Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

My mame letiet o 2 tyzdne (aj ked opacnym smerom), ale ani ma nenapadlo dovolenku rusit. Vojna sa max-tak preleje este do Bieloruska, kde to zametie rovno aj s Lukasenkom a bude vymalovano 2v1.

1 Citovat

niemandos_1 napsal(a):

Naopak. Teď je nejlepší čas letět na dovču. Může to být totiž naposledy. Žádná válka se nepřeleje do Karibiku ani nikam jinam daleko od Evropy. Putin za pár dnů max. týdnů nebude mít ani peníze na válku ani podporu vlastního lidu a doufejme, že už bude pod drnem. Co se může stát je použití jaderného arsenálu, ale to je pak jedno, jestli budeš tady nebo na dovči. Spíš bych se cítil lépe na té dovolené někde daleko na ostrůvku :-). Čína nevypadá, že by se do toho chtěla míchat a když vidí, jak svět ekonomicky odrovnal Rusko, tak ani do dobrodružství s Taiwanem dle mého nepůjde. Každopádně zrovna do Rumunska bych taky nejel.

Zrovna s tema ostruvkama bych byl opatrny, jelikoz USA a NATO maji spoustu morskych zakladen po celem svete. Namatkou zakladny na Gran Canarii ci na Terceire na Azorech. Souhlasim, ze se clovek pred jadernym utokem neschova, takze je to fuk, ale hadam, ze pokud rusove pouziji atomove zbrane, pujdou nejdrive po techto strategickych lokalitach. Timto zdravim z Ponta Delgady :-)

0 Citovat

Jen tak ze zvedavosti jake je ted pocasi na Ponta Delgade  a  co hodnotis lip Terceiru nebo Ponta Delgadu  ?

0 Citovat

Pocasi stoji za starou backoru, skoro porad prsi a je mlha. Vcera bylo lepe a do 500m.n.m bylo videt, vys uz ani tuk. Kazdopadne pocasi je ted to nejmensi, co cloveka trapi. Jinak rozhodne Sao Miguel, Terceira me moc nezaujala. 

1 Citovat

My jsme se vrátili z Azorů v neděli a počasí nám vyšlo parádně. 16°, chvíli pod mrakem, chvíli sluníčko, jednou deštík. Krásné výhledy (mimo Inferna...) i koupání v lázních. Co se týče cesty, tak po nás nikde žádné Covid pasy nechtěli

 

0 Citovat

Jsme vybrali 1.polovinu zari, kdy by ty teploty mely byt podstatne prijemnejsi. Sao Miguel na 2 tydny s detma. Co se tyka aut, tak silene ceny zrejme budou pokracovat jako loni🙄…

0 Citovat

My byli na Sao Miguel ted od pondeli az ctvrtek. V pondeli nebylo videt na vlastni boty. V utery stridave prselo a viditelnost do cca 300mnm. Ve stredu obcas vykouklo slunicko, viditelnost cca do 500mnm. Ctvrtek byl top, temer jasno, jasno i na nejvyssich bodech ostrova, trochu jsem se i spalil :-). Vyhoda tohoto obdobi je, ze na ostrove je minimum turistu, logicky. Auto na 4 dny u Sixtu s krytim od rentalcars za 2800czk. Hotel do colegio za 200eur. 

