Ahoj všichni, dívám se po různých letenkách cca na září (jih Evropy. Klasika low cost, batoh. Myslíte, že je brzy nebo už ty ceny zůstanou? Wizz 2-3k OW (CTA nebo LCA - příklad)  a ještě ta jejich loterie, zda zruší nebo ne? Ryan podobné ceny. Zdá se mi to drahé, kde teď hledáte?   .

Kdy kupovat?

Založila ve fóru Tipy na levné letenky

Pokud vim, tak Mandre tady nepsala nic o tom, ze by nebylo mozne prodavat letenky na rok dopredu kvuli slotum, ani nepsala nic o tom, ze to wizzair dela jen kvuli svemu cash flow, aby pak rusili vsechny lety. Psala jen o tom, ze se boji zmen a ruseni letu, protoze to s sebou prinasi vzdycky nejake komplikace, coz je samozrejme pravda a zalezi na kazdem cloveku, jak toto riziko prijima a jak se s nim vyrovna.

A opravdu nevim co ma spolecneho s financni gramotnosti otazka, jestli si koupit superlevnou letenku rok dopredu, nebo cekat na to, za jakou cenu bude treba mesic dopredu, kdyz obe muzou byt zrusene uplne stejne a se stejnym vysledkem.

1 Citovat

Ale jo, jestli dobre chapu kam audit miri (ta diskuse je malinko neprehledna) … vy tim tak trosku financujete wizzair a wizz si tim vylepsuje cash flow. Nektery lowcosty se k tomu uchylujou, docela prosluly tim byl smartwings/csa par let zpatky.

Na druhou stranu, pokud vam daj na kreditu 20% navic, a vyuzijete to, tak je to vicemene win win scenar.

0 Citovat

No ja samozrejme chapu, ze placenim za neco rok dopredu vylepsuju te druhe strane cash flow, no a co, stejne tak to muze byt u te autopujcovny, ubytovani atd., proste davam prednost zaplaceni levnejsi ceny drive nez vysoke ceny pozdeji a nevidim na tom nic financne negramotneho, navic kdyz tady muzu dostat v kreditech 120%, tak srovnani s nejakym terminovanym vkladem za 6% me fakt nezajima.

Kachnicka Jaryn (dle Audita patrne financni negramot) si 15 mesicu dopredu koupil letenku na Mauricius (ackoli podle financniho genia Audita to neni mozne kvuli nepridelenym slotum), dal za ni 12000 jenom proto, aby vylepsil cash flow Austrian, misto aby si to nechal urocit 6% p.a., no a mel diky tomu super dovolenou o vanocich na Mauriciu.

1 Citovat

@Ala s wizzairem se sance na zmenu blizi 100%, kdo chce kam, pomozme mu tam, to znate ne?

5 Citovat

Kvalita diskuze CL má evidentně stoupající tendenci :-).
Jinak kasičku na  penize si podobným prodejem Wizz dělal především za Covidu. Mnoho  lidí, co s nimi hrálo tuto destieurovou  ruletu už tu, vzhledem ke kvalitě diskuze, hádám moc nezbylo. Já osobně mám na jarní prazdniny 24 u nich koupené pro sebe a mou rodinu na úplně stejný termin Madeiru i Sharm. Že něco zruší nebo přesunou je víc  než jasné. Pokud něco vydrží, budu vlastně příjemně překvapen. Když  vydrží oboje, budu čumět jak puk a i tak budu mít letenky za 110 euro na osobu, což je pořád fajn cena do obou destinací, když člověk uváží, že to chce na přesné datum. Pak budu mít problém se rozhodnout, kam poletím :-))). Když vydrží jedna i s nějakým dnem přesunu, bude to za polovic a víc než super. No koupil jsem to všechno za kredity, které jsem vydělal na ruletě v době  covidu a potřeboval otočit.  Každopádně koupit za 50 euro podobnou letenku na jarní prázdniny, je dle mého pořád lepší, než je uložit na spořák s 6% úrokem. To bude jistě z těch 50 - 60 euro velký vejvar ;-) nic ve zlém. Osobně mám v letenkách momentallně tak  60 tis a to jsem ještě min. týden zrušil jedno C za 28 tis. Bývali tu chlapci, co v tom měli i 150 tis i víc, že Biči Boží a dalši. Prostě kdo chce létat, kupuje letenky, když jsou levné, ideálně chybky nejlépe v C. Někdo chce šetřit a někdo cestovat. Každopádně doba letenek za 10 euro je dávno pryč a už se nikdy nevrátí a že je Wizz děsná aerolinka, která ruší a měni lety jak na běžícím pásu je jisté. Takže kdo potřebuje mít jistotu že poletí, auto za levno, levné ubytování a klid v rodině prostě koupí letenky dráž někde jinde. Je to tak prosté :-). 

13 Citovat

niemandos_1 -  byla to parafráze na to, jak někomu vysvětlit fungování peněz v ekonomice.

A opravdu myslíš, že si vkládám na spořící účet, nebo TV 50,- eur ? :-)

 

0 Citovat

Presne ako pise Niemandos.

