Byli jste někdo podívat se na pouštní hrady Azraq, Amra a Kharana? Stojí to za jeden den času a cestu? A víte něco bližšího o bezpečnostní situaci v této oblasti? MZV nedoporučuje pohybovat se východně od pouštní dálnice č. 15, ale tyto hrady jsou právě na východ od Ammánu a ne příliš daleko od Sýrie. Jedu s rodinou včetně většího dítěte a tedy mám vyšší citlivost na bezpečnost destinace než běžní dobrodruzi.  .

Jordánsko - pouštní hrady

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

17 reakcí

Byli jste někdo podívat se na pouštní hrady Azraq, Amra a Kharana? Stojí to za jeden den času a cestu? A víte něco bližšího o bezpečnostní situaci v této oblasti? MZV nedoporučuje pohybovat se východně od pouštní dálnice č. 15, ale tyto hrady jsou právě na východ od Ammánu a ne příliš daleko od Sýrie. Jedu s rodinou včetně většího dítěte a tedy mám vyšší citlivost na bezpečnost destinace než běžní dobrodruzi.

0

Byla jsem tam v roce 2018 a 2019, takže s aktuální bezpečnostní situací neporadím, ale za návštěvu stojí hrady určitě všechny tři. 

0 Citovat

Lenko, moc díky, nebyla jsi taky v Umm Quais? Máme na Jordánsko skoro 10 dnů a jelikož v únoru to není na žádnou koupačku, tak přemýšlím o důkladném výletu po památkách.

0 Citovat

Já jsem byla také začátek 2018 a hrady jsou úžasné. Stejně tak jsme byli i v Umm Qais a také doporučuji. Úplně jiná scenérie než to známé písečné Jordánsko. Btw, byli jsme v také v únoru a na koupačku v Aqabě a u Mrtvého moře to bylo... Na severu země a ve vyšších polohách ale na svetr s kabátem!

0 Citovat

Ala:

Já navštívil hrady v 2019 a v 2020 před covidem tam vysílal známého. Vůbec nevím, jaké nebezpečí by tam mohlo hrozit - je to nějakých 80 km prázdné dálnice na východ od Ammánu. Je ale pravda, že ukazatele s ubíhajícím počtem kilometrů k Sýrii a Iráku v nás vzbuzovaly respekt. Lidí tam ale bylo dost, takřka všichni autem.

Navštívil jsem v prosinci a s koupáním nebyl sebemenší problém. u Aqaby jsme se potápěli, Mrtvé moře bylo taky fajn.

 

0 Citovat

Díky moc všem, ohledně bezpečnosti vycházím z toho, co píše MZV na svých stránkách, že nedoporučují východně od té pouštní dálnice, což ty pouštní hrady jsou a stejně tak Umm Quais je u syrských hranic. Já nejsem žádný zkušený cestovatel a ani nevím důvod, proč to tam MZV píše, předpokládám, že kvůli válce v Sýrii a můžou být třeba v té oblasti nějaké uprchlické tábory apod.? Zkusila jsem napsat dotaz na velvyslanectvím tak uvidím, co mi odpoví. Na koupačku jsem se koukala na teplotu vody v únoru a píšou Aqaba 18-21 a Mrtvé moře asi 20-22, to mi připadá jako ledárna, tak s tím spíš nepočítám, ale možná změním program podle momentální situace.

Ještě se chci zeptat, máte nějaké zkušenosti s tím, jak vychází časově jízda po jordánské silnici oproti údajům v google maps? Když mi google maps napíšou, že nějaká cesta v Jordánsku trvá 2 hodiny, můžu se na to spolehnout, nebo to ve skutečnosti je dvakrát tolik?

0 Citovat

Byl jsem v říjnu 2018 - celý den domluvené auto s řidičem z hotelu v Ammánu. Trasa Ammán - Qasr Kharana - Quseir Amra - Qasr Azraq - Hammam as-Sarh, Qasr Hallabat, tedy okruh po silnicích 40 a 30. Všechny doporučuju, hlavně Kharana a Amra jsou naprosto top. Na prvních třech byly normálně pokladny a placený vstup, platil Jordan Pass. Bezpečnostně to bylo naprosto bez problémů, nechci bagatelizovat, ale mám pocit, že hlavní důvod varování na MZV je uprchlický tábor pro Syřany v poušti podél silnice 30, asi 15 km západně od Azraqu. Ale nic se tam nedělo, jen jsme projeli kolem - samozřejmě aktuální situaci neznám

0 Citovat

Milane, díky moc. Ten Hammam as-Sarh a Qasr Hallabat jsou v jednom areálu? Nebo nějak hned vedle, že tam trefíme? (nedaří se mi najít Qasr Hallabat na google mapách).

0 Citovat

Bol som na podobnom okruhu ako píše MilanV po púštnych hradoch (ešte navyše Qasr Al-Mushatta) v septembri 2021 - za návštevu to rozhodne stojí, žiadne bezpečnostné problémy som tam nevnímal. Ten utečenecký tábor Azraq je vidno z diaľnice (tie nekonečné rady bielych domčekov v nekonečnej púšti pôsobili fakt depresívne), ale neoznačil by som to ako nejaké bezpečnostné riziko. 

Na väčšine hradov sme boli sami, dokonca v Qasr Amra nám len dali kľúče, nech si hrad odomkneme, popozeráme a potom po sebe zamkneme :) - ale to bolo končiace covid obdobie, teraz tam bude určite viac ľudí. Zaujímavá bola aj samotná kamenisto-piesočná Východná púšť s jedinou diaľnicou na Irak, inak absolútne nič až po obzor, bez mobilného signálu...

 

Ala napsal(a):

Milane, díky moc. Ten Hammam as-Sarh a Qasr Hallabat jsou v jednom areálu? Nebo nějak hned vedle, že tam trefíme? (nedaří se mi najít Qasr Hallabat na google mapách).

Je to cca 2 km od seba, treba sa previesť ten kúsok autom.

V google maps ako Qasr al-Hallabat.

0 Citovat

Jery, tou poslední větou jsi mi připomněl, že jsem vlastně kdysi dávno (něco mezi 25 až 30 let) po té východní poušti jela, autem z Ammánu do Bagdádu v době protisaddámovských sankcí po válce v Zálivu, kdy se nesmělo lítat do Bagdádu a jediná cesta byla právě po zemi z Ammánu. Mobily tehdy neexistovaly, takže nedostatek signálu jsme neřešili :-)

0 Citovat

Je to hned vedle, ale ne jeden areál - 5 min od sebe, není to na té hlavní 30 - odbočí se na sever. Na mapy.cz se najit da. Hrad uplne vlevo - Hamman naopak ta ikonka vykopavek uplne vpravo. Ten Hammam nikdo nezna, jak nazev napovida, arabske lazne.


52f47317-1b70-4792-928c-3d14f76a1620.jpeg

0 Citovat

Milane, díky moc, teď na to koukám v mapy.cz, na tohle jsou fakt lepší než googlemaps.

0 Citovat

Ala napsal(a):

Ještě se chci zeptat, máte nějaké zkušenosti s tím, jak vychází časově jízda po jordánské silnici oproti údajům v google maps? Když mi google maps napíšou, že nějaká cesta v Jordánsku trvá 2 hodiny, můžu se na to spolehnout, nebo to ve skutečnosti je dvakrát tolik?

S časy na google maps jsem svou cestu neporovnával, ale řekl bych, že někdy se dá jet celkem rychle, ale většinou člověka zpomalují zatáčky a v obcích výrazné a časté zpomalovací prahy (dokonce i na dálnici). Na dálnici někdy zpomalují velmi pomalu jedoucí náklaďáky jedoucí někdy vpravo a někdy vlevo. Někdy může být i hustější provoz. Za tmy je jízda ještě pomalejší ve vlastním zájmu, protože některé náklaďáky nesvítí.

