár dotazů. Jak je to s výběrem v bankomatech? Na netu jsem četl, že to jde třeba na letišti a zase někde jinde, že to moc nejde a že si mám vzít hlavně cash a to dollary, které nejsou starší než 2006. Máte s tím nějakou zkušenost?

A pak bych si rád pořídil Simku pro turisty. Pořizovali jste si jí taky? Bylo to v pohodě a máte nějaké doporučení na operátora? Zatím nejlepší, co jsem našel bylo tohle - http://prepaid-data-sim-card.wik...ki/Myanmar

Díky Honza

0 Citovat

bankomaty bez problemu, tripy jsme platili cash v dolarech, hotely taky cashovaly v dolarech. dolarove bankovky nepokrcene, idealne nove vypadajici

0 Citovat

Za mě doporučuju taktéž vzít dolary - nové a vyměnit na letišti, je tam směnárna s pohodovým kurzem (chce se to po ní kouknout a sledovat kurzy, myslím že byla v levé části když jdeš z letiště u zavazadlových pásů nebo už ve veřejné části letiště, to si už nevzpomenu) a my osobně všechno platili v kyatech, stejně Ti v nich budou vracet a drobnější platby na ulici, v obchodech, taxi atd. s nimi většinou nezaplatíš, není to jako v Kambodži.

Sim s daty jsme brali ve stánku hned vedle té směnárny do Telenor a byla za pár korun, signál skoro všude a stačila na celej trip.

0 Citovat

Ahojte, jedeme s gf do barmy koncem ledna do poloviny unora, cili 17 dnu pobytu. Rád bych se zeptal zkušenějších na následující:

1) nevšimli jste si zda berou ve směnárnách kanadské dolary (CAD)? Máme je pravě ještě z Kanady a nebylo by moc výhodne si je měnit na CZK, pak na USD a na místě pak na ty jejich, takze pro nas idealne kdyby CAD sli smenit na Kyaty

2) Asi jako všichni, rádi by jsme strávili 3-4 dny na pláži, ale do předražených a špatně dostupných míst na západě se nám nechce (tim myslim hlavne Ngapali). Má někdo zkušenost s plážemi/oblastmi kolem Dawei či Myeik?

3)A poslední věc, do Yangoonu priletime ráno, a večer by jsme rádi nočním busem k Inle lake, jelikož si nebookujeme hotel, nevíte někdo o možnosti, kde si nechat přes den batohy?

Děkuji všem za případné názory a rady ;) mejte hezky den

0
15 reakcí