Ahoj. Možná už to tu někdo řešil, ale nikde jsem nenašel srovnání těchto destinací a třeba to srovnání někdo z těchto stránek má? Ve Fr. Polynesii jsem byl minulý rok a za pár týdnu letíme podruhé (Tahiti, Moorea, Maupiti, Bora Bora). Popravdě mě nejvíc uchvátila příroda, vodopády, nádherný podmořský život, pláže, minimum turistů a tím, že místní jsou neskutečně přátelští a nechtějí vás za každou cenu "podojit". Zajímalo by mě srovnání a to hlavně : Ceny, příroda, moře, pláže, turistika? (vím, že každý ostrov je jiný a nelze to takhle brát uplně komplexně) Je mi jasné, že Havaj bude turisticky daleko více exponovaný a vypadá, že je na tom hůře s bezpečností. Ale příroda mě tam celkem láká a občas se objeví nesrovnatelně levnější letenky (kolem 15tis.). Nejlépe kdyby měl někdo i cenové porovnání a 2-3týdny. Na Havaj bych rád, ale nechci být zklamaný a třeba navrhne někdo i uplně jinou alternativu v Polynésii :) (Cookovy ostrovy, Fiji, Samoa...) Děkuji :-)  .

Havaj vs. FR. Polynesie

Založil ve fóru Cestopisy

Nechci se hádat, posunuli jsme se sice na jiný kontinent (i mimo Polynésii, kam nepatří ani Palau), nicméně Bandské moře patří do Pacifiku: https://www.britannica.com/place/Banda-Sea

Ale rád se vrátím do Polynésie. Ten rozhovor o souostroví Tonga jsem si nedávno poslechl a připomnělo mi to mé 20 let staré zážitky z 3 týdnů na těchto ostrovech. Úžasných a neobvyklých zážitků jsem tam měl spoustu. Zkopíruju sem to podstatné z mých tehdejších mailů:

 

Posledni dny na Tonga byly naprosto super: 2 noci v pokoji s perfektnim vyhledem v nejlepsim z vetsich hotelu na Tonga, super jachta, 12- metrova velryba plavajici par metru kolem me behem min. 5 minut a jeste morsky kajak mezi ostruvky s vjezdem take do velke jeskyne s viditelnym dnem v 18 m hloubce a tisici ryb.

Krome kajaku to vse ovsem platily Royal Tongan Airlines, takze muj Kingdom Pass byl opravdu kralovsky. Pro poruchu bylo totiz vetsi ze dvou jejich letadel docasne nepojizdne (opet po 2 dnech) a druhe vzalo jen cast lidi. Protoze byla sobota odpoledne a v nedeli na Tonga temer nikdo nepracuje, krome par sluzeb pro turisty (maji to zakazane i zakonem), mohl jsem letet az v
pondeli, ale i na hlavnim ostrove jsem pak videl pred odletem vse, co jsem chtel. Tu jachtu zaplatily Novozelandanum, kteri tam pred tim byli na ni na 8 dni a oni me i s pujcenym kajakem vzali na vetsi cast dne s sebou. Jachta to byla dost velka - katamaran 15 x 10 m se ctyrmi 2-luzkovymi kajutami (stoji 500 USD na den bez skippera a jidla). Skipper byl jeden z nich. Akorat moc nefoukal vitr, coz bylo ale dobre pro kajakovani, a pouzival se tedy motor.

 

Z mailu po výletu na Vava'u na plavání s velrybami a mj. i do Mariner's Cave, kde vlny způsobují, že periodicky vzniká pára stlačením vzduchu: http://www.wesailors.com/marina/profile/937/

https://www.youtube.com/watch?v=svjk27enAc0

Ja jsem dneska plaval s velrybami. Byla to samice, samec a asi 2-tydenni mlade. Nejdriv byly tesne u lodi, pak ale plavaly pryc a my je asi 1,5 hodiny opatrne nasledovali. Pak se s nimi dalo chvili plavat. Nebylo to z oci do oci, jak to nekdy byva, ale asi z 5-7 metru. Pak jsem plaval taky do jeskyne, kde je vchod nize nez 1,5 metru pod hladinou. Toho jsem se na rozdil od velryb celkem bal. 

 

Cook pojmenoval ostrovy Friendly Islands, ale jak se za par desitek let ukazalo, ta mimoradna pratelskost byla jen lsti, jak ho zabit a oloupit, ale kvuli spatne domluve mistnich to nevyslo. Tongani nicmene jsou skutecne velmi pratelsti, i kdyz dospeli nezdravi tak casto jako na Fiji. Deti a zvlast na vesnicich ale zdravi skoro vsechny. Musi to mit asi vrozene, protoze i male deti jeste v naruci mamy sotva zacnou mluvit volaji treba ze zahrady na kolemjdouci (myslim ze hlavne na cizince) "bye". (Kdyz uz umi vic anglicky, tak zacnou rikat spravneji hi nebo hallo.) Prumerny vek na Tonga je 17 let a kazda rodina ma stale tak 6-12 deti. (Na Fiji to bylo donedavna podobne, ale s postupem civilizace a placeni za vsechno mozne uz prichazeji na to, ze se to neda ufinancovat.) Ekonomiku jim vyrazne vydrzuje to, ze mladi jdou pracovat na NZ a do jinych vyspelych zemi a pak posilaji rodine penize. Skoro kazda rodina ma takovy prijem a celkove tyto prijmy tvori asi 6- nasobek prijmu z turistiky. Turistu tam rocne prijede jen kolem 13000, zatimco na Fiji asi 350000, coz je ale dobre.

Z hlavniho ostrova jsem hned 2.den vyrazil na sousedni ostrov Eua. Let trval 7 minut. Cestovat lodi (trajektem) na Tonga je pri nedostatku casu obtizne, protoze jezdi jen 1x tydne (na Eua denne), a to jeste neni uplne jiste. Prukazka na vsechny hlavni trasy letecky (Kingdom Pass) stala jen 295 pa'anga (dal P, asi x 14 Kc). Let stoji za to uz jen pro ty vyhledy. Barvy more kolem koralovych utesu jsou z vysky jeste krasnejsi. Eua se od vetsiny ostrovu odlisuje tim, ze ma na vychodni strane az 150 m vysoke sedivo-bile utesy (puvodne koralovy utes) spadajici rovnou do tropickeho pralesa nebo o neco nizsi spadajici do more s velkymi vlnami. K utesum se dalo snadno dojit a nad pralesem jsem pozoroval letajici barevne papousky, faetony a nad morem fregatky. V prirode tam obcas rostly citrony, mandarinky a velke cervene, nekdy i stavnate grapefruity. Na Eua jsem byl 4 cele dny a vetsinou jsem jen chodil, nekdy jezdil stopem (stavi temer vzdy 1. auto, ale zas tak moc aut tam neni, jen vetsinou farmari jedou na malou farmu v jine casti ostrova nez jsou vesnice) a jednou si pujcil kolo na cast cesty.

Z Eua jsem letel rovnou na souostrovi Ha'apai uprostred Tonga. Jsou to ostrovy vysoke nekdy jen kolem 2 metru n. m. nekdy i 10 m, vetsina jich je vicemene v jedne primce od jihu k severu. Okolo je koralovy utes. Nekde se da za odlivu prejit z ostrova na ostrov. Jednou jsem tak sel i s batohem s obcasnym brodenim do 10 cm, jednou jsem na opusteny ostrov asi 250 m preplaval. Jeden starsi mistni, ktery zil vetsinu zivota na Havaji, me pozval domu na ostrov Uiha, kde, jak se ukazalo, ten dum byl majetkem kralovske rodiny, ktera ma takovychto sidel na Tonga vice. On ten dum drive vlastnil a pak jim ho prodal. Ted kdyz se vratil, jim ho udrzuje a bydli v nem, pokud tam nahodou neni kral. Zase ale v porovnani s evropskym standardem bydleni to nic moc nebylo. Pri brodeni se po utesu u tohoto ostrova jsem videl murenu i nekolik kusu mistniho druhu morskeho hada.

