Čaj na Hedvábné stezce

Ničí superlevné letenky smysl cestování?

57 komentářů
2022-04-08T07:31:41+02:00

Na začátku dubna nám přišlo do sídla firmy pravidelné nevyžádané čtivo v podobě cestovatelského čtvrtletníků TravelLife. Vždy si jej alespoň prolistuji a prohlédnu fotky, než skončí ve sběru. Tentokrát jsem měl ale více času si magazín prohlédnout. Začal jsem odzadu, což byla chyba. To nejlepší se zcela jistě skrývá na prvních stránkách. A hned na druhé stránce na mě trklo CESTUJ LEVNĚ. To si hned pomyslím, kdo nám zase krade název...

Jenže trochu víc zaostřím a už mi tu začíná něco nevonět. JAK ZNIČIT CESTOVÁNÍ: CESTUJ LEVNĚ. O tom, jak servery chrlící tipy na superlevné letenky ničí smysl cestování.

Zatímco při čtení titulku ve mě hrklo, komu jsme zavařili na problém, při dočtení podtitulku mi bylo jasné, že někomu spíš lezeme do zelí a nelíbí se mu, když cestovatelé před nákupem své cesty přemýšlí, kolik za cestu zaplatí a co od ní očekávají...

Tenhle blogový článek je proto reakcí na pana Davida Gladiše, majitele tištěného a elektronického cestovatelského vydavatelství Svět outdooru, s.r.o., pod které spadají servery jako samozvaný nejčtenější cestovatelský portál Hedvabnastezka.cz nebo Svetoutdooru.cz, Expedicnikamera.cz a několik dalších projektů.

Článek v TravelLife

Před pokračováním si prosím přečtěte autorův text v magazínu TravelLife.

Naše reakce na článek

Je to stejné jako letákové akce na nejpodřadnější potraviny. Zatímco v krámu můžete skutečně koupit dvě stejně vypadající potraviny, ale s různým složením, ve světě letectví tohle nejde. Levné letenky se totiž prodávají na tentýž let, na který se prodávají i letenky za standardní i vysoké ceny. Letí se stejným letadlem, ve stejných sedačkách, se stejnými limity zavazadel a s naprosto stejnými časy odletu i příletu.

Můžete letět za šest set korun, v blbý termín, blbým způsobem, do místa, kam jste vlastně ani předtím letět nechtěli. Na to se dá říct jediné. Prosím, leťte. Cestujte a objevujte i ta místa, o kterých jste nikdy neslyšeli. Cestujte v každé blbé volné chvíli i tím nejblbějším způsobem. Ať je to druhá třída v indickém vlaku nebo first class s pětihvězdičkovou aerolinkou, prostě cestujte!

Podobně jako když si koupíte „shit“ jídlo, které vás sice nasytí, ale nic moc dalšího nepřinese, také když si koupíte „shit“ letenku, sice někam poletíte, ale s cestováním a s tím, co všechno může cestování přinést, to nemá nic společného. Co znamená shit letenka? To je to, když si koupím letenku do francouzského Nice, ale omylem přistanu v srbské Niši? Ne. Pod pojmem „shit letenka“ má autor tohoto blábolu na mysli levnou letenku, kterou si koupí online sám cestovatel a nikoliv někde v kanceláři v cestovce s devadesátkovou přirážkou. Letenky neurčují to, jakým způsobem lidé cestují a už vůbec ne to, co vám cestování přinese. Tady nesrovnáváme párky z masa od řezníka s párkem z igelitky od Babiše.

Nedejme se zblbnout weby a aplikacemi „cestujlevne“. Hele, s tím souhlasíme taky, ale asi trochu jinak, než autor zamýšlí. My říkáme, není akce jako akce. A když vás někdo láká za pětistovku do Říma v červnu i červenci, ale tady na Cestujlevne.com ani muk, tak je to proto, že si daný web tak trochu vymýšlí. Většinou se jedná o jediný termín od úterý do čtvrtka v ideálním případě aspoň pro 3 lidi a další termíny jsou pak za trojnásobek. Jasně, letenky jsou to stále levné, ale víte jak... Nekonzumujte titulky, ale obsah.

Cestování nám může dát velmi mnoho - zásadní životní zážitky, a dokonce i filosofické vhledy do smyslu života. Napsal jste to hezky pane Gladiši. Zkuste tedy také začít cestovat.

Když nad tím budete uvažovat takto, pochopíte, že letenka za 7 000 Kč po Evropě není drahá a že nemusíte hledat let za osm stovek odněkud z Krakova do jakéhosi místa, které vlastně zajímavé moc není. Tahle věta dává smysl jen tehdy, byl-li autor při psaní v deliriu.

Pochopíte, že je lepší dát 20 000 za letenku do daleké země, kterou opravdu chcete poznat, a to v termínu, který je pro její návštěvu nejlepší. Přesně takové letenky u nás dáváme za 8 až 12 tisíc korun. Stačí jen vědět, kdy koupit a hlavně pak, kdy a kde rozhodně nekoupit. Proč letět do New Yorku za 13 tisíc, když pak vám dáme super akci za 5 tisíc? Bangkok za 17 tisíc nebo za 8 tisíc?

„Shit“ letenky, stejně jako „shit“ jídlo kvalitu vašeho života nezvýší. Ještě jednou a naposledy. Shit letenky neexistují. Každý let má svůj smysl a lidé ho využívají, jinak by nebyl v letovém řádu a aerolinky neplatili miliony za jeho vypravení. Díky těmto shit letenkám si lidé mohou dovolit cestovat dvakrát, třikrát za rok. A ne jen jednou s poznávací cestovkou, která je natáhne na buben.

Závěr

Celý článek se točí okolo lživého přirovnání k laciným a kvalitním potravinám. Letenky nejsou špatné a dobré, jsou to pořád jen letenky. Jednou stojí 5 stovek, jindy 4 tisíce. My jsme tu proto, abychom vám řekli, kdy jsou právě nejlevnější.

Nejsme zastánci nesmyslných akcí. Vždy počítáme všechna pro a proti. Pokud nedává dojezd na odletové letiště smysl, u nás se akce nikdy neobjeví. Vždy porovnáváme společně s cenou i samotný let, destinaci i cestovní období. Tvoříme to nejpoctivější, co lze vymyslet.

Konečné nabádání k tomu, abyste brali letenky za 7 tisíc po Evropě a 20 tisíc mimo Evropu za standard, je absolutní nonsense. Tohle si můžou dovolit opravdu jen expediční cestovky, které nabízejí poznávací zájezdy za desítky tisíc korun a cena letenky je tak uměle navyšována.

Nejsmutnější na tom všem je, že vydavatelství Svět Outdooru v čele s Hedvábnou stezkou má tahat s námi za jeden provaz a chtít rozcestovat co možná nejvíce lidí. Někdy ale prostě ego majitele utopí i tu nejvíc vznešenou myšlenku.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 08. 04. 2022

57 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře