Cestovní očkování

Očkování pro cestovatele

4 komentáře
2019-08-14T14:08:31+02:00

Mnoho z nás tápe v dlouhém výčtu nemocí, které nás mohou na cestách potkat. Řešíte nezbytné otázky ohledně očkování na cesty do exotických zemí a mnohdy se člověk nechává zbytečně unášet na vlně strachu z nevědomosti. Pojďme si v tom jednoduše udělat přehledný systém.

Jaké očkování zvolit?

Očkování bychom samozřejmě měli volit podle místa, do něhož směřujeme. V potaz bychom měli brát taktéž délku pobytu a způsob cestování. Jiné nemoci na nás mohou čekat ve městech a na venkově, v rovníkových oblastech a za polárním kruhem. Nejlépe však uděláme, když se před cestou objednáme na konzultaci do některého z očkovacích center a poradíme se přímo s odborníky.

Kdy začít očkování řešit?

U delších cest do rozvojových zemí doporučujeme řešit očkování minimálně 3 měsíce předem. Některá očkování totiž vyžadují delší odstupy a jiná nabývají účinnosti až po více aplikovaných dávkách. 

Základní očkování

Za základní očkování považujeme ta, která by neměla chybět žádnému cestovateli. Doporučujeme abyste si nechali očkovat vakcinace proti všem níže uvedeným nemocím.

Cestovatelský základ vám postačí téměř do všech turisticky exponovaných zemí včetně Srí Lanky, Thajska, Indonésie aj. za předpokladu, že se nehodláte týdny brodit džunglí a svou dovolenou budete trávit standardně. 

Tetanus

V České republice jsou tetanem celoplošně očkováni všichni občané. Tahle vakcína nás tak nic nestojí a není třeba ji řešit s očkovacím centrem. Tetanus je však závažnou nemocí, které více než polovina nemocných podlehne, a tak bychom si měli hlídat, jestli už se nechýlí návštěva obvodního lékaře za účelem přeočkování. 

  • Příznaky: Nakažený trpí křečemi a ztrátou koordinace svalových pohybů.
  • Prevence: V rámci prevence ČR zavedla celoplošné očkování pro všechny občany země.
  • Počet dávek a účinnost: Vakcína se aplikuje v 1 dávce a její účinnost je 10 let u osob nad 60 let, standardně 15 let. 
  • Cena:  Je plně hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Tyfus

Břišní tyfus je závažné infekční onemocnění vyskytující se především v méně vyspělých zemích Asie, Afriky, Střední a Jižní Ameriky. Tyfus se bohužel nevyhýbá ani turistickým oblastem. Nemoc způsobuje bakterie Salmonella typhi přežívající ve střevním traktu člověka. Tyfus se přenáší nejčastěji kontaminovanými potravinami, vodou a předměty, s nimiž přišly do styku nakažené osoby.

  • Příznaky: Nemoc se projevuje vysokou horečkou, únavou, nechutenstvím, zimnicí, bolestmi hlavy a břicha. 
  • Prevence: Stačí dodržovat základní pravidla prevence. To znamená jíst pouze tepelně zpracované potraviny, vlastnoručně oloupané ovoce a pít balenou vodu. Na škodu nejsou ani dezinfekční prostředky na ruce a zapomenout byste měli na led v nápojích.
  • Počet dávek a účinnost: Vakcína proti tyfu se podává v jedné dávce a její ochrana trvá 3 roky. 
  • Cena: 1.000 Kč

Žloutenka typu A + B

Žloutenka je virové onemocnění postihující především játra. 

Žloutenka typu A

Žloutenka typu A se šíří kontaminovanými potravinami a špinavýma rukama.

  • Příznaky: Žloutenka typu A se leckdy projeví až za několik týdnů a nakažený nemusí mít zpočátku žádné příznaky. Mezi první projevy nemoci patří teplota, nechutenství, nevolnost, bolest břicha a celková slabost. Potíže se postupně zhoršují a nakaženému začíná žloutnout kůže a oči. Nemocný také trpí extrémní únavou.
  • Prevence: Dodržování osobní hygieny a základních hygienických zásad. Důležitá je také konzumace nezávadných potravin a vody.
  • Počet dávek a účinnost: Očkuje se 2 dávkami. První dávka se aplikuje ve zvolený den, druhá v rozmezí 6–12 měsíců. Účinnost je stanovena jako doživotní, ale některá očkovací centra doporučují přeočkování po 25 letech.
  • Cena: 1.500 Kč

Žloutenka typu B

Žloutenka typu B se vyskytujete téměř ve všech tělních tekutinách a k přenosu tak často dochází krví, spermatem nebo poševním sekretem. Žloutenka typu B má těžší průběh a rekonvalescence bývá delší než u žloutenky typu A.

  • Příznaky: Mezi první příznaky patří bolesti kloubů, vyrážka a nechutenství. Nakaženému později začíná žloutnout kůže a oči. Nemoc může přejít až v jaterní cirhózu a vznikat mohou i nádorová onemocnění jater.
  • Prevence: Jedinou možnou prevencí je očkování a používání kondomu, jelikož k přenosu nemoci často dochází také pohlavní cestou.
  • Počet dávek a účinnost: Očkuje se 3 dávkami. První dávka se aplikuje ve zvolený den, druhá dávka za 1 měsíc a třetí dávka za 6 měsíců po první dávce. Účinnost je stanovena jako doživotní.
  • Cena: 1.000 Kč.

Žloutenku typu A a B lze očkovat najednou:

  • Počet dávek a účinnost: Dvojkombinace se očkuje 3 dávkami. První dávka se aplikuje ve zvolený den, druhá dávka za 1 měsíc a třetí dávka za 6 měsíců po první dávce. Existuje i zrychlené očkovací schéma, kdy se první dávka očkuje ve zvolený den, druhá dávka za 7 dní, třetí dávka za 21 dní po první dávce a čtvrtá dávka se aplikuje za 12 měsíců po první dávce.
  • Cena: 1.300–2.000 Kč podle typu vakcíny

Další očkování

Níže uvedená očkování nejsou tak častá a vymezují se jen na určité zeměpisné oblasti. Je nutné si proto zjistit ať už povinné či doporučené očkování pro konkrétní území. Většinou se jedná o rozvojové země.

Cholera

Cholera je akutní infekční průjmové onemocnění, které se vyskytuje v některých rozvojových zemích jihovýchodní Asie, Afriky, Středního východu, Jižní Ameriky a v zemích bývalého SSSR. Šíří se rychle v místech s nízkou úrovní hygienických standardů a špatnou úpravou vody.

  • Příznaky: Nemoc se projevuje velmi častými a řídkými průjmy doprovázenými zvracením.
  • Prevence: Dodržování základních hygienických návyků. Zapomeňte na led v nápojích a pijte pouze balenou vodu. 
  • Počet dávek a účinnost: Očkování se podává ve 2 dávkách v intervalu 1–6 týdnů. Neočkuje se, ale podává se ve formě nápoje. Posilovací dávka se podává do 2 let od absolvovaného očkování.
  • Cena: 1.400 Kč

Malárie

Malárie je závažnou infekční nemocí, které ročně podlehnou miliony lidí. Přenáší se kousnutím samičky komára rodu Anopheles žijícím v tropických oblastech a subsaharské Africe.

  • Příznaky: Hlavními příznaky jsou horečka, zimnice, bolest kloubů, pocení a silné křeče.
  • Prevence: Preventivně lze užívat léky, které vám předepíše lékař. Ne všem však dělají antimalarika dobře, a tak je na zváženou, zdali se budete chránit pouze používáním moskytiér a účinných repelentů, nebo ne.
  • Počet dávek a účinnost: Neočkuje se, podává se ve formě léků. Léky se začínají užívat 1 den nebo 2 dny před odjezdem, během celého pobytu a následně ještě 7 dní po návratu domů.
  • Cena: Kolem 1.000 Kč. Liší se v závislosti na výrobci.

Vzteklina

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému. V drtivé většině případů končí nemoc smrtí. Virus se přenáší slinami infikovaného zvířete, tedy pokousáním nebo olízáním. Zdrojem nákazy jsou nejčastěji psi, opice a netopýři, ale vzteklinu mohou přenášet také mývalové, skunci nebo lišky.

  • Příznaky: Počáteční příznaky jsou nespecifické bolesti, neobvyklé brnění a pálení v místě poranění. Projevit se mohou v rozmezí 1 týdne–1 roku, ale nejčastěji se první příznaky projeví po 1–3 měsících.
  • Prevence: Jako preventivní opatření funguje očkování domácích zvířat proti vzteklině a hubení nakažených zvířat ve volné přírodě. V méně vyspělých zemích ovšem s těmito preventivními programy nemůžeme počítat.
  • Počet dávek a účinnost: Vzteklina se očkuje 3 dávkami. První dávka se aplikuje ve zvolený den, druhá dávka za 7 dní a třetí dávka za 28 (případně za 21) dní po první dávce. První posilovací dávka se aplikuje za 12 měsíců po třetí dávce. Další přeočkování je doporučeno každých 5 let.
  • Cena: 1.000 Kč

Žlutá zimnice

Žlutá zimnice je nebezpečné krvácivé horečnaté onemocnění, které sužuje oblasti tropické a subtropické Afriky, Střední a Jižní Ameriky. Přenáší se kousnutím komára a moskytů. Seznam nejvíce kritických oblastí naleznete na who.int.

  • Příznaky: Prvotní příznaky onemocnění se objeví po 3–6 dnech. Nakažený trpí vysokou horečkou, zimnicí, únavou, bolestí hlavy a zad, nechutenstvím a zvracením.
  • Prevence: Nejlepší prevencí je očkování a systematické hubení komárů.
  • Počet dávek a účinnost: Účinnou ochranou proti žluté zimnici je očkování, které je následně platné celoživotně. 
  • Cena: 1.400 Kč

Meningokokové infekce (A, C, W135, Y)

Meningokokové infekce jsou závažná onemocnění s velmi rychlým průběhem, kdy se nemocný během několika hodin dostává z plného zdraví do stavu ohrožujícího život selháním organismu. Očkování se doporučuje dětem a lidem cestujících do Afriky, Asie a Jižní Ameriky.

  • Příznaky: Infekce začíná náhle vysokou horečkou, silnými bolestmi hlavy a kloubů. Mezi hlavní příznaky patří ospalost, zmatenost, zastřené vědomí, krvácení do kůže, ztráta sluchu, slepota, epilepsie a trvalé poškození mozku.
  • Prevence: Prevencí je pouze očkování.
  • Počet dávek a účinnost: Aplikuje se v 1 dávce. Přeočkování je po 5 letech.
  • Cena: 1.400–1.500 Kč

Závěr

Přestože se nám může preventivní očkování zdát jako zbytečná a nepříliš levná položka na našem cestovním seznamu, určitě bychom jej neměli odsouvat na druhou kolej. Štěstí přeje připraveným a asi nikdo z nás si domů nechce přivézt nemilý suvenýr v podobě tropické choroby.

Snížit své náklady za očkování můžete i díky programům na prevenci u některých zdravotních pojišťoven. Například u VZP nebo ZPMVCR.

Autorem článku a všech tipů je cestovatelka Adéla L.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 14. 08. 2019

4 komentáře

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.