Ahoj, mám dotaz, má smysl esim? Zpočátku jsem to viděl jako výhodu, ale teď když se na to dívám, přijde mi, že mezinárodní esim operátoři jsou značně dražší než klasicky si lokálně třeba na Bali nebo v Egyptě koupit klasicky na letišti SIM od místního operátore. ESIM mi přijde mnohem dražší, třeba 500 Kč za 3GB dat, přičemž v Egyptě za 20GB na letišti zaplatíte 300 Kč. Má tudíž ESim nějaký smysl? Díky  .

Má smysl esim?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Ahoj,

mám dotaz, má smysl esim? Zpočátku jsem to viděl jako výhodu, ale teď když se na to dívám, přijde mi, že mezinárodní esim operátoři jsou značně dražší než klasicky si lokálně třeba na Bali nebo v Egyptě koupit klasicky na letišti SIM od místního operátore.

ESIM mi přijde mnohem dražší, třeba 500 Kč za 3GB dat, přičemž v Egyptě za 20GB na letišti zaplatíte 300 Kč.

Má tudíž ESim nějaký smysl?

Díky

1

eSIM není jen Airalo...

2 Citovat

Já měl teď v Turecku 3 GB za 1,66 €. To mi přijde jako fajn cena.

0 Citovat

Smysl má s ohledem na úsporu času. V některých zemích trvá než SIM se stane aktivní i několik hodin, v některých zemích o svátcích nekoupíte neb musíte při koupi odevzdat otisky a zbývá vám nákup nelegální SIM se všemi teoretickými důsledky. Navíc pro cestování přes několik zemí je eSIM pecka. Cenově často umí překvapit. Já poslední dobou kupuji eSIM u GlobalYo a ceny super. Jejich aplikace vypadá sice jako výherní automat křížený s TV reklamou na kosmodisk a tak zpočátku jsem byl velmi nedůvěřivý, ale funkčnost převálcovala serióznější konkurenty. Pozor: u GlobalYo se musí často manuálně nastavit APN, tj. zapsat tam text "globaldata".   / např. Egypt 1GB za 0,99USD mi stačil 


screenshot-2024-04-15-21-08-02-960-com-yoverse-app.jpg

10 Citovat

Akurat som kupil e sim 3GB na 30 dni Egypt 5$. Pre mna je E sim uplne top vec.

1 Citovat

Jak už bylo napsáno - záleží jak hodně si ceníte svého času, protože nákup lokální SIM někde v zemích třetího světa taky může zabrat i několik hodin a nakonec vám prodá třeba jiný objem dat apod.

 

0 Citovat

Dodam jen, ze je celkem fajn mit mobilni data k dispozici hned jak letadlo pristane na plochu..muzes zacit resit odvoz z letiste, kontaktovat ubytovani..

A ty hodiny co jsem stravil pri vyrizovani mistnich SIM karet ani nespocitam. Prekvapive i v mene exotickych destinacich jako USA trvala TMobilu 1 SIMka i vice nez pul hodiny..a kdyz jich potrebujes vic, tak je par hodin vzacne a drahe dovolene v tahu.

Zajimavy priklad je Cina - koupit mistni SIM znamena tak hodinu v obchode operatora, kde podepises par dokuemntu v cinstine a pak si te s nimi v ruce pro jistotu i vyfoti.

Ve vysledku mas SIM kartu, ale na sluzby Googlu(mapy v citelnem jazyce se tam fakt hodi) se nedostanes bez extra zakoupene VPN - ty poskytuje vice provideru, ale kazda z nich obcas nefunguje, kdyz se na ne zrovna cinsti cenzori zameri.. Proti tomu na eSim od Airalo tam sluzby od Google apod. bezi bez problemu bez VPN.

5 Citovat

Souhlasím, je to o pohodlí a úspoře času. Stačí vzpomenout na poslední návštěvu Švýcarska, než jsem o víkendu našel obchod, kde uměli anglicky a prodávali simky a než to zprovoznil. 

Pokud v lokaci budeš déle a na ceně záleží, tak kompromis je koupit gigabajt na esim a pak v klidu koupit nejlevnější lokální SIM.

3 Citovat

Například v Maroku na letišti nejlevnější tarif 20e, takže eSIM daleko levnější.

2 Citovat

No ted jsme v Emiratech chteli esim kupovat a nakonec vsude wifiny, takze to nebylo vubec potreba. WA fungoval jen zpravy, volani ne (pouze s VPN). Takze ne vzdy je to tak akutni mit data. 

0 Citovat

eSIM je super, hodila se i v Dubaji. Je pravda, že WiFi byla na hodně místech, bohužel ne vždy, kde ji člověk potřebuje. A koupit se dá opravdu za pár korun a jako obrovskou výhodu považuji, jak již bylo zmíněno, že jsou data okamžitě po přistání, kdy je často člověk potřebuje

0 Citovat

Na kratší cesty nebo pokud potřebujete data už na letišti.

Extrémem je Istanbul, kde je WiFi jen na 1 hodinu zdarma po předchozím protáhnutím pasu v kiosku. Další hodina je už placená, ledaže byste měli další pas. Kromě toho u těch kiosků bývají dlouhé fronty. Teoreticky by to mělo jít i přes SMS, ale na české číslo mi nikdy nedorazila.

V salónku funguje s pasy stejný princip, snad jen, že po hodině se dá přijít znova. Turkish Business salonek na WiFi akceptuje login z letenky a máte dohromady 1 GB. Bez časového omezení. Nebo se dá koupit eSIM s 1 GB za necelé euro na 30 dnů.

0 Citovat

Na zaklade 2-3 destinacii polemizovat o zmysle esim ... :) Ano, pri velkych objemoch klasicku sim neporazis, ale pri rozumnom vyuzivani dat (tj. bez socialnych sieti a youtube) je esim prakticky najvyhodnejsie riesenie. Porovnaj ceny na esimdb voci klasickym operatorom a uvidis sam ,ze pri 1-3 GB je miestna sim strata casu :)

0 Citovat

tak ale vzdy su tu aj alternativy typu MTX (fyzicka alebo esim), ktoru ja pouzivam uz roky presne na tu dobu, kym sa kupi lokalna SIM. V niektorych pripadoch lokalnu jednoducho treba kvoli telefonnemu cislu. Napr. teraz v Armensku sa mi Yandex nedokazal aktivovat na SK cislo a bolo treba zadat armenske, kd to uz islo bez problemov. Skor by som rozlisoval eSim ako technologiu a travel sim, kedze mam pocit, ze sa to tu trosku pletie.

0 Citovat

Yandex bych si do telefonu nepustil, ale chápu, že na Slovensku jsou jiné preference :)

Jinak abych tedy jenom nehanil, tak Yandex má hodně dobré vyhledávání podle obrázků. Jednou jim tam unikla asi beta verze, protože to dokázalo najít fotku člověka podle fotky z profilu. 

 

0 Citovat

Yandex mapy su v takom Armensku uplne najlepsie (urcite aj vizualne ovela lepsie ako take Google Maps a maju aj lepsie updatovane POI) a samozrejme aj YandexGo ako taxik.

0 Citovat

Tonic má naneštěstí pravdu a obávám se, že to neplatí jen pro Arménii. Kde udělali soudruzi z Google chybu?

0 Citovat

Nemá někdo aktuální referral code pro GlobalYO?

0 Citovat

Můžu se sem přilípnout s dotazem na instalaci esim? Doufám, že se to neobjeví v Cestuji dementně:-)))

Zkouším ji poprvé, jedná se o esim od MobiMatter, po naskenování QR kódu jsem provedla tyto kroky:

  1. Find the newly installed eSIM on the list, and assign cellular data to the eSIM.

  2. Enable data roaming  for the newly installed eSIM.

  3. Double check that the correct  APN   is set correctly as plus .

jde mi právě o to nastavení APN - objeví se buď Plus INTERNET nebo Plus MMS, stačí jen vybrat Plus INTERNET? Nebo mám ještě manuálně přidat = upravit přístupový bod, kde je asi milion položek, kterým v podstatě nerozumím? (mám Samsung A54 5G).

A aktivační kód pro Android taky někam zadávám?

 

0 Citovat

Mám ios takže nedokážu poradit, ale měl jsem Airalo minuly rok v TH 50 GB za 10usd.

0 Citovat

Opravdu mi s tím nikdo neporadí? pošlu příští slevový kód na Booking:-))

0 Citovat

Tobi by mohl dělat  tech. podporu v Indii 😁: Dotaz - jak mám zprovoznit esim v mém Samsungu? Odpověď - mám Apple takže nevím a 50 GB stálo loni 10 USD.

4 Citovat

Já bych vybral  Plus INTERNET. MMS je podle mě nastavení pro MMSky.
A nevím jak MobiMatter, ale u Airalo se musí povolit i data v Roamingu...

1 Citovat

Ak by ti nesiel Plus Internet, tak si vytvoris nove APN. Tam ta zaujima len "Nazov" a "Nazov pristupoveho bodu". Nazov pristupoveho bodu si zistis na ich stranke. Moze byt kludne len "plus", alebo pre konkretny plan, ci esim aj nieco uplne ine (nasi domaci operatori maju zvycajne "internet"). Taktiez je potrebne zapnut roaming.

Zvycajne tento postup na rozbehnutie internetu staci, ale minule na keepgo sa mi stalo, ze sa data aj tak nerozbehli. Napisal som podpore, presli sme si koleckom nastavenia APN a roamingu, vsetko sedelo, avsak nakoniec sme zistili, ze mna vlastne ani nepripoji do mobilnej sieti, bol som komplet bez signalu ... naprava bola vygenereovanie novej esim, ktora nabehla na prvu supu :)

 

A mobimatter ma k tomu celmu napisane toto:

Setting up APN on Android devices

Doing this with Android devices is a bit more complicated compared to iOS. You will be often required to add a new APN instead of just changing an existing one. When adding the a new APN (Access Point Name) on Android, the are two mandtory fields:

  • Name: This is just a label. You can call it anyway you like
  • APN: This is the important one, where you should enter the value provided by the operator, like mbb, internet, uinternet, etc...

After you successfully add the APN, you need to select it so the phone knows which APN to use.

Data Roaming ON or OFF - why is it needed?

Most of the operators and eSIM providers catering to traveler segment, use roaming by design. Therefore, Data Roaming must be switched ON, for you to be able to use the service. When it comes to the eSIM packages you purchase from Mobimatter travel eSIM store, you can turn on Data Roaming without any worries - you will never be automatically charged for something you didn't sign up for.

1 Citovat

Ty eSIM jsou casto registrovany ve tretich zemich, takze povolit roaming je v tomto pripade nutnost. Dale pozor na to, jake tlf cislo ke karte (pokud chcete i hlasove sluzby) dostanete - mysleno stat. Volani sice muzete pak mit dle tarifu zdarma, ale pokud se vam nekdo bude chtit dovolat, bude to pro nej za cenu hovoru treba do Hongkongu...

2