0 Citovat

sobotní návrat z Tenerife do Krakova (letenky "akce Maroko" za 13 euro..:), tímto ještě znova děkuji moc za tip..), při odletu tam v Krakově je BP a ID, při příletu na Tenerife chtěli formulář Kanárů, na letišti celkem dost pomalu ven, hodně lidí, půjčení auta Cicar -150 euro na týden, platil jsem hotově na místě, vzali si navíc 12 euro deposit (bez problémů vrácen..), místo obyč Fiata 500, jsme dostali pětistovku cabrio, hybrid, plná palba, vrácení za 2 minuty - nešli se ani podívat na auto, velmi dobrá zkušenost.., benzín za cca 1,20, čekal jsem daleko méně lidí, asi si to moc nedovedu představit v létě.., ale dalo se to přežít, parádní teplo - na jihu kolem 24 stupňů (i 26...:)), Masca otevřená jen o víkendu a nutný permit - měli jsme ho na neděli a kvůli počasí zavřeno:(, permit jsme měli i na Teide, ale zase nejela kvůli větru lanovka... až později, takže zase nic.. ale i tak Masca a ta plošina pod Teide nádhera. ještě k Masce - omezení parkování jen na dvě hodiny, pokud chcete jít soutěsku, tak je třeba vyhledat parkování, kde to není omezeno časem.. návrat do Krakova - na letišti Tenerife mraky lidí, ale kupodivu celkem rychle přes security, u gatu jen kontrola BP, v Krakově ID a covid pass ale jen cca sekundový pohled.., ještě jen lounge - Krakov dost lidí a bída s jídlem3 druhy salámů, sýr a nějaké buchty.. ale před skoro 6 hodinovým letem s Ryanair přišlo "ovínění" vhod, uvažoval jsem i o lounge nazpět na Tenerife, ale je dost špatně hodnocen a nakonec bych tam šel jen na hoďku, tak jsem se na to vykašlal.. trochu taky při rozhodování hrála roli "nulová tolerance" u nás při návratu..:) ale šel jsem kolem a fronta (letiště bylo fakt nacpané) do salonku nebyla a nevypadalo to, že by chodilo nějak extra lidí..

0 Citovat

Včera jsem se taky vrátila z Tenerife. Mě naopak nepřišlo, že je by ostrov byl v obležení, na letišti to šlo plynule. Je ostatně dimenzované i pro davy návštěvníků karnevalu (který nakonec letos bude až v červnu). Na tak známé místo jsem to čekala horší. Počasí perfektní a Tenerife mě okouzlilo. Nicméně dřív bych radši prozkoumala nějaký další z ostrovů. Moje nejoblíbenější místo určitě bylo Puerto de la Cruz.

0 Citovat

Dobra zprava ze Masca uz je otevrena byt z omezenim lepsi je nechat se nahoru vyvezt taxikem a pak sejit k mori kde drive byl odvoz lodkou do pristavu predpokladam ze to i nadale takto funguje Permity jsou on line a zdarma? Jinak dle me nesmysl to otevrit jen na vikend

0 Citovat

já mám za sebou před pár týdny Sardinii a zpáteční let  v 25 lidech...:) tak jsem to bral z jiného pohledu...:) ale měli jsme ubytování na Adeje v 15 patře, tak jsme viděli, že večer se svítí v okolních ubytováních tak max 40-50 %, takže lidí asi úplně moc není, ale na mě to bylo i tak dost... ale v každém případě se mi tam moc líbilo, strašně různorodý ostrov, určitě bych se rád zase vrátil...

0 Citovat

ještě k té masce - úplně si nejsem jistý, že ty lodě tak pořád fungují - narazil jsem na nějakou společnost, kde měli napsáno, že "molo" je uzavřeno, tak že se omlouvají, rovněž to myslím je na stránkách Mascy, že molo je uzavřeno... ale jistý si nejsem, možná je taky otevřeno jen víkendy..

0 Citovat

Mascu sme isli tento rok v januari... Lode nefunguju lebo je znicene molo a tak skoro ani asi chodit nebudu... Permit je aktualne zadarmo, musi sa vybavit online, na mieste sa to neda. V cene aj pozicanie prilby no casom to maju spoplatnit a malo by to stat asi 8 eur... Ak pojdete, hlavne si zoberte kvalitne topanky, ked sme isli my, asi 1/3 ludi otocili lebo nemali dobre topanky... nemusia byt vysoke ale musia mat kvalitnu podrazku (napriklad s halovkami vas nepustia) a kontrolovali to dost dosledne...

