Ahoj, za dva týdny se chystáme do Indie - je to moje poprvé, takže nesmí chybět Taj Mahal a Varánásí, dál budeme asi spíš na severu, chceme až ke hranici s Pákistánem. A protože mě při cestování zajímá hlavně kultura a lidi, chtěla jsem se zeptat, jestli se vám v Indii povedlo zažít něco hodně kulturně zajímavýho až bizarního? Ve Varánásí to asi bude mazec, to si (ne)umím představit. Například mě fascinuje sekta Aghori, ale k té asi nebude lehké se dostat, taky jsem slyšela o Krysím chrámu, ale ten zas pro nás bude dost z ruky. Byli jste třeba v nějakém indickém slumu (četla jsem Šantaram a od té doby mi to přijde jako hrozně zajímavé a vlastně až milé místo), viděli ceremoniál nebo máte jiný zážitek? Odjakživa mi přijde, že je Indie úplně jiný svět, tak pro případ, že by bylo moje poprvé zároveň i naposledy, chtěla bych z její atmosféry nasát co nejvíc to půjde :)  .

Indie - nejzajímavější kulturní zážitky

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, za dva týdny se chystáme do Indie - je to moje poprvé, takže nesmí chybět Taj Mahal a Varánásí, dál budeme asi spíš na severu, chceme až ke hranici s Pákistánem. A protože mě při cestování zajímá hlavně kultura a lidi, chtěla jsem se zeptat, jestli se vám v Indii povedlo zažít něco hodně kulturně zajímavýho až bizarního? Ve Varánásí to asi bude mazec, to si (ne)umím představit. Například mě fascinuje sekta Aghori, ale k té asi nebude lehké se dostat, taky jsem slyšela o Krysím chrámu, ale ten zas pro nás bude dost z ruky. Byli jste třeba v nějakém indickém slumu (četla jsem Šantaram a od té doby mi to přijde jako hrozně zajímavé a vlastně až milé místo), viděli ceremoniál nebo máte jiný zážitek? Odjakživa mi přijde, že je Indie úplně jiný svět, tak pro případ, že by bylo moje poprvé zároveň i naposledy, chtěla bych z její atmosféry nasát co nejvíc to půjde :)

0

Ve slumu vždy zažijete něco bizarního. Běžte sama, klidně večer či za tmy a ani si nemusíte brát svačinu. Oni už vás něčím nakrmí.

7 Citovat

Cela India, uz len "obycajne" miesta ako Dilli, Agra, Bengaluru, je velmi kulturne zaujimava az bizarna :-) Na to netreba hladat nic specialne. Staci sa len prejst po ulici.  Ked uz budete v Agre, odporucam navstivit aj Jaipur. 

2 Citovat

Tak jestli jste tam ještě nebyli, tak Vás bude bavit úplně všechno 😊 Jinak je zážitek vidět svatbu, kolik jich je a jak paří a taky bych zašel do Iksconu (Chrám) Háre Krišna ten obřad je fajn. Nebo zkuste ráno s místníma pozdrav slunci 😊

0 Citovat

Mě hrozně "bavili" všudypřítomní podvodníci. Už na letišti vám můžou začít lhát, že z něj nejede žádný autobus, na nádraží zase, že vstup na něj je zpoplatněn, turistická kancelář je zavřená/přestěhovaná jinam (zavedou vás do komplet zfalšované kanceláře), zrovna řádí epidemie a skoro všechny hotely jsou zavřené, ale týpek s padělanou průkazkou drážního zaměstnance zná těch pár, které nejsou a jeho poctivý sikhský kámoš vás tam svou autorikšou ochotně zaveze za přemrštěnou cenu; když se nenecháte zlákat a najdete si hotel přes Booking, tak zase uvidíte, jak moc se můžou lišit fotky od reality; když vás někdo okrade, můžete si užít spoustu legrace s místní vysoce efektivní, poctivou a pravdomluvnou policií, z níž je problém vymámit už jen orazítkované potvrzení pro pojišťovnu (taky jevzàbavné pozorovat jejich obsluhu rentgenů u vstupů na nádraží - Usáma by hýkal radostí). Když člověk pochopí a smíří se s místním mysti(fika)cismem, tak se tomu pak může i hodně nasmát.

Pro orientaci v místních scamech doporučuji omrknout kanál Karla Rocka.

Jinak mě dost bavily indické vlaky, jen nákup jízdenek může být psychicky náročný.

Varánasí je rozhodně zajímavé, ale asi nic pro citlivky. V Dillí ISKCON, Jama Masjid (včetně přilehlého Chor Bazaru 😆) i nějaký ten džinistický chrám určitě stojí za návštěvu.

Džajpúr je fajn, Udajpúr taky, ještě bych se přimluvil za Amritsar a návštěvu Zlatého chrámu (včetně jídelny) + ceremoniál na hranici s Pákistánem v Attari.

Mě nejvíc v Indii baví indická kuchyně (a návštěva tržnic). Kdo nemá moc času, ale chtěl by ochutnat co nejvíc, může v Dillí oběhnout tzv. státní domy indických států a teritorií, ve kterých obvykle bývá jídelna s místní kuchyní. Mají v názvu bhawan/sadan/niwas/house a velká část z nich se nachází v diplomatické čtvrti.

 

5 Citovat

V Indii je "kulturní zážitek" asi úplně všechno, pro mě tedy spíš kulturní šok 

0 Citovat

Já po třech týdnech pobytu v Indii a už je to 8 let, když ucítím masalu, tak se mi navaluje. Hned za tím je ten smrad na ulicích. Dva nejsilnější zážitky z Indie. 

0 Citovat

Subjektivny pocit. Vona kari mi je prijemna a nevybavujem si vyrazne rusivy smrad v uliciach. 

2 Citovat

Máte v plánu i Ladakh?

0 Citovat

Já byl na indické svatbě. Tři dny, až tisíc hostí, milí lidé, hluk, tanec, nádherné oblečení, spousta focení, prostě zážitek.

2 Citovat

Na svatbu bychom se rádi nechali pozvat, ale nevím, jestli to klapne ;). Někde jsem slyšela, že období svateb je v prosinci, ale snad se na nás usměje štěstí :)). Ceremoniál na pákistánské hranici chceme taky vidět. Jinak dokážu si představit, že v Indii to bude hodně zajímavé i jen na ulici, ale já zkrátka zážitky ráda co nejintenzivnější a nerada bych něco zbytečně propásla ;). Vždycky jsem třeba chtěla zažít Holi, ale ten bude až později, a už jsme si ho tak trochu vyzkoušeli na Mauriciu.

Jinak do Ladakhu jet neplánujeme, tam bude teď pěkná kosa 😬. Jo a lístky na vlak už jsme se koupit pokoušeli, dopadlo to tak, že jsme museli najít pomoc přímo z Indie, protože nám to nefungovalo (nikdy nepřišla ověřovací SMSka). Indii si představuju jako jeden velkej chaos, tak jsem zvědavá, jak se s tím poperu a jestli se mi bude i tak líbit :).

1 Citovat

Hledej věci, které se ti budou líbit, a soustřeď se na ně, ne na ten smrad a špínu (a nenech se napálit - pokud se dočteš o nějakém podfuku, tak si neříkej, že to není možné - je a ještě i horší věci 😆). Chaos je to značný a taky smetiště, ale na smetištích se, jak známo, dají najít i pěkné poklady.

Intenzívní zážitek jsem mohl mít, kdyby mě má drahá polovička včas nezastavila, když jsem si na ulici nevšiml paní vykonávající pod sárím potřebu a málem do ní vrazil. 🤣

2 Citovat

Taky se připravte na smog. Já zjistil, že jsme v Dillí, až po dosednutí na dráhu. Z okna nebylo nic vidět.

Doprava je jeden velký chaos. Krávy na dálnici, náklaďáky v protisměru, stádo koz uprostřed rušné křižovatky, přejít silnici je krok víry.

0 Citovat

Nie je to môj zážitok ale kolegyni nejaký náhodný típek ponúkol niekoľko kôz ak si ho vezme. 

0 Citovat

To se může stát i v Paříži. 😆

0 Citovat

Krásná země 👍


c8c266a6-cbfe-4c2f-8ab2-e6f92fe29dd0.jpeg
14dbe89f-4c9f-42af-8b18-79f88e9f4a63.jpeg
img-3116.jpeg

1 Citovat

Ad Šantaram a slum je vlastně milé místo.
Slum je milé místo leda v tom, když se z něj vracíte do civilizace. 
I na běžné ulici uvidíte věci, které většinu cestovatelů utvrdí v tom, že se u nás máme sakra dobře.

