Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

@mikir: Já neříkám, že se má sedět donekonečna doma. Jen bych snad upozornil ty, kteří si po posledních uvolněních v ČR myslí, že koronavirus ve světě brzo skončí a "potom už jsou jenom samá pozitiva a sociální jistoty, první dovolená v Jugoslávii...", že je dost pravděpodobné, že se budou opatření v různých zemích časem zase zpřísňovat a mezi prvními na ráně budou zákazy vstupu cizincům, pokud budou v té době už uvolněné. Třeba v Singapuru, kde zvládli 1. vlnu s malými restrikcemi, mají teď přísnější opatření, než byly u nás, ale nárůst za poslední týden z 5000 na 12000 nakažených (většina z toho jsou zahraniční dělníci na ubytovnách, ale opatření se týkají všech).

0 Citovat

@ Libor _S   

Jiste  a souhlasim s tebou ,jen jsem tim chtel rict ,ze to proste bude na kazdem jedinci ,stat to pusti .tak jak pises , zhorsi se to  a stat ty podminky zase zprisni , s tim pak musi lidi pocitat ,nebo pak  poslechnout Babise   a nejet letos nikam , coz nerikam ,ze je spatne reseni  ,ale dost lidem to vyhovovat nebude  a bude i diskutabilnost mezi narvanym  turistickym mistem v CR a  nejakym odlelhlejsim  mistem treba v te Jugosce  nebo na nejakem Reckem ostrove   Rakousko muze byt taky dost plne 

A treba o Kanarech jsem si uz nasel ze  jsou do 30.6. zavrene   a ze se mozna otevrou na prazdniny  ,ale jen pro Spenely a ze z cizinci  se  pocita  az od rijna  .. ja bych volil listopad nebo prosinec   

Ja treba osobne budu resit mozna uz v kvetnu  nebo pak v cervnu cestu mezi Irskem a CR  a zase zpet .  ale  jinou zem bychom planovali az na zari  a treba az na konec roku  Urcite nebudu nedockavec  co si uz ted koupi nejakou letenku 

0 Citovat

mikir napsal(a):

Urcite nebudu nedockavec  co si uz ted koupi nejakou letenku 

No ale nekup to, když je to tak levné... :-(

0 Citovat

Jedna průběžná zpráva z testování v rámci studie promorenosti populace v Olomouci-behem prvního dne ze 400 testu 1 nakazeny.Samozrejme je to jen zcela informativne,ale zda se,že budou vyvráceny nazory některých odborniku,že zcela bez příznaků to může prodelat většina populace a že promorenost bude vysoká.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Jedna průběžná zpráva z testování v rámci studie promorenosti populace v Olomouci-behem prvního dne ze 400 testu 1 nakazeny.

Tak pokud to tak dopadne, tak je to hodně špatná informace. 

0 Citovat

A na druhou stranu dobrá, virus se u nás přestal šířit i přes uvolnění a čím dál větší část populace pečící na všechna omezení.

0 Citovat

Ani nečekám, že by to bylo víc než 1% jako v Rakousku. Nakonec to klidně může vyjít na 1-2 ze 400, když známých případů je 0,068%. Při stejném poměru nakažených vůči zjištěným nakaženým jako v Rakousku by odpovídalo v ČR teď 0,4%.

Virus se přestal šířit, protože drtivá většina lidí dodržovala pravidla po dobu min. 4 týdnů, což zřejmě stačilo. Nemám informace, kde se stále virus šířil, ale předpokládám, že to bylo z velké části v domovech důchodců, v nemocnicích a kvůli pendlerům (hlavně zdravotníkům pracujícím v Německu a Rakousku). Při přísné regulaci přechodu hranic jen na nutné případy, což ale není možné dlouhodobě, by návrat  života do starých kolejí (až na nějaké vyjímky jako cestování a velké hromadné akce) neznamenal pravděpodobně větší šíření viru (uvidíme v dalších měsících, kdy se většina omezení uvolní, ale cestovat zatím reálně moc nepůjde).

Pokud se začne ve větší míře cestovat do zemí, kde se bude virus šířit (a to vzhledem k předpokládanému uvolňování pravidel bude v menší míře asi všude, ale horší budou země, kde se rozšířil virus více), jestli to tedy ty země vůbec umožní, budeme s potenciálem šíření viru u nás v podobné situaci jako začátkem března (v Itálii v té době zas tak moc nakažených nebylo a mnoho lidí si nákazu přineslo z oblastí, které byly před tím považovány za bezpečné). Otázka je, jak účinná bude karanténa po návratu ze zahraničí (jak moc se bude sledovat, 2 týdny nemusí stačit, zvlášť když nebude na závěr povinný test a ani ten to nezajistí, mnoho lidí stejně pojede z letiště domů veřejnou dopravou) a jak účinná bude chytrá karanténa. Testy před návratem ze zahraničí neodhalí případnou nákazu v posledních dnech pobytu (virus se nezjistí hned po nákaze a test je třeba udělat 1-3 dny před odjezdem, aby byly výsledky). Spíš tipuju, že se budou lidi případně testovat až doma, ale to bude znamenat asi 1-2 dny karantény. Rozdíl bude v připravenosti státu a zdravotnictví, informovanosti lidí a že v létě se obecně viry šíří méně kvůli lepší imunitě a menšímu pobývání v uzavřených prostorech, což oproti březnu pomůže (ale na podzim už ne).

Pokud virus zázračně nezmizí nebo nebude k dispozici vakcína, dá se předpokládat, že by cestování (s vyjímkou cest třeba na Slovensko nebo do rakouských Alp a asi k moři do Chorvatska, což nebude velký rozdíl od Šumavy nebo Krkonoš) způsobilo opět větší zátěž pro zdravotníky a další odklady zdravotnických výkonů třeba i z obav pacientů (tj. přímá i nepřímá úmrtí a poškození zdraví). Nutnost návratu nějakých opatření by způsobila také další miliardové škody podnikatelům zasažených další vlnou restrikcí a pokračující opatrností v utrácení. Předpokládám, že MZV nebude ještě dlouhou dobu doporučovat cestování do většiny zemí (kromě těch s dohodou mezi státy, ale těch asi moc nebude). To mj. znamená, že člověk, který vycestoval při nedoporučování cestování do té země a potřebuje tam pomoc od ambasády, ta mu může, ale podle zákona nemusí pomoci (říkal nějaký ředitel odboru MZV v rádiu).

0 Citovat

Navaja napsal(a): Budeme sedět doma, čekat na vakcínu, na lék?  Běhat s rouškou pořád a všude? Nebo prostě budeme žít, cestovat. Prostě to přijmout , každý po svém. Třeba i tak  že nebudu žrát, pít alkohol , hodně se hýbat , méně se oblékat, méně topit, koupat se venku už v květnu. 

A co přijmout skutečnost, že definitivní odpovědi vám teď nikdo nedá? Je tak složité akceptovat, že letos to na cestování nevypadá mj. i proto, že turista bude prozatím v vnímán spíše jako hrozba, než cokoliv jiného a zkusit kvůli roušce tolik nevyvádět ?

0 Citovat

A propo, netusi nekdo jak to bude s cestovnima pojistkama v moznosti vycestovat za doby nedoporuceni vlady? V pripade a) hospitalizace z duvodu nakazeni koronavirem b) jakekoliv jine pojistne udalosti?

0 Citovat

eremi napsal(a):

Jedna průběžná zpráva z testování v rámci studie promorenosti populace v Olomouci-behem prvního dne ze 400 testu 1 nakazeny.Samozrejme je to jen zcela informativne,ale zda se,že budou vyvráceny nazory některých odborniku,že zcela bez příznaků to může prodelat většina populace a že promorenost bude vysoká.

Pozitivny myslis, ze mal protilatky, alebo pozitivny ze mal aktualne covid?

Priznam sa, ze v tom uz mam celkom gulas. Hovori sa, ze clovek s miernym priebehom neziska taku imunitu ako s tazkym (ak vobec nejaku ziska). Ako teda mozu chciet najst protilatky u ludi, co mali bezpriznakovy priebeh? Taktiez plazma s potencialom liecenia sa aktualne berie len ludom s tazkym priebehom, takze asi u ludi s miernym tych protilatok tolko nebude. Opat to teda vedie k tomu, ze bezpriznakovi ludia nemusia mat protilatky ziadne. Alebo som v niecom mimo? Priznam sa, ze uz to moc nesledujem, tak som mozno pozadu.

0 Citovat

Navaja napsal(a):

@ Libor-S

Nemám s tím problém a opravdu nevídím problém, jestli jezdím v Novohradských horách po české straně na kole nebo po rakouské nebo snad za potokem je toho viru víc?