0 Citovat

Takze se musi jit tam a zpet nahoru? Nebo jak to maji vymyslene, lidi se potkavaji?

0 Citovat

Mandre napsal(a):

Takze se musi jit tam a zpet nahoru? Nebo jak to maji vymyslene, lidi se potkavaji?

Ano, musíte si to vyšlápnout i zpět nahoru.

0 Citovat

Hmm tak to je teda dost o nicem  Nevim jak moc se narocnost od doby kdy jsme tam byli zmenila ,ale uz tenkrat jsem byl trosku zklamany ,cekal jsem ,ze to bude narocnejsi  nez to bylo Nerikam ze se to da jit v pohode vyslovene ve vietnamkach, ale pevnejsi tenisky s lepsi podrazkou staci a ze bych to sel cele v prilbe, to si moc predstavit neumim Vseho vsudy tam bylo za celou trasu jedno jedine nebezpecnejsi misto  a jit to pak stejnou trasou zase zpet  je celkem opruz i kdyz zespoda pri stoupani jsou jine pekne pohledy, nez kdyz jde clovek dolu 

Pak tedy nema smysl jet nahoru taxikem Diky permitu mozna nebudou  ty davy co tam vozili autobusem a vubec spolecne schazeni velke skupiny jeste s pruvodcem to bylo o nervy  Prirodne je to hezke, ale jit to sam  jeste pred tim naporem a bez organizovani co mam mit za boty  pripadne tu prilbu, ale to je bohuzel dnesni trend  tehle proflaknutych  turistickych mist Co nejvic vydelat a organizovat a zakazovat treba pri jakem pocasi tam muzu apod.

0 Citovat

Ano ide sa tam a spat rovnakou trasou... spolu je to 10 km a prevysenie necelych 700 metrov... No ten permit prave sposobil to, ze v kanone je minimum ludi... my sme isli celu cestu uplne sami... v pohode sme mohli fotit, nikto nam nezavadzal... sem tam sa stalo, ze sme niekoho predbehli ale po par metroch sme zasa nemali okolo seba nikoho.... Prilbu by si mal mat nasadenu celu cestu a ludia to aj dodrziavali ked sme tam boli, v tom permite je aj poistenie, ak sa ti tam nieco stane a budu ta zachranovat tak to mas zadarmo... ale podmienkou toho aby poistenie platilo je, ze musis mat prilbu...

0 Citovat

Ahoj, není tu někdo se zkušeností testování neočkovaného po příletu do Edinburgu? Letím se skupinou na 5 dní. Trochu spekuluju, že když se má člověk otestovat do 2 dnů po příletu, a zároveň 3 dny před příletem do ČR tak se to ten 2. den zvládne pro VB i pro ČR. Neřešil jste to už někdo (nejen Skotsko, samozřejmě po celé VB)'?  Děkuju. 

0 Citovat

Mám zkušenost z listopadu, když museli mít Day 2 test i očkovaní. Objednali jsme do hotelu self-swab test od Testing for all, den po příjezdu dorazil. Test jsme udělali, nahráli fotku do systému, obratem přišel certifikát. Vypadal velmi profesionálně, takže by ho pro tu cestu do ČR uznat měli.

1 Citovat

v patek 4.3 odlet z VIE do MXP s Wizzair, před cestou do IT vyplněn PLF, na letišti ve vídni nikdo nechtěl, po příletu na MXP tak jen průchod a měření teploty - naprosto bez problémů, žádné ukazování cert nebo plf. 

cesta zpět 6.3 - odlet z MXP do VIE, důsledná kontrola covid passu, kamarád měl už více než 6 měsíců po 2 dávce a neměl booster, nepustili ho, museli jsme utíkat na antigen, který provádí na letišti, cena 20e hotovo za 20 min. naštěstí jsme to stihli. Ve vídni namátkové kontroly od vojáků, my uspesne prosli bez kontroly. 

