Příspěvky uživatele Ditous

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Libor_S napsal(a):

Ty uvedené rozměry od Ditous pravda rozhodně nejsou a že se může vzít maximálně batoh, který se vejde pod sedačku, je jen teorie, která se v praxi téměř nikdy nevyžaduje viz diskuze zde https://www.cestujlevne.com/cest...ucaku-2185 Navíc ani batoh o těch oficiálních rozměrech se pod sedadlo nevejde viz můj příspěvek v tom odkazu:

Katka psala, že dává svůj batoh v ceně vždy nahoru (i když má být pod sedadlem, předpokládám). Já jsem se pokoušel dát můj batoh v Ryanairu pod sedadlo, ale to by musel mít na výšku tak 30-35 cm, aby se tam vešel (naležato by mi vadil a překážel by při případné evakuaci, i když přesahuje limit jen o pár cm a v kleci by se ohnul).

A dotaz byl na to, co používáme, ne na to, jaké jsou oficiální požadavky. K toleranci rozměrů jsem našel toto: Ryanair dokonce poprvé veřejně přiznává, že klece na měření zavazadla budou větších rozměrů a to 42x20x30 cm . https://honzovyletenky.cz/leteck...padu-2018/

To odpovídá 25 l. Batoh 30 l asi taky nebude úplně plný a jak jsem psal, batoh se dá stlačit, když není příliš plný nebo velký. V době nástupu do letadla se taky může něco dát dočasně do kapes nebo si i obléct třeba větrovku a hned je místa v kapsách víc (v zimě je to ještě snadnější). Katka psala v té diskuzi, že kdyby viděla, že kontrolují, požádá někoho z fronty, kdo má místo, o dočasné přenesení nějaké věci.

 

 

Odmítám se hádat. Já tu kontrolu ve Vídni měla, cestou zpátky ze Španělska ne. Oba dva víme, že vždycky a ve všem záleží na tom, jak se zrovna někomu chce kontrolovat. Takže než mě tady začneš osočovat, že nepíšu pravdu (takže vlastně říkáš, že lžu), zamysli se. 

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

Sali, strašně záleží s jakým LC letíš. Nejlevnější letenka u Ryanairu dneska znamená, že si můžeš vzít maximálně batoh, který se ti vejde pod sedačku. Na tohle je optimální Fjallraven Kanken (výška 38cm, hloubka 13cm, šířka 27cm, objem 16l). Mám k tomu jediný důvod: otvírání batohu. Osobně nedám dopustit na "packing cubes". Bohatě ti vystačí ty z Decathlonu, ale třeba Osprey dělá ještě kompresní se dvěma zipy, takže oblečení ještě trošku stlačíš a získáš víc prostoru v batohu. 

U klasicky příručního zavazadla, co si můžeš vzít nahoru, používám Osprey Fairview 40l + Osprey Daylite Waist ledvinku na cennosti (pas), co potřebuju mít nutně po ruce. Uvažuju, že si pořídím Aer Sling 2, abych do toho nacpala o trochu víc. Ale vidím to spíš tak, že nacpu víc peněz do věci, co se mi líbí a ve skutečnosti ji nepotřebuju :-)

Vueling ti normálně vezme příruční zavazadlo do podpalubí. Neměří, neváží, automaticky tak učiní.

Easyjet klasické rozměry kabinového zavazadla (56 cm x 40 cm x 25 cm) zpoplatňuje, při koupi letenky rovnou doporučuji kupovat místa se zavazadlem, později je příruční zavazadlo dražší a místa dávno fuč.

S Wizzaair mám šest nebo sedm let starou zkušenost, takže to je na někoho, kdo s nima lítá častěji. 

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Barcelona 2(4)5. -30. 7.

Cesta tam úděsná - zrušení letu po několika hodinách čekání ze strany Vuelingu. Vcelku dost neprofesionální komunikace o přesunutí odletu na následující dny. Voucher na občerstvení jsme dostali až po nějakých 5,5 hodinách od chvíle, co mělo letadlo odletět. Hlavně v přepočtu 10éček na osobu s platností na ten den. Prasárnička.