A jak byste rozlisila ty, kteri se chteji jen projet okolo potoka za hranicemi a ty, kteri by se pote volne pohybovali kdekoliv v Rakousku?

0 Citovat

Ondrab napsal(a):


A jak byste rozlisila ty, kteri se chteji jen projet okolo potoka za hranicemi a ty, kteri by se pote volne pohybovali kdekoliv v Rakousku?


Proč by to měl chtít někdo odlišovat?
0 Citovat

Navaja napsal(a):

......

Jinak tam, kam jezdím já a jezdit chci bych ani v současné době jako hrozba brána nebyla. Dokonce se do země kam v srpnu  mám letenky a pevně věřím, že pojedu létá i ted z Prahy.....

Predikovat dnes, čo bude o mesiac, potažmo o 3-4 mesiace je veštenie. A kryštáľovú guľu nemám ja a nemá ju zrejme ani Libor.S  teda stále to bude len o subjektívnych názoroch a dojmoch.

Môže nastať situácia, kedy behom pár týždňov, mesiaca tak výrazne poklesnú nové prípady, že sa postupne otvorí celá Európa (aspoň v rámci vnútorných hraníc) pre turistov, a vy v srpnu bez problémov odídete tam, kam chcete. Môže nastať situácia, kedy budú existovať lokálne ohniská a bude požadovaná karanténa po príchode a určité hranice sa budú pre turistov flexibilne uzatvárať..... Môže nastať situácia že príde druhá vlna a po čiastočnom uvoľnení nastane nová vlna zákazov a karantén v srpnu nepôjdete nikam... Je možné že vírus zmutuje na nejaký agresívnejší typ a žiadne uvoľňovanie hraníc nebude.. a možno zmutuje na nejakú silnejšiu nádchu a v srpnu to bude s cestovaním v úplnom normále. Takáto situácia vo svete nenastala možno posledných 100 rokov, tak sa nedá porovnať ani situácia v minulosti, na odhad toho, ako to dopadne.

Tých možností je fakt toľko, že každý môže napísať nejaký svoj pocit z danej situácie ale ako to bude naozaj, to netuší ani srnka.

Tiež mám letenky (zrejme, podľa vašich príspevkov) do rovnakej (alebo podobnej) destinácie ako vy, v ešte neskoršom termíne (október) a pravdu povediac, skôr rátam s tým, že nepoletím, ako s tým že poletím... radšej budem príjemne prekvapený, ako sklamaný.

0 Citovat

@Navaja: O vyvádění kvůli roušce psal Petr76. Očekávám, že brzo bude rouška povinná jen ve veřejných budovách, obchodech a dopravě (a někdy během léta se zruší povinnost i tam, pokud bude nízké šíření viru, ale může se zase vrátit). Jinak s jeho odpovědí souhlasím.

Jsou různé způsoby cestování s různým rizikem nakažení koronavirem. Chození v horách se stanem a vařením vlastního jídla je méně rizikové než dosavadní karanténa doma s návštěvou supermarketu (přejetí hranic na výletě v pohraničí je samozřejmě v pohodě z hlediska šíření viru a když to bude nějaká cyklostezka nebo lesní cesta, není snad dnes už problém, ne?). Když se tam dojede autem, je riziko prakticky nulové (horší by byla nutnost návštěvy lékaře či nemocnice třeba někde na Balkáně). Když někdo dojede autem s rodinou do Chorvatska a bude v bungalovu s vlastní kuchyňkou, kde si bude vařit (celou dovolenou ve stejném ubytování), je taky riziko minimální. Obvyklý způsob cestování, kdy se lidi často přemísťují veřejnou dopravou, mění ubytování po pár nocích, chodí do restaurací a případně i barů, hodně času tráví ve městech, přináší velké riziko, pokud se virus v zemi stále šíří. Závěr napsat nejde, když je tolik neznámých. Jedině bych snad mohl napsat, že čím víc rizikovou dovolenou z hlediska nakažení koronavirem (a tím pádem jeho možného šíření v ČR) si člověk zvolí (u eurovíkendů teprve), tím víc je jeho chování sobecké a bezohledné vůči společnosti (viz poslední odstavec mého předchozího příspěvku).