Na sousednim ostrove Uoleva jsem cestou po plazi videl v melcine nad utesem utesove zraloky, kteri tam honili hejna malych rybek. Brodil jsem se tam a oni plavali kolem, ale byli jen asi 1 m dlouzi. Na tomto ostrove jsem byl v jednom ze dvou stredisek, jinak je ostrov neobydleny, cesta kolem dokola po plazi trva asi 2 hodiny, za 35 P, vcetne snidane a vecere, v tradicnim vale ze dreva a palmovych listu (tady ale vylepsenem plastovou folii, 1 vale pro 1 cloveka ci dvojici). Po 2+2 nocich na drive popsanych mistech jsem pak byl na hlavnim ostrove 3 noci (celkem tyden na Ha'apai), odkud jsem jel na kole na jiny ostrov na sever - tam vede pres utes uzka silnice a z nej jeste, jak jsem psal, jsem na kratkou navstevu preplaval na dalsi.

Pak jsem letel na souostrovi (a stejnojmenny ostrov) Vava'u, kde jsem taky stravil tyden, i kdyz puvodne to melo byt 5 dni. Jak jsem drive psal, mistni aerolinky mi to trochu pozmenily. Tam je hlavni atrakci plavani s velrybami - keporkaky, coz uz jsem castecne psal drive. Jeste jsem nenapsal, jak to asi tu velrybu natolik bavilo plavat do kruhu k hladine a dolu pobliz me, ze po jedne otocce asi 8 metru ode me zamirila ze spodni faze otocky na chvili primo na me, ze jsem rychle plaval par metru dal a pred dalsi otockou jeste otevrela tlamu a kdyz jsem videl, ze se zase otaci na me, tak jsem radeji uz rychle plaval k lodi a ani se moc nezdrzoval mym otacenim. S nejvetsi pravdepodobnosti by mi nic neudelala, ale prece jen byla nejak moc rozdovadena a trochu velka na hrani. Jinak velryby jsem videl i z letadla po startu na Ha'apai a na hlavnim ostrove Tongatapu jsme jednou zrovna prijeli na pobrezi, od ktereho byly asi jen 20 metru 3 velke velryby.

Na Vava'u jsem si taky pujcoval kolo nebo jel stopem po ostrove, hlavne na utesy na severu. Zazil jsem tam taky jeden neobycejny a skvely vecer a la Tonga. Honosny nazev pro mistni kazdorocni soutez byl Miss Polynesia, priletela na nej taky princezna - vnucka krale (let mel zpozdeni, takze se zacalo o 45 minut pozdeji a skoncilo asi v 11,30). Je to spis zalezitost pro mistni, hlavne mladez, ne kvuli turistum. Soutezili ovsem transvestiti, kteri byli na Tonga docela popularni uz tradicne a misionari s tim nic nenadelali. Soutezili treba v tanci (fakt pekne) nebo v satech z prirodnich listu (kdo ma lepsi). Mistni tanecni soubor, tentokrat uz mladych devcat, tancil mnoho tancu z Pacifiku a jiny take indicke tance. Bylo to fakt super. Nejlepe to asi vystihne, kdyz napisu komentare kluka z Danska, co tam byl se mnou: po tanci z Tahiti: Priste jedu na Tahiti, po havajskem: Priste jedu na Havaj, nebo: Zivot je krasny. Nezbyvalo nez souhlasit nebo si to aspon prat.

3 Citovat

Pěkné téma, sosám informace. Dík všem.

0 Citovat

Ahoj.

