Příspěvky uživatele Cech_ve_Vietnamu

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Létá tam:
Nok Air
Thai Lion Air
Air Asia
Bangkok Airways

a Thai Airways (ale ti nebudou levní)

Otevři anonymní okno v prohlížeči, dej tam data, dotáhni rezervaci před platbu (všechny poplatky, kufry atd) a ber to nejlevnější.

Air Asia už nejspíše nebude mít promo akci, je to moc brzy. U ostatních nesleduju, jak se mění cena, ale já bych kupoval teď. Cena spíše nebude klesat než bude.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

U Air Asia ty proma chodí dost dopředu, třeba prodávají letenky na 9 měsíců dopředu. Takto za 4 měsíce spíše už ne. Na druhou stranu mi přijde, že moc nezdražují směrem k odletu. Ty ceny jsou plus mínus pořád stejné, tak asi má smysl vydržet.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ad 1.) 3,5 hodiny je dost, když to přiletí na čas. Já ta zpoždění ale zažívám poměrně často po JV Asii, raději bych koupil dřívější let a ještě lépe strávil noc v Bangkoku. Z letiště jezdí vlak až do centra, zavazadla lze uschovat na letišti, když se s nimi nechceš táhnout do města a Bangkok je perfektní na jídlo a nákupy.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Vietnam je v pohodě v tu dobu. Jak sever, tak jih. Sem tam déšť na 30 minut odpoledne, ale za dalších 30 min je zase krásně.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Sprej mi v Asii sebrali 2x na letišti. Jednou dokonce v checknutém zavazadle, musel jsem otevřít kufr a vyhodit ho. Od té doby vozím malý roll-on.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Hledejte od poloviny února a později. Leden nic moc počasí na 90 % zajímavých míst. Únor počasí pořád nic moc a k tomu TET (Čínský nový rok).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Za zavazadla se plati v tarifu Low fare. Tarif Premium flexi ma 20 kg v cene. V tarifu Low fare si pak muzes prikoupit 20 az myslim 40 kg.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

U nas ve Vietnamu pravidelne kazdy tyden v novinach ctu, jak nejaky Vietnamec otevrel nouzovy vychod na letisti (ten na kridle), odmital prestat telefonovat pri vzletu, odmital poslat pretizene prirucni zavazadlo do prostoru pro zavazadla a popral se s personalem, kouril na WC v letadle, dal facku letusce. A asi bych si vzpomnel na dalsi historky.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Reálná zkušenost z Vietnamu (nikoliv moje) oproti informaci zkopírované z wikipedie, vyléčeno za 2 dny pomocí antibiotik. Postižený šel po 2 dnech silného průjmu k doktorovi. Byl to běloch, američan. Informace o tom, že se to často projevuje silnými průjmy, je od ošetřujícího doktora. Zde předpokládám, že asi bude znát místní poměry.
Při průjmech je velmi časté nechutenství, bolest břicha, únava, občas horečka. Takže vlastně mluvíme o tom samém. Až na tu zácpu no, ta jde s tím průjmem blbě dohromady.
Nikdy nic není černobílé.
Takže vlastně ano, je to silnější průjem vyléčitelný velmi snadno. Jen v ČR se z toho dělá nemoc na úrovni Eboly.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

I žloutenka A stačí. Žloutenka B se přenáší pohlavním stykem nebo krví. Takže pokud tam nejedeš fetovat a sdílet stříkačky nebo za sexem, i to B je k prdu. Nehledě na to, že žloutenka A není specifikem rozvojových zemí, vyskytuje se hojně i v Evropě.

Břišní tyfus je tak trochu silnější průjem. Léčí se antibiotiky a trvá to zhruba dva dny. A nevěřím tomu, že to laik rozezná od průjmu způsobeného něčím jiným.

Čeho bych se já bál teď, je horečka dengue. V jv Asii je velmi rozšířená. Nevím, jak Srí Lanka. Nedá se očkovat, chce to dobrý repelent (nedávno tu byla dobrá diskuze na repelent). Těch případů je tu opravdu hodně. Smrtelné je to asi jako česká chřipka. Umírá se na to, ale jen ti zesláblí a jinak nemocní jedinci.

A hlavně zdravý selský rozum nejen při výběru restaurace. A kvalitní pojištění. A používat ho hlavně. Plno lidí raději čeká, "ono to přejde", místo toho, aby si zašli na vyšetření a dostali odpovídající péči. Nevím jak Srí Lanka, ale v JV Asii je péče na vysoké úrovni. Chce to hledat soukromá zdravotnická zařízení. V tomto by člověka měla nasměrovat pojišťovna (spíše ta jejich asistenční linka).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ve většině východoasijských zemí (i JV Asie) platí pravidlo
"Je jedno, co tam je napsáno, hlavně, že kolonka je vyplněná." Takže pravděpodobnost, že někdo něco bude kontrolovat, je nula.

A to nejen u víza, ale i u mnoha jiných aktů spojených s úřady. I ve vztahu k turismu i v běžném životě. Moje platební karta je třeba podepsaná třemi křížky. Protože v Saigonu mi při placení odmítla paní kartu, protože nebyla podepsaná. Tak jsem tam nakreslil 3 křížky. Pak už bylo vše v pořádku a já mohl zaplatit.

Mimochodem, když chce Vietnamec víza do Evropy, musí předložit taky podrobný itinerář včetně bloklých letů, zamluvených hotelů a jiných přesunů. Podobné to bude i pro Číňana, když chce do Evropy.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Hodilo by se v zime. Nevis, odkdy to plati?

Mimochodem mate nekdo zkusenost se zazadanim o pas v CR a vyzvednuti na zastupitelskem urade v zahranici?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zkus Hallstadt nebo okoli Zell am See a Kaprunu (vyhodna je ta jejich karta Kaprun card, mas vetsinu atrakci vyrazne levnejsi).

Nebo Raxalpe na přírodu
https://instagram.com/p/6hBKzQhZil/
Vše v Rakousku

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zadna informace v Asii neni potvrzena ani oficialni. Vietnamci treba zrusili poplatek za viza pro nektere staty EU a stejne to vybirali na letisti. Nebo nedavno nepousteli Vietnamky do Singapuru a Singapur se k tomu proste odmital vyjadrit a tvrdil, ze je vse v poradku.

Pokud je to opatreni proti tzv. visa-run, kteri delaji lide zijici v Thajsku bez dlouhodobeho viza, pravdepodobne se te to nebude tykat. Pravdepodobne, protoze je to vzdy na urednikovi, dobre se vyspi, neresi to, vyspi se blbe, neprojdes, i kdyz jsi turista. Tak to v Asii chodi. To, ze neproslo nekolik turistu, tomu se rika odchylka, ne vzdy se trefi urednici.

http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/thajsko/cestovani/visa.mobi

Nezapomen, ze mas jen 15 dnu pobytu, kdyz vstoupis podruhe do Thajska po zemi. Ja bych si sebou vzal urcite potvrzeni o tom, ze jsi spal v hotelech (orazitkovane hotelem nebo ofiko ucet z hotelu), ze jsi priletel (palubni listky, elektronicka letenka neni zrovna presvedcivy argument), ze mas letenku zpet, ze mas listek z Angkoru, ze jsi spal nekde v Siam Reap, proste cokoliv, cim se prokazes jako turista. Bud slusnej, usmivej se (takova ta evropska nadrazenost je hooodne kontraproduktivni). A bacha na prechodu z Thajska do Kambodze, tam je to scam na druhou. Lepsi je, kdyz si priplatis par dolaru a nechas vyridit viza autobusovou spolecnost.

V nejhorsim pripade poletis ze Siam Reap do Bangkoku.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

V Bruneji jsem nebyl, ale je to dost turisticka destinace. Takze bych nemel sebemensi obavu. On je islam v mnoha zemich JV Asie a neni to nijak horke. Navic je to velmi civilizovana zeme, co jsem slysel. Vim o nekolika lidech, co tam maji v planu jet ted na podzim.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Byl jsem na krymelskych vodopadech a uprimne, ono nic vic tam k tomu neni co napsat. Voda tece dolu, je to hezke, je to velke, strika to vsude na tech vyhlidkach. Zaparkujes, koupis listek a jdes po perfektni ceste nahoru. Pak zase dolu.

Vyplati se koupit ten Zell am See (nebo Kaprun) pass na vsechny atrakce, da se usetrit ranec na vstupech. I kdyz ty vodopady nejsou drahe, ale treba ty nadrze za Kaprunem jsou nadherne a tam uz je bezny vstup pres 20E. S tim passem to je asi za jednotky eur potom. Navic ten pass ti daji k mnoha ubytovani v pensionech nebo hotelech zdarma

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

1) Vídeň - neskutečná atmosféra, perfektní jídlo, to město má strašně moc do sebe.

2) Zanzibar - i když to bylo drahé jak čert, neviděl jsem nikdy krásnější pláže, ta kombinace bílého písku a tyrkysového moře je prostě wow. I když pominu tu typickou turistickou náturu místních (ale to je všude), kdy jste chodící peněženky. Jednou bych se tam chtěl vrátit a vidět i okolní ostrovy.

3) Dalat ve Vietnamu - ano, jsem zaujatý, žiju ve Vietnamu, ale Dalat je hodně specifický, vzhledem, architekturou, klimatem a hlavně pak cesta z Dalatu do Mui Ne je naprosto dechberoucí. Hlavně výhledy z náhorní plošiny před začátkem sjezdu dolů. A na severu Vietnamu Ha Giang, říkám to všem, nejezděte do Sapy, jeďte do Ha Giang. Právem nejkrásnější provincie ve Vietnamu a prozatím moc nenavštěvovaná turisty. Homolovité hory, dechberoucí výhledy, průsmyk Ma Pi Leng. Moc krásné.

4) Jizerky, hlavně v okolí Souše a Krkonoše - byl jsem mnohokrát a je to srdcová záležitost, od té doby, co žiju v zahraničí, užiju si návětěvu mnohem více. A obecně ČR.

5) Všechna velká moderní města v JV Asii. Bangkok hodně vede. Dokázal bych si představit tam žít. Z hlediska turismu asi naprd, ale pro nás jako víkendová oddechovka naprosto jednoznačná věc. Hlavně na nákupy a jídlo.

Krásné je potápění v Rudém moři. Ale nechce to jezdit v okolí turistických destinací, lepší je z lodí. Z potápěčských lokalit se mi v Rudém moři líbilo nejvíce a to jsem se potápěl na mnoha místech po světě. Líbilo se mi hodně míst, ale už to není na to, abych se tam vracel. I když mnohá byla moc krásná, beru to z toho pohledu, kam se rád vracím.

Nicméně na této diskuzi i v té "5 míst, kam se nevrátím" se mi nejvíce líbí, jak každý hledá něco jiného, něco jiného se mu líbí. I když se tam pár míst opakuje, i tak je to velmi různorodý mix.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tohle znas?
http://www.sleepinginairports.net/casa/lima.htm

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jo a urcite bych neminul Kawah Ijen. My jsme tam nemohli kvuli aktivite (obcas to zavrou), ale jit do sopky musi byt skvele). Tam se urcite vratim nekdy.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jeste doplnim k Yogyakarte, nedavno se vratila kamaradka odtamtud a chvalila si Dieng Plateu. A neni to prvni chvala na toto misto, co jsem slysel. Hlavne priroda je tam pry kouzelna. Bromo je sice turisticke, ale ma to neskutecnou atmosferu, maloco bylo tak zvlastni a tak divne az krasne jak Bromo. Pokud pojedete pres Probolingo, doporucuju skocit do tourist center naproti vlakovemu nadrazi, oni te nasmeruji na spravny bus na Bromo. Je tamnekolik scamu, kdy si koupis listek a nikam ale nejedes. Takze platit az po dojezdu na Bromo.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jezdili jsme tři týdny Jáva a Bali. Bali rozhodně velké zklamání, příroda krásná, pláže nic moc, ale ten turismus. Je tam toho moc. A to jsme se snazili jezdit mimo. Na jávě jsme se pohybovali letadlem, vlakem (1. Trida super, pohodlne, klima, porad nekdo nabizel jidlo a piti), pak i busy a to bylo peklo. Ale zazitek. Nelituju. Obecne Java je lepsi v lidech, Balijci jsou proste v turistickych oblastech, takze typicke scamy. Ale to je vsude. Bali zase ma koncentrovane vse, plaze, sopky, vodopady, krasnou krajinu, hinduisticke krasne chramy, to Java nema. Lombok ani Sumatru nemuzu hodnotit, nebyl jsem. Ale nemyslim si, ze za tri tydny lze Java i Sumatra. Sumatra je obrovska, stejna jako Java.
Nedavno mi nekdo psal, ze projeli autem Javu (chteli to same ve Vietnamu). Videli Javu off tourist track a byli velice spokojeni. Rizeni tam je v pohode, benzin levny a pujceni bez problemu (nikoliv moje zkusenost, ale pokud to srovnam s Thajskem, tak to bude velmi podobne). To je taky varianta.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Přebíjím zeleným svrškem
Saigon - našlapaný návod

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Resil jsem to ve Vietnamu a jedina sance byla zavolat do pojistovny a vyzadat si seznam podporovanych (spolupracujicich) nemocnic. Mne primarne slo o Nha Trang, protoze tam travime dost casu. A obaval jsem se, aby nepodporovali jen zarizeni v Saigonu nebo Hanoji. CP mela konkretni zarizeni, ale asi by proslo i nekde mimo ne v pripade emergency, ECP to neresi striktne, proplati cokoliv. Ale vse je dopredu potreba resit s jejich asistencni sluzbou a to je lepsi varianta.
Srovnani kvality asi neexistuje. ECP pouzivaji vsichni v me rodine mnoho let a nikdy nebyl problem s proplacenim z jakehokoliv zdravotnickeho zarizeni. Ale at jsem to zkousel u kterekoliv pojistovny, vzdy to jsou kvalitni mista, pokud presne dana. Hodne pojistoven te stejne presmeruje na Global Assistance nebo jinou asistencni sluzbu, samotna pojistovna funguje jako prostrednik v tomto.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Mne je fakt zahadnou, odkud se bere v lidech ta kritika vuci JV Asii. Ziju tu dva roky a muzu rict, ze tyto staty jsou v mnohem daleko modernejsi nez nase slavna republika. Na druhou stranu tomu asi rozumim, tuto cast treba Thajska nebo Vietnamu vidi maloktery cesky turista, protoze ten sem jede za polivkou za 20 kc a pivem za 10, bungalowem za 100 bathu a pak si stezuje vpravo vlevo, ze tam lezou svaby.

To Mandarinka: pojistovna te posle do velmi dobreho zarizeni. Proto na pojistce nesetri. Vubec bych tohle neresil. Az se vratis, tak si budes klepat na hlavu, jak jsi mohla tohle resit. To mam vyzkouseno na mnoha kamaradech, co za mnou byli.
Mimochodem, drtiva vetsina zdravotnich zarizeni je v Thajsku i ve Vietnamu soukromych. Statnich je minimum a pacient vzdy plati vsechno i ve statnich zarizenich. Zdravotnictvi zdarma, jak ho zname v CR, tu neexistuje.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Vidíte ty rizika opravdu přehnaně. Na antimalarika se vykašli. Naprostá zbytečnost. Měj pojistku, kvalitní. Protože jakmile ti něco bude, tak stejně hned půjdeš k doktorovi do nemocnice (zdravotní péče v JV Asii je na velmi dobré úrovni). I kdyby to byla malárie (pravděpodobnost se ovšem dost blíží nule), oni budou lépe vědět, jak tě léčit.

Komáři se vyskytují velmi neočekávaně. Ve Vietnamu je potkávám spíše v sušších oblastech než v mokrých, což je zvláštní. Kup si probiotika na srovnání střevní mikroflóry, pokud plánuješ jíst místní jídla. To funguje.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu