Catering u Qatar Airways

Občerstvení v letadle

2 komentáře
2019-07-29T10:13:39+02:00

Jak to dnes chodí během letu s občerstvením? Ne všechny letecké společnosti nabízí bezplatné občerstvení, ale pokud tomu tak je, co vlastně můžete očekávat a jak se zařídit, vyžadujete-li speciální dietu? Všem možným otázkám ohledně leteckého cateringu se podíváme na zoubek níže.

Kdy je občerstvení v ceně?

Letecké společnosti snižují náklady, a proto už není možné počítat s kvalitním, ba dokonce jakýmkoli bezplatným občerstvením. Ovšem jednoznačné pravidlo, zda na tom či onom letu bude nabízeno jídlo zdarma či nikoli, nenajdeme.

Každá aerolinka přistupuje ke kvalitě svých služeb odlišně. Najdeme letecké společnosti, které nenabídnou ani na 10hodinovém letu bezplatné občerstvení, ale naopak i aerolinky, které na krátkém hodinovém přeletu servírují sendvič s pitím.

Jak zjistíte informaci o tom, zda na vašem letu bude podáváno něco k snědku? Většinou je tato informace uvedena hned při nákupu letenek, případně vám aerolinie během nákupu nabídnou předobjednávku jídel.

V našem vyhledávači letenek je tato informace viditelná při rozkliknutí konkrétního letu a kliknutí na číslo letu.

Bezplatné občerstvení na palubě letadla

S bezplatným cateringem se nejčastěji setkáte na dálkových linkách trvajících alespoň 6 hodin. U kratších přeletů se pozvolna od bezplatného občerstvení ustupuje a v současné době tvoří maximálně kelímek s vodou a malý sendvič.

Naopak u dálkových linek se můžete těšit na plnohodnotné menu, které se skládá z předkrmu, hlavního jídla, pečiva a desertu.

U hlavního jídla bývá zpravidla na výběr z několika variant, z nichž alespoň 1 představuje vegetariánskou stravu. Typicky bude na výběr chicken or pasta (kuřecí nebo těstoviny).

U lepších prémiových aerolinií se můžete těšit třeba i na zmrzlinu.

Standardem pak bývá i možnost lehkého snacku po dobu letu. Stačí kontaktovat posádku a o další jídlo zažádat.

Při skutečně dlouhých letech nad 8 hodin se dočkáte i druhého servisu. Obvykle je podávána snídaně a večeře či naopak.

Speciální jídla a diety

Pokud požadujete některou z diet, je nutné leteckou společnost informovat předem o a konkrétní dietu zažádat.

Přihlásíte se do správy vaší rezervace a v nabídce si dietu vyberete, případně napíšete prodejci a on vám požadavek zadá do systému.

Vybírat můžete např. mezi zdravotními dietami jako:

  • Pro diabetiky,
  • Bezlepková jídla,
  • Dietní jídlo při nedráždivé dietě,
  • Jídla s nízkým obsahem soli,
  • Jídla bez laktózy,
  • Nízkokalorické jídla.

Nejen z pohledu zdravotní diety je letecký catering uzpůsoben. Typickou nabídkou aerolinií bývají i náboženská jídla, jako je hinduistické či džainské (indické).

Výběr z těchto variant je zdarma.

Výhodou bývá také příjemný fakt, že speciální jídlo obdržíte jako první před zahájením klasického servisu.

Hladolety aneb Když za jídlo v letadle musíte platit

Naprosto všechny nízkonákladové aerolinky vám za letu nenabídnou ani kelímek s vodou. Cokoli si budete chtít dát, to si budete muset koupit.

Na letech trvajících alespoň 1 hodinu probíhá palubní prodej, kdy v nabídce najdete nejzákladnější nealkoholické i alkoholické nápoje, sušenky, sendviče a u delších letů i varianty teplého občerstvení.

Aktuální menu najdete v palubním časopise, ale u dálkových linek doporučujeme případné občerstvení objednat předem proto, abyste měli jistotu, že vámi vybraná varianta bude k dispozici.

Výběr provedete ve správě vaší rezervace na webu letecké společnosti a jídlo předem zaplatíte. Pokud budete chtít platit na palubě letadla, většina aerolinií přijímá standardní měny jako eura, dolary, libry a lokální měny.

Příklad palubního menu od British Airways na evropských linkách najdete na obrázku. Palubní nabídku tuzemských aerolinií Smart Wings, které využijete především v letní sezoně při cestách k moři, pak na tomto odkazu.

Vlastní jídlo do letadla

Velmi častou otázkou je, zda si cestovatelé mohou vzít vlastní jídlo do letadla a vyhnout se tak přepáleným cenám za občerstvení z palubního prodeje. Můžete, ale jen za následujících podmínek.

Veškeré potraviny, které si chcete vzít s sebou do letadla, musí splňovat bezpečnostní limity. Tedy takový, že pokud je vaše jídlo v tekutém stavu, jako jsou přesnídávky, jogurty, džemy atd., musí být jejich objem do 100 ml. Zároveň také upozorňujeme, abyste se vyhnuli silně aromatickým surovinám.

Jak to udělat s pitím? Vzhledem k bezpečnostnímu limitu 1 decilitru je nutné pravidlo obejít tak, že si s sebou vezmete prázdnou láhev a naplníte ji vodou až za bezpečnostní prohlídkou. Případně si láhev s pitím zakoupíte z automatů či obchodů v zóně za bezpečnostní kontrolou.

Některé letecké společnosti výslovně zakazují donášení vlastního jídla a nápojů. Bavíme se zejména o lince aerolinií Scoot z Berlína do Singapuru, kdy let trvá přes 12 hodin. No, reálné zkušenosti praví, že pokud nebudete okatě hodovat, tak vás palubní personál nebude napomínat ani omezovat.

Pozor také na případný dovoz nedojedených potravin do státu. Některé státy zakazují dovoz potravin. 

Jídlo pro malé děti

Cestování s malými dětmi vyžaduje i zvláštní stravu. Pro malé děti neplatí omezení 100 ml a můžete přepravovat i větší objem.

Jediné, co budete muset udělat, je při bezpečnostní prohlídce nádobu s jídlem otevřít a ochutnat, případně nechat pracovníka bezpečnostní kontroly ji otestovat ve speciálním skeneru.

Náhražky jídla v prášku

Často se nás také ptáte, jak je to s přepravou alternativního jídla v prášku, jako jsou proteinové či sacharidové nápoje, Mana aj.

S přepravou není problém. Ideální je zakoupit malá balení a převážet vše v originálním obalu, ale i když si odsypete do nádobky vedle, nebude vám převoz znemožněn. Maximálně budete dotázáni na to, co že to vlastně přepravujete – jednoduchá odpověď zní: protein.

Závěr

Na palubách letů neočekávejte gastronomické zážitky, ty se mnohdy nekonají ani v předních částech kabiny a v byznys třídě. Ovšem stále na mnohých letech můžete ponechat chleba s řízky doma a spolehnout se na to, že vám aerolinie občerstvení samy nabídnou.

 

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 29. 07. 2019

2 komentáře

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.