Někdy to AL prostě chybí. Ale snad i tady jsou ostřílení borci, kteří předají vlastní zkušenost a radu;-) 11 celých dnů na konci února, přílet CPT, odlet JNB. Snažím se co nejefektivněji naplánovat a vyhovět často protichůdným požadavkům spolucestovatelů. Začátek jasný, CPT a ty věci okolo, víno v Stellenbosch, pak asi Cape Agulhas a Garden Route a pravděpodobně po 5-6 dnech jsme v Port Elisabeth. A tady tápu... Původně jsme chtěli dojet do Durbanu, tam dát 2-3 dny koupačku, zastávku v Drakensberg a odlet z JNB. Přejezd z Port Elisabeth do Durbanu se mně zdá jako ztráta času, cestou tam asi nic není. Tedy zvažuji tam z Port Elisabeth odletět. Anebo Durban úplně vypustit? Jako chápu, že tam bude určo teplejší moře oproti třeba Plettenberg Bay, ale zda to za to stojí. Případně jestli to nenatáhnout časově na tom jihu a jen pak přeletět do JNB a pryč? Jako chápu, že 11 dnů je málo a proto je chceme maximálně využít. Tedy díky za každý podnět...  .

JAR 02/2024 pls help!

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

13 reakcí

Někdy to AL prostě chybí. Ale snad i tady jsou ostřílení borci, kteří předají vlastní zkušenost a radu;-)

11 celých dnů na konci února, přílet CPT, odlet JNB. Snažím se co nejefektivněji naplánovat a vyhovět často protichůdným požadavkům spolucestovatelů. Začátek jasný, CPT a ty věci okolo, víno v Stellenbosch, pak asi Cape Agulhas a Garden Route a pravděpodobně po 5-6 dnech jsme v Port Elisabeth. A tady tápu... Původně jsme chtěli dojet do Durbanu, tam dát 2-3 dny koupačku, zastávku v Drakensberg a odlet z JNB. Přejezd z Port Elisabeth do Durbanu se mně zdá jako ztráta času, cestou tam asi nic není. Tedy zvažuji tam z Port Elisabeth odletět. Anebo Durban úplně vypustit? Jako chápu, že tam bude určo teplejší moře oproti třeba Plettenberg Bay, ale zda to za to stojí. Případně jestli to nenatáhnout časově na tom jihu a jen pak přeletět do JNB a pryč? Jako chápu, že 11 dnů je málo a proto je chceme maximálně využít. Tedy díky za každý podnět...


screenshot1258.jpg

0

Za vidění určitě stojí Kapské město a okolí - min. 2, raději 3 dny (top je Stolová hora, Mys dobré naděje, Long street a pobřežní molo a silnice na mys).

Vinařství jsou dost komerční záležitost a nic až tak extra kvůli čemu je nutné letět do JAR. Na Moravě jsou lepší.

Střelkový mys - je tam jeden maják a jedna mohyla a ani koupat se tam kvůli skalám nedá - 2 hodiny na prohlídku a fotku max.

Po cestě ještě Addo Elephant NP (má smysl hlavně když nepojedeš do Krugeru, což by byla škoda).

Port Elizabeth, East London - nic extra - malá města na přenocování po cestě,  zajít do hospody, kouknout do centra, vykoupat se.

Po cestě můžeš kouknout na Bloukrans River Bridge - nejvyšší most pro bungge jump na světě, i když si neskočíš, je zajímavý zážitek to pozorovat.

Durban - komerční letovisko a velkými hotely pro CK - něco jako Antalya v Turecku. V praxi o ničem.

Co nevynechat - určitě Lesotho - to jinde nenajdeš a pak Svazijsko - dá se to projet skrz, nemusíš se vracet.

Pak Kruger NP - to je TOP a neměl bys to v žádném případě vynechat - nejlevnější a nejlepší safari vůbec - 2 dny optimum.

Na severu je teplejší moře, zajímavé na koupání je třeba městečko Santa Lucia. 

Také je tam druhý největší kaňon, ale jestli jsi už viděl Grand kaňon, tak je to slabší.

Pokud nemáš tolik času, zvaž přesun autem v noci - jsou tam dobré silnice, dá se jet rychle a ušetříš čas.

Johannesburg je vcelku o ničem, Pretoria má hezké historické centrum. 

  

1 Citovat

Za mě máš 2 varianty:

1) Letět z PE rovnou do JNB. Půjčit si auto a kouknout se do Krugeru se zastávkou v Blyde River Canyon a okolí.

2) letět z PE do DUR a odsud to vzít směr St. Lucia a sousední NP iSimangaliso s koupačkou na Cape Vidal a projet si Hluhluwe-iMfolozi a pak do JNB. Pokud by byl čas, tak se ještě předtím zajet do těch Dračích hor nebo na šnorchlování se žraloky jižně od Durbanu.

Rozhodně bych vynechal ten dlouhý přejezd z PE do Durbanu. Jel jsem to z PE do Underbergu 2 dny a celkem nic zajímavého po cestě.

2 Citovat

Obě dvě varianty, co píše puketapu, jsou výborné. Cape Vidal je krásné místo a Durbanu jsme se vyhnuli (kromě zmíněného od Sue bych měl obavy o bezpečnost).

Fotky z cesty, která mj. zahrnovala ta místa, co zmínil puketapu, mám tady: https://eu.zonerama.com/liborste...um/3898555

1 Citovat

Ještě mě napadlo dát tak 4 dny v Kapském městě a okolí a pak přelétnout do JNB a tam udělat větší okruh ve zbývajícím čase. 

V JAR je zajímavý hlavně jih a sever. Dá se vynechat vše od Kapského města až po Durban, což je ta nejméně zajímavá část.

0 Citovat

No, mě se garden route líbila. Dá se jet na velryby (i když asi ne v únoru) nebo do klece s velkým bílým a nebo addo NP.

0 Citovat

@puketapu, @Libor_S a další - nakonec jsem změnil na odlet z Durbanu, tedy do Jo´burgu vůbec nepojedeme. Přílet 26.2. 19:50 a odlet 2.3. 16:25, tedy 4,5 dne. Dá se stihnout zajet do Drakensberg, min. 1 den relax na pláži a projet ten NP iSimangaliso i Hluhluwe-iMfolozi? Nebo zbytečná hoňka... Případně udělat jinak?

0 Citovat

Na jihu jsem nebyl, ale podle toho, co psali jiní, to asi budete mít časově sotva na dojezd do Durbanu s nějakými výlety u Cape Town, ne? Pokud by bylo trochu času, asi by nebyla velká zajížďka odbočit pod Sani Pass, ale nebyl jsem ani tam, tak nevím, jestli výhled z úpatí hor na hory stojí za to (možná bude stačit pohled z větší vzdálenosti).

0 Citovat

Cape Town a Garden Route bude před tím, do Durbanu přiletíme z PLZ. Tedy dotaz je o tom, zda má smysl se během 4,5 dne v Durbanu kromě těch 2 parků na severu pokoušet zajet do Drakensberg, třeba zrovna k Sani Pass apod.

0 Citovat

Durban je prakticky o ničem - hlavně pláže a resorty. Je to něco jako Alanya v Turecku. Nemá smysl se tam zdržovat déle, než je nutné.

0 Citovat

4,5 dne není moc, ale dalo by to zvládnout. Nevím jak teď, ale do Sani passu bylo potřeba 4x4. My jsme spali v Uterbergu a přes groupon jsme jsi koupili tour. Nebylo to drahý a hezký výlet do Lesotha.

Jižně od Durbanu je Scottbugh, kde si můžeš zasnorchlovat se žraloky... Za mě pecka! Rád bych si to dal znovu s dcerou.

V st. Lucii min. 2 noci. Hluhluwe-iMfolozi je na celý den, ideálně ráno v 7 na bráně. iSimangaliso je na půl dne + koupání na Cape Vidal. 

Určitě je tam co vidět a nudit se nebudeš 😉 Takže jdi do toho 👍

0 Citovat

Jo už rozumím. Puketapu to popsal dobře. Někam do hor bych jel taky v rámci 4,5 dne. Jsou i jiné možnosti než k Sani Pass, i když o trochu dál .

0 Citovat

Jj, je tam toho vidět víc. Mě se líbilo v giants castle, monks cowl a cathedral peak. Všechno je ale trochu dál z Durbanu. Ten Sani pass je hezká vyhlídková jízda se zastávkou v nejvýše položenou hospodou v Africe, návštěvou vesnice v Lesothu a taky razítkem do pasu 😉

0 Citovat

Ahoj, to je těžký radit, když chcete asi každý něco jiného... v Kapském městě bych se určitě vydala na Bloubergstrand kvůli výhledu na Stolovou horu (doporučuju kavárnu s terasou https://ontherocks.co.za/, skvělé jídlo a pití). Pak západ slunce ze Signal Hill (dá se dojet autem až úplně nahoru). Na víno raději Paarl (a vinice u něj) nebo Franschhoek než Stellenbosch. A v Paarlu je nádherný výstup na Paarl Mountains (z parkoviště Gordon's Rock.

1
13 reakcí