Ahój, za měsíc se s partnerem chystáme na Tenerife a máme v plánu i výšlap této krásné sopky, který ční až 3km nad moře. Akorát je menší problém, že jsme si včas nevyřídili povolenky a teď jsou termíny na celý měsíc beznadějně vybrané. Je možné to nějak obejít, případně tam jít bez něj?   .

Výšlap na sopku Teide

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

23 reakcí

Ahój, za měsíc se s partnerem chystáme na Tenerife a máme v plánu i výšlap této krásné sopky, který ční až 3km nad moře. Akorát je menší problém, že jsme si včas nevyřídili povolenky a teď jsou termíny na celý měsíc beznadějně vybrané. Je možné to nějak obejít, případně tam jít bez něj? 

0

Bez povolení se tam nedostanete !

A co by jste chtěla obcházet ? Ty pravidla tam nejsou pro nic za nic další klasický český vyčůránek !

Jinak výstup na úplný vrchol vám navíc "nabídne jen pohled do kráteru" rozhledy po okolí jsou parádní i pod kráterem(samozřejmě záleží na počasí).

Doporučuji jít přes Pico Viejo tj. vyrazit od Mirador de La Ruleta.


dsc01803.jpg

6 Citovat

Samozřejmě se to dá obejít. Mám na profilu v cestopisu návod. Stačí z vrcholu sestoupit k horní stanici lanovky dřív, než vyjede první kabinka. Tzn. jít na vrchol v noci. Ale není to pro každého :)

1 Citovat

Nebo tam vyběhnout po otevírací době lanovky, kdy všichni odjedou dolů a nahoře nikdo není, tak jsem to udělala já. Pak to chce trošku máknout, ať jste za světla dole, nedovedu si představit, že bych přes to lávový pole šla s baterkou....

1 Citovat

@lma - není třeba v tom hledat českou vyčuranost, jak už píšou Barney a Aluška, na vrchol Teide se chodí běžně mimo otevírací dobu lanovky a žádná pravidla se tím neporušují. Ten náročnější úsek dolů se v pohodě dá stihnout i teď na jaře před setměním a zbytek se dá bez problémů jít s čelovkou... 

2 Citovat

Teide je národní park, na vrchol se pouští max. 200 lidí denně z důvodu ochrany přírody.

Pokud nemáte permit tak tam nemáte co dělat.

7 Citovat

Nám sa na poslednú chvíľu uvoľnilo miesto na tej horskej chate. Z chaty bolo tiež treba výjsť hore a naspäť k lanovke pred spustením lanovky, lebo potom by sme už potrebovali povolenie. 

Mne sa zdá že pred a po otváracími hodinami lanovky je normálne dovolené tam ísť. Resp je to bežná prax a všetci o tom vedia a nikto nerieši. 

0 Citovat

Naprosto běžná praxe je jít nahoru před otevřením lanovky, kdy vstup na vrchol nikdo nehlídá. My jsme se s přítelkyní 3 roky zpět rozhodli na poslední chvíli pro cestu na Tenerife a řešili jsme stejný problém.

Na vrchol jsme vyráželi ve 2 ráno s čelovkami a cestou jsme potkávali celkem dost lidí se stejným nápadem. Na východ slunce bylo na vrcholu určitě 50 lidí.

Cestou dolů jsme byli rádi, že jsme se tak rozhodli, jelikož lidi v protisměru vypadali v tom vedru dost vyčerpaně :)

0 Citovat

Obvykle každý, kdo přespává na Refugio Altavista, nemá permit. 

 

Cituji: If you make a reservation at the Teide refuge and climb the Peak of Teide before 9.00am, you do not need a National Park's  permit to access the peak.

 

Co se týče přítomnosti hlídače, není tam jen z důvodu ochrany přírody, ale i bezpečnosti. Zažili jsme tam i rychlý emergency transport lanovkou dolů, jestli z výškové nemoci nebo z té síry, kdo ví.

1 Citovat

Na druhej strane to, že máte permit tiež neznamená, že sa na vrchol dostanete.... keď sme tam boli my tak strážnici na vrchol nikoho nepustili aj keď mal permit, odôvodnili to tým, že je veľa snehu.....

0 Citovat

A opravdu vám to za to stojí? Z mojí zkušenosti, východ slunce je sice na vrcholu krásný ale ta cesta nahoru je masakr. Navíc nemáte tu jistotu počasí. Obecně platí, že je lepší se na hezké dívat než na tom stát. Fotky z vrcholu uděláte stejně pěkné od lanovky. Takže je to vyloženě jen pro nadšence do kouřících kráterů a pro ty co se vyžívají v chůzi za tmy ve štěrku a sopečné suti. 

