Budeme mít základnu na 3 celé dny v Dillí a pohrávám si s myšlenkou, respektive ona je už asi potvrzená, o jednodenních výletech.Ágra by se měla dát otočit v rozumných časech vlaky 8:10–9:50 a zpět 17:50–19:30. Případně by se dalo jet ještě dřív v 6:00. Tudíž máme 8 (10) hodin na Taj Mahal a nahuštěnou lokalitu památek okolo pevnosti. Dá se stihnout? Nějaké tipy od těch, kdo podobný rychlo–turismus podnikli?Stejný dotaz pak k Jaipuru. K výběru je několik letů, takže tady je to s časem více flexibilní.  Z letiště taxíkem přímo k Amberu, cestou zpět přes Jal Mahal a zbytek času strávit v Pink City. Znovu, je někdo kdo město střihl taky za nějakých 6–8 hodin?Upřímně nemám představu o čase, v Indii jsem nikdy nebyl. Jaké budou fronty, dopravní průjezdnost, orientace ve městech... No, po delší době zase trocha zmateného cestování :) .

Jednodenní výlety do Ágry (Taj Mahal) a Jaipuru – ano/ne?

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Budeme mít základnu na 3 celé dny v Dillí a pohrávám si s myšlenkou, respektive ona je už asi potvrzená, o jednodenních výletech.

Ágra by se měla dát otočit v rozumných časech vlaky 8:10–9:50 a zpět 17:50–19:30. Případně by se dalo jet ještě dřív v 6:00. Tudíž máme 8 (10) hodin na Taj Mahal a nahuštěnou lokalitu památek okolo pevnosti. Dá se stihnout? Nějaké tipy od těch, kdo podobný rychlo–turismus podnikli?

Stejný dotaz pak k Jaipuru. K výběru je několik letů, takže tady je to s časem více flexibilní.  Z letiště taxíkem přímo k Amberu, cestou zpět přes Jal Mahal a zbytek času strávit v Pink City. Znovu, je někdo kdo město střihl taky za nějakých 6–8 hodin?

Upřímně nemám představu o čase, v Indii jsem nikdy nebyl. Jaké budou fronty, dopravní průjezdnost, orientace ve městech... No, po delší době zase trocha zmateného cestování :)

0

Zbytečně budeš ztrácet čas, lepší je udělat okruh. Pevnosti a paláce jsou jedna jako druhá, vstupné pro cizince cca 20x-50x tolik co pro místní, v reálu cca 500 czk/osobu a za ty prachy to prostě nestojí. Doprava je únavná a pomalá, špína a smrad. Vlaky na krátké tratě mohou být i na čas. Taj Mahal je tak na 2 hodiny - vystojíš frontu prohlédneš zvenku, uvnitř prakticky nic není. Vodní palác za 10 minut prohlédneš ze břehu.

0 Citovat

Pokud mohu doporučit, tak jednodenní výlet do Agry určitě ano. Vlaky na trase Dillí - Agra jsou relativně rychlé a spolehlivé na indické poměry. Jezdí tam zvláštní expresy.  Z nádraží se dá dojet k Taj Mahalu tuktukem nebo taxíkem. Taj Mahal je otevřen od 6 hodin rána, doporučuji jet dřívějším vlakem v 6:00. Později během dne je tam hodně Indů a Taj Mahal je přeplněný. Mimo Taj Mahal to nestojí za nic. Případně si vzít taxíka a jet na druhý břeh, kde jde vidět TaJ Mahal z druhé strany. Dá se to spojit s pevností Agra (tam je taky vidět Taj Mahal).


Jaipur na jeden den nedoporučuji. Cesta na letiště,let, pak do města, to jsou nejmíň 4 hodiny. Amber, Jal Mahal a Pink City během 6 hodin je nerealistické. Není uveden, v jaké období má být cesta, ale na podzím a v zimě je  kolem 17 -18 hodiny tma. Pak to nemá smysl být v  Pink City.


Osobně bych udělal Dillí na dva dny (první den aklimatizace, kulturní šok z hluku, smradu a dotěrných Indů) a prohlídka Nového Dillí plus okolí. Druhý den Agra nebo staré Dillí + okolí. Případně to změnit na třetí den.

Pozor: vlaky v Indii jsou obsazené. Jakmile otevřou rezervaci pro vlaky, hned rezerovat místa.
0 Citovat

Gigo15 napsal(a): Pozor: vlaky v Indii jsou obsazené. Jakmile otevřou rezervaci pro vlaky, hned rezerovat místa. 
Btw jak dlouho dopředu se otevírají rezervace vlaků?

0 Citovat

Souhlas s vyse uvedenym (ale klimatizovane expresy jsou v pohode). Pokud chces stihnout za 2 dny Taj Mahal a neco z Jaipuru, doporucil bych jet rano do Agry a odpoledne po TM expresem do Jaipuru. Pak budes mit cely den na Jaipur a vecer preletis do Dilli. V Agre jsem zacpy nevidel, v Jaipuru v centru trochu ano, ale vyrazne to nezdrzelo. Orientaci v Jaipuru resit nebudes, protoze si vezmes taxika na cely den. Jinak by to ani neslo pri nedostatku casu. V Agre tuktuk na TM a z nej.

Vic nez drahy a turisty zaplneny Amber doporucuju na kopci nad nim Jaigarh Fort a nechat si vice casu na prohlidku celeho arealu (mistni zamestnanci za drobny peniz v rychlosti po nekterych castech provedou). Amber mozna vypada lepe zvenku a da se jit zdarma na hlavni nadvori (ja teda dovnitr ani nesel). Jeste me v Jaipuru zaujal Jantar Mantar.

0 Citovat

Michal napsal(a):

Btw jak dlouho dopředu se otevírají rezervace vlaků?

Nevim presne, ale u nekterych levnejsich vlaku je to mene nez 4 tydny a u drazsich snad i 2 mesice. Ty budou k sehnani nekdy i par dni pred odjezdem. Lze snadno overit pri vyhledavani na webu.

0 Citovat

No záleží co chceš ty sám. Já když jsem byl v Dillí, tak jsem se ptal v hotelu, kolik casu vezme výlet na Taj Mahal, a bylo mi řečeno že i taxíkem celý den. Podotýkám, že jsem tam byl s kolegy pracovně, proto ta volba soukromé dopravy. Tudíž jsem se na to vykašlal. Záleží jestli miluješ památky nebo ne a jsi ochotný kvůli tomu vstávat brzo ráno, cestovat tam pak stát řadu v horku na vstup, aby ses nakonec tlačil se spoustou jiných lidí, abys viděl to, co je notoricky známé a pak zase zpátky. Já byl raději 2 dny v Dilli. Je tam taky co vidět a nemusíš se nikam  kodrcat jen proto, že Taj Mahal. I tak to je zážitek, který ti bude stačit do konce života :)

0 Citovat

Obvykle 120 dní předem. Na poslední chvíli slouží kvóta Tatkal.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

No záleží co chceš ty sám. Já když jsem byl v Dillí, tak jsem se ptal v hotelu, kolik casu vezme výlet na Taj Mahal, a bylo mi řečeno že i taxíkem celý den. ...Záleží jestli miluješ památky nebo ne.

Zacpy v Dilli jsou hrozne, takze taxikem to muze trvat dele nez expresem. Mne osobne stacilo jen nekolik pamatek v techto 3 mestech, abych si udelal nejakou predstavu. 

Na Taj Mahal jsem se koukal z terasy hotylku na vzdalenost 700 m z idealniho uhlu a taky mi to stacilo i s ohledem na vstupne 1000 rupii. Fotky by pri sedive obloze stejne za moc nestaly, to se radeji podivam na dokument v TV. Mnohem vic na me v Agre zapusobilo, kdyz jsem se v podvecer prochazel pres park a dosel k rece, kde plaly 2 ohne a okolo jednoho asi 15 lidi. Zeptal jsem se kluka, jestli spaluji mrtve a on, ze jeho tata zemrel den pred tim pri dopravni nehode.

0 Citovat

Taj Mahal je v pohodě, když si člověk přivstane. Kousek na východ od něj je i nějaký relativně čistý park, což je v Indii kuriózní samo o sobě. :) A taky leprosárium. Agra Fort se mi taky líbila. Na Taj Mahal, Agra Fort a ještě nějakou památku existuje kombinovaná vstupenka.


Kdybych měl jen pár dní času, tak se určitě nevracím po každém výletu do Dillí, ale vezmu to z Agry vlakem do Jaipuru a z něj zpět do Dillí (nebo obráceně). Přelety zaberou víc času, než to na první pohled vypadá.


Průměrné zpoždění konkrétních vlaků se dá lehce najít, např. na https://indiarailinfo.com/ což je děsně užitečná stránka (a jejich mobilní aplikace RailCal je nejlepší aplikace, jakou jsem pro cesty po Indii našel). Z těchto informací se dá vycházet při plánování nabitého itineráře bez větších obav, že mi ho nějaké obří zpoždění vlaku rozhodí.


V Jaipuru mají taky nějaký combo ticket na památky. Určitě platí na Palace of Winds, další si nepamatuju, jistě lze lehce vygooglit.


Pokud jde o komentáře k ucpanosti silnic v Dillí, dovolím si skromně upozornit, že v tomto městě existuje docela rozsáhlé metro (a snad každý rok prodlouží nějakou linku). I vlakem se dá přibližovat. Taxík je to poslední, čím by mě tam napadlo jezdit. Když už, tak metrem a zbytek dojet tuktukem, který se přece jen protáhne zácpou o něco líp.


Nevím proč, ale na tomto fóru najde člověk spoustu nepřesných až zavádějících informací o indických vlacích. Přitom stačí pár hodin a hodně trpělivosti a člověk si vygooglí vše, co potřebuje. Na většinu vlaků se dá koupit lístek online už 120 dní předem, ale existuje i tzv. Tatkal kvóta na nákup den předem. V některých vlacích je i kvóta pro turisty, kterou je dobré zkontrolovat, když je obecná kvóta vyprodaná, jsou i další kvóty, které se dají využít (např můžu koupit lístek do místa, které je až za tím, do kterého chci skutečně jet apod.). Kdo tady tvrdí, jak je málem nemožné koupit lístek na vlak, protože jsou pořád obsazené, ten si neudělal domácí úkol a kecá.


Orientace v Dillí není až tak těžká, když má člověk pár užitečných aplikací v mobilu. ;) Měl jsem nějakou, která ukazovala i východy z metra, takže s ní bylo mnohem složitější v těch labyrintech zabloudit. :)


0 Citovat

Combo ticket se v Jaipuru vyplati jen tomu, kdo navstivi vsechny drazsi v nem obsazene pamatky, tj. ne tomu, kdo ma sotva 1 den.

Samozrejme jsem v Dilli jezdil jen metrem, ale reakce byla na dlouhou cestu taxikem zminenou vyse.

Zrovna ranni Taj Express z Dilli do Agry je ten pripad, kdy se da rezervovat asi jen 2 tydny predem. 30 dni predem v kancelari pro turisty v Dilli nestacilo, ale den predem z nejake kvoty ano.

0 Citovat

Taj Mahal aj s cervenou pevnostou v pohode na cely den. Na cervenu pevnost mas aj zlavu ak mas listok z Taj Mahal. Na ten ti odporucam ist co najskor, lebo su tam potom riadne fronty. Inak Taj Mahal sa da obzriet zdarma a z krajsieho prostredia, od zahrady na druhej strane rieky. Viac info z vlastnej cesty: https://www.ckknirsch.sk/india-7...taj-mahal/

0 Citovat


Pokud jde o komentáře k ucpanosti silnic v Dillí, dovolím si skromně upozornit, že v tomto městě existuje docela rozsáhlé metro (a snad každý rok prodlouží nějakou linku). I vlakem se dá přibližovat. Taxík je to poslední, čím by mě tam napadlo jezdit. Když už, tak metrem a zbytek dojet tuktukem, který se přece jen protáhne zácpou o něco líp.



[/citace]


Tak myslím že nikdo nepsal o taxicich v Dillí.Libor reagoval na můj komentář o cestě na Taj Mahal taxíkem. Už vidím, jak jedeš metrem a tuktuken na Taj Mahal :) Co se týká metra tak můžu taky skromně podotknout, že když chytneš špičku, tak se vine fronta na metro v některých stanicích několik stovek metrů a čekání je hodně dlouhé a já jsem to raději otočil a jel tím taxíkem. Taky  je trošku rozdíl,jestli cestuješ sám či ve dvou,  nebo třeba ve čtyřech. Co jsem zažil řidiče tuktuku, tak to byli prvotřídní šmejdi.

0 Citovat

Doporučuji přečíst TRAINS AT A GLANCE. Je tam i kapitola o Advance Reservation. http://www.indianrailways.gov.in...04,366,537

A tady je oběžník o termínech rezervací, trochu krátký, ale aspoň naznačuje... :) https://www.services.irctc.co.in...ARP120.pdf

0 Citovat

niemandos napsal(a):


Pokud jde o komentáře k ucpanosti silnic v Dillí, dovolím si skromně upozornit, že v tomto městě existuje docela rozsáhlé metro (a snad každý rok prodlouží nějakou linku). I vlakem se dá přibližovat. Taxík je to poslední, čím by mě tam napadlo jezdit. Když už, tak metrem a zbytek dojet tuktukem, který se přece jen protáhne zácpou o něco líp.




Tak myslím že nikdo nepsal o taxicich v Dillí.Libor reagoval na můj komentář o cestě na Taj Mahal taxíkem. Už vidím, jak jedeš metrem a tuktuken na Taj Mahal :) Co se týká metra tak můžu taky skromně podotknout, že když chytneš špičku, tak se vine fronta na metro v některých stanicích několik stovek metrů a čekání je hodně dlouhé a já jsem to raději otočil a jel tím taxíkem. Taky  je trošku rozdíl,jestli cestuješ sám či ve dvou,  nebo třeba ve čtyřech. Co jsem zažil řidiče tuktuku, tak to byli prvotřídní šmejdi.

[/citace]

Dobrá, špatně jsem se vyjádřil. :) Reagoval jsem na zmínku o taxíku a na "Upřímně nemám představu o čase, v Indii jsem nikdy nebyl. Jaké budou fronty, dopravní průjezdnost, orientace ve městech... No, po delší době zase trocha zmateného cestování :)"

Taxíkem jsem jel v Indii 2x, poprvé v Agře od nádraží k hotelu (taxikář se snažil vnutit se nám na víc než obyč. jízdu z bodu A do bodu B, ale odrazili jsme ho), podruhé v Bombaji do hotelu, když se rozpršelo a stejným ráno na letiště a pohoda. Na řidiče tuktuku se dá vytrénovat a když se mě jeden snaží natáhnout ještě před nástupem, jít za jiným, hlidat si raději cestu a veškeré návrhy na odbočku do spřáteleného obchodu rázně odmítat a pak se to dá... Největší šmejdy jsem nezažil za volantem, ale kolem hlavního nádraží v Dillí. Tam je potřeba absolutně nevěřit nikomu, kdo nesedí přímo v nádražní budově za okýnkem. Ve srovnání s těmito podvodníky mi pak už připadali tuktukáři jako docela milí a skoro poctiví lidé. :-DDD Ještě jsem zapomněl na lháře na letišti, klidně vám budou tvrdit, že z/na něj nejede žádný bus, i kdyby jim u toho za zády jeden projel.

Přiznávám, že špičku v metru jsem asi nezažil. Pokud jde o frontu na tokeny, ta se dá obejít nákupem turistické karty nebo smart karty. Smart karty jsou postupně vylepšovány, aby šly použít na víc druhů dopravních prostředků; myslím, že už by mělo jít některou použít jak na obyč. metro, tak i na metro na letiště a některé autobusy (ty provozuje v Dillí víc firem).