Tak to asi dopadne tak, že Havaj "ochutnáme" příští rok v dubnu v rámci naší cesty kolem světa. Bude to asi pouze 2dny Oahu (Honolulu, Perl Harbor) a 4 celé dny na Maui (objedeme asi Mustangem). Havaje jsem se bál a v rámci naší cesty kolem světa to bude super alternativa, jak k tomu malinko čuchnout.

@ Libor_S díky za tipy s letenkami ve vlákně " C esta kolem světa 2024 "

Cook Islands asi odložíme a poletíme ze Sydney do Honolulu. Do Sydney jsem našel z Bangkoku letenky za 4000,- se Scoot :D (zavzpomínám na svůj první let do Thajska se Scoot za 269usd, zpátečka, na méně náročné trase do Sydney ze Singáče :D )

P.s. ta cesta kolem světa bude celkem pod 36tis., pokud najdeme z New Yorku letenky do Evropy pod 6 :D

0 Citovat

Rádo se stalo. Takto upravený plán mi přijde lepší. Na Maui stihnete snad ještě závěr sezóny na pozorování velryb. Za 4 dny se dá navštívit na Maui to hlavní včetně odpočinku na plážích. Nevím, jestli je Mustang vhodný zrovna na ty zatáčkovité silnice s hustším provozem na Maui (na jiné ostrovy klidně), ale na Piilani Highway (pokud bys chtěl ostrov opravdu objet a ne se vracet jako většina po Hana Highway) určitě ne: https://www.youtube.com/watch?v=brm3v2JtwZE

Na Oahu by asi stálo za to půjčit si auto na 1 den i při pobytu 2 dny a objet ostrov. Vlny na severu asi už v dubnu nebudou (pokud by byly, tak stojí za to určitě), ale je toho hodně k vidění i během krátkých zastávek. Třeba tyto strmé zelené útesy připomenou scenérie FP na Havaji téměř nejlíp (nejkrásnější jsou na Na Pali Coast na Kauai): https://www.honolulu.gov/parks/h...?id=569:ho

Když máš rád Polynésii, doporučil bych na Oahu toto: https://polynesia.com/villages/

Snad vás neodradí od příští návštěvy množství turistů. Na Kauai a Big Islandu je jich výrazně méně, ale i na Oahu a Maui se dají najít místa s málo lidmi.

1 Citovat

Na Maui je jedno co a u koho se půjčí, co si pamatuji, tak ve výluce to měli všichni. Nicméně objet se to v pohodě dá, jenom je to na vlastní triko. 4 dny jsou minimum, ale stihnout se toho dá dost.

0 Citovat

Ta Piilani Highway (a taky SZ ostrova) ve výluce je, ale kvůli tomu, že tam neplatí pojistka, jsem to nezmiňoval. Jen spíš že na široký sporťák to není moc vhodné.

0 Citovat

Super.

Oahu bych asi nehrotil. Budeme se muset dát do kupy po letu s JetStarem (9,5hod) a max prohlédneme Honolulu a něco kolem památníku Pearl Harbor. Druhý den program vymyslíme (je na to času dost) a večer bych se přesunul na Maui. Maui mě už z informací na tomto webu nadchl hodně a bude těžké ty 4dny napěchovat maximem (chci hlavně přírodu, vodopády, turistické trasy, možná nějaké koupání, ale jedině to top :D ).

Co chci řešit akutně je ubytování.

Na Maui je to oproti Fr. Polynésii docela masakr. Když srovnám, že na Moorea najdu ubytko do 2,5tis s hodnocením 9+, samostatný pokoj s klimou a balkónem (na Tahiti pod 2tis), tak tady vůbec.

Netuším ani kde (lokace i server) a za kolik.

Jediné co tuším, že asi co nejdříve :D

Chceme jediné: čistotu, balkon, nebo terasu, vlastní místnost pro 2.