Každopádně cestou tam kontrola španělského formuláře (https://www.spth.gob.es). V Česku na bag drop kontrolovali pouze vizuálně ("ukažte, máte"), pak i v Barceloně na letišti načtením QR kódu. Následně přišla sms s informacemi. Další dny už formulář nikdo a nikde nekontroloval. 

POZOR! Původní den odletu byl 24.7., když jsme ale neodletěli, musela jsem večer formulář udělat znova se správným datem odletu. Při načtení na letišti v Barce takhle zastavili jednu rodinu, která měla formulář s příletem o den dříve. 

Na den jsme si půjčovali auto u Centauro kousek od nádraží. Dělali jsme přes agregátor, ale ceny mají na místě asi tak o éčko nižší (https://www.centauro.net). 

Jinak vše relativně v normálu, mají kapacity v obchodech, takže se občas někde stojí řada. Ve vnitřních prostorech a MHD je povinná rouška (stačí ústenka, já ač očkovaná jsem si v přelidněných místech dávala pro jistotu FFP2). 

Úplně nejšílenější zkušenost je bohužel nepřekvapivě s příjezdovým formulářem do Česka. Už dávno jsem přestala bušit pěstičkami do stolu a nadávat, ale hezky od plic proklínám až do pátého kolene všechny, co na tom dělali. Po zkušenosti s tím, jak vypadá příjezdový formulář do Španělska, je to, co jsme zas vyrobili...Fakt to nemá smysl komentovat, je to ve skrze jen buzerativní sběr dat ze strany české státní správy, které se zjevně zachtělo pracovat s daty, kam kdo jezdí/létá. Nemá žádný účel. Cestou zpět ten formulář nikdo-nikde nekontroloval. Na bag dropu v Barceloně zajímal dámy jen certifikát o testování nebo očkování. Nikdo z Easyjetu se ani slůvkem nezmínil o tom, že by nějaký formulář bylo třeba vyplňovat nebo ukazovat. Při dosednutí v Praze mi přišla smska od ministerstva zdravotnictví, ale to je všechno. 

 

Kdybyste někdo měli radu, kde se obrátit na Vueling s nárokem na claim 250éček, budu ráda za tipy. Hodlám je za tu nekomunikaci sedřít z kůže.

 

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

1) Sihanoukville (Kambodža) - leden 20, naprostá nechutnost. Nic horšího jsem asi v životě neviděla. Nejde o bídu, na tu je člověk při návštěvě téhle nádherné země tak nějak připravený. Sihanoukville je "nádherný" příklad toho, jak ve skutečnosti vypadají čínské investice. Přitom pár let zpět jsem na blozích cestovatelů četla nadšené recenze. Bohužel si to zjevně v Číně přečetli taky a město víceméně skoupili. Začali ho předělávat na turistickou destinaci pro své lidi a je to teda hnus fialovej (čti neonovej). Tohle je za mě jedno velké NEVER MORE. Tak jak si říkám, že mě za doby vládnutí agenta KGB nikdo neuvidí v Rusku, tak ani v Sihanoukville (na druhou stranu je řada skvělých měst v Kambodži a ta země za návštěvu v obecné rovině opravdu stojí).

2) Bijte mě, ale fakt se mi nelíbil NYC. Strašně jsem se tam těšila, měla jsem možná až příliš velká filmová očekávání. Ale špína, smrad, nekonečná doba strávená dopravou, strašný spěch lidí. Vím, že se tam vrátím a doufám, že změním názor. 

 

3) Varšava. Celý koncept vystavení města 1:1 jako před válkou mi přijde podivný. Ale dobře, asi po tom byla tehdy poptávka. Na druhou stranu to ve mně vyvolávalo všudypřítomný pocit architektonického ustrnutí. Je tam sice spousta features, který by asi Praha vzala s povděkem (turnikety v metru, např.), ale jinak? Heh. Muzeum vojenství by si zasloužilo krok do 21. století, inspirovat by se přitom mohlo židovským muzeem. To na mě z celé Varšavy ostatně zanechalo největší dojem. Strávila jsem tam hodiny a odcházela nabušená informacemi. Fakt mě to bavilo a vřele doporučuji, pokud se někdy ve Varšavě ocitnete! 

