Glamping

Glamping v Česku a 19 tipů na ta nejvíc okouzlující místa

22 komentářů
2023-08-15T13:17:31+02:00

Toužíte po dobrodružství, klidu, noční obloze a hluku, který se skládá z šumu stromů a zpěvu ptáků? Vezměte stan a vyrazte do přírody. Že byste rádi k tomu všemu přidali alespoň kousek moderna v podobě rozpáleného krbu, hygienického zázemí a romantické nálady? Pak vyzkoušejte glamour camping, zkráceně jako glamping. O co jde?

Co je glamorous camping?

Glamorous camping neboli glamping je moderní způsob rekreačního ubytování, který má za cíl skloubit surovou přírodu a dobrodružství spojené s kempováním se zázemím resortů a hotelového pohodlí.

Na druhou stranu tu mockrát nečekejte wifi připojení k internetu a leckdy ani dostupnou elektřinu. Za to se můžete těšit na maximální propojení s přírodou.

Asi netřeba více dodávat. Podívejte se na fotky níže a nechte se inspirovat nejlepšími glampingovými místy v Česku, které jsme rozdělili do kategorií podle lokality umístění.

Slevy a akce na Glamping zde

Glamping na vodě

Ať už jste vášnivý rybáři, chcete skloubit glamping s koupáním nebo vám prostě jen vodní hladina zapadá do konceptu „totální romantika“, pak váš spot musí být u rybníčku nebo jezírka. A tyhle jsou ty nejlepší.

Dobčické rybníčky

Asi nejznámější glampingové místo v Česku nese název Dobčické rybníčky. Nachází se 20 kilometrů od Český Budějovic v podšumaví mezi malebnými vesniškami Dobčice, Lipanovice a Holašovice patřící na seznam UNESCO.

Dřevěné chatičky jsou ukotveny přímo nad vodní hladinou rybníčků z jejichž terasy můžete rovnou rybařit. Povolenkou máte v ceně ubytování. Garance odpočinku od moderního světa je na místě, neboť tu chybí elektřina a samozřejmě i wifi. Místo toho popíjejte víno v houpací síti, opalujte se na pláži, relaxujte v hot-tubu přímo u chatičky nebo jezděte od břehu ke břehu na vlastním voru, který je ke každé chatičce.

Celkem tu najdete 4 jednotky a navíc jednu chatičku ve stromě a jedno týpí.

Pusťte si video z chatičky Alička:

Hide and Seek Aralka

Začalo to sny, které dospěly k čisté dokonalosti. Luxusní příbytek na vleku pyšnící se vítězstvím Design Blok 2019 se aktuálně nachází v podhůří Šumavy na místě plné půvabu a klidné přírody, však se podívejte na fotku.

Při pobytu v Arance vám nic chybět nebude. Kuchyňka je plná vybavení včetně french press konvičky či té na čaj, a to včetně arabské kávy a japonského zeleného čaje Oolong. Domácí chléb na přivítanou je jen bonusem. Užijte si vyhřátou saunu i chladné jezero a především dokonalost místa samotného. Nebudete chtít odjíždět.

S dokonalostí se pojí i cena. Noc tu stojí 4 014 Kč, kde 14 Kč je cena sazenice dubu, kterou majitelé nahrazují uschlé borovice. O víkendu se cena zvedá o tisícikorunu a jednu sazenici navíc. Zároveň počítejte s tím, že ubytování je možné vzít minimálně na 2 noci.

  • Cena za noc: 4 014 – 5 028 Kč
  • Kde se nachází: Šumava
  • hideandseek.cz

Chata v lese

Chatu v lese na břehu rybníka s vlastní saunou najdete u obce Pluhův Žďár u Českých Budějovic. Nedaleko se nachází třeba zámek Červená Lhota.

Co očekávat? Pouze klid lesa, který vás bude obklopovat, nedočkavou hladinu rybníka až jí rozčeříte a znovu tu dokonalost surové přírody. V okolí není žádná chatka ani obydlí – budete tu mít naprosté soukromí! Přes den si udělejte výlet třeba do Jindřichova Hradce a nakupte si na večerní grilování na břehu či terase vaší chatky. Určitě ale nezapomeňte na repelent či citronelu.

V chatce se pohodlně vyspí 4 osoby, ale kdo by si chtěl rušit tu idylku ve dvou? I zde počítejte s minimálním pobytem 2 nocí.

Hausboat Ypsilon Golf Liberec

Chybí vám Maledivy? Máme pro vás tuzemskou variantu. Vydejte se do Jizerských hor, kde v golfovém resortu v obci Mníšek najdete 10 stylových hausboatů nad vodní hladinou.

Do dřevem vykládaného hausboatu se pohodlně vejdou 4 osoby. Vezměte děti a vyrazte o prázdninách na skvělý výlet do Liberce. Krom nutného výletu na Ještěd, je zabavíte zastávkou v aquaparku Babylon či zábavného technického centra iQLandia. I ve dvou si však pobyt užijete na maximum. Není totiž nad ta rána, kdy roztáhnete závěsy, vyjdete na terasu a jediné co musíte a chcete, je kochat se výhledy na Jizerské hory.

Vodní domky Čejkovice

Na hranici Českých Budějovic se na 12 hektarech lesní školky nachází několik tůní, na kterých plovou 3 vodní domky.

Abych vám toho nevykvákal víc než místní žáby, těšte se na dokonalé propojení s přírodou. Respektem k ní je moderně designovaný i vnitřek domků. Bez elektřiny, ale za to s plným sociálním zázemím, se oddejte klidu a podnikněte digitální detox. Čtěte si knihu v houpací síti, poslouchejte zpět ptactva nebo nahoďte háček, rybolov je tu povolen. 

Glamping ve stanu

Že se nedá luxusně bydlet ve stanu? Omyl. Jistě jste někdy viděli luxusně zařízené pouštní stany z Perského zálivu. Tak podobné najdete i v Česku.

Glamping Brdy

Kdesi v chráněné oblasti Brdy u Rožmitálu pod Třemšínem nedaleko Příbrami se nachází luxusní glampingový stan, který slovu glamorous rozhodně ostudu neudělá.

Stanovat se dá i bez zlámaných zad či prochladlého spacáku. V Glamping Brdy se nejenže vyspíte dorůžova, ale vaše tělo i duše se maximálně zrelaxuje. Využijte saunu, koupací sud i ohniště pro večerní grilování. To vše po celodenní procházce v lese, kde si zcela jistě nasbíráte i pár hub k večeři. Že se počasí nevyvedlo? Koho by to s vyhřátou saunou a prostorným oknem, do kterého koukáte z postele, vyvedlo z míry?

Parkovat můžete u tábořiště a celý glamping je pet friendly – vezměte vašeho psího miláčka s sebou.

Pusťte si video z Glamping Brdy:

Yurta

Mezi Karlovými Vary a Plzní v obci Chlum najdete na louce postavenou jurtu. Jurta je typické obydlí kočovných kmenů ze střední Asie a Blízkého Východu.

Komfortně vybavená jurta pojme na 4 osoby a díky dokonalé harmonii s přírodou se hodí nejen pro praktikování jógy a odpočinku s knihou v ruce. Autem jste do hodinky jak v Plzni, tak i Karlových Varech, čili ideální místo k poznávání západočeských měst.

  • Cena za noc: 2 739 Kč + 822 Kč za úklid
  • Kde se nachází: obec Chlum v Karlovarském kraji
  • airbnb.cz/rooms/675736

Malešov Camp

Jižně od Kutné Hory ve vesničce Malešov se na kraji rybníka nachází středověká tvrz a pod ní 8 prostorných stanů, kde se čas zastavil před 500 lety.

Nebojte se ale, glamping je moderní kempování a proto očekávejte vůni dřevěné podlahy, pohodlnou postel a truhlu, do které si uschováte své cennosti. Krom dětí si sem vezměte i pejska, stan pojme 4 osoby. Prozkoumejte tvrz, ochutnejte gastronomii středověku v místní krčmě a pivo z lokálního pivovaru. Zábavou bude třeba únikovka na motivy počítačové hry Kingdom Come. Unavené tělo následně zrelaxujete v kamenné lázni.

Glamping v chatičce

Vybrali jsme pro vás také dvě místa, která více než luxusním vybavením zaujmou svou strohostí v nehostinné krajině, kam moderní život ještě nedorazil.

Útulna

U hranic s Rakouskem v obci Vratěnín se uprostřed polí tyčí velká dřevěná útulna. Postavená je na vyřazeném objektu lehkého opevnění řopíku.

