Měl byste někdo prosím tip a zkušenost, kde je hezké místo na trávení Vánoc v Alpách? Nejde mi ani tak o lyžování jako spíš o genius loci. Místo kde je třeba nějaké hezké městečko s výzdobou, sníh, třeba možnost vyjet lanovkou nahoru, prostě pohoda… a taky aby si to užil tříleťák. Já znám akorát Schladming - na lyžování super, na pohodu nevím, moc Václavák. Pak znám Obertauern - místo hezké, pánev ve vyšší nadmořské výšce, ale takové fofofo pro milionáře. Líbilo by se mi třeba Ebensee am Traunsee, hezké místo, s tím že se dá vyjet na Feurkogel nahoru… díky za tipy  .

Vánoční hory v Rakousku

Založil(a) ve fóru Tipy na ubytování

9 reakcí

Měl byste někdo prosím tip a zkušenost, kde je hezké místo na trávení Vánoc v Alpách? Nejde mi ani tak o lyžování jako spíš o genius loci. Místo kde je třeba nějaké hezké městečko s výzdobou, sníh, třeba možnost vyjet lanovkou nahoru, prostě pohoda… a taky aby si to užil tříleťák. Já znám akorát Schladming - na lyžování super, na pohodu nevím, moc Václavák. Pak znám Obertauern - místo hezké, pánev ve vyšší nadmořské výšce, ale takové fofofo pro milionáře. Líbilo by se mi třeba Ebensee am Traunsee, hezké místo, s tím že se dá vyjet na Feurkogel nahoru… díky za tipy

0

Veporské vrchy :-) . Bez ironie. Respektive skoro všechna pohoří Západních Karpat. Alpy jsou moc přelidněné, o Rakousku nemluvě. 

No - a tříleťákovi to bude +- šumafuk, on toho genia cvoci ještě nerozezná. 

0 Citovat

S tím sněhem to bude složitější, v posledních letech je v Rakousku sněhová linie někde kolem 1300-1400 metrů nad mořem, kdežto ty městečka jsou typicky kolem 700-800, takže se sněhem v prosinci bych moc nepočítal. Samozřejmě na sjezdovkách to není problém, ale zasněžené ulice budou spíš vzácnost. Obertauern je 1700, navíc místo s nejvyšším spadem sněhu v Rakousku, takže tam problém není, ale to je městečko spíš střihu těch z francouzských Alp, tj. uměle vybudované sídlo z hotelů a apartmanovych budov.

Pokud chceš malebné městečko tak bych vybíral z:

Bad Gastein, Zell am See, Kitzbuhel, Sankt Anton, Lech am Arlberg. Poslední 2 jsou vysoko, takže tam sníh obvykle bývá.

K zahození není ani přímo Innsbruck nebo Salzburg. Hlavně u prvního to máš i s v prvotřídním lyžování v blízkém okolí. Zároveň se tam konají krásné vánoční trhy a máš zázemí velkého města.

 

1 Citovat

Lyžařská oblast Zauchensee-Flachau, městečko Altenmarkt im Pongau. Nebývalo tam přelidněno (nevím jak dnes) a předvánoční a vánoční střih to mívá pěknej. A je to blízko. 

1 Citovat

S tym Salzburgom suhlasim. Boli sme teraz medzi sviatkami. Sice to bolo bez snehu, ale to mesto ma svoje caro, a trhy tomu este dost pridali na atmosfere.

0 Citovat

Za me Salzburg je krasny vzdy.

2 Citovat

Mariazell - trhy, znama vyrobna pernickov, pekna bazilika, lanovka na kopec Burgeralpe priamo z mestecka.

0 Citovat

Za mě to asi vyhraje tip na Bad Gastein. Je to poměrně vysoko, jsou tam lázně, vyblbnutí pro prcka tam také je - nějaká bobová dráha atp. Sjezdovky krása a našel bych hezký apartmán na 3 noci přes Vánoce okolo 13-14 tisíc, to se mi zdá schůdné 😊

0 Citovat

Jeste se nam libilo mestecko Maishofen, blizko Zell am See. Jinak teda taky Kaprun- tam je vse i lanovka na ledovec, ale je to vyssi cenova😁.

0 Citovat

Peťaňaak napsal(a):

Za mě to asi vyhraje tip na Bad Gastein. Je to poměrně vysoko, jsou tam lázně, vyblbnutí pro prcka tam také je - nějaká bobová dráha atp. Sjezdovky krása a našel bych hezký apartmán na 3 noci přes Vánoce okolo 13-14 tisíc, to se mi zdá schůdné 😊

Jojo Bad Gastein je určitě top místo, byť trochu dražší. Lyžařské terény jsou jedny z nejlepších v celým Salzbursku, skipas platí na všechny areály v tom údolí, kde postupně, jak jdeš hlouběji tak graduje obtížnost sjezdovek. Nejmírnější jsou v oblasti Bad Hofgastein a nejvíc sportovní ve Sportgastein, který je nejvýše umístěný a je to již vysokohorský terén. Není propojený lyžařsky se zbytkem, takže se tam musí autem nebo skibusem, ale zase je s přehledem nejméně navštěvovaný. Zároveň pokud vyjde na přístí rok slabší začátek zimy, tak tam máš největší jistotu sněhu. Eventuelně pokud by to bylo hodně špatné, tak lze projet 20 minut s naloženým autem ve vlaku skrz hřeben a vyjedeš v Mallnitzu v Korutanech a tam je to pak půl hodiny na Moeltaller ledovec, kde není problém se sněhem nikdy.

Jinak v Bad Gastein, mimo klasických termálů jsou i speciální lázně v hluboko ve skále, kam se jezdí důlním vláčkem a pak se tam leží v teplotě 40 stupnů se 100% vlhkostí a inhaluje Radon. Asi to není úplně pro dítě, stojí to celkem dost a musíš projít lékařskou prohlídkou, ale je to unikátní zážitek, který jinde nemáš.

https://www.gastein.com/cz/vital...ilstollen/

1
9 reakcí