P.s. auto není dogma a s Mustangem zkušenosti máme i po Praze v únoru :D ;)

0 Citovat

Ty ceny na Maui jsou fakt šílené. S ohledem na to budou asi 4 dny akorát. Jako výchozí bod na přírodní krásy je nejlepší Wailuku (víc zeleně) nebo sousední Kahului (víc jako město). Myslím, že i nejlevnější možnost na bookingu za 1292 USD na 4 noci tj. Iao Valley Inn by požadavky splňovala.

0 Citovat

A to se vyplatí! :D

Pro srovnání: Hotel Royal Bora Bora

Kousek od Matira beach+ luxusní hotelová plaž.

Pokoj s klimou, balkónem a se snídaní

Cena za noc: 6000,-/pokoj -cashback 10%visa

Kouknu ještě na Airbnb :D 

0 Citovat

Hledejte na Vrbo.com. Kolem 700 Usd za 4 noci by jste najít měli.

2 Citovat

On i pokoj v hostelu je za 160 USD a přitom jen s větrákem bez klimy a se sdílenou koupelnou. Vrbo.com má nějaké levnější nabídky, tak asi zkusit to.

0 Citovat

https://www.vrbo.com/Lahaina-Hot...mp;x_pwa=1

0 Citovat

@Mandarinka: Díky

@Libor_S: pozdě, má drahá polovička si už Maui zamilovala z fotek a ostrov je schválený :D 

Balkon je jen kvůli tomu, že nemáme rádi uzavřené prostory, je to hlavně o tom pocitu. Rádi si večer dáme na balkoně/ terase nohy nahoru a relaxujeme..

Mám to tak i doma. Nikdy sem nemohl mít pronájem bez balkonu a nás byt má terasu :D 

0 Citovat

Lahaina (na odkazu) je na výlety do přírody trochu z ruky, ale viděl jsem tam nabídku za 155 USD na noc ve střední části jižního pobřeží v Maʻalaea, což je jako základna lepší (rozdíl je 2 x 25 km denně, co by se muselo ujet navíc, tak možná to není takový rozdíl). A navíc bude asi šance pozorovat velryby z balkónu. Nebo je o něco dražší trochu jihovýchodněji.

Ještě dodám, že jsem po zjištění, že jsou na Maui i cenově přijatelnější nabídky na vrbo.com, smazal mé poznámky k možné volbě Kauai a k balkónu, aby se někdo nedivil, na co Barney odpovídá :-)

1 Citovat

Na Havaji se dá dobře kempovat. Když si na místě koupíte vybavení na kempování, tak vás to vyjde možná levněji něž hostel nebo Airbnb. Vybavení se pak dá samozřejmě vrátit, ale... 

0 Citovat

O možném low cost cestování na Havaji jsem psal hned na začátku vlákna, ale to evidentně není nic pro ně. A na Maui zrovna umístění kempů / tábořišť vyhovuje jen na 1 noc na východním cípu a 1 až 2 noci na Haleakale, kde to ale vyžaduje mít i teplé oblečení (nám tam dokonce zmrznul večerní déšť do rána na stanu, ale ve 2100 m n.m. asi běžně nemrzne ani v zimě). Oproti zbytku Havaje je aspoň výhoda, že se nemusí rezervovat a jsou zdarma. A pak je už jen malý drahý kemp na JZ pobřeží, spíš jen nouzovka na přespání. Teď stojí 30 USD + daň na osobu a noc ve vlastním stanu nebo obytném autě a nejspíš i tak bude plno. Bývalo i něco u letiště, kde se ale spát nedoporučovalo (myslím, že kvůli bezpečnosti). To jsme raději vyjeli potřetí na Haleakalu.

0 Citovat

Hele, záleží co hledáš. Havajský ostrovy jsou hodně amerikanizovaný, rozvinutý. Pro mně to nemá takovej ten správnej exotickej "feel" a atmosféru místa na konci světa. Netoužím se tam vrátit. Kdyby se tam letělo z EU 8h, tak třeba jo, jenže tak to není.

