Ahoj všichni, dívám se po různých letenkách cca na září (jih Evropy. Klasika low cost, batoh. Myslíte, že je brzy nebo už ty ceny zůstanou? Wizz 2-3k OW (CTA nebo LCA - příklad)  a ještě ta jejich loterie, zda zruší nebo ne? Ryan podobné ceny. Zdá se mi to drahé, kde teď hledáte?   .

Kdy kupovat?

Založila ve fóru Tipy na levné letenky

Tato diskuze už tu byla v minulosti několikrát. Záleží na každém. Někdo má málo času a hodně peněz, tak poletí z Prahy, když bydlí kousek. Někdo nemá peníze a má čas, tak pojede z Prahy klidně x hodin do Vídně posledním večerním vlakem, tam bude spát na zemi, aby mohl ráno v 6 hod nízkonákladovkou za pár euro někam letět. Nebo koupí něco dál s třemi přestupy a bude na cestě 40 hodin. Hlavně když ušetřil pár tisíc. Nebo tak může někdo cestovat jen proto že jednoduše chce, i když peníze má.

A pak je tu otázka cestování s rodinou, kdy i když by normálně chtěl ušetřit a sám tak cestuje, tak převáží pohodlí a pohoda manželky a dětí nad finanční úsporou :-). Nebo naopak, jak tady někdo kdysi psal, tak s rodinou cestuje nízkonákladově a nikomu to nevadí. Nebo si to aspoň nedovolí říct nahlas či nezažili nic jiného a nemůžou srovnávat :-)))

Já mám nejblíž VIE (teda vlastně BRQ :-)), ale létám i z BUD i PRG. V mém případě hraje velkou roli i čas odletu. Vlastně dnes dá se říct tu nejdůležitější. Není totiž nic horšího, než začínat dovolenou vstáváním ve 2 ráno. Aspoň pro mě. Ranní odlet jsem ochotný akceptovat většinou jen u extra levných letenek nebo letenek v C v "akcích", kde člověk musí přece jen něco obětovat :-)

Sto lidí sto chutí.

 

11 Citovat

Je to tak, i cesta je cíl ;) Do Vídně s mezizastávkou (2dny) na jižní Moravě. Mnohokrát odzkoušeno v praxi ;) 

0 Citovat

hankaa napsal(a):

Kdybych to měla na PRG městskou za půl hodiny /lze to vůbec ? :D /, tak je optika jiná. 

Lze to i za 15-20, kdyz bydlis ve spravne casti Prahy 6. Ale i odtud v nekterych pripadech pro me dava smysl letet z Vidne, duvody uz tady jsou popsany.

1 Citovat

Zdravím všechny cestovatlele!!

Mohl bych poprosit o vyplnění dotazníku k mojí diplomové práci? Týká se létání s klasickými leteckými společnostmi. 

Moc mi to pomůže, díky! 

https://www.survio.com/survey/d/...3B1K3T5D7N

0 Citovat

Opět další náhodný výběr otázek. Moc by mě zajímalo, co z takového dotazníku bude možné vyčíst. Tedy respektive vím. NIC. Nic jako zavazadlo zdarma neexistuje. Letecká společnost TAP Air Azores také neexistuje. Navíc vůbec nechápu, jakou to má spojitost se ptát zrovna na tyto dvě konkrétní letecké společnosti. Za mě opět nedostatečná a znovu a lépe. 

6 Citovat

kobracek napsal(a):

Zdravím všechny cestovatlele!!

Mohl bych poprosit o vyplnění dotazníku k mojí diplomové práci? Týká se létání s klasickými leteckými společnostmi. 

Moc mi to pomůže, díky! 

https://www.survio.com/survey/d/...3B1K3T5D7N

Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom klasické aerolinie?

4 Citovat

@kobracek

Já se budu opakovat, ale fakt dneska může být takovýto dotazník k diplomové práci? Co studujete? 

Mne by s tímhle kdysi hnali! 

2 Citovat

Já jsem ti dotazník chtěl vyplnit, ale skončil jsem u otázky č. 9. 
"Když vezmete v potaz cenu letenky a celkovou úroveň služeb, kterou klasické letecké společnosti cestujícím nabízejí, přijde vám cena za poskytnuté služby přiměřená?*"  

To je jako kdyby ses ptal, ... příjde Vám cena jídla v klasické restauraci přiměřená?...


0 Citovat

Ala napsal(a):

[citace="hankaa"]

Kdybych to měla na PRG městskou za půl hodiny /lze to vůbec ? :D /, tak je optika jiná. 

Lze to i za 15-20, kdyz bydlis ve spravne casti Prahy 6. Ale i odtud v nekterych pripadech pro me dava smysl letet z Vidne, duvody uz tady jsou popsany.

[/citace]

Jo, já bydlel na Divoké Šárce :D Takže za 10minut na letišti pohoda, vždy zašel do MC na snídani a na radaru sledoval kde mám letadlo :D Ale stalo se mi, že jsem jel z Prahy do VIE na letiště v době před Covidem RJ prvním ranním vlakem/nebo nočním (už si nepamatují).

