Pegasus má výprodej a dá se koupit třeba i Kazachstán z Prahy za velmi dobré peníze...  .

[PC] Praha - Šymkent za 2 179 Kč

Založil ve fóru Tipy na levné letenky

Píšou, že na palubu pouze 1 příruční zavazadlo, takže žádný další batoh nebo kabelka. O váze se nezmiňují.

0 Citovat

8kg, leteli jsme s nima loni do Istanbulu z Prahy

0 Citovat

Díky, to jsem potřebovala vědět a nikde to nepíšou. A nevíte jak ten personal item? Vím, že píšou jedno zavazadlo, ale to píšou i jinde plus povolují malý personal item, proto se ptám. Ono 8kg není nic moc, tak se bude kabelka navíc hodit. Díky.

0 Citovat

Ahmad Masúd napsal(a):

Také si vzpomínám, že jeden zdejší diskutér, shodou náhod můj bratr, kdysi vyprávěl, jak vytáhl do Kyrgyzstánu přítelkyni na tři týdny na toulání po horách (pro generaci Y a Z : na treky). Vrátili se celí, ale oba výrazně hubení.  

Osobně asi takto: letět tam zrovna LCC na pár dní mi smysl nedává (nechlastám a na výlety stěží otočíte jeden cíl za prodloužený víkend). Zajímavé jsou velehory, Ferganská dolina a spousta jiných míst, ale všude velký vzdálenosti, doprava pomalá. 

Venkov je dobrou přípravou třeba na Tádžikistán nebo obecně divočejší země, ale Biškek samotný ... nevím, leda z rozmařilosti.

V této části světa se budu vyskytovat v srpnu, nicméně to nebude úplně low cost style. 

 

Čím se tam na horách tvůj bratr s přítelkyní živili?;) Chceme tam v létě chodit po horách. Tuhle akci jsem ale s lítostí pustil, protože červen je na to moc brzy, výš do hor to chce až červenec, srpen..ty jsi tam v Ťan-Šanu byl?

 

0 Citovat

Jo, to prý byl hlavní problém - sehnat něco poživatelného k jídlu. Ovšem nevím přesně, kde se toulali. Já byl kdysi na Zeravšenském hřbetu, ale mimo léto a tudíž žádná VHT turistika. Dole pod horami však už v dubnu bylo krásné jaro. Letos musím v srpnu, jen si ještě precizuji kam přesně. V Tádžikistánu už bude bohužel příšerný vedro. 

0 Citovat

@Ahmad: To jsem ještě neslyšel, že by někdo šel na mnohadenní túru do odlehlých hor a nevzal si jídlo s sebou a spoléhal se, že nějaké sežene (nepočítám populární treky v Nepálu apod.). Měli aspoň zbraň, že by zkusili trefit sviště nebo veverku? Co si vzpomínám, my jsme kyrgyzských horách (konkrétně na treku k ledovci Inylček) našli k jídlu akorát sladké plody chvojníku (efedra): https://cz.pinterest.com/pin/857...025602650/

Na VHT turistiku v Tádžikistánu tj. Fanské hory určitě v srpnu vedro nebude, když se tam člověk pohybuje kolem 3000 m n.m. Na Pamir highway (což by mě z této země zajímalo nejvíc, i když ne na turistiku) by měl být srpen taky ideální.

0 Citovat

Nepsal jsem, že by neměli jídlo sebou, ale že měli problém něco k jídlu sehnat (o detaily jsem se nezajímal). Také to bylo v době, kdy země nebyla až tak turisticky otevřená jako dnes, čili infrastruktura taky mohla být ještě o něco horší. 

Fanské hory jsou určitě krásné, ale upřednostnil bych Pamírský trakt a některé neturistické věci, vše podstatně níže než 3 km nad mořem, nicméně uvidím. Nejedu po ceně jako slepice po flusu, letenky a další budu kupovat až někdy na jaře. 

 

0 Citovat

Já jsem byl v Kyrgyzstánu v roce 1998 a je fakt, že sehnat jídlo vhodné na trek tj. trvanlivé a nejlíp takové, které se dá rychle uvařit, bylo složitější. Něco jsme ale na trhu sehnali (asi běžnou rýži a jinak už nevím, ale hlad jsme neměli) a rovnou jsme na tom trhu sehnali i nějakého místního s Ladou Nivou, protože taxikáři s běžnými auty do vesnice na start treku jet nechtěli (což jsem se nedivil).

0 Citovat

Díky, Amadeus, za upřesnění;) Chceme tam (v Kyrgyzstánu) zkusit nějakou VHT turistiku a čtu o tom rozdílná vyprávění. Od "všechno s sebou" po "tahat jen nejnutnější,  stačí si naplánovat túry s přespáním v táborech s jurtami, kde místní vše navaří":) ale teprve to začínáme plánovat, takže ještě nemám dostatečně načteno...

0