V kombinaci s tou dlouhou cestou (a fin. náklady, to je taky potřeba zmínit) mi to nedává smysl. Samaná v DR pro mne byla snad i lepší zážitek. Můj osobní pohled na věc.

Na druhou stranu, respektuju, že někdo naopak může Polynésii považovat za díru, bez rozvinuté infrastruktury kde, zejména na menších ostrovech, chcípl pes.

Takže je to o preferencích.

Polynésie a Hawai jsou tichomořský ostrovy, základ místní kultury je podobnej. Hodně zjednodušuju, neřeším třeba geografii atd.

Pokud o tom přemýšlím, jako o fláku dobrýho hovězího...

Chceš ho skoro raw, s lehkou, autentickou přílohou? To je Polynésie.

Chceš ho upéct do mrtva a k tomu kopec hranolků, litr kečupu a kýbl Coly? To je Hawai.

 

 

4 Citovat

Barney, už teď se těším na srovnání.

Fr.P. mám zatím na wishlistu, na Havaji jsme byli 2014 a plánovala jsem někdy se vrátit. Ale dle aktuální diskuze (i v cestě kolem světa) zjišťuji, že  se evidentně podmínky na Havaji výrazně změnili, ať už cenově, či množstvím lidí.

Například zde kontroverzně diskutované Oahu mám totiž spojeno s lidmi pouze na Waikiki, jinde na ostrově moc lidí obvykle nebylo a cenově je to teda masakrální nárust.

Jako srovnání bych uvedla (byli jsme v listopadu) https://www.kokoresorts.com/ - ubytování přímo na Waikiki, cca 30.patro, výhled na Diamond head i samotnou pláž, 120 USD včetně parkingu za condo pro 6 lidí, aktuálně podobné vychází na cca 300 USD a to jen v málo termínech.

Takže si ten návrat hluboce rozmýšlím :D

 

 

1 Citovat

@STA86: Souhlasím, asi to tak nějak pro většinu je. Ale jak píšeš, je to o preferencích, tak aby to kvůli té poslední větě nevyznívalo moc negativně, pro ty, které cestují hlavně za turistikou v krásné exotické přírodě (což bude na Havaji i Barney), může nabídnout Havaj mnohem víc než FP (i když Mt. Aorai na Tahiti většinu havajských treků asi předčí).

Akorát nevím, jak plno bude u vodopádů a na plážích se skalami na Road to Hana nebo na výletu z vrcholu Haleakaly do "kráteru" s pokračováním na Halemau‘u Trail (pak je nutný výjezd stopem pro auto zaparkované pod vrcholem). Víc lidí, což asi na Maui oproti jiným havajským ostrovům bude, může dojem zkazit. Ale když má Barney nejraději Thajsko, tak mu asi turisti tolik nevadí.

Jiná věc jsou ty ceny. Pokud bych nechtěl jet hlavně pod stan, o Havaji bych asi už neuvažoval kvůli cenám. Zvlášť když to porovnám s podobně krásnou a mnohem bližší Madeirou, kde budu mít za pár dní na úvod před trekem ubytování v hotýlku v centru Funchalu za 20 eur na noc.

1 Citovat

Libor_S napsal(a): Nechci se hádat, posunuli jsme se sice na jiný kontinent (i mimo Polynésii, kam nepatří ani Palau), nicméně Bandské moře patří do Pacifiku: https://www.britannica.com/place/Banda-Sea 

https://www.csfd.cz/film/387640-...y/prehled/

Hmm, zajímavé. Nějak mě nenapadlo, že celá INDonésie není obklopena INDickým oceánem. Zpětně si vzpomínám, že při studiu Raja Ampat (součást "Korálového trojúhelníku") jsem četl, že tam je jedna z vůbec největších mořských biodiversit proto, že se tam střetává genofond Indického a Tichého oceánu. Takže jo, věřme Britannice.

1 Citovat

lucii.cr napsal(a):

Barney, už teď se těším na srovnání.

Fr.P. mám zatím na wishlistu, na Havaji jsme byli 2014 a plánovala jsem někdy se vrátit. Ale dle aktuální diskuze (i v cestě kolem světa) zjišťuji, že  se evidentně podmínky na Havaji výrazně změnili, ať už cenově, či množstvím lidí.

Nám letos v květnu naopak překvapilo, že tam bylo mnohem méně turistů, než jsme čekali. Na Maui jsme v krateru v Haleakala skoro nikoho za cely den nepotkali, na road to hana to taky žádné drama nebylo, určitě jsme na Madeiře za covidu potkávali víc turistů..  o Kauai a Big islandu ani nemluvím, to bylo úplně v pohodě.  Ale je fakt že květen je takové meziobdobi,kdy už se nejezdí pozorovat velryby a ještě nemají letní prázdniny.. 

Ohledně cen jsme se domluvili, ze radej nebudem nikdy počítat, na kolik to vlastně vyšlo, asi tak...

5 Citovat

Ahoj.

Tak jsme se vrátili opět z Fr. Polynesie a utvrdil jsem se v tom, že Tahiti je prostě masakr. Bydlení v Little Home Tahiti (klima, balkon, kuchyňka, bazén, parkování) za 1600,-/noc (přes mail, booking cca 2100,-). Díky půjčené Dácii Duster za cca 1700,-/den jsme prozkoumali celé údolí Papenoo. Fachoda falls opět dechberoucí a výstup na Mt. Aorai bylo nepopsatelný. O turistu člověk nezakopne a díky inflaci v ČR to mléko za 30,- tolik nemrzí :D . Moorea je stále to nej v poměru cena/výkon a Maupiti neskutečný relax v pohádkové laguně (i když se tam už poměrně hodně staví a letadla už přistávají cca 4x denně). Na Bora jsme měli štěstí na Manty a šnorchl s nimi je zážitek na celý život. Takže se určitě vrátíme a třeba dáme kombinaci s Cook.

Havaj :

Řešil jsem teď na duben v rámci cesty kolem světa 2noci v Honolulu a 4 noci na Maui. Zkoušel jsem Vrbo, Booking a nakonec jsem využil Airbnb.

Popravdě, netušil jsem, že Havaj je až takovýto ústřel a že letenky za 18 v akci jsou horší, než letět raději za 30 do Fr. Polynesie. Ale to si musí propočítat každý sám.

V Honolulu máme toto:

https://www.airbnb.cz/rooms/4069...0%2BRDWMhh

(Má to Češka, střešní bazén, kousek od všeho co potřebujete, cena: 3150,-/noc)

Na Maui máme toto:

https://www.airbnb.cz/rooms/9097...vWu25NIjYf

Za 4120,-/noc s veškerým vybavením a parkováním (lepší jsem nenašel)

 

4 Citovat

Mt. Aorai až na vrchol? V kolik ráno jste zaparkovali a vyrazili, v kolik jste byli zpátky na parkovišti? Jinak tedy: závist! A pěkné, že hezky natvrdo píšeš, že bys tam chtěl potřetí. Já taky.

 

0 Citovat

Ahoj.

Mt. Aorai pouze za první chatu. Vlastně jsme přešli celý hřeben a Adélka to nedala (je to tam o hubu a na 2 místech byl sesunutý svah). Byla také únava z předchozích dnů, takže jsme se nechtěli přecenit. Vyrazili jsme cca v 6:30 a u první chaty jsme byli za cca 4hodiny pohodovou chůzí. Každopádně to stalo i tak za to. Výhledy neskutečné a je to jedna velká botanická zahrada.

Ale dle Alltrails je tam těch treků hodne a vypadají neskutečně.

Příště bych rád vzal auto s sebou z Tahiti na pár dní na Mooreu. Takže třeba Tahiti+Moorea 10dní a pak přelet na min. týden Rarotongu a Aitutaki.

0