Ztracený kufr

Zpožděné zavazadlo a jak postupovat při ztrátě

1 komentář
2020-08-04T10:48:39+02:00

Asi každý z nás už někdy zažil stupňující se nervozitu, kdy u pásů na zavazadla zůstává čím dál méně lidí a váš kufr stále nikde. Většinou to dopadne šťastně a zrovna ten váš vyjede jako úplně poslední, občas je zavazadlo poškozené a výjimečně se ho vůbec nedočkáte. Kufr se zkrátka někde po cestě ztratil nebo zpozdil. Co v takovém případě máte dělat a jak se se zpožděním zavazadla vypořádat? 

Hned v úvodu si ještě ujasněme pojmy. Vaše zavazadlo je zpožděné do 21 dní od nahlášení ztráty. Za ztracené zavazadlo se považuje až po uplynutí oné 21denní lhůty. 

Nahlaste ztrátu zavazadla zaměstnancům letiště 

Zavazadla jste se nedočkali a pravděpodobně s vámi tak vůbec nepřiletělo. V první řadě je tak potřeba ztrátu zavazadla nahlásit. 

Vyhledejte přepážku, která bývá označena jako Baggage Service, Lost Baggage, Baggage Enquiry apod. Tyto přepážky se nachází vždy v blízkosti pásů na zavazadla ještě před celní kontrolou a společně se zavazadlovým lístkem ztrátu nahlaste. 

Zavazadlový lístek obdržíte při odbavení a odevzdání zavazadla na check-inu. Jedná se o malou nálepku s čárovým kódem, kterou vám většinou nalepí na palubní vstupenku nebo cestovní pas. 

Na přepážce budete vyzvání k vyplnění reklamačního formuláře (PIR – Property Irregularity Report). Poskytnete také kontakt včetně adresy, na níž chcete zavazadlo zaslat

Doručení zpožděného zavazadla 

Při zjištění, že vaše zavazadlo s vámi nepřiletělo, se zákonitě vkrade do hlavy myšlenka, kam a za jak dlouho vám ho doručí.  

Naprostá většina aerolinek vám kufr doručí na adresu, kterou sdělíte při vyplňování reklamace. Pokud budete cestovat po vícero různých lokacích, rozepište přesná data, kde a kdy se budete vyskytovat a nezapomeňte kontrolovat telefon, aby se s vámi kurýr mohl domluvit na přesném čase předání. 

A co když cestujete na blind a žádnou adresu neznáte? Obvykle se můžete s pracovníky domluvit, že až budete znát přesnou adresu, zavoláte a zavazadlo vám na ni doručí. 

Problém může nastat v případě, kdy si vaše zpožděné zavazadlo vyžádá celní kontrola. Tehdy vám aerolinie zavolá, že se musíte osobně dostavit na letiště a vám bohužel nezbyde nic jiného než změnit plány. Podobné situace však nastávají poměrně zřídka. 

Letecké společnosti vám ve vlastním zájmu zavazadlo dodávají nejrychleji, jak jen to je možné. Žádná lhůta daná regulačními nařízeními sice neexistuje, ale většinou váš kufr přiletí dalším letem, což obvykle trvá maximálně 2 dny. 

Nechte si proplatit nezbytné výdaje 

Letecká společnost vám po dobu, než zavazadlo najde, musí proplatit „nezbytné výdaje“. Jde hlavně o toaletní potřeby, nové oblečení apod. Některé letecké společnosti vám hned při nahlášení ztráty zavazadla poskytnou určitý finanční obnos (obvykle kolem 50 dolarů), jiné proplatí až zpětně po zaslání účtenek prokazujících nákup. 

Žádné nařízení aerolinkám nestanovuje přesné částky, které vám musí proplatit. Stanovena je jen částka maximální, a to 1.220 eur, ta je dána Montrealskou úmluvou a vztahuje se na všechny mezinárodní lety. 

Aerolinka vám uzná jakýkoli racionální vícenáklad přímo související se zpožděním zavazadla. Buďte proto střídmí a nekupujte si luxusní kosmetiku od Dioru s tím, že ji uplatníte jako nezbytné hygienické potřeby. Takový požadavek aerolinka určitě neuzná. 

Pokud by aerolinky otálely s proplacením nákladů, obraťte se na advokátní agentury o pomoc výměnou za cca 20 % z vymožené částky.

Když se zavazadlo nakonec ztratí 

Čas běží a vaše zavazadlo se nepodařilo najít ani po 3 týdnech. Stává se tak velmi zřídka, ale přesto… úderem 21. dne od nahlášení se oficiálně stává ztraceným a vy máte možnost leteckou společnost zažádat o plnou kompenzaci zavazadla a jeho obsahu.  

Montrealská úmluva opět určuje maximální částku 1.220 EUR, do níž aerolinka musí vyplatit kompenzaci. Jedná-li se o vnitrostátní let, Montrealská úmluva se na vás nevztahuje a každá země má vlastní pravidla, například v USA je maximální možná částka stanovena na 3.500 dolarů.  

Co musíte v takovém případě udělat? Kontaktujte leteckou společnost, ta si od vás následně vyžádá k zaslání několik dokumentů: 

  • Protokol o ztrátě (PIR), který jste vyplňovali na letišti,
  • Letenku nebo palubní vstupenku, 
  • Zavazadlový lístek (malý ústřižek, který jste dostali při odbavení), 
  • Soupis věcí včetně kopií účtenek, o které žádáte náhradu. 

Hlavně poslední bod bývá často problematický. Jen těžko budete mít účtenky od nákupů všech věcí, které jste měli v kufru. Schovávejte si aspoň účtenky od samotných kufrů, které nezřídka mají větší hodnotu než veškerý jejich obsah. 

Pokud účtenky nemáte, pomůže, když při balení věnujete pár vteřin času a obsah i zevnějšek kufru si nafotíte.  

A v případě, že leteckou společnost budete žádat bez účtenek i bez fotek, poskytněte alespoň co nejdetailnější soupis všech věcí, které jste v kufru měli. V takovém případě však záleží jen na libovůli aerolinky, kolik (a jestli vůbec něco) vám zaplatí. 

Pokud víte, že hodnota zavazadla a věcí v něm je vyšší než 1.220 eur, určitě si zařiďte speciální pojištění. 

Závěr 

Ztráta nebo zpoždění zavazadla není nic příjemného, ale když budete „o krok před problémem“ tím, že se na cestu dobře zabalíte, ušetříte si spoustu starostí. Nejdůležitější věci jako spodní prádlo, hygienické potřeby, 2 trička, nabíječky a samozřejmě veškeré dokumenty či jízdenky nechte v příručním zavazadle. 

 A když už problém nastane, nezapomeňte veškeré náklady doložit účtenkami.

naposledy aktualizováno 04. 08. 2020

1 komentář

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.