Jestli myslíte tu vodu, jako dělat něco pro zadržení vody v krajině, tak to je třeba, ale nijak to nesouvisí s koronavirem. Když se na to stát zaměří s větším důrazem, vody bude dost, i když škody na lesích a zřejmě i v zemědělství budou velké. Zajímavý rozhovor je tady: https://video.aktualne.cz/dvtv/v...f6b220ee8/

"Jsou i jiné studie a jiná média než ta, co se tady často citují." Co myslíte konkrétně? David Icke a jiné konspirace? I kdyby na nich bylo něco pravdy, což nevylučuju, nic to nemění na tom, že postup, jaký dosud prosazovala česká vláda (princip, nemluvím o chaotickém provedení a pomalé pomoci podníkatelům), byl správný.


@Andrea: Jde o protilátky. Je stále spousta neznámých a vypadá to, že se koronavirus nechová vždy předvídatelně viz např. tato informace: https://www.irozhlas.cz/zpravy-s...251334_sot

Tady je zajímavý článek, ve kterém je imunolog Hořejší pesimistický už jen ohledně rušení opatření i bez cestování: http://blog.aktualne.cz/blogy/va...emid=36635

Ke tvé otázce říká:

"Navíc se zdá, že u tohoto trochu atypického viru pravděpodobně ani příliš neplatí základní předpoklad, že jedinci, kteří onemocnění prodělali, zůstanou dlouhodobě imunní vůči opakované nákaze."


@jery: S těmi možnými variantami souhlasím, ale přece jen ty radikální mutace mají pravděpodobnost max. pár procent (a pokud nastanou, nebude třeba nic řešit). Já píšu o variantách, které jsou zdaleka nejpravděpodobnější.

0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

Pozitivny myslis, ze mal protilatky, alebo pozitivny ze mal aktualne covid?

Priznam sa, ze v tom uz mam celkom gulas. Hovori sa, ze clovek s miernym priebehom neziska taku imunitu ako s tazkym (ak vobec nejaku ziska). Ako teda mozu chciet najst protilatky u ludi, co mali bezpriznakovy priebeh? Taktiez plazma s potencialom liecenia sa aktualne berie len ludom s tazkym priebehom, takze asi u ludi s miernym tych protilatok tolko nebude. Opat to teda vedie k tomu, ze bezpriznakovi ludia nemusia mat protilatky ziadne. Alebo som v niecom mimo? Priznam sa, ze uz to moc nesledujem, tak som mozno pozadu.

Každý kdo prodela nemoc by měl mít vytvořeny protilátky,i ti s bezsymptomatickym průběhem.I pokud má mírný průběh nebo zcela příznaků,tak protilátky by měl mít vytvořeny. Ta studie zjišťuje kolik lidí již nemoc prodělalo zcela bez příznaků nebo s naprosto mírným průběhem. Někteří odborníci tvrdili,že nemoc prodělalo až desítky procent populace zcela bez příznaků.Je velmi pravděpodobne,že to bude naopak a nemoc bez příznaků prodela zcela marginální část populace.

0 Citovat

@eremi: Andrea naráží na zprávy, kde někteří vědci zmiňují, že vytvoření protilátek po zotavení z koronaviru asi není tak samozřejmé. Ovšem, je otázkou, na kolik jsou to důvěryhodné informace.

https://www.ceskenoviny.cz/zprav...ci/1877313

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Jsou různé způsoby cestování s různým rizikem nakažení koronavirem. Chození v horách se stanem a vařením vlastního jídla je méně rizikové než dosavadní karanténa doma s návštěvou supermarketu (přejetí hranic na výletě v pohraničí je samozřejmě v pohodě z hlediska šíření viru a když to bude nějaká cyklostezka nebo lesní cesta, není snad dnes už problém, ne?). Když se tam dojede autem, je riziko prakticky nulové (horší by byla nutnost návštěvy lékaře či nemocnice třeba někde na Balkáně). Když někdo dojede autem s rodinou do Chorvatska a bude v bungalovu s vlastní kuchyňkou, kde si bude vařit (celou dovolenou ve stejném ubytování), je taky riziko minimální. Obvyklý způsob cestování, kdy se lidi často přemísťují veřejnou dopravou, mění ubytování po pár nocích, chodí do restaurací a případně i barů, hodně času tráví ve městech, přináší velké riziko, pokud se virus v zemi stále šíří. Závěr napsat nejde, když je tolik neznámých. Jedině bych snad mohl napsat, že čím víc rizikovou dovolenou z hlediska nakažení koronavirem (a tím pádem jeho možného šíření v ČR) si člověk zvolí (u eurovíkendů teprve), tím víc je jeho chování sobecké a bezohledné vůči společnosti (viz poslední odstavec mého předchozího příspěvku).

