Rodina na cestě

Věčný boj hvězdné trojky: díl.1 - Ryanair

1 komentář
2017-08-17T11:54:22+02:00

Foto: Torsten Maiwald / wikipedia

Jedna společnost je známá svým extravagantním šéfem, druhá solidním a benevolentním přístupem a třetí ukrádá to co ještě po prvních dvou zbylo. To je věčný souboj tří předních nízkonákladových aerolinií na evropském nebi. Pojďme si shrnout co jednu od druhé odlišuje a proč dáváte přednost té nebo oné. Aneb koutek pro mé plky.

Ryanair

Pokud je řeč o nízkonákladové dopravě, jen s těží můžeme začít příspěvek jinou společností než je irský Ryanair. Jednou polovinou cestovatelů tolik nenáviděna, druhou tolik obdivována aerolinka. Jak je to možné? Důvodů může být několik, za vším však stojí jediná osoba, a tou je Michael Kevin O´Leary. Tento revoluční obchodník v letecké dopravě dokázala přivést jednu z obyčejných a mizerných společností do Síně slávy letecké dopravy. Myšlenky, které říkají - obchoduj a nelétej, podlomily mnohým kolena a některé přivedly i na mizinu.

Ve zkratce: Ryanair vznikl roku 1985, se sídlem v irském Dublinu. Jako první linku létal Waterford - Londýn se 14 místním Embraerem. V současné době provozuje více jak 300 letounů typu Boeing 738, má více jak 8 tisíc zaměstnanců a roční čistý zisk činí 375 milionů eur.

Revoluce na trhu

Nebyly to ani tak revoluční idei v byznys modelu aerolinek, jako špinavé praktiky těch nejhorších obchodníků, které Ryanair dokázaly nastartovat kupředu. Využívání slabších pozic článků v "potravinovém" řetězci se stalo stavebním kamenem této společnosti. Tedy "Chcete abychom létali na Vaše nicneříkající letiště? Snižte nám (nejlépe zrušte) poplatky a přivedeme Vám cestující." Málokteré letiště na tuto nabídku nekývne. Neboť letiště žijí z obchodních prostor - kavárny, restaurace, duty-free - nikoliv z poplatků od aerolinek.

Stejný princip, ale na opačné straně řetězce uplatnil v letech, kdy krize omývala nejen letecký průmysl. U společnosti Boeing si během let 1998 - 2003 objednal 300 letadel a předzásobil tak výrobní kapacity této společnosti na několik let dopředu. Není nutné zdůrazňovat, že vyjednaná cena se ani na kilometr nepřibližovala původní katalogové ceně. Obzvlášť, vezmeme-li v úvahu, že ostatní aerolinky rušily své zakázky díky krizi. Takto Ryanair "znásilnil" již 2 odvětví letecké dopravy. Tím nejzásadnějším okamžikem byl konec krize a zájem dopravců o nové stroje. Boeing je však musel odmítnout, neboť měl již nasmlouváno od Ryanairu a tak zájemce posílal právě za ním. Ryanair si tak přišel pře-prodejem zakázek na slušné peníze, kterými v následujících letech dotoval až nechutně levné letenky, klidně za 0,01 CZK.

V jednoduchosti je síla

Žádné občerstvení, žádné nadbytečné a nadstandardní služby - cena kterou zaplatíte se rovná jen a pouze letence. Klasický lowcost model říká, plať málo, ale dodržuj pravidla. Není tedy na místě se rozčilovat, když Vám na letišti zakážou nastoupit do letadla dokud nezaplatíte 100€ za zavazadlo vážící 10,2 kg. Vždyť jste měli možnost si zakoupit zavazadlo online při rezervaci za čtvrtinu této ceny nebo ty ponožky vyhodit do koše. To že si nemůžete na dvouhodinovém letu, za který jste zaplatili 20€, sklopit sedadlo, jelikož z důvodu hmotnostní úspory nebyl nainstalován sklápěcí mechanismus, je důvod ke vzteku? Není. Jednoduše za málo peněz nemůžeme očekávat spoustu muziky. Nezaplatili jsme si letenku, abychom se proletěli, ale abychom někam doletěli.

http://www.youtube.com/watch?v=hZrEIvUnm-o

Dost obhajování

Co mě osobně irituje je jejich geniální a důmyslný rezervační systém. Už jen nutnost zadat captcha kód pro ověření toho, že nejsem robot mě zvedá ze židle. Co teprv, když jsem si vybral letenku a přejdu na další stránku s vidinou zadání údajů z platební karty a získání letenky. Vybafne na mě nechutně barevný web, kde je hlavní účel zmatení nepřítele a desorientace jeho smyslů. Jméno a volba zavazadla - OK. Proč je mi však vnucováno pojištění s matoucím políčkem výběru "Please select a country of your residence" a ne otázka, zda chci nebo nechci toto pojištění? Poté co odškrtám všechny políčka a kliknu na pokračovat mě znovu oslní okno s dotazem na pojištění. Tlačítka jsou průběžně měněna, jednou bylo pro volbu NECHCI pole tmavě šedé na levé straně, dnes jsou obě pole zelené a NE je na pravé straně. Matení pokračuje.

Je na čase odmítnou SIM kartu společnosti Ryanair, autobus a dokonce i koupi kufru. Po několika minutách klikání a přemýšlení kam kliknout, aby výsledná cena nebyla 2x vyšší než původní, se dostávám k cíli. Naštěstí, pokud projdete bez úhony minovým polem, na Váš čeká stejná cena jako při výběru letenky. Již žádné dodatečné poplatky za platbu kartou. Chce to sílu a zbrklost zamknutou ve skříni. Poté opravdu můžete létat a rezervovat letenky bez obav. Neboť letenka za 10€ za to prostě stojí!

TIP: Nenechte se nachytat a přečtěte si náš návod.

Závěrem

I když je tato společnost médii donekonečna kritizována za létání na stojáka nebo za zpoplatněné záchody (tyto výmysly jsou mimochodem O´Learyho bezplatný marketing), všichni cestovatelé mají jedno společné - cestovat chtějí a pokud možno co nejlevněji. A kam za nejlevnější letenkou? No přeci na www.ryanair.com Proto dejme předsudky stranou a překousněme těch pár desítek minut pohledem z okna, neboť to je právě ten okamžik na který všichni čekáme.

S Ryanairem se vyplatí letět, pokud nepotřebujeme mít odbavené zavazadlo, ale jde nám pouze o cestu z bodu A do bodu B.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 17. 08. 2017

1 komentář

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.