Zdravím. Chtěla bych se začátkem příštího roku dostat levněji do Chile. Našla jsem tady nějaké akční lety, ale veškeré nalezené slevy proběhly už pár měsíců předem... projížděla jsem všechny možné termíny, ale už je to prodané. Nevíte někdo o nějaké nové akci?Děkuji Hanka. .

Chile

Založil(a) ve fóru Hledám letenku

13 reakcí

Zdravím. Chtěla bych se začátkem příštího roku dostat levněji do Chile. Našla jsem tady nějaké akční lety, ale veškeré nalezené slevy proběhly už pár měsíců předem... projížděla jsem všechny možné termíny, ale už je to prodané. Nevíte někdo o nějaké nové akci?Děkuji Hanka.

0

Zdar, valíme za tři tejdny na tři tejdny do Chile, první týden máme v plánu Atacamu, resp. Santiago de Atacama, má někdo tipy, co rozhodně nevynechat? Za mě zatím gejzít El Tatio a údolí Smrti, co dál...?

Na zbylý dva tejdny přelítáme do Punta Arenas, cílem je zatím "okruh W" v NP a Fitz Roy v Argentině, krapet mi vadí masovost, neměl by někdo alternativní tipy k těmhle dvěma lokalitám?

Zpátky bychom se chtěli přiblížit k Santiagu stopem, slyšel jsem, že Argentina a Chile nejsou moc dobrý země na stopování, né z hlediska bezpečnosti, jako, že lidi neberou, může někdo potvrdit či vyvrátit :)?

Díky moc za tipy :)

0 Citovat

Nač stopovat, když jak v Argentině tak Chile je vynikající a dostupná autobusová doprava?

0 Citovat

Máme rádi stopování, přináší spousta příležitostí strávit čas s místníma a poznat jejich kulturu. Stopujeme takhle na každý dovolený a z každý jsme si přivezli nezapomenutelný zážitky a nový kamarády :)...samozřejmě ale busy nezavrhujeme, taky využijem...

0 Citovat

Byl jsem v ty oblasti pred 3 mesiceme... prejizdeli jsme tama do Argentiny a potom zpet. Byly jsme na spouste mist... ty nazvy si uz bohuzel nepamatuju... ale fotogenicky tam je uplne vsechno. Proc, ale pisu... to stopovani za me hodne blbej napad... pohybujes se tam ve vyskach od 2500 do 5000, takze pokud nekdo z vas dostane vyskovou nemoc, tak ma kurva, kurva velky problem. Ne, ze bych chtel strasit, ale nejhorsi mozny scenar, ktery muze nastat... stopnete auto, to vas vyveze do 4-5000m a tam vas vysadi, protoze pojede ja nevim do bolive doprava a vy budete potrebovat doleva. Meli jsme pujcenyho Hiluxe a kousek od Atacamy jsme nabirali francouzsky par... rikali nam, ze jim dva dny nikdo nezastavil. Na druhou stranu, muzete mit kliku a cely to projet na pohodu. Je otazka jak si to vyhodnotis... jestli to je pro tebe risk nebo to je v pohode. Jo a 1 litr nafty cca 17Kc.-) Najeli jsme mozna 5tis km a spotreba byla 6,5l/100. Jo a mezi Punta Arenas a Santiagem zije asi tak 500 lidi, ale treba budete mit kliku a nekdo zrovna pojede.-)

0 Citovat

Podla hitchwiki je stopovanie v Chile na pohodu http://hitchwiki.org/en/Chile. Co je na tom pravdy netusim, ale minimalne co sa tyka EU, tak tie ich popisky su dost realisticke.

0 Citovat

Tak tomu se jenom smeju.-)

0 Citovat

Diky obema za postrehy :)...ten web je zajimavej, o tom jsem ani nevedel, podle nej by melo bejt stopovani hracka :))

Re5pect - asi mas na mysli oblast Atacamy, tam chceme prave vyuzivat ty busy,casu nebude moc a jak rikas, nadmorska vyska bude velika, tak to nechceme podcenit, jak to pujde na jihu, uvidime, prip. vyuzijeme nocni busy a alespon usetrime za nocleh, ac budeme vetsinu travit ve stanu... :)

Diky.

0 Citovat

Jestli jsi re5pect projel 5000 km, tak určitě ne Atacamu i jižní půlku Patagonie, pokud byl start i konec na stejném místě. Tam, kde oni plánují stopovat, se jede většinou ve výšce 2 - 500 m n.m. Nicméně v Chile se stopuje dobře jen v obydlenějších oblastech, což není ani Carretera Austral (CA) ani Atacama. Mluvil jsem se stopaři, co říkali, že je na CA moc lidi nechtěli brát. Navíc tam skoro nikdo nejezdí delší úseky.

Já jsem na CA stopoval jen 2x a měl jsem štěstí na chilské turisty. Jinak jsem jel busem, což ale není snadné, protože jezdí jen málokdy. Lístky se musí kupovat i pár dní dopředu, zvlášť v sezóně (ta je nejvyšší v lednu a únoru). Na stojáka neberou. Jinak jel jsem stopem i přes sedlo 4700 m n.m., ale tam jsem si zajistil odvoz od chilské rodiny na celou cestu přes Atacamu až k moři už ve Fiambalá (na doporučení šéfa městečka, autobus přes jižní Atacamu nejezdí). S názorem Jakuba na stopování souhlasím. Do té doby jsem si vystačil s angličtinou, ale po tom, co mě vezli 2x jen španělsky mluvící, jsem se konečně po 4 měsících rozmluvil i španělsky.