Nicméně takové chození po horách, vlastní vaření, atd.  moc peněz do kapes místních a tím pádem i státu, nepřinese. Státy, převážně závislé na turismu, se budou otevírat až v okamžiku, kdy bude možné právě to, co zmiňuješ jako rizikové. Tedy na otevřené a navštěvované bary, restaurace, města, bydlení v hotelích. 

A logicky s tím, na tebe bude muset být při návratu pohlíženo, jako bys ty rizikové místa navštívil i kdybys strávil celou dobu sám někde v horách. Protože na ohleduplnost, nesobecké jednání a pravdivé uvedení skutečností, nelze zaručit a ani, po nedávných zkušenostech, očekávat.

0 Citovat

Jj, ja chapem co sa studia sleduje. Sama som tam chcela poslat priatela, lebo vlastne vobec nevieme ci to odo mna chytil alebo nie. Priznaky nemal. Bohuzial sme to nestihli.

Ak je teda fakt iste, ze aj bezpriznakovemu cloveku sa spravia protilatky, a v Olomouci tie protilatky vysli 1 z 400, tak je to velka bieda.

0 Citovat

@Martin V: S tím plně souhlasím. Nepsal jsem nic, co by s tím bylo v rozporu.

0 Citovat

Ondrab napsal(a):

A propo, netusi nekdo jak to bude s cestovnima pojistkama v moznosti vycestovat za doby nedoporuceni vlady? V pripade a) hospitalizace z duvodu nakazeni koronavirem b) jakekoliv jine pojistne udalosti?


Bude to stejné jako s Itálií. Cestovní pojistka se nevztahovala  na nakažení kornavirem v té oblasti. Vše z vlastní kapsy. Pokud se ti stal nějaký úraz, tak to prý kryla pojistka, ale taky byly výjimky. Musíš si to prostudovat.  

0 Citovat

Navaja napsal(a):

Jinak ty jiné prameny, mám předplatné tištěné verze časopisu Šifra, tak třeba tam. 

No, tak to hodne vysvetluje: http://www.atlaskonspiraci.cz/%C...%C5%A0ifra

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

No, tak to hodne vysvetluje: http://www.atlaskonspiraci.cz/%C...%C5%A0ifra

Ses nekoukal na Muže v černém? Víš v čem brali informace :-D

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

No, tak to hodne vysvetluje: http://www.atlaskonspiraci.cz/%C...%C5%A0ifra

Nebýt mrtvý, tak bych si myslel, že jediným autorem článků je Karel Gott.

0 Citovat

Navaja napsal(a):

@ Libor-S

Vy máte pocit, že kvůli roušce já osobně vyvádím?  Vy mě přes tento chat i vidíte? Já osobně si klidně vezmu nikáb a budu v něm chodit na veřejnost vždy a všude. A doplním ho i čádorem. Ted by na mě lidé možná policii nevolali, jako že jsem teroristka nebo jen pouhá muslimka.

Jinak tam, kam jezdím já a jezdit chci bych ani v současné době jako hrozba brána nebyla. Dokonce se do země kam v srpnu  mám letenky a pevně věřím, že pojedu létá i ted z Prahy. Takže možná , že v srpnu to bude i pro j turisty snažší. Do karantény at mě případně nacpou, stejně jsem jako OSVČ příšla  o práci. Já cestuji i ted v rámci ČR. Nemám s tím problém a opravdu nevídím problém, jestli jezdím v Novohradských horách po české straně na kole nebo po rakouské nebo snad za potokem je toho viru víc?

Pokud používáme selský rozum a chováme se slušně, tak snad nepotřebujeme, aby nám  neustále někdo něco nakazoval a výhružně zvedal prst. Já si myslím, že tento virus tu bude již napořád a ohledně toho, co se kolem děje, škoda slov.

Jsou i jiné studie a jiná média než ta, co se tady často citují.

To jste tedy docela optimistka, kupovat cokoliv na srpen... Benzín je za 21,9, takže letenky pápá...:-)))


0 Citovat

Praha nebude mít letos přímé spojení s USA, přes Atlantik plánuje lety jen Air Transat:

https://zdopravy.cz/praha-nebude...sat-47654/

0