Pokud neočekáváte vůbec nic, tak přesně to dostanete. Místo večer u televize budete usínat u západu slunce a probouzet vás bude zpěv ptactva. Bez vody, bez elektřiny. Ideální místo k meditaci a úprku od lidstva. Se strohostí se pojí i cena, která se drží pod 500 Kč za noc.

Srub uprostřed lesa

Vyměňte lány polí za lesní porost a jeďte do obce Buk na Šumavě. Uprostřed lesa se tu schovává krásný srub s panoramatickým výhledem do okolí.

Srub vznikl jako obydlí za účelem místa, kam složí hlavu dobrovolníci pomáhající lesům. Ani zde to nebude na víc, než jednu či dvě noci pobytu, ale čistě dokonalé propojení s přírodou, které vám tohle místo nabízí, za to prostě stojí.

Glamping v maringotce

Ačkoliv maringotky patří spíše ke kočovnému způsobu žití a cirkusům, budete se divit, jaká krásná obydlí někteří majitelé z nich udělali. Výhodou je naprostá svoboda v umístění, proto se těšte na místa bez civilizace s překrásným výhledem do přírody.

Slevy a akce na Glamping zde

Šumavská maringotka

V dosud příliš neobjevené části Šumavy na východním podhůří hory Boubín naleznete nenápadnou zelenou maringotku.

Dřevem vykládaná a naprosto dokonale útulná maringotka stojí nad údolím na samotě, bez turistické cesty i hlavní silnice. Společnost vám bude dělat jen panenská příroda bez vlivu zemědělství či průmyslu. Využijte koupací jezírko a ohniště, za příplatek saunu či vířivku, kterou najdete v přilehlé usedlosti majitelů společně s toaletou a sprchou.

Těšte se na snídaně z místních zdrojů v bio kvalitě. 

Včelíny Želiv

Někde mezi Humpolcem a Pelhřimovem u obce Včelín se na dvou koncích louky u lesa, bez lidí a civilizace, nacházejí 2 maringotky.

Vypijte si ranní kávu za východu slunce a zaposlouchejte se do orchestru přírody. Večer popíjejte víno, opečte si buřty a znovu si vychutnávejte tu opojnou sílu přírody. K vašemu maximálnímu pohodlí tu ale čeká v designově zařízené maringotce pohodlná postel, kamna a knihy na čtení nebo stolní hry. Elektřina je se solárních panelů, ale raději se od ní osvoboďte, byl by hřích tu mít zapnutý telefon.

Maringotka Černý je pro 2 osoby a Zelený až pro 4 lidi. Rezervovat si tu pobyt lze na minimálně dvě noci.

  • Cena za noc: 1 800 Kč + 200 Kč za úklid
  • Dostupnost na léto 2020: jen ojedinělé termíny, spíše až od září
  • Kde se nachází: Želiv nedaleko Humpolce a Pelhřimova
  • airbnb.cz/rooms/cerny
  • airbnb.cz/rooms/zeleny

Otylka

Taktéž u obce Čachrov v kraji šumavském, nachází se další maringotka v dřevě světlém. Majitelé tak trochu básníci jsou, zkusme jim notu nevyzout.

I bez veršů však lze odhadnout, že louky, pastviny a lesy tu společnost dělat budou. Suchá toaleta je zde nově vyrobena, avšak s nádherným výhledem a čerstvým vzduchem vždy naplněna. Na očistnou koupel těšit se smíš, budeš–li sluneční svit mít. Jak pod mrakem je, stole s lavorem ti stačit bude.

Dost veršů bylo, snad se vám tu zalíbilo.

  • Cena za noc: 1 200 Kč
  • Dostupnost na léto 2020: ✅ volné víkendy do konce srpna
  • Kde se nachází: Čachrov na Šumavě
  • airbnb.cz/rooms/25925598

Wellness Vagon

U rakouských hranic na Třeboňsku v obci Chlum u Třeboně se nachází železniční vagón, ale ne ledajaký. Je to totiž Wellnessvagón.

Do dřevem vykládaného vagónu se pohodlně vejde celá čtyřčlenná rodina. Chybět tu nebude ani zázemí v podobě sprchy, toalety či kuchyňské linky včetně lednice a trouby. Ale to hlavní, proč byste se na Třeboňsko měli vydat je relax. Na prosklené terase vagónu najdete kamna a vířivku, díky čemuž tu bude idylická dovolená i v zimě. Venku zase naleznete finskou saunu a koupací sud, pod kterým si v zimě můžete i zatopit a kochat se okolím, jen nezapomeňte na kulicha.

