Rodina na cestě

Slevové agregátory a letenky s 50% slevou. Opravdu? Ne!

30 komentářů
2017-08-17T10:54:22+02:00

Díky blogu Jirky jsem narazil na zajímavý fenomén, který je však v českých končinách naprostým standardem a téměř denním chlebem. Jistě všichni z Vás znají slevové portály a jejich úžasně levné nabídky. Základním kamenem těchto portálů by mělo být sdružení lidí s jedním společným zájmem - ušetřit. Díky většímu množství zákazníků si prodejce může dovolit snížit své náklady či ještě lépe, bere tuto formu pouze jako marketingový účel.

V tuzemsku je však situace opačná - všichni prodejci chtějí ještě více vydělat. Ačkoliv neříkám, že všichni jsou stejní a ne vždy jsou nabídky podvodem - jedna špatná zkušenost předčí těch zbylých 100 dobrých.

Na jednom z největších agregátorů slev portálu Skrz.cz se snaží svou podvodnou nabídkou nalákat zájemce o levné cestování dříve nadějný start-up ve vyhledávání low-cost letenek Skypicker.com. Ten nabízí letenky s ohromující slevou 50%! Jak se ale celá situace má doopravdy?

Na přiloženém náhledu můžete vidět, že "původní cena" za zpáteční letenky z Prahy do Milána, 31.01.-02.02., činí 3.018 Kč. Díky 50% slevě zaplatíte jen 1.512 Kč. Ptám se, kde se vzala původní cena 3.018 Kč? Copak společnost easyJet, která lety operuje, má dvojí ceny pro své zákazníky a zákazníky Skypickeru? Fajn, pomineme-li vymyšlenou původní cenu, je tu ještě jedna věc. A to cena, za kterou lze letenky doopravdy zakoupit u easyJet.com

Vyhledáte-li si stejné datum a stejné lety, které Vám Skypicker nabízí, nebudete se stačit divit. Cena, za kterou totiž letenky ve skutečnosti zakoupíte je ještě nižší, než díky 50% slevě. A to pouhých 1.174 Kč. Tedy nejen že neušetříte inzerovaných 50%, ale ještě přijdete o dalších 350 Kč!

Toto byl pouze jeden příklad z několika inzerovaných nabídek od stejné společnosti. Výše cenového rozdílu je mnohdy ještě vyšší. Mějte se tedy vždy na pozoru ať se již nabídky tváří sebevíc výhodněji!

Reakce Olivera Dlouhého, zakladatele Skypicker.com

Díky za prostor k vyjádření se k tomuto článku. Rád bych uvedl pár věcí na pravou míru.

S agregátorem Skrz.cz jsme se dohodli na zveřejnění nejlepších víkendových nabídek, které ve Skypickeru máme. Dohoda zněla tak, že nebudeme zveřejňovat původní cenu a výši slevy tak, jak je obvyklé, ale "Obvyklou cenu pro danou trasu", která vychází z našich dlouhodobých statistik.

Bohužel jsme se špatně dohodli na umístění této Obvyklé ceny a naši vývojáři ji v XML feedu dali na místo, kde se dává původní cena. Skrz pak již automaticky zobrazoval dealy s danou slevou. Bohužel jsme, i vzhledem k tomu, že byl víkend, nabídku nesledovali, a této chyby jsme si všimli až včera večer, kdy jsme taky požádali Skrz o odstranění až do vyřešení tohoto technického problému.

Nabídka tedy neskončila o půlnoci, jak jsem se někde dočetl, ale cca okolo 9. hodiny, kdy jsem si problému všimnul a upozornil Skrz.

Potud tedy naše chyba, za kterou se omlouvám.

Článek však upozorňoval na další skutečnost, a to že na Skypickeru jsou letenky o něco dražší (v tomto případě o 350  Kč) než na webu dopravce (EasyJet). Doslova se jednalo o větu: "Tedy nejen že neušetříte inzerovaných 50%, ale ještě vás okradou o dalších 350 Kč!".

Tento útok mi připadá hloupý a pokrytecký, a přestože je věta již v textu zjemněna, byla zde skoro celý den v původním znění a defacto z nás dělala zloděje.

NIKDE se netajíme tím, že si k letenkám přidáváme naši marži. Za tuto marži dostane uživatel rychlou a jednoduchou rezervaci, podporu v českém jazyce a garanci doletu do destinace v případě, že vlivem zpoždění jednoho spoje nestihnete spoj navazující.

Autor článku zřejmě zastává názor, že nákup zboží/služeb, a jejich následný prodej s přirážkou, je krádež. Proto bych chtěl poukázat na to, že on sám tímto způsobem "krade", když nabízí k rezervaci letenky za vyšší cenu, než jsou k mání v jiných rezervačních systémech.

Zkusil jsem namátkou vyhledat např. tento na webu zveřejněný deal: http://cestujlevne.com/kanada-letenky-montrealu-letni-prazdniny-8-307-kc/ za cenu 8307 Kč vyhledat na Kayaku http://www.kayak.com/flights/BUD-IST/2014-07-03/IST-YMQ/2014-07-04/YMQ-IST/2014-07-08/IST-BUD/2014-07-09, a světe div se, byl zde za 394 USD, tedy 7953 Kč!

Autor tedy na nákupu takové letenky vydělá (pardon, dle v článku zmíněné logiky - "ukradne") cca 354 Kč :-) Ještě o 4 Kč horší živel, než jsme my :-))

Poslední věc, která je z mého pohledu krajně nefér, je zveřejnění tohoto článku až po našem odstranění vadného příspěvku ze Skrz.cz. Udělali jsme technickou chybu, napravili jsme ji, a následně jsme označeni za podvodníky a zloděje.

Chtěl bych podotknout, že se s autorem článku neznám ani osobně ani elektronicky, a nejsem si vědom jediného důvodu, proč by na mě či na Skypicker měl takto útočit. Že by konkurenční boj? Takhle? Stále se snažím věřit, že se jedná o nedorozumění.

Reakce ze strany Cestujlevne.com

Prostor pro reakci je samozřejmý a jsem rád, že jste ho využil.

Ačkoliv by Vaše odpověď mohla znamenat šťastný konec a objasnění uvádění lidí v omyl, nemohu si odpustit ještě pár drobných připomínek i z mé strany.

Chyby se samozřejmě stávají, a to i v mém případě. Letenky do Milána však nebyly jedinou nabídkou, která se na tomto portálu v uplynulých dnech objevila a jistě každý kontroluje nasazení své reklamy ještě v daný den. To ale pomineme, není to důležité.

Nejlepší nabídku bych si představoval alespoň s pátečním poledním odletem, který byl dražší o pár korun - pro příště ;)

Standardní cena za zpáteční letenku Praha - Miláno opravdu není 3.018 Kč, jak uvádíte. Obvyklá cena je právě v úrovni inzerovaných 15 stovek, ty nejnižší ceny samozřejmě padají k 500 Kč - to předpokládám, že sami víte. Zde se dostáváme k podstatě článku. Uvádět někoho v domnění, že nakupuje výhodnější letenku než je smyšlená obvyklá cena není fér a je úplně jedno, jestli ji popíšeme jako původní cena nebo obvyklá cena. Samozřejmě vidím, že píšete , že vycházíte z vlastních statistik. V tom případě Vám doporučuji překontrolovat zápis do databáze abyste měli adekvátní vzorky.

Větu o "kradení" jsem napsal bez etické gramotnosti, za což Vám patří má omluva.

NIKDE jsem neřešil Váš byznys model a už vůbec ne to, jaké si stanovujete marže. Celý obsah článku byl zaměřen na "původní cena vs. cena u easyJet".

To, že garantujete dolet v případě zpoždění je hezké, ale v tomto případě neadekvátní.

Živel se 4 Kč pobavil ;) Na svou obhajobu snad jen to, že ceny udávané v cizí měně nejsou vždy korektní. Mnohdy se díky přepočtu dostáváme k vyšší ceně. Dlouhodobě však poskytujeme vystavování letenek za nejnižší ceny na českém trhu.

Zveřejnění článku proběhlo v okamžik, kdy jsem se k problému dostal. Bonusem pro Vás dnešní traffic. Podvodníky možná, zloděje ne.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 17. 08. 2017

30 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.