Ze zajímavosti jsem si stáhl aplikaci čtečka a projel jeho QR a svítilo to zeleně, ale paní na letišti to měla červené - ivalid. 

Jinak všude v italii strikně vyžadován covid pass. 

Byli jsme na koncertě, zde byly "povinné" respirátory

Hodně lidí nosí respirátory ikdyž ráno venčí psa. 

 

 

0 Citovat

Minulý týden stráven v Řecku - Athény, Meteory, Soluň. Zima jak v psírně :-)

Covidové šílenství na maximu - roušky se nosí úplně všude, i venku - tuto povinnost údajně zrušili v sobotu 5.3., ale okometricky se to na ulicích moc neprojevilo.

Bez Tečky si neškrtnete v restauraci, v památkách ani ve vlaku, za roušku pod nosem jsem v Muzeu Akropole dostal pojeb od hlídačky a policajt v metru ječel na moji pětiletou dceru, jaktože nemá masku. Doufejme, že už je to v nějaké rozumné době přejde.

Let tam Vídeň - Atény: ve Vídni nic, v Aténách kontrola Tečky důsledně všichni. Jinka je nezajímala ani občanka.

Let zpět: Soluň jen BP, ve Vídni vojáci namátkově dělali AG testy, asi podle xichtu. My jsme prošli, ani občankou jsme nemávali.

1 Citovat

PRG-HEL-KTT a zpět. Jediná covid-related kontrola byla na východu z letiště v Helsinkách. Nebylo úplně zřejmé, jestli kontrolují namátkově nebo každého - v každém případě kdo neměl žádný certifikát ani test, byl vyzván, aby se nechal (zdarma) otestovat do 24 hodin a pak ještě 3. až 5. den. Vzhledem k tomu, že se nic neregistrovalo, usoudili jsme, že nic nezkazíme, když jejich nabídku necháme nevyužitou.

V Laponsku se ještě celkem nosí roušky uvnitř, ale nikdo nám neřekl ani ň, když jsme tak nečinili. Běžkování za polárním kruhem byla paráda - všude spousty čistého bíleho sněhu, svěží mrazivý vzduch a stovky kilometrů upravovaných tras. 

Cesta zpátky čistě jen s BP, nikdo nic nechtěl, ani ID. V Praze na příletu taky nic...a naše lyže bohužel taky nic, nepřiletěly s námi. Vůbec Finnair se moc nevyznamenal. V Praze na odletu víc jak hodina sekera kvůli opravě zablokovaného řízení příďového podvozku. Na odletu z Laponska zase víc jak hodina zpoždění, mimo jiné i kvůli složité odmrazovací proceduře. Nástřik se dělal i na spodní straně křídel, což je prý dost neobvyklé.

1 Citovat

Ahojte, můžu se zeptat ?? Máte prosím někdo aktuální zkušenosti z Říma ?? Jestli na všech památkách a dopravě chtějí vidět covid pass ?? My jedeme 19-22.3 

Případně zda byste poradili ,kde si v Římě udělat antigen test kromě letiště ?? 

Moc Díky

0 Citovat

Opet let Praha - Dublin Irsko uz bez restrikci letadlo nacpane skoro do posledniho mista vcetne skupiny Ukrajinskych zen s detmi

1 Citovat

Praha-Budapešť-Praha vlakem (ne na otočku 😂). Cestou tam požadavky nula, v Budapešti bez roušek úplně všude, neb budou brzy volby a covid přestal oficiálně existovat, na cestu zpět české MZV chce příjezdový formulář a test u neočkovaných a i u těch,kdo už nemají platné očko či prodělání. Na to jsme nereflektovali, nikdo nic nekontroloval, nástup do vlaku neodepíral, ani z téhož nevysazoval.

V Budapešti pohoda, minimum turistů, super počasí a vstřícní lidé.

3