 

4) Chorvatsko. Uznávám, mám 19 let starou zkušenost. Od té doby jsem tam nebyla a ani po tom netoužím. 

 

5) Bratislava. Tady nebudu ani nic dodávat, betonová džungle, šeď. Asi jako každé slovenské město vyjma Bojnic. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jak píše tady kolega Lukáš Horák. Pokud chceš mít jistotu, že se připojíš vždycky a všude - a to včetně např. metra, pak pocket Wi-fi nejlepší možná volba. Zachránilo mi to v Tokiu první den život, jinak bych dle mého na Ueno stále ještě teď :-)

Princip je jednoduchý. Objednáš a zaplatíš si to dopředu na netu, oni ti to doručí na jakoukoli adresu (já si to nechala poslat na poštu na letišti, což doporučuji). Vyzvedneš, zapneš a už seš na datech. Je to malá krabička, vydrží ti v klidu dva dny bez nabití (já ji teda nabíjela každý večer, jsem útlocita). Jely jsme na tom ve dvou a házely docela velkou zátěž dat. Cena na 5 dní asi tisícovka :)

Já to měla odsud: http://www.globaladvancedcomm.com/

Užij si Japonsko! ;-)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zdravím!

A mám dotaz, prosbu, výzvu. Prostě a jednoduše z jakého úhlu se na to člověk podívá.

Mám už od ledna zakoupené letenky do Mombaje, a to z chybného tarifu (https://www.cestujlevne.com/akcn...a-5-992-kc). Trasa AMS - BRU - BOM v termínu 9.-21. října. Měla jsem jet s kamarádkou, ale ta mi v uplynulých dnech oznámila, že z různých důvodů nemůže. Takže hledám někoho, kdo má třeba letenku na stejný termín a nevadila by mu společnost. Samotná se do Indie jaksi vydávat nebudu, z pochopitelných důvodů, snad :-) Už jsem si sice trochu plánovala trasu, co bych chtěla vidět a podobně, ale vůbec na tom nelpím. Mnohem víc lpím na tom, abych fakt seděla v letadle za dobrodružstvím!

Budu fakt moc ráda, když se někdo najde a ozve se :-)

Díky, čau!

0
Zobrazit ve vláknu

Díky všem za rady, nakonec jsem tedy koupila ubytko přes noc v Barajas. Uvidím, jestli se budeme vydávat do města (přece jen bych z Madridu ráda něco viděla), ovšem taxík riskovat nehodlám. Sama po Praze jezdím zásadně Uberem, taxikářům nevěřím ani kliky u dveří.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zdravím,

před pár měsíci, asi někdy v lednu, se mi podařilo ukořistit levné letenky do Tokia (BRU-MAD-TYO). Letíme už teď 19. v pátek z Prahy do Bruselu, přespíme, projdeme město, k večeru pak let do Madridu. Tam už ale nechceme spát, i kvůli posunu to máme v plánu táhnout od příletu do odletu. Ocením jakékoli rady, co přes noc v Madridu podniknout a jestli to má vůbec cenu něco podnikat. Jestli spíš nezakempit na letišti a přečíst si třeba knížku (případně jestli neobětovat ten litr za ubytko).
Kromě toho mě teda zajímá, jak je to se zavazadly. Když přiletíme do MAD kolem 21h a let do TYO je ve 12:20, přepokládá, že byť je to na jednom papíru, vyhodí nám zavazadla a budem je muset tahat. Anebo se můžeme pohybovat bez nich? Kdo poradí? smiley

Díky!

P.S. Není to můj první let, ale první takhle levnocestující jo. Takže jsem trochu za blbku. Díky za pochopení smiley

0
Zobrazit ve vláknu

Ahoj,

teprve si sumíruju, co jsem vyvedla ( smiley smiley ), ale předběžně jsem si říkala, že bych ráda viděla víc než Dublin. Vlastně jsem posledních pár hodin strávila hledáním půjčovny skůtrů (neúspěšná mise), neb na silnější stroj nemám řidičák. Spíš jsem to tak jen zkoušela, protože mi asi stejně nezbyde nic jiného, než auto. Tam zas ale mám vzhledem k věku u některých společností úplně zbytečné přirážky. smiley

Dita

0
Citovat Zobrazit ve vláknu