Letos jsme podnikli cestu po krásách země, kam se nikdo moc nehrne. Je to škoda, přišel by na to, že je to krásná země s vřelými a pohostinnými lidmi... Súdán, i když o něm média nehovoří v superlativech, pozitivní a bezpečná je. Je to něco jako další země, které čelí předsudkům a neznalosti. Sudán má co nabídnout. Od pyramid, chrámů a hrobek černých faraónů, přes krásnou rozmanitou pouštní krajinu, fantastické potápění bez milionu turistů až po kulturní a etnologické vyžití. 700 kmenů a etnických skupin je více než atraktivní. Podívejte se na fotečky, určitě vás okouzlí tak jako nás a mnoho dalších  .

Sudán 2016

Založila ve fóru Cestopisy

5 reakcí

Letos jsme podnikli cestu po krásách země, kam se nikdo moc nehrne. Je to škoda, přišel by na to, že je to krásná země s vřelými a pohostinnými lidmi...

Súdán, i když o něm média nehovoří v superlativech, pozitivní a bezpečná je. Je to něco jako další země, které čelí předsudkům a neznalosti. Sudán má co nabídnout. Od pyramid, chrámů a hrobek černých faraónů, přes krásnou rozmanitou pouštní krajinu, fantastické potápění bez milionu turistů až po kulturní a etnologické vyžití. 700 kmenů a etnických skupin je více než atraktivní.

Podívejte se na fotečky, určitě vás okouzlí tak jako nás a mnoho dalších smiley


https://www.facebook.com/anythinginafri ... 7915351180

0

velmi pekne foto:) este by som pridal k fotkam presnejsiu lokaciu, nech sa da lahsie "vygooglit" smiley

0 Citovat

Ahoj,

máš někde nějaký podrobnější info, jak jste tam cestovali a kolik to tak +- stálo a vlastně, jak jste tam letěli. Koukal jsem na fotky a vypadá to parádně. smiley

Honza

0 Citovat

Ahojte,

popisky se budu snažit doplnit smiley

Náklady jsou celkem nízké, letenka stála něco okolo 550eur s Etiopii, a vlastní pobyt? To je různé, letos nás to vyšlo asi na 1350 usd s jedním dnem potápění a v roce 2014 tuším 1570 včetně potápění. Odvíjí se to od toho kam člověk jede, co jí a kde tráví noci. Dá se kempovat v poušti, ale často je dost větrno tak je lepší vzít nějaký ten "motorest", nebo hotýlek. Na některých, těch turisty více navštěvovaných jsou lepší ubytování, ale také to něco stojí. Chartoum je na tom hůře, ubytování drahé.
Největší položkou na rozpočtu je pronájem auta. Dá se jezdit místními busy, ale já bych do toho nešla. Vloni jsem absolvovala jednu celodenní cestu z Chartoumu do Port Sudánu, a nikdy více... Nehody nemají denně, ale když jsou tak to je konečná. Kamarádka přežila jednu velkou nehodu v Egyptě, tak vyprávěla smiley .
Když už místní doprava, tak stopnout nějakou Savinii (starého Bedforda), jede pomalu smiley ale spolehlivě . Jinak auto lze pronajmout jedině se sudánským řidičem, cena pronájmu na den se pohybuje okolo 200usd na den, podle trasy, je pro max 5 lidí, tedy 4 a řidič, s tím že v zadu sedí 3. Když je vedro, je to masakr. U ceny rozhoduje kam člověk chce jet. Letos jsme platili 220usd na den bo jsme jeli do Kassaly a do pouště. Příští rok chceme trochu více na západ, pokud to ministerstvo cestovního ruchu a národní bezpečnost povolí. Nicméně dvě kila na den auto a máte na krku řidiče, když je to fajn chlap, tak je to jedině plus pro cestování, bo vyřídí a sežene co si usmyslíte (i nějakou tu pálenku), mluví arabskynavíc sudánskou arabštinou a na mnoha místech angličtina se vůbec nechytá. Řidič tedy funguje jako překladatel... super! Samo patří ke stolu s Vámi, ale není problém, bo jídlo v Sudánu je drahé a dobrý řidič vám vydiskutuje i slevu smiley . Když chytnete debila, jako my letos jednoho, který nepojede do pouště a nebude spát ve stanu a navíc místo dobré ceny vám domlouvá odstup místních od Vás, bude dělat naschvály atd - tak ztratíte den abyste ho vyměnili a náhradu ale nečekejte. Je to Afrika smiley

Kromě auta, stojí víza tuším stále ještě 70eur, registrace na imigračním 50usd, a pak jen náklady na cestování, které jsou v Sudánu dost nízké i díky posílenému dolaru.

0 Citovat

Zkusil někdo vízum vyřídit v Egyptě? Případně nějaké poznatky z nedávné návštěvy Súdánu vůbec? 

0 Citovat

Ahmad - my jsme řešili vízum v Kahiře už v roce 2008 a bylo to tam podstatně jednodušší, jen chtěli doporučující dopis, který česká ambasáda prostě vydat nechtěla. Nevím jak to tam je teď, ale domnívám se, že požadavky na vydání víz do Sudánu moc nemění. 

0
5 reakcí