Teď když bydlím na Moravě, tak nejblíže mám VIE a stejně poletím z KTW i z BUD... Ale jak píše Niemandos, hlavní roli hraje, v kolik to letí a podle toho hledám ze čtyř letišť.

1 Citovat

Teď jsem zrovna řešil přískok z Curychu do Kodaně a zpět. Nakonec mi nejlíp vyšel Ryanair z Bergama. Takže se pěkně projedu přes Alpy (a protože to je před prodlouženým víkendem, tak si nejspíš i vystojím pěknou frontu před Gotthardem). Rozhodl čas odletu zpět (22:40), což mi umožní vyhnout se zbytečnému přenocování v Kodani.

1 Citovat

Dnes vyhodil Ryan levné lety z PRG na duben-květen. Asi jste si všimli. Takže naše všeobecné znalosti a zvyklosti, že ideál je 3měs předem je zase fuč. Všechno se mění, je třeba sledovat nové trendy ;) 

0 Citovat

Všiml, třeba 3. květen jednosměrka na Rhodos za 11000. Ještě jsem se podíval, zda se náhodou nejedná o forinty, částka je však v korunách . To nemá chybu🐱

3 Citovat

A pročpak se upozorňuje na ten nejdražší úlet, co kdy byl? To někoho zajímá? Já jenom upozornila, že se zřejmě mění lety zažitá pravidla o tom "kdy kupovat", což je btw. název vlákna na fóru CESTUJLEVNE.... :D 

0 Citovat

A má smysl se tím jakkoli řídit? letos to dali 1 měsíc předem (zjevně malá poptávka, takže to potřebují naplnit), jindy to bylo 3 měsíce, někdy to nebude nikdy....

Za rok to udělají pět měsíců předem a zase bude vše jinak .)

1 Citovat

Budeme-li spekulovat, tak to znamená jedině to, že přepálili ceny a nedaří se jim dostatečně naplnit letadlo. Slevové akce nedělají proto, že by byli lidumilové. Buď chtějí PR nebo potřebují prodat víc letenek.

6 Citovat

Tak treba ten Rhodos je tam z Vidne nektery terminy zpatecka kolem 30 EUR. Pro me jsou treba ty terminy nepouzitelny, ale pro nekoho jinyho budou dobry.

2 Citovat

Určitě bych z tohoto nededukoval, že bude výhodné s nákupem letenek u Ryanairu např. na září čekat až na začátek září. 

Na ten Rhodos z Vídně je to hodně levné jen 17. 4. tam a návrat 24. či 26. 4., což připomíná LM u CK a je fakt, že na takovou slevu na poslední chvíli nejsme u aerolinek zvyklí (pokud to teda byla sleva až od dneška - nesledoval jsem to v předchozích dnech). 

0 Citovat

U většiny letů se dá historie cen snadno zjistit v letenkách Google, pokud by to někdo chtěl zkoumat.

0 Citovat

Tak hankaa není to tak třeba hrotit, jsme sice na cestuj "levně" ale aktuálně se třeba na Francouzské Polynésii  pohybujeme kolem 100000 českých za dovču, kdyby si to nemohla rozdychat.

1 Citovat

Ahoj. Nikdy jsem neletěl s Eurowings, chystám se s nimi příští rok. Máte prosím vypozorováno, jak "nastřelují" ceny na začátku nového letového řádu? Jsou ty ceny vysoko/nízko?

K Ryanairu DRS-PMI-DRS. Tak po vypsání letního letového řádu byly letenky na 08/2023 nastřeleny nízko, v březnu/dubnu byly na téměř 3-násobku, teď jsou zase nízko, skoro jako na začátku (1,5 násobek).... zřejmě nenaplněná letadla. Jinak to nechápu. Já to blbec koupil v březnu ☹️

0 Citovat

divan napsal(a):

U většiny letů se dá historie cen snadno zjistit v letenkách Google, pokud by to někdo chtěl zkoumat.

Tvl tak to bych potřeboval... ale ksakru s tím googlem/letenkami nepracuju.... nemůžu na to přijít, jak tu historii hledat 😬

0 Citovat

to CestovatelX


1.jpg
2.jpg

0 Citovat

Díky moc Audite. Já to mám zobrazeno na displeji mobilu bez toho popisku, že se tam schovává "historie ceny". 

Delší historii než 60 dní dohledat nelze? Myslím třeba i jinde, na jiném vyhledávači....?

 


screenshot-20230724-212212-chrome.jpg
screenshot-20230724-212252-chrome.jpg

0 Citovat

Bohužel, ten algoritmus je i pro mne záhadou. Ještě  nedavno jsem viděl u tohoto plnou historii od cca ledna. Nevím proč to teď ukazuje jenom 60 dnů. Před covidem jsem používal Azair, ale ten už je trochu rozhozený, ale můžeš ho zkusit 

0