Po CA se od Fitz Roy (přesněji z O'Higgins od jezera O'Higgins o něco severněji) jet nemusí. Lze jet celou trasu busem Argentinou až do Bariloche (pak už asi OK i stopem). Jsou to 2 dny jízdy, ale lístky také bývají vyprodané v sezóně. 1. den do města Perito Moreno (neplést se známým ledovcem) východně od jezera Buenos Aires je asi stále téměř celý bez asfaltu a tam by se stopem jelo nejhůř z celé trasy. Pokud byste chtěli jet celou CA, tak dostat se do O'Higgins je celkem dobrodružné. Znamená to dostat se k Lago Desierto, přejet ho na lodi nebo obejít, pak přejít sedlo a pak čekat na loď, která přes velké Lago O'Higgins jezdí jen párkrát týdně. Jiná varianta je kombinace výše uvedených možností s přejezdem hranic u Chile Chico. V každém případě by ale přejezd z Punta Arenas do Santiaga po CA vyžadoval asi celé 2 týdny, co máte na jih, takže to pro vás není.

0 Citovat

Ještě k té původní otázce. Spolu s Údolím smrti, kde je spíše jen zastávka, se navštěvuje hlavně sousední Valle de la Luna. Na gejzírové pole si vemte plavky. Je to dobrý zážitek jít na závěr do horké vody v mrazu místy i po ledu. El Tatio ale není zdaleka tak spektakulární jako Yellowstone. Je třeba tam být při úsvitu. Pokud jste nebyli v Bolívii, doporučuju výlet k Laguna de Tara. Ani ne tak kvůli tomu jezeru, i když je také pěkné, ale kvůli celé cestě u bolívijských hranic nad 4000 m, později mimo asfalt s vícero zastávkami. Je trochu dražší a nejezdí se tam každý den. Když máte jen 3 týdny, je týden na San Pedro zbytečně moc. Pokud je to včetně cesty busem v jednom směru, tak asi O.K.

S tím jihem je to těžké. Nic podobného jako Torres del Paine a Fitz Roy tam není. Okruh v Torres del Paine nestíháte. Méně masové by to bylo mimo hlavní sezónu. Jinak méně turistická místa se dají najít třeba na Ohňové zemi, ale to zas někdy jindy. Kromě 2 hlavních tras k Fitz Royi a nedalekému Cerro Torre, kde je plno lidí, se dá chodit v oblasti po málo frekventovaných trasách, ale není z nich většinou vidět ty hory, kvůli kterým se tam jezdí. Já jsem šel k Laguně Sucia pod Fitz Royem, kde je na něj krásný výhled a téměř nikdo tam nebyl, ale to proto, že byla cesta oficiálně zavřená a zakamuflovaná odbočka. To jsem se dozvěděl až později, šel jsem podle průvodce LP a odbočku našel. Když jsem šel odpoledne po spojnici těch dvou zmíněných hlavních tras, nikoho jsem tam nepotkal a při návratu od Cerro Torre v posledních hodinách před setměním (do 22,30 h. v prosinci) tam už na cestě také téměř nikdo nebyl. Hora byla při 1. výletu k ní v mracích, někteří ji nevidí za mnoho dní v oblasti. Od Lago Desierto se dá vyjít k ledovci Huemul a kromě skupinky lidí, se kterou přijedeš, tam nikdo nebude (když půjdeš rychle, budeš sám).

0 Citovat

Díky za vyčerpávající příspěvky...s těma plnejma busama jsi mě krapet vyděsil, ale nějak to dopadne. Plán B je odjet zpod Fitz Roye do Bariloche, v případě, že seženeme bus a odtud do Osorna nebo do Puerto Montt na letadlo, případně se na přesun uplně vykašlat a letět zas z Punta Arenas, aby člověk nebyl v časovym stresu...(zas to ale bude stát ranec)

Myslíš, že bychom 4-5 denní okruh při původnim plánu nestíhali, jo?

moc dík za rady :)

0 Citovat

...a nevíš, jestli funguje u JetSmart "gringo fee", to je další informace, kterou jsem si zjistil pozdě :(

0 Citovat

Tady máš popsané možnosti, jak jet z Chaltenu do Bariloche busem, ale je to pár let staré:

https://www.tripadvisor.com/Show...gonia.html

Nákup pár dní předem by měl stačit. Návrat zpět do Punta Arenas by také nebyl jednoduchý (bus nejezdí každý den). Spíše lidé létají z El Calafate do Buenos Aires. Z Puerto Montt nebo měst severněji není problém dojet nočním busem. I když pokud trefíte konec prázdnin, možná budou busy plné, ale zato lepší stop na této trase.

Okruhem jsem myslel tu delší variantu přes sedlo, což je asi tak 8-denní včetně treku W. Většina lidí, co jde okruh, jde i W. Trek W se okruhem nenazývá, i když tak trochu je také. Jak je to s gringo fee, nevím.

0 Citovat

Díky, hodně jsi mi pomohl :)

0
13 reakcí