Ahoj,    tak jsem vyuzil levnych letenek a za cca 2 mesice odletam do Gronska s tim ze budu 2 dny v Kangerlussuaq a 3 dny v illusssat.     V Kangerlussuaq planuju dat 4 hodinovy prechod ledovce s mistni Ck, pak Sugar Loaf a vrak letadla u jezera.     V illusssat ty 3 znacene stezky, pak dopravu lodi do Oqaatsut a pak pesky zpet a posledni vec je jit nejake boude na jihovychod od mesta cca 15 km.     Pro lidi co tam byli, prosim mate jeste nejake skryte tipy? Vim ze toho tam moc neni (v podstate toto jsou vsechny "turisticke trasy", ale spise nejaky vylet za nosem do prirody a ma gps souradnice..klidne na cely den:)     Dekuji Jirka  .

Grónsko

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj,

   tak jsem vyuzil levnych letenek a za cca 2 mesice odletam do Gronska s tim ze budu 2 dny v Kangerlussuaq a 3 dny v illusssat.

    V Kangerlussuaq planuju dat 4 hodinovy prechod ledovce s mistni Ck, pak Sugar Loaf a vrak letadla u jezera.

    V illusssat ty 3 znacene stezky, pak dopravu lodi do Oqaatsut a pak pesky zpet a posledni vec je jit nejake boude na jihovychod od mesta cca 15 km.

    Pro lidi co tam byli, prosim mate jeste nejake skryte tipy? Vim ze toho tam moc neni (v podstate toto jsou vsechny "turisticke trasy", ale spise nejaky vylet za nosem do prirody a ma gps souradnice..klidne na cely den:)

    Dekuji Jirka

3

Mám podobný plán asi o pár dní později (konec května), takže se mi bude hodit, jestli tady pak napíšeš nějakou zkušenost.

Mimo to, co zmiňuješ, bych se rád podíval ještě k Eqip Sermia ledovci, pokud to už bude možné.

0 Citovat

Letím 18-23.5., tak pak napíšu:)

0 Citovat

V Ilulisaat:

Celodenní trip lodí https://diskoline.gl/en/tickets/diskobay na Disko Island / Qeqetarsuaq. Ráno tam, večer zpět. Jede to 2 a 1/4 hodiny v jednom směru. Absolvoval jsem v 07/2016, je to docela překvapivá zkušenost, ta příroda je tam úplně jiná, o dost zelenější, dokonce nějaké keře. Z hlavní vesnice Qeqetarsuaq pak na východ podle pobřeží a heliportu, docela hezký skály, vodopád, viděli jsme velryby.

Pak pěšky na letiště, pěkný výhledy na záliv. Dá se koupit taky půlnoční plavba po Ilulisaat fjordu, za mě perfekt, plout mezi těma kusama ledu byl zážitek. Naopak jsem tenkrát vyhodnotil, že ta sranda se zájezdem k Eqip Sermia nebude dobrej poměr/ cena výkon.

Klidně se ptej na detaily.

0 Citovat

Diky moc:) tu stranku s lodni dopravou znam, bohuzel na vsechny mista v kvetnu jezdi tak 2x3 tydne..takze na jednodenni vylet to neni a jsme v illulissat 4 dny, takze se musim treba do Oqaatsutu se musim domluvit na preprave OW s nejakym mistnim hotelem.

Co se tyce pesich vyletu v Illulissat, dalijste tam jeste nco jineho nez ty tri znacene stezky?

0 Citovat

Aha, rychločtení, tu informaci "za dva měsíce" jsem nějak nepochytil:-) Tak víc neporadím, dali jsme jen všechny ty značené stezky směrem k fjordu (jinak na tý Blå Rute to byl na východě pak docela sešup dolů skalní soutěskou) a na pohodu po silnici na letiště se spottingem (ale to asi budeš absolvovat na cestě z Oqaatsutu).

0 Citovat

Jinak za mě byl největší zážitek plavba linkovou lodí z Nuuku do Ilulisaatu (3dni, 2 noci). V každým "větším" městě po cestě byl čas se vylodit a projít si ho - Maniitsoq, Sisimiut a Aasiaat. Bylo to drahý jak peklo, ale když do toho započtu 2x ubytování v kajutě, jídlo a dopravu jako alternativu letadla, tak mám pocit, že jsem toho dostal víc. V Kangerlussuaqu jsem jenom přestupoval směr Kodaň, to už mi přišlo vyloženě jako díra. Ale letenky už máš koupený, takže to spíš jako info pro případné ostatní zájemce..

1 Citovat

Jedu 26/5-1/6 kangerallsuaq a ilulissat, nemáte někdo podobná data?

0 Citovat

my letime od 15. do 25.5 mam presne v planu presun do illusatu

jedine co jsem zatim nesehnal je vylet na velryby, vsude pisou od cervna :/

 

0 Citovat

Ja letim 18.-23. kangerallsuaq a ilulissat, vylet dám jen jeden s rybaření do vedlejší vesnice..velryby jsem necheckoval:)

0 Citovat

Nenašel jste někdo, že by H8 Oqaatsut otvírali už na poslední víkend v květnu a ne až 1. června?

0 Citovat

Mohu se Ti tam zeptat, budu tam 20.5.:)teda jen Oqaatsut a pak pěšky zase do mesta:)

0 Citovat

I can ask you there, I'll be there on 20.5.:) so only Oqaatsut and then walk back to the city :)

   

0 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

Mohu se Ti tam zeptat, budu tam 20.5.:)teda jen Oqaatsut a pak pěšky zase do mesta:)

Tak z ACC mi napsali, že můj zájem o oběd není dostatečnou motivací pro otevření H8 o pár dnů dříve. :)

Tipnul bych si, že budeš mít cestu pěkně bahnitou. Květen tam evidentně není úplně ideální na pěší tůry.

Ještě zkouším vymyslet plavbu do Qasigiannguit a výšlap na Qaqqarsuaq, ale pochybuju, že se mi povede sehnat loď tam a zpátky v jednom dni.

0 Citovat

ty tam budes kdy?:)

jj vim ze bude bahnita, ale asi lepsi nez komari a muchnicky:)

dival jsem se taky na plavby po okoli ale vse je asi zavrene, spoleham ze se mozna neco dopadne v pristavu nebo na hotelu budou viset nejake nabidky na plavby.

V Ilussiatu budu 3 dny, jeden den dam ty 3 turisticke cesty, dalsi doufam lodi do Oqaatsut a pesky zpet a posledni den chci toto: https://www.wikiloc.com/hiking-t...y-27368013

0 Citovat

Zdravím z illusiat,

Ohledně Oqaatsut, nakonec nejedu, napadlo půl metru nového sněhu takže stezka Oqaatsut - Ilussiat bude těžce pruchodna..takže se Ti ani na tu H8 nezeptam:)

0 Citovat

Jinak Kangerallsuaq ceny v obchodu musi byt dotovane, protoze je to na nasi cenove relaci, ceny v obchodech v Ilussiat  na urovni Danska.

Cekal jsem tak 2x drazsi Dansko, ale naprosto na pohodu, kdybych to vedel tak bych nebral jidlo sebou.

Kangerallsuaq - je dira kde nic neni, ale je moc hezke okoli, my tam stravili dva dny kdy bylo osklive takze jsme neprosli planovane, ale ma to tam potencial.

Ilussiat  - naproti tomu, mestecko uzasne, ty 3 znacene stezky podle fjordu rovnez. Asi nejvice me bavilo pozorovani fungovani mestecka v "extremnich" podminkach a celkove zivot Inuitu. Straveny 4 dny.

Rozhodne nelituji, zase doplnen dalsi stripek do me mozaiky sveta:)

6 Citovat

Moje postřehy z cesty:

1) V Kangerallsuaqu určitě doporučuji jejich tour na Ice cap 660 - je to asi na 6 hodin, vezmou vás na ledovec, uvidíte všechny polární zvířata (pižmoně, orla, polární králík a spoustu jelenů) 695 DKK. Spaní se dá zařídit v hostelu cca 20 minut pěšky z letiště za 225 DKK.

2) Neplánujte si nic dopředu! Měl jsem 4 lety a žádný z nich neletěl včas, jednou dokonce noc navíc v Ilulissatu, kvůli počasí. Aerolinka se o vás sama postará, zaplatí hotel a dá kredit 250 DKK/den na jídlo.

3) V Ilulissatu je dost draho, chtělo by to stan, spát se může v přírodě kdekoliv

4) Jak píše @jiri Sindelar - kupte si jídlo v supermarketu v Kangerallsuaqu. Je hned naproti letišti. Mají tu i zlevněné jídlo, já bral sendvič za 10 DKK + se dá zeptat na prošlé jídlo, co mi dali zdarma, ze kterého jsem vyžil 5 dní v Ilulissatu.

5) Do Kodaně jezdí z Drážďan spací vlak za 449 SEK (snalltaget - jezdí na zastávku 5 minut od letiště v CPH), odepřete si tak poplatky za zavazadla - air greenland má odbavené zdarma.

6) Pokud trváte na alkoholu - kupte si ho v ČR, nebo v letadle do SFJ, je to tam fakt levný.

7) Air greenland dává na lince z CPH jídlo, 3 nápoje (celý plechovky) a krekry.

 

Kupováno za 10k CPH-SFJ-JAV-SFJ-CPH

 

Pro dotazy kdyžtak DM

 

 

2 Citovat

Na kolik celá cestovatelská sranda v Grónsku na ten den výjde?

0 Citovat

Air Greenland mají už nějaký pátek nabídku Fly 'n Sleep, se kterou se dá koupit zpáteční letenka z Kodaně třeba do Nuuku za cca 10 k. 


cph-goh.png

0 Citovat

My tam byli čistých 6 dnů a vyšlo to na osobu tak 20k včetně letenek, ty jsme měli za 7,5k z CPH takže z PRG total za 10k.

0 Citovat

@Jiri Sindelar: Jak se ti podařilo mít tak nízkou cenu se zastávkou na 2 dny v Kangerlussuaqu? Ta výhodná nabídka Fly 'n Sleep tam umožňuje jen max. necelých 24 h.

0 Citovat

Byli jsme tam 24 hodin při cestě tam a nějakých 17 hodin při cestě nazpátek, je to ten program..I při cestě nazpět musíš spát jednu noc tam:)

0 Citovat

Jo jasně, ale teď nabízí na trase ze Sisimiutu většinou lety s přestupem během pár hodin v tomto programu. 2x půlden cestou z Ilulissatu by mi na trek k ledovci asi nevyhovoval (leda kolo, auto či nespat).

0 Citovat

Jak se dá dostat na ty lety z tohoto programu? Když se pokouším vyhledat let z Kodaně kamkoliv přes odkazy ve Fly&Sleep, vždycky mi to nabídne jen přímé lety za nehorázné ceny... z hlavní stránky pochopitelně taky, to samé.

0