6 Citovat

Na Indii je hrozně zvláštní ten kontrast mezi tím, kde jsou peníze a kde je život na ulici. Památky mají díky turistům krásně upravené (taky je to tak, že Ind platí 50 rupií za vstup, turista 500) no a za zdmi je na ulici bordel. Taky je to třeba dost vidět, jestli v Novém Dillí pojedete přes vládní čtvrť, kde jsou ambasády. Tam je krásně zeleno, dokonce čistý vzduch v rámci možností a pak za zdmi bordel. Ty kontrasty jsou zvláštní, oni to berou jinak, není to pro ně důležitý. Bohužel dokud nepochopí to, že naházením odpadků do řeky nebo jejich shrnutím na hromadu a spálením si otravují sami svoji zemi a tím i svoje zdraví a život, tak se to nezmění ☹️.


img-0758.jpeg
img-0754.jpeg
img-0755.jpeg
img-0757.jpeg
img-0756.jpeg

1 Citovat

Toto je do určité míry ve většině chudších zemí. Dokonce i na Slovensku, i když tam odpad aspoň pak zase zachytávají. Loni jsem šel trek na východním Slovensku, kde to v okolí romské osady vypadalo podobně jako v Indii. Na závěr treku jsme šli do Margecan přes most přes západní část přehrady Ružín, kde odpad splavený potoky a řekami z romských osad takto zachytávají a sbírají: https://spravy.rtvs.sk/2023/05/n...a-odpadom/

Na druhou stranu i v té Indii to není všude tak hrozné. Celkem v pohodě to bylo, myslím, i v okolí památek. A okrajové části Indie (Andamany, Meghalaja, Nagaland, Ladakh, Spiti), kde jsem hlavně byl, byly srovnatelné s JV Asií.

Asi nejzajímavější kulturní šok pro mě byl, když jsem se šel v Agře za soumraku projít od Tádž Mahalu přes park k řece a nepodíval jsem se v mapě, kam jdu. Došel jsem do Shamshan Ghat, kde hořely ohně. Zeptal jsem se mladíka, co dělají (asi jsem tušil, ale už nevím). On mi odpověděl (naprosto v pohodě), že spalují tělo jeho táty. Na můj další dotaz ještě dodal, že zemřel (myslím, že předchozí den) při autonehodě.

Jinak byl třeba kulturní šok, když jsem jel nočním busem Shimla - Dillí a zastavili jsme u dálnice na benzínce, kde jsem pozoroval, jak v hustém provozu jezdí dost náklaďáků bez osvětlení.

0 Citovat

Pro mě byl největší šok doprava. První hodiny jsem čekal, že můj taxikář někoho zabije. Nebo někdo nás. Po pár stech kilometrech mě už ani náklaďák v protisměru nepřekvapil.

1 Citovat

Binec jsem asi čekal. Pro mě byl největší šok drzost těch podvodníků. Měl jsem načteno, ale ne dost. 😆

0 Citovat

Moje zkušenost s Indií je tak stará, že postrádá smysl cokoli konkretizovat. Nicméně špína, bordel, smrad* jsou ústřední asociace spolu s nebezpečnou dopravou. Proto mi nápad jet do hor v zimě nepřijde jako úplně šťastný.

* zejména smrad zatuchlého potu všude, kde není klima.

2 Citovat

Díky všem za zkušenosti, jen jsem doufala spíš v tipy jako "když půjdete do chrámu XY v XY hodin, uvidíte tančit krysu hadovi na hlavě" :)) nebo "určitě zajděte na něco do kina" (to myslím někdo doporučoval na přednášce o Indii) - to, že je tam bordel, špína, smrad a podvodníci, už tak nějak tuším ;)

0 Citovat

Podle me jsou tyhle komenty naopak mnohem lepsi, nez tip na chram s zonglujicim hadem.

Protoze se vsechny svorne toci kolem toho, ze je navstevnik Indie tak ohromen tim jinym svetem, ze vlastne ukazuji na nesmyslnost patrani po nejake konkretni odlisnosti. 

Tim spise, ze v te jine galaxii, kterou Indie je, urcite na nejakou kromobycejnou taskarici neumyslne narazis.

1 Citovat

Marně čekám, kdy napíše své kulturní zážitky s Indií zážitky jistý cestovatel, co sem také chodí;-) Zejména ty s Entamoeba histolytica, pobyty v indických nemocnicích a stravování tam, zážitky s asistenční službou tuším AXA a zejména pak triumfální přílet do Dubaje a vítající zdravotníky v protichemických oblecích a deportaci do místní nemocnice. To byla kultůra za 500:-)

1