0 Citovat

Ešte k tým púštnym hradom jeden tip (pre dlhšie pobyty v Jordánsku) -

  Qasr Burqu https://en.wikipedia.org/wiki/Qasr_Burqu

ale ten hrad drvivá väčšina návštevníkov Jordánska vynecháva, lebo je jednak dosť ďaleko (je to z Azraqu ešte vyše 150 km smerom na irackú hranicu), jednak je ťažšie prístupný (nie je sa k nemu možné dostať bežným autom, treba 4x4, a miestneho sprievodcu). Sú to ruiny hradu v púšti na brehu jazierka (rímskej priehrady), súčasť prírodnej rezervácie.

V Azraqu sa dajú nájsť agentúry, čo ponúkajú výlety na Qasr Burqu (s prespaním pri hrade a jazierku), najbližšie miesto kam sa dá prísť po spevnenej ceste je Ruwaished (cca 20 km), asi by sa nejaký sprievodca našiel aj tam.

 

0 Citovat

Všem moc děkuji za tipy, už snad mám celý itinerář pohromadě a zvládneme i Umm Quais, Ajloun, Jerash i pouštní hrady. Kdyby to někoho zajímalo, tak na můj dotaz z velvyslanectví mi odpověděli, že obecně se nedoporučuje cestovat blízko k syrským a iráckým hranicím (aniž by upřesnili, co přesně se tím myslí), že Umm Quais i pouštní hrady považují za bezpečné pro turisty, ale upozornili, že momentálně probíhá nějaká rozsáhlá stávka pracovníků v dopravě spojená s blokádami silnic a už se stalo, že blokovali silnice do turistických cílů, takže někde může být problém projet, a dále že v únoru na severozápadě hodně prší a můžou být uzavírky silnic kvůli silným dešťům.

1 Citovat

Ahojte, využijí toto vlákno, letím na konci Ledna do Jordánska a tyto hrady mě zaujali. Vyplatí se pro jednoho člověka si půjčit auto a objet si to ( budu mít pět dní a uvažují o půjčení auta celkově ) nebo dojet do Ammanu a tam buď přes hotel nebo agenturu si zarezervovat prohlídku ? 

0 Citovat

Roiman4, podobnu otazku som riesil ked som bol v Ammane v maji, na pustne hrady sa mi nepodarilo nikoho, s kym by som zdielal auto, nakoniec som tam nesiel. Vylety severne od Ammanu (Jerash + Umm Qais) a k Mrtvemu moru+ Madaba, Nebo + rieka Jordan lifrovali kazdy den vo velkom auta a minivany, tam nebol problem vyskladat skupinu. 

Riesil som to s dvomi hotelmi v centre, skus im napisat cez Whatsapp, mozno budes mat viac stastia:

Jordan Tower Hotel, Tarik +962796132143

Marwa (myslim ze to bol Amman Pasaha hotel, ak sa nemylim): +962798781465

Ak chces ist na pustne hrady sam s vodicom, cena je nebetycna.  Marwa vie zohnat aj auto na prenajom, ak by sa nenasla ziadna skupina a chces soferovat. 

 
1 Citovat

Roiman4 napsal(a):

Ahojte, využijí toto vlákno, letím na konci Ledna do Jordánska a tyto hrady mě zaujali. Vyplatí se pro jednoho člověka si půjčit auto a objet si to ( budu mít pět dní a uvažují o půjčení auta celkově ) nebo dojet do Ammanu a tam buď přes hotel nebo agenturu si zarezervovat prohlídku ? 

osobne si myslím, že cena za požičanie auta na 1 deň (bez nejakého podrobnejšieho hľadania, na koniec januára mi rentalcars ukazuje cca 32 eur) bude stále nižšia, ako to, čo zaplatíš v agentúre. A ideš podľa seba, kam chceš, ako chceš, podľa navigácie v mobile (za mňa bez problémov)... môžeš si pozrieť aj hrady mimo tej "hlavnej skupiny", napr. ten Al-Mushatta. 

Nad agentúrou by som uvažoval vtedy, ak by som chcel vidieť niečo , kam sa s bežným autom nedostanem, napr. ten Burqu... ale to nie je už cesta na jeden deň.

0
17 reakcí