Kosmetika do letadla

Co si zabalit do letadla nejen na dálkový let

11 komentářů
2020-02-03T14:55:49+01:00

Cestování milujeme všichni, na tom se asi shodneme. Ale kdo z vás má upřímně rád ten dlouhý čas strávený v letadle několik hodin na jednom místě? Létání je určitá forma adrenalinu, jíž se vyrovná jen máloco, ovšem samotný několikahodinový let, během něhož slyšíme monotónní zvuk motorů přikovaní na ne vždy velkém a pohodlném sedadle, už tak zábavný není. Jen hrstka z nás si může dovolit cestovat s veškerým komfortem, který nabízí první třída, ale každý z nás si za pár kaček může zpříjemnit let v ekonomické třídě.

Pojďme se podívat, co by nemělo chybět ve vašem příručním zavazadle, aby váš několikahodinový let nebyl jen nutným zlem k objevování vysněných míst, ale abyste ho strávili co nejpříjemněji.

Teplé a pohodlné oblečení 

Některé aerolinky pouští klimatizaci na maximum a letadlo leckdy připomíná lednici. Po několikahodinovém sezení na jednom místě svaly lehce prokřehnou a zahřát se je pak téměř nadlidským úkolem. Většina aerolinek dnes standardně dává každému cestujícímu deku, ale zimomřivějším jedincům tenká látka k zahřátí opravdu stačit nebude.

Přibalte si s sebou raději něco teplejšího na sebe, ideálně fleecovou mikinu od některé z outdoorových značek, u níž oceníte vysokou hřejivost, ale hlavně malou hmotnost. Neměli byste také zapomenout na pár teplých ponožek a případně pohodlné tepláky. Kdo se chce deset hodin v letadle mačkat v džínách?

Pokud cestujete opravdu často, zvažte nákup cestovní deky, která se vejde do malého obalu a někdy dokonce jen do kapsy. 

Láhev na vodu

Součástí většiny dálkových letů je sice občerstvení zdarma, ale i tak se hodí mít u sebe vlastní láhev na vodu. Při dlouhém letu je tělo velmi dehydratováno a malé kelímky s vodou, které dostanete od palubního personálu, nestačí.

Pokud budete mít vlastní láhev na vodu, nebudete muset čekat na letušku a navíc se budete chovat i ekologicky. Láhev oceníte také před odletem a po příletu do cílového letiště, kde si v pítku snadno doplníte zásoby vody.

Špunty do uší (nebo sluchátka s potlačením hluku)

Monotónní a především hlasité bzučení motoru vám po pár hodinách může začít pěkně lézt na nervy. Nejjednodušším řešením jsou špunty do uší. Pokud nesnesete mít špunty v uších, raději sáhněte po sluchátkách s aktivním potlačením hluku. 

Škraboška na oči

Ne vždy je maska na oči součástí standardního cestovního balíčku aerolinek. Palubní personál po večeři sice zhasne světla v kabině, ale světla od dalších cestujících mohou být víc než rušivá.

Cestovní polštář

Polštářek a deka jsou téměř vždy před odletem připraveny na sedačce každého cestujícího. Kvalitním cestovním polštářem, který ten erární v letadle nemůže nahradit, však předejdete bolestem krku při spánku vsedě. Vybrat jej můžete např. v cestovatelském obchodě na www.cestovatelskyobchod.cz.

Kapsa na drobnosti

Malá kapsa na ty nejnutnější věci, které potřebujete mít vždy při ruce, je skvělým společníkem na cesty. Navíc pokud nesedíte v uličce nebo neletíte s kamarády a rodinou, nejspíš nebudete chtít otravovat souseda, abyste se dostali ke svému batohu v úložném prostoru nad hlavou.

S velikostí kapsy to nepřežeňte. Postačí vám taška o rozměrech kolem 20 × 15 × 8 cm, do níž snadno sbalíte nabíječku, peněženku, telefon, drobnou kosmetiku, a která se vám snadno vejde do kapsičky v sedačce před vámi.

Balzám na rty

Suchý a chladný vzduch na palubě letadla velmi často vysuší rty, které popraskají a pálí. Předejděte tomuto problému tím, že si před cestou rty namažete balzámem a proceduru během letu několikrát zopakujete.

Zubní hygiena

Zejména při letech trvajících nad 10 hodin uvítáte možnost osvěžit svůj dech. Kartáček se zubní pastou u lepších aerolinií bývá v amenity kitu, ale nedá se na to spolehnout. Alternativou jsou i cestovní balení ústní vody.

Kosmetika

Čtenáři mužského pohlaví mohou tenhle odstavec klidně přeskočit, ale ženské čtenářky mi určitě dají za pravdu, že základní kosmetika je určitě na cestování víc než třeba. Klimatizace v kombinaci s nedostatkem tekutin silně vysušuje pokožku, a tak je dobré se předem připravit.

Kromě základní kosmetické výbavy můžete svou kosmetickou tašku doplnit o pár dalších věcí. Ideální je malé balení hydratačního krému nebo minerální voda ve spreji. Od věci nejsou také olejové vůně, které se prodávají v opravdu miniaturních baleních. Nanáší se na zápěstí, do loketní jamky a na krk. Prodávají se také relaxační esence, které mají pomoci překonat nevolnost a únavu.

Pozor! Dle letištních nařízení nesmí kosmetika v kabinovém zavazadle přesahovat 100 ml a celkový objem všech kosmetických přípravků musí splňovat maximální objem 1 000 ml. Všechna balení by měla být umístěna v jednom průhledném uzavíratelném plastovém sáčku, a tak je na zváženou doplnit svůj seznam věcí na palubu také o průhlednou plastovou kosmetickou tašku.

Nabíječka/USB kabel

Většina letadel nabízí dobíjení přímo ze sedačky. Nabíječka, respektive USB kabel, se bude hodit i na dobíjení vaší elektroniky na letišti, kde už dnes nechybí četné dobíjecí stanice.

Zábava

Téměř všechny aerolinky nabízí na dlouhých letech multimediální systém na dotykových obrazovkách nainstalovaných v sedadle před vámi. Ne vždy je nabídka kvalitní a pokud nejste jazykově dobře vybaveni, výběrem budete tak jako tak velmi omezeni. Raději si proto přibalte vlastní zábavu – časopisy, knížky, čtečku, nebo postahujte hudbu, filmy a seriály předem a dívejte se v offline režimu. 

Ideální na cesty jsou Spotify, Apple Music a Netflix. Všechny 3 platformy nabízí zkušební období po dobu 1–3 měsíců zdarma.

Závěr

Seznam výše uvedených věcí můžete samozřejmě okleštit nebo naopak obohatit o pár věcí navíc. Jako poslední věc si ale nezapomeňte přibalit dobrou náladu. Tak na co ještě čekáte? Zarezervujte letenky a vzhůru do oblak!

Autorem článků a všech tipů je cestovatelka Adéla L.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 03. 02. 2020

11 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.