Zdravime, ja a pritel se chystame na konci kvetna na Andamany. Pred priletem do Port Blair planujeme na par hodin 'vybehnout' z letiste a navstivit Kalkatu - zde bychom tedy radi poprve vstoupili na uzemi Indie. Po priletu na Andamany se, dle informaci na netu, da ziskat Entry permit (Andaman Islands jsou vedeny na listu 'protected areas' a permit pro vstup je nutny). No a zde prichazi muj dotaz - e-vizum udajne neni mozne ziskat, cestuje-li clovek prave do 'protected' areas. V takovem pripade je potreba o vizum zadat klasicky. My ovsem vstoupime do Indie v Kalkate. A jsme zmateni, zda-li v tomto pripade tedy muzeme zadat o e-vizum ci ne. Ja i pritel dlouhodobe zijeme v zahranici, kvuli osobni zadosti o vizum na ambasade bychom si museli brat extra dovolenou atd. Nemate prosim nekdo zkusenosti, jak se v podobne situaci zorientovat? (PS: psala jsem emaily se zadosti o informace na Indicke ambasady v Praze a Bratislave - ovsem doted jsme nedostali zadnou odpoved :( ). Dekuji! V.  .

Viza - Andaman islands

Založila ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

20 reakcí

Zdravime, ja a pritel se chystame na konci kvetna na Andamany. Pred priletem do Port Blair planujeme na par hodin 'vybehnout' z letiste a navstivit Kalkatu - zde bychom tedy radi poprve vstoupili na uzemi Indie. Po priletu na Andamany se, dle informaci na netu, da ziskat Entry permit (Andaman Islands jsou vedeny na listu 'protected areas' a permit pro vstup je nutny). No a zde prichazi muj dotaz - e-vizum udajne neni mozne ziskat, cestuje-li clovek prave do 'protected' areas. V takovem pripade je potreba o vizum zadat klasicky. My ovsem vstoupime do Indie v Kalkate. A jsme zmateni, zda-li v tomto pripade tedy muzeme zadat o e-vizum ci ne. Ja i pritel dlouhodobe zijeme v zahranici, kvuli osobni zadosti o vizum na ambasade bychom si museli brat extra dovolenou atd. Nemate prosim nekdo zkusenosti, jak se v podobne situaci zorientovat? (PS: psala jsem emaily se zadosti o informace na Indicke ambasady v Praze a Bratislave - ovsem doted jsme nedostali zadnou odpoved :( ). Dekuji! V. 

0

Non-Indians need a Restricted Area Permit to visit the islands, but these are now issued on arrival at the Port Blair airport.

Takze e-visa pohoda. Inak je uplne jedno, ci pojdete na par hodin do Kalkaty, alebo zostanete na letisku. Tak ci tak budete musiet absolvovat indicku imigracku uz tam.

0 Citovat

" e-vizum udajne neni mozne ziskat, cestuje-li clovek prave do 'protected' areas"

To je jen chybná interpretace. Správně je to tak, že e-vízum (ale ani klasické vízum) neopravňuje ke vstupu do těchto oblastí a je třeba získat další povolení. Sám jsem teď o e-vízum žádal a uvedl do itineráře Andamany i hotel tam.

I kdybyste v Kalkatě nevycházeli z letiště, stejně ji musíte uvést jako vstup do Indie (nebo jiné město, kde je 1. přistání). Pokud byste uvedli Andamany, asi by e-vízum neprošlo, protože nejsou na seznamu měst a přístavů, kam se s ním může přijet. Jako ubytování můžete uvést klidně i Andamany, ale chtějí i telefon, takže rezervace aspoň na 1. noc bude asi třeba.

Po příletu na Andamany se povolení získá. Dávejte si při vyplňování a nahrávání příloh velký pozor. Pokud bude něco z povinných políček chybět (např. hotel, který se tam označuje Reference name in India nebo jména rodičů, i když už třeba zemřeli) nebo třeba bude špatný formát příloh, e-vízum vám nedají (peníze asi propadnou) a budete muset žádat drahé klasické vízum, jak jsem četl na webu.

0 Citovat

Skvele, moc vam dekuji za odpovedi :-)


0 Citovat

Chm, tak drama nekonci - dnes jsme dostali nasledujici odpoved z Indicke ambasady v Bratislave:


You are requested to apply online visa and bring the application alongwith relevant documents to this Embassy. On receipt of your visa application, this Embassy will seek prior approval from the concerned authorities to visit protected area of Andaman Islands. This process may take some time. I hope it meets your requirement.


Tak tato odpoved nas zanechala ve stavu 'puzzled'. Co s tim? :(

0 Citovat

Základ je nechať ambasády na pokoji. Takéto chlebíčkove inštitúcie sami nevedia čo platí a čo nie... Podobne ako Čína vs. tranzity na letiskách

0 Citovat

'Chlebíčkove inštitúcie', kam na to chodíš,  Tonicu?:-)))

0 Citovat

tonic: Rada bych verila, ale odpoved z ambasady nas uvedla do stavu mirne nervozity.. 

0 Citovat

Jedna členka fóra, ktorá sem už často nechodí tam bola prednedávnom na evisa. Myslím, že aj Lukáš lucx to môže potvrdiť. Ale chápem, na webe je toho kopec aj na iných fórach, kde to nie je úplne jasné a oficiálne zdroje nie sú nápomocné. Skús aj Martina z Travelistanu, ten tam bol tiež prednedávnom.

0 Citovat

Ahoj Veroniko,


@tonic diky za zpravu :) Byla jsem na Andamanech v cervenci. Vizum do Indie a po priletu do Port Blair dostanes "vstupni karticku", je tam napsano, jake ostrovy a oblasti nesmis navstivit. My si daly 3 ostrovy, ja se tam chtelal potapet, coz bylo nemozny a sopka byla zavrena, ale vzali nas tam lodi vojaci na tajnaka :D Kdyby neco, ptej se...
0 Citovat

btw temi protected areas jsou mysleny ty ostrovy, jak jsou tam puvodni obytele... ten jak se tam ani nejezdi :D a kdyz vydrzis tak mozna ten permit i najdu :D

0 Citovat

Lenko, mela jsi e-viza? Na ruznych webech jsou rozporuplne nazory, ale nikdo nepise z vlastni zkusenosti, ze mu to s e-vizy proslo co naopak.  Ja to otestuju 9.5. Zasadni nejasnost je pro me, ze pokud je tam u e-viz jen "not valid for restricted areas", tak jestli je toto i u beznych viz (logicky by melo byt stejne). A dale, ze nekdo zminoval, ze mel v mailu s e-vizem " not allowed to r.a.", ale uz ne pak toto v pase. Ja mam v mailu jen to not valid.

0 Citovat

.

0 Citovat

Lenka napsal(a):

Ahoj Veroniko,


@tonic diky za zpravu :) Byla jsem na Andamanech v cervenci. Vizum do Indie a po priletu do Port Blair dostanes "vstupni karticku", je tam napsano, jake ostrovy a oblasti nesmis navstivit. My si daly 3 ostrovy, ja se tam chtelal potapet, coz bylo nemozny a sopka byla zavrena, ale vzali nas tam lodi vojaci na tajnaka :D Kdyby neco, ptej se...

Mám otázku ohľadom počasia, ako to vyzeralo v červenci? Nebolo moc dažďu? 

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Lenko, mela jsi e-viza?

nene, mela sem normalni vizum do Indie...
0 Citovat

guessWho napsal(a):

Mám otázku ohľadom počasia, ako to vyzeralo v červenci? Nebolo moc dažďu? 

prselo jen pres noc, pres den prazilo slunce. Za ten tyden nam mozna 1x prselo pres den.
0 Citovat

E-vizum mi bylo 'granted', v itinerari jsem uvedla Andaman Islands. Prvni port of entry Delhi a prvni hotel v Kalkate. Dle ruznych diskuzi na jinych portalech by e-vizum melo ke vstupu stacit. Az se vratime, tak to zde potvrdim..

0 Citovat

Hlasim navrat a potvrzuji, ze e-vizum pro vstup na Andamany staci. Na letisti v Port Blair vam bude vystaven access permit, ten je vyzadovan pri registraci na ubytovani apod. Dale si zde dovolim pridat par aktualnich informaci, jez na webu nenajdete, ale muzou se hodit. Na Havelocku stridave (ne)plati zakaz boat scuba diving, momentalne jiz dva mesice zakaz trva a nevi se, kdy bude potápění z lode povoleno. Nyni je mozne provozovat pouze shore diving v jedine lokalite, Nemo's reef, dostupny z plaze 2. Dale se na Havelocku neda v obchode ci restauraci koupit jakykoliv alkohol. Kdy to bude možné, mistni nevi. Za větší peniz se da podpultove sehnat 'whiskey'. Na Neil island je povolen boat diving a lze navstivit několik peknych diving spots. V restauracich jsme na pivo nenarazili, nicmene liquor store se nachází po prave straně na ceste vedouci k Laxmanpur beach, najdete ho vedle fotbaloveho hriste. Pěknou dovolenou preji :) 

0 Citovat

Ja to e-vizum take dnes uz muzu potvrdit. Je na ostrovech Havelock a Neil nejake extra pekne snorchlovani typu Jolly Buoy? Podle tohoto clanku je snorchlovani na Jolly Buoy krasne, ale zbytek textu me spis odradil a asi na nej ani nebudu mit cas:

http://eagleflyfree.com/sk/s-dvo...olly-buoy/

0 Citovat

Bohuzel, musela bych videt fotky ze snorkeling seance z Jolly Buoy, abych to mohla srovnat.. (u clanku zadne fotky nevidim). Na obou ostrovech jsme se jak snorklovali, tak potapeli (v ramci omezení popsanych vyse) a potapeni byl rozhodne mnohem zajimavejsi zazitek. Snorklovani, bohuzel, nestalo za nic moc :(

0 Citovat

Ahoj. Andamanské ostrovy, víza. a permity

Do Augusta 2018 platil pre andamany režim vyžadujúci tzv. RAP - Resticted Area Permit. Aj keď to znie odstrašujúco, permit ste dostali po prílete do Port Blair, na počkanie, na mieste a zadarmo.

Od Augusta 2018 je RAP režim zrušený a môžete sa pohybovať po väčšine turisticky prístupných ostrovov viac menej voľne.


Stále existujú miesta, kde je však treba buď Forest Department permit alebo Tribal Area permit.
Forest Department permit treba Napr. na Lalaji Bay Beach na Long Islande, alebo Saddle Peak či Ross&Smith na Severnom Andamane. Tieto permity dostanete obvykle na mieste, na počkanie za mierny poplatok (Lalaji Bay) alebo za 500 rupiek, čo už je dosť (Saddle peak).
Do Národného parku Mahatma Gandhi (Napr ostrov Jolly Buoy) permit vydáva Tourist Office v Port Blair a treba ho riešiť deň vopred. No Indická byrokracia.


Tribal Area permit by ste potrebovali na príklad na Nikobary, Sentinely alebo na oblasti obývané pôvodnými kmeňmi na Malom, Veľkom či Strednom Andamane. No úprimne, Tribal area permit ako turisti nedostanete, ani to neskúšajte :(

Hodne podrobné info nájdete v tomto guidebooku: https://eagleflyfree.com/en/anda...uide-book/

Guidebook je dobré mať stiahnutý off-line. Na Andamanoch počítajte s tým že nie je úplne žiadny alebo takmer žiadny internet.


Na Andamany určite chodte. Je to posledný raj na zemi a zároveň cenovo dostupný. Byrokracia a ťažkosti s plánovaním Vás predsa neodradia :) Indickými turistami je plný len Havelock a Neil. Na zvyšku súostrovia sa turisti dajú spočítať na palcoch.

Ciao
Roland




29688-100682-1542730789.jpg

0
20 reakcí