Inak Ala tu niekolkokrat napisale, ZE SI JE VEDOMA rizika spojeneho s kupou leteniek u Wizzu, a je s tym v pohode. Tak neviem preco sa ju tu poniektory snazia presvedcit aku blbost urobila. Cela ta diskusia okolo je ale ze uplne zbytocna :)

5 Citovat

Mandre napsal(a):

@Ala s wizzairem se sance na zmenu blizi 100%, kdo chce kam, pomozme mu tam, to znate ne?

Píšeš, že sis u nich nikdy letenku nekoupila, ale víš, že je "skoro 100%" šance na změnu? To je jak to Alušky "90% zrušených letů". Kdyby rušili 90% a zbývajících 10% měnili, tak už by samozřejmě dávno neexistovali.

Mně za posledních 6 měsíců z 8 letů jeden posunuli o 3 hodiny později, tak jsem si za něj vybrala kredity, protože se mi to zrovna hodilo (jinak by mi ten posun času vůbec nevadil). Všechny ostatní lety bez jakýchkoli problémů. Pravděpodobnost si z toho může spočítat každý. Argument rušení letů v covidu neberu, to rušili všichni.

Takže přesně tak, kdo chce kam, pomozme mu tam, já chci levnou letenku na vánoční prázdniny, jarní prázdniny a velikonoce, tak jsem si jí koupila. Ostatní ať si počkají na super slevové akce měsíc předem.

Nechápu důvod, proč mi tady kvůli tomu, že jsem si koupila letenky na vánoce za 36 éček, někdo píše, že jsem finanční negramot, navíc když sám tu píše nesmysly o slotech apod. 

0 Citovat

Já u Wizzu kupovala letos na jaře na červen Varnu a na září Palermo. Palermo zrušili a z letu PRG-VAR-PRG udělali sériemi přesunů dokonce VAR-PRG-VAR na otočku, mezi těmi lety je asi 30 minut :)

Nenavazovala jsem na to ovšem nic, čekala jsem, že to nebude tak snadný.

Co se týče Easyjetu, potvrzuju něčí pozorování, že tam to chce zase co nejvíc dopředu

Jinak už to neřeším, mám destinace, které mě zajímají, a když je najdu za cenu a v termínu, který mi vyhovuje, kupuju. Vždycky se něco najde.

To Palermo jsem vyměnila za Krétu u Eurowings, ta zatím drží

1 Citovat

Deny, to ti to ale zrušili a změnili hned po nákupu? Když píšeš, že jsi kupovala "letos na jaře" a je 20. února? Mně tedy ten jediný změněný let taky řekli během pár dnů od koupení letenek, kdy jsem ještě žádný ubytování apod. nezajišťovala, protože na to bylo času dost, takže mi to nijak nevadilo a vzala jsem si zpátky 120% a byla jsem spokojená.

A všechny ostatní lety bez problémů, kupovaný vždycky několik měsíců dopředu.

0 Citovat

Hmm, ne že bych nějak milovala Wizz, ale přidám vlastní zkušenost. Letěla jsem teď s nimi Praha-Larnaka-Praha a Praha-Benátky-Praha. V obou případech nic neměnili a let bez problémů. Vždycky teda změny nejsou. No, možná si postupně zase trochu zlepší pověst. 

0 Citovat

@niemandos: Podle toho co píšeš, tak to vypadá, že jsi taky finanční negramot :-D

Jinak já mám taky v letenkách pro rodinu aktuálně cca 60 tisíc a to jsem v podstatě začátečník, navíc ještě finančně negramotnej, protože teprve teď mi pomalu dochází, že koupě jakýkoli letenky v podstatě slouží především k zajištění cash flow letecké společnosti, nikoli k zajištění mého odletu na dovolenou. A to ani nepočítám, kolika penězi zajišťuju cash flow poskytovatelům ubytování, kterým posílám peníze už teď na letní prázdniny, doteď jsem si naivně myslela, že je to proto, abych měla předem zaplacené a zajištěné ubytování, a teprve teď začínám chápat, že ve skutečnosti jim jenom zajišťuju jejich cash flow. To samý jsem dělala s různýma vstupenkama do turisticky exponovaných památek a na další podobné služby. A přitom oni si to můžou dát na spořák za 6% a ještě budou z mých peněz vydělávat :-O

2 Citovat

Koukam, ze je dneska hodne moderni kopnout si do Wizzu a hejtovat jeho zakazniky, jak jsou hloupí😥

Ala s nima doted nema problem, koupi za levnou cenu letenky na termin, ktery potrebuje, je ochotna v případě zmeny vyuzit kredity, ale je vlastne hloupa, bo Wizz ji pry let takrka jiste zrusi a ona nakupem dopredu vlastne vylepsuje Wizzu finance.

Cmon, to uz se fakt dost nudite nekteri, ne?

To je jak kdyby mi nekdo nadaval, ze detem predplatim obedy ve skole na mesic. Vzdyt prece muzou onemocnet! Penize mi pak skola nevrati, ale musim je pouzit na obedy v dalsim mesici a navic jim vylepsim cashflow!

 

10 Citovat

@Ala

Kam jste koupila ty letenky na Vánoce za 36 Euro? Díky 

0 Citovat

Jano, psala jsem to ve svem prvnim prispevku v teto diskusi, je to na 27.12.-3.1. zpatecni Viden-Eilat.

Jenom jsem tohle napsala a uz jsem se dozvedela, ze letenky na pristi zimu a jaro prej nejde kupovat kvuli nepridelenym slotum (blbost) a ze wizzair je prodava jen proto, aby si vylepsil cashflow a potom je uplne vsechny zrusil (taky blbost).

Ted uz jsou ty stejne letenky za 180 eur a maji za tu cenu jen 3 mista tam a 1 zpatky. Ale treba na leden to porad prodavaji za 30 eur.

@Karel a torpy68: dik

0 Citovat

Se tady docela rozjel hejt na Alu 😃. Když nepočítám rok 2020, kde mi Wizz zrušil všechno možné, ale celkem jsem se napakoval na jejich kreditu (takže jim budiž odpuštěno), tak od roku 2021 mi zrušili jen 2 lety (oba do Madridu a oba koupený s tím, že tu linku nerozlitaji a pujde přehodit na Kanary. Což se podařilo, takže Vánoce na Kanarech za 20€ byly neskutečný).😃

V loni jsem s nimi letěl 14x a jen snad u dvou letů mi změnili čas. Já nakupování u Wizzu beru jako loterii, kdy koupím za levno a bud to vyjde a nebo dostanu 120%. Pokud nastane nějaká změna, tak mi to ještě dává flexibilitu v tom si změnit termín a říct si, jestli tam chci nebo mám něco lepšího a zruším to. Takhle mám koupenou třeba Tiranu na příští Velikonoce za necelých 30€. Když to vyjde, tak paráda (za 30€ na Velikonoce super) a když ne, tak ne.

Samozřejmě jsem měl asi celkem štěstí a vybíral jsem si linky, kde jsem neměl problémy narozdíl od jiných lidí, kteří těch problémů měli dost. 

1 Citovat

Snad se tady nekdo nepomine z toho, kdyz jeste napisu, ze jsem prave podporila cash flow wizzu prikoupenim (jako pojistku pro pripad zruseni jineho letu) na velikonoce 2024 zpatecni Viden-Neapol za 25 eur (dokonce 3x!!!).

0 Citovat

Ja mam tiez kupenu Malagu u Wizzu na Velku Noc 24 za 40€ RT co je na Velku Noc super cena. Teraz uz to stoji 180€ RT...  No a ked to zrusia, tak vymyslim nieco ine. Alebo budem po x rokoch sediet doma :) 

0 Citovat

Pridam svoju skusenost s Wizzom - od 10/2021 som s nimi mala 8letov (vlastne16), zrusili 1 (Mallorca). Za kredity som kupila Nice. Neposunovali ziadne lety, za posun nepocitam par minut hore/dole. 

Malta bola za 18€ a naposledy Jordansko za 60€. Za mna Wizz super.

0 Citovat

Ala píše: 'Ted uz jsou ty stejne letenky za 180 eur a maji za tu cenu jen 3 mista tam a 1 zpatky.'

Ta věta u řady low costů až tak moc neznamená. Za pár měsíců může cena zase výrazně slézt - ale taky nemusí.

1 Citovat

Ala napsal(a):

Deny, to ti to ale zrušili a změnili hned po nákupu? Když píšeš, že jsi kupovala "letos na jaře" a je 20. února? Mně tedy ten jediný změněný let taky řekli během pár dnů od koupení letenek, kdy jsem ještě žádný ubytování apod. nezajišťovala, protože na to bylo času dost, takže mi to nijak nevadilo a vzala jsem si zpátky 120% a byla jsem spokojená.

A všechny ostatní lety bez problémů, kupovaný vždycky několik měsíců dopředu.

Pardon, jsem se ještě nějak neaklimatizovala po návratu z dovolený :) Kupovala jsem to loni na podzim. S tou Varnou šibovali naposled někdy minulý týden

0 Citovat

Zajímavá diskuze. Jinak mě by taky zajímalo, jak se dá koupit letenka na rok a čtvrt dopředu. 

0 Citovat

Tak třeba zrovna wizair uz prodava letenky na Duben 2024. to uz se tomu roku a čtvrt blíží :)

0 Citovat

To mě docela taky. Víc jak na rok mi to nikdy neukazovalo. Jinak od vánoc mám taky v letenkách asi 90k. Na léto a něco na konec září. Wizz teda ani jeden :-)

0 Citovat

divan napsal(a):

Ala píše: 'Ted uz jsou ty stejne letenky za 180 eur a maji za tu cenu jen 3 mista tam a 1 zpatky.'

Ta věta u řady low costů až tak moc neznamená. Za pár měsíců může cena zase výrazně slézt - ale taky nemusí.

 

Ano, to byla moje otázka přátelé - kdy kupovat? :D 

1