Ahoj, chcela by som sa opytat na radu ohladom spacakov. Potrebujem nieco co je co najlahsie a najspratnejsie. Pouzivat ich budeme asi iba v lete a v teplejsej jari a jeseni, takze komfortna taplota tak 5 - 10 stupnov pre mna a 0 - 5 stupnov pre manzela (je velmi zimomravy). Zatial som pozerala Sea to Summit Spark a Cumulus Lite Line. Rada si precitam akekolvek nazory a skusenosti s tymito spacakmi, pripadne aj nejake ine znacky s ktorymi ste spokojni.   .

Tipy na lahky spacak

Založila ve fóru Co se nevešlo

10 reakcí

Ahoj, chcela by som sa opytat na radu ohladom spacakov. Potrebujem nieco co je co najlahsie a najspratnejsie. Pouzivat ich budeme asi iba v lete a v teplejsej jari a jeseni, takze komfortna taplota tak 5 - 10 stupnov pre mna a 0 - 5 stupnov pre manzela (je velmi zimomravy).

Zatial som pozerala Sea to Summit Spark a Cumulus Lite Line. Rada si precitam akekolvek nazory a skusenosti s tymito spacakmi, pripadne aj nejake ine znacky s ktorymi ste spokojni. 

0

Nevim co znamena "najspratnejsie", ale jako levnejsi a lehkou variantu peroveho spacaku do teplejsiho pocasi pouzivam Warmpeace Viking 300. Delaji ruzne delky i sirky.

0 Citovat

Spacáky z Decathlonu nikdy nezklamaly. Poměr cena výkon super.

0 Citovat

Nepíšeš, na co a jak často chceš spacák používat. Na (občasné) přespávání v kempu pod stanem, kam ještě navíc třeba dojedeš někdy autem, nebo na vícedenní přechody natěžko, kdy je znát každých pár gramů, co si neseš na zádech? Kolik chceš investovat, jak se umíš o věci starat, aby vydržely?

Pokud je to ta první varianta, bude stačit Warmpeace Viking 300, viz výše Ala. To je výborný poměr cena/výkon. Pokud druhá varianta a chceš hodně investovat, koukni na nalehko tečka com, buď vybereš sama nebo ti ochotně poradí. Mám od nich už léta péřový spacák Criterion (podrobnější specifikaci nepamatuju, cca 700 gramů, a ano, před léty byl výrazně levnější) a maximální spokojenost. Samozřejmě peří není syntetika, chce dobrou péči.

Pokud budeš spacák používat minimálně, pak ano, něco z Decathlonu může být levná a přijatelná varianta. Jinak bych radši investovala do kvality.

0 Citovat

Azul, Warmpeace Viking 300 nepoužívám jako spacák do kempu, kam dojedu autem, ale nosím celý den na zádech a spím v něm v lese. Ve velikosti regular má cca 700 gramů. Proto jsem psala, že je to levnější varianta lehkého spacáku do teplejšího počasí. Skoro všechny Criteriony jsou těžší a objemnější a víc hřejivé (takže do studenějšího počasí nebo pro zmrzlíky), mám Criterion Traveller 500 a je těžší (1000g) a objemnější než Warmpeace Viking 300.

0 Citovat

OK, tak Viking 300 pro Katku a pro jejího zmrzlého muže Criterion? Ten cca 700g,  co mám já, je opravdu malinký balíček. 

Nemyslela jsem tím Vikingem rozhodně to, že jezdíš autem kempovat, spíš z hlediska financí, protože je to levnější a pořád výborná varianta.

0 Citovat

OK, jenom to tak vyznělo, jakože je ten Warmpeace nějakej těžkej batoh do kempu autem, a to právě není, je to skvělá levnější alternativa k těm dražším péřovým spacákům. Autem do kempu je to úplně jedno, tam si člověk může vzít třeba spacák z Lidlu a taky bude OK. Ale předpokládám, že na to by se asi nikdo neptal.

Na nalehko com každopádně vybere nejlíp.

0 Citovat

Vdaka za rady a tipy, skusim sa popytat nalehko. Ten Viking a Criterion vyzeraju ako dobra moznost :) 

Nasa situacia je: ja - outdoor junkie, moj manzel - nie uplne hotelova krysa ale ma rad svoje pohodlie, kazdopadne sa da pravidelne ukecat na nejaky vylet, nase 1.5 rocne batola - stastne vzdy a vsade a zvyknute travit vela casu v prirode. Niekolko dnove treky to nebudu ale ja budem niest malu (10+kg) a manzel vsetko ostatne pre nas vsetkych. A cim jednoduchsie a lahsie to prenho bude tym vacsia sanca ze sa da na to ukecat znovu. 

Najblizsie planujeme pouzit buduci mesiac v JAR. 

0 Citovat

Katko, záleží co všechno ponesete, ty lehký spacáky jsou podle mě ještě ta menší zátěž, a když má jeden člověk nést všechno pro 3 lidi, tak toho bude mít dost. Záleží hodně na jídle a vaření, jestli nést pro 3 (včetně tak malýho dítěte) na několik dnů nebo se dá jíst někde po cestě. Voda je těžká a je jí velká spotřeba, nám se osvědčil ten Sawyer filtr na vodu, abysme se s ní nemuseli tahat.

Nedá mi to a ještě připíšu dodatek, i když tohle je velmi individuální a každý si musí posoudit sám. Ale kdybych byla v situaci žena + dítě tak malé, že ho vlastně celou cestu musí nést někdo na zádech + muž, u kterého je obava, že ho to na zbytek života odradí, tak bych se vykašlala na spaní venku a shánění spacáků, ať jsou jakkoli lehké, protože situace, kdy jeden člověk musí nést věci na spaní (nebo dokonce i jídlo a vaření) pro 3 lidi, je z mého pohledu vždycky megavopruz. V téhle konstelaci bych se vykašlala na spacáky a šla bych trasu "od chaty k chatě", takže ten silnější/zdatnější nese dítě, ten druhý jen trochu oblečení pro všechny a trochu jídla vždycky jen na jeden den (které se každý den dokoupí v tom ubytování), a večeře, snídaně a nocleh je bez starostí. S taháním dětí na spaní venku nesené na vlastních zádech já osobně až s dítětem schopným si samo celou cestu nést všechno svoje oblečení+spacák+karimatku.

2 Citovat

Ježkove zraky, jedlo mi ešte nenapadlo 🙈 Na teraz práve prenajímame chatky, je tam voda, akurát musíme zobrať karimatku a spacáky. A niekedy jedlo na časť dňa. A tiež neplánujeme dlhé trasy, aby malá v pohode vydržala v nosiči. 

0 Citovat

Ja man Cumulus Lite Line, a je úplne super, kempovali sme s ním v Gronsku 14 dní pri teplotách 2 až 8 stupňov, skôr som mal problém, že mi v noci bolo stále veľmi teplo....

1
10 reakcí