  • Cena za noc: 2 500 Kč v zimě a 3 000 Kč v létě + 500 Kč za úklid
  • Dostupnost na léto 2020: plně obsazeno, termíny od zimy formou poptávky
  • Kde se nachází: Třeboňsko
  • booking.com/hotel/cz/wellness-vagon

Glamping na stromě

To byly samé chatky, stany nebo maringotky. Už jste ale slyšeli o glampingu ve vzduchu? Podívejte se na ta nejhezčí vyvýšená stromová obydlí, která si samozřejmě také můžete pronajmout.

Treehouse pod Ještědem

V lesích pod Ještědem na Liberecku se v obci Padouchov nachází jeden z našich tipů na Treehouse - ubytování ve stromě.

V srdci lesů pyšnící se dřevěný domeček udělá radost především dětem. Krom dvoulůžkové postele a dvou paland tu najdete i menší kuchyňku s plynovým vařičem a kamínka pro chladnější noci. Snídani s domácími produkty si každé ráno vytáhnete košíkem na laně a večer si upečte buřty na ohništi pod domkem. Místo přímo vybízí k túrám po Ještědském hřebenu po naučných stezkách. Sprchovat se budete vodou z místní studánky.

Autem tu zaparkujete asi 400 metrů od domku, pejska nechte doma.

Tree house na pastvě

Jen pár minut jízdy po D1 z Prahy vás dělí od tohoto majstrštyku, který pro vás vybudovali 4 kamarádi na rodinné pastvě pro ovce u Mirošovic.

Fotky z interiéru sice chybí, ale rozhodnout se k alespoň jedné noci v tomto domku na stromě s panoramatickým výhledem vám pomůže několik faktů. Za noc tu nezaplatíte více jak jeden tisíc korun, posezení s krbem za sychravých dnů je velkým lákadlem a za každého hosta majitelé vysadí stromek, na jejichž sadbu vás srdečně pozvou.

  • Cena za noc: 900 Kč
  • Dostupnost na léto 2020: ✅ volné termíny po většinu prázdnin
  • Kde se nachází: Mirošovice u Prahy
  • airbnb.cz/rooms/43246831

Tree house Tři duby

Mezi Benešovem a Vlašimí se v malebném údolí nachází víceúčelový resort, který nabízí svým hostům krom přespání v klasickém penzionu i v domečku na stromě.

 

  • Cena za noc: 3 900 Kč
  • Dostupnost na léto 2020: plně obsazeno, volné termíny až na podzim
  • Kde se nachází: nedaleko Postupic u Benešova
  • airbnb.cz/rooms/21247440

Treehouse Resort Ralsko

Ještěd jako kdyby doslova přitahoval obydlí na stromech. Z dalšího treehousu budete mít tentokrát výhled na rybník a vesničku Chrastná.

Z terasy, odkud budete pozorovat při snídani či popíjení vína k večeru okolní přírodu, budete doslova na větvi. Skromně vypadající interiér bez elektrické energie pojme 4 osoby. Na terase ve výši stromů a na čerstvém vzduchu vám ta dovolená jaksi úplně jinak uletí.

Tree house Česká Kanada

Víte kde je Česká Kanada? Tak právě tam, u hranic s Rakouskem, se na jihu Čech nachází náš závěrečný tip na glampingové ubytování na stromě.

V domečku jako z pohádky, kde krom šustících listů stromů uslyšíte i bublat potůček, najdete útulnou ložnici ideální pro dvě osoby. V relaxační části je ale další prostor pro dvě osoby, a tak ani čtyřčlenná rodina nezůstane v tomto místě pozadu. O snídaních na terase budete povídat nejednu sezónu.

  • Cena za noc: 5 257 Kč (vč. poplatků)
  • Dostupnost na léto 2020: ✅ volné termíny i na prázdniny
  • Kde se nachází: Česká Kanada
  • airbnb.cz/rooms/37670679

Všechna okouzlující místa na mapě

Aby se ti lépe našlo místo, které nemáš úplně z ruky, zanesli jsme všechna okouzlující místa i na mapu.

Máš tip na nějaké další zajímavé místo? Hoď tip do komentáře.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 15. 08. 2023

22 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.