0 Citovat

Tak co se Indie týká, tak se lidi dělí v zásadě na dva tábory:

- Jedni si po zkušenostech s podvody, okrádáním, špíně a smradu řeknou tak sem už nikdy.

- Druzí se po těchto intenzivních zážitcích vrací a hledají nějakou hlubší duchovní cestu.



 
0 Citovat

Asi jsem z třetího tábora. Řekl jsem si, že už se tam nikdy nenechám okrást, ale rozhodně mám v plánu tam vykonat, co nejdříve to půjde, nějakou úplně mělkou neduchovní cestu. :)

0 Citovat

Tak ona i Indie se deli na 2 "tabory". Jeden celkem srovnatelny s pomery treba v JV Asii, kam patri Ladakh, severovychod a Andamany (tyto oblasti maji navic nejkrasnejsi prirodu z Indie, male zalidneni a mene turistu nez zajimava mista JV Asie) a druhy je vetsina z ostatnich oblasti. Nektere casti jihu jsou asi nekde mezi, ale tam jsem nebyl. 

Ta spina a smrad je v urcite, i kdyz obvykle trochu mensi mire, i v oblibene JV Asii. Predrazovani pro cizince je urcite castejsi u drobnych prodejcu ve Vietnamu nez v Indii, kde jsou na potraviny stanovene fixni max. ceny napsane na obalu nebo u ovoce a zeleniny na papire vyvesenem v obchode. Tuktuk je treba zkusit vicekrat, nez se najde za primerenou cenu. Jinak nevim, jake okradani mas na mysli. Prepadavani ve stylu treba Stredni Ameriky tam neni.

Indie ma i pozitiva, napr. nizke ceny a vyborne jidlo.

0 Citovat

K těm potravinám a MRP: v Bombaji (mám na mysli oblast blízko stanice CSMT) se mi podařilo najít celý jeden supermarket. V Dillí taky jeden, ale to byla vlastně spíš benzinka a nějaký inteligent ji na Google Maps nazval "Seven Eleven", což nebyla pravda. :) Vím o existenci řetězce Reliance Fresh, jehož obchody jsem občas viděl mimo centra měst z tuktuku, ale když jsem potřeboval, tak jsem žádný nenašel. Potraviny v běžných pidiobchůdcích ceny vylepené neměly. Ještě na nádražích lze vidět MRP, ale tam jsou prodejci známí předražováním. Mimochodem, existuje mobilní aplikace na kontrolu daně (GST), i tu si někteří prodejci dokážou vylhat. :)

Z Vietnamu si tedy na předražování nepamatuju, ale je fakt, že jsem navštívil jen 2 města. Špína je i tam, na krysu, která mi přeběhla přes nohu na tržnici, asi hned tak nezapomenu. :)


Kdo se nechce hádat s taxikářem nebo rikšákem, ať si nainstaluje Uber a OlaCabs.
0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Indie ma i pozitiva, napr. nizke ceny a vyborne jidlo.

Jen člověk nesmí moc přemýšlet v jak otřesných  hygienických podmínkách to jídlo vzniká. 

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Jen člověk nesmí moc přemýšlet v jak otřesných  hygienických podmínkách to jídlo vzniká. 

To je fakt. Na druhou stranu je to možné vzít i pozitivně. Podle jedné, z důvodu momentálně módní politické korektnosti nepříliš známé, vědecké studie oplývá nejmenované etnikum pocházející náhodou právě z Indie lepší imunitou než zbytek populace. :)
0 Citovat

MRP je vytistena na obalu uz od vyrobce a plati pro celou zemi:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/...tail_price

Vyvesky s max. cenami ovoce a zeleniny dle narizeni asi mistni spravy jsem videl v Ladakhu a Himachalpradeshi v obchudcich. Jinde to asi bude podobne, ale nevsimal jsem si.

Ja jsem za 2 mesice v Indii zadny prujem nemel, i kdyz je fakt, ze v tech spinavejsich castech jsem byl jen kratce. Dost jsem se toho obaval a ptal se jinych cestovatelu, se kterymi jsem se bavil. Ti meli vesmes stejnou zkusenost jako ja. Ptal jsem se na problemy s hygienou v restauracich i indickych turistu a ti rikali, ze dnes uz je situace mnohem lepsi. Ted jsem ale potkal Cecha, ktery mel asi za 2 mesice v Indii prujem 3x. Nejedl jsem na ulici (vetsinou jen v beznych az stredne drahych restauracich, kam chodilo dost mistnich nebo turistu) krome pani puri v Agre, coz jsem na doporuceni vyzkousel. Kdyz jsem videl, jak prodejce plni smes prsty, se kterymi saha na penize atd., moc radost jsem nemel.

Zhorsujici se imunita a narustajici mnozstvi alergii ve vyspelych zemich je mj. (a mozna predevsim) dusledkem prehnane sterility, kterou maji male deti kolem sebe, coz se tolik netyka tech zminenych vyse:

https://programhplus.cz/novinka-...alergii--5


0 Citovat

Na ty ceny budu příště speciálně dávat pozor. :)

Na ulici jím běžně, vyhýbám se hlavně lassí. Prodejci jsou čuňata, je lepší se dívat jinam, nebo by člověk musel vymetat ty drahé restaurace a i tam to bude bez záruky.

Průjem byl, ale místní prášky zabírají dost dobře, radši nevědět složení. :)

Že matky z reklam prolévající byt savem dětem škodí, je známá věc, ale mnohé si nemůžou pomoct... hlavně že výrobci vydělávají. :-/

0 Citovat

Drahe restaurace s malo zakazniky jsou take riziko kvuli pomalejsi obmene potravin. Pri vypadcich proudu se na lednice neda spolehnout. Ja se snazil vybirat restaurace s vice zakazniky. A ne drahe, ony i ty stredni mi na Indii prisly docela drahe, ale treba curry stalo za to a byly to slusne porce. Na ulici bych si priste dal asi jen neco, co naberou z vrouciho hrnce. Ve vetsine oblasti, kde jsem byl, ale street food neni bezny, alespon nejake zajimavejsi jidlo.

Lassi (nejcasteji mango lassi) sem si daval skoro kazdy den, kdyz byla moznost. Na ulici ale jen pred letistem v Kalkate. Jogurt pomaha na mikrofloru ve strevech, ale hlavne mi chutna.

0 Citovat

Nadezhda Konstantinovna Krupskaya napsal(a):

Tak co se Indie týká, tak se lidi dělí v zásadě na dva tábory:

- Jedni si po zkušenostech s podvody, okrádáním, špíně a smradu řeknou tak sem už nikdy.

- Druzí se po těchto intenzivních zážitcích vrací a hledají nějakou hlubší duchovní cestu.



 


Mnohdy s Padrinem nesouhlasím, ale v tomto mu musím dát za pravdu. Tyto tábory opravdu jsou a já patřím do toho prvního. Z mého pohledu není důvod Indii znovu navštívit, maximálně sever ale i tak bych raději zvolil Nepál. A co se týká cen a skvělého jídla jak píše Libor, tak z mé zkušenosti ceny zase taková hitparáda nejsou. V turistických oblastech kde jsem byl (Darjeeling, Goa, Dilli) ceny srovnatelné s JV Asii a masala, kterou cpou úplně do všeho se mě i kámošovi,který je velký gurmán, přejedla asi po 6 dnech. Ceny na ulici jsou možná nižší, ale když jsem viděl ty hygienické podmínky, tak jsem to opravdu nezkoušel a že jinde v Asii běžně na ulici jím. Už jen ta diskuze v jiném vlákně o rezervaci vlaků. Složitě řešit, abych se vůbec dostal do vlaku a někam dojel a jízda v autobusu třeba v hornatých částech země  na těch jejich uzounkých cestách, kde mají problém se minout dvě osobní auta je adrenalinový zážitek sám o sobě. Myslím, že existuje spousta dalších a z mého pohledu lepších zemí, kam se člověk může vydat. Jistě je fajn Indii navštívit, ale za mě jednou a dost :)

0