0 Citovat

Samozřejmě že to za to stojí. Už jen pro ten zážitek a radost z vlastního sportovního výkonu a třeba překonání nějaké hranice. Cesta není tak hrozná, kdo trochu chodí po horách, nebude mít větší problém. A dá se to zvládnout kompletně za světla, pokud tam člověk nejde vyloženě kvůli východu slunce. Mimochodem, mám dojem že Altavista je dlouhodobě mimo provoz. Já to šel nahoru z Montaňa Blanca v květnu, vycházel jsem ve 2 odpoledne, před pátou jsem byl nahoře u lanovky, kde jsem si chvíli počkal na odjezd poslední, pak šup nahoru a před osmou ještě za světla jsem byl zpět dole u auta... Bylo mi 50 v té době. :-)

2 Citovat

Pokud jde o výhledy na Teide a pěknou krajinu bez většího turistického vytížení,  je super výstup na druhé straně údolí na kopec Guajara. Není to nic na sbírání výškových metrů ( je to o tisícovku nižší vrcholek než Teide), ale ty výhledy na celý údolí a na masiv Teide jsou neskutečný. A skoro nikdo tam nechodí. Linkovoje autobus jezdí k Paradoru de Las Caňadas (nebo se tam dá nechat na velkým parkovišti auto), přes Guajaru se daj udělat zpátky k Paradoru dvě varianty výstupu - jeden okruh na cca 10 km, jeden na cca 25 a potkáte tam jen pár lidí - zájezdy na Teide jsou na druhý straně údolí. V létě jsou bonusem obří kvetoucí echia :)

9 Citovat

Super tip větře. Díky. Využiju.

0 Citovat

Áno tiež odporúčam Guajara, išli sme autom a v pohode zaparkovali ba tom veľkom parkovisku... za celú túru sme nestretli takmer žiadnych iných turistov a výhľady ozaj super ... chodník je dobre viditeľný a nepotrebujete riešiť žiadny permit....

0 Citovat

Díky za tipy! Ano, porušovat pravidla se nemá, ale pokud není jiná cesta, tak si to jako necháte ujít? 

Nakonec jsme se vydali s přítelem tak, jak jste psali a vše vyšlo v pohodě. Stihli jsme i západ sluníčka a to, jak sopka vytvořila stín nad obzorem bylo fenomenální.

Ještě taková drobnost, příteli se podařilo při sestupu vymknout kotník, ale naštestí jsme to byli schopní dojít, avšak dole ve městě musel do nemocnice, kde mu to zasádrovali. Naštěstí jsme měli cestovko u axy přes srovnátor, ale stále čekáme na proplacení. Již čekáme týden, máte někdo zkušenosti, jak dlouho to může trvat?


img-9071.jpg

0 Citovat

No, jestli jste v nemocnici utrousili, že se to stalo při sestupu z Teide po provozní době lanovky... K tomu u Axy je limit na 3500 metrech a Teide je o více jak 200 metrů vyšší...

1 Citovat

proč by to měl být problém? z Teide vede klasická značená turistická stezka, chodit po ní není nic proti ničemu, ani proti pojistým podmínkám Axy.

Jestli bylo po provozní době lanovky nebo nebylo, to je naprosto irelevantní (Axa snad nemá v podmínkách, že se musí jet lanovkou, nebo že pokud je po provozní době lanovky, nesmí se jít pěšky.. to by bylo absurdní.)


Jediný problém je těch 3500m, ano vrchol Teide je kousek výše, nad 3500m krytí neplatí, ale pokud by se úraz stal níž, tak platí, i kdyby se pojišťovna nějakým způsobem dověděla, že pojištěnec byl až nahoře. Pokud se událost nestala tam, na platnost pojištění to nemá vliv.

Týden čekání je ještě v pohodě. Formálně mají myslím 30 dnů

1 Citovat

Mıchal napsal(a):

No, jestli jste v nemocnici utrousili, že se to stalo při sestupu z Teide po provozní době lanovky... K tomu u Axy je limit na 3500 metrech a Teide je o více jak 2000 metrů vyšší...

Teide 5500 m nema, upsal ses o nulu

1 Citovat

Dobry postreh.

Podle wiki ma tedy 3715 mnm (3500+215)

0 Citovat

Azul napsal(a):

[citace="Mıchal"]

No, jestli jste v nemocnici utrousili, že se to stalo při sestupu z Teide po provozní době lanovky... K tomu u Axy je limit na 3500 metrech a Teide je o více jak 2000 metrů vyšší...

Teide 5500 m nema, upsal ses o nulu

[/citace]To je fakt, ale na tom, že turistika na vrchol Teide je přes povolený limit, to nic nemění.

0 Citovat

Já myslím, že si s AXA užijí stejně i tak;-)

0 Citovat

S Axou jsou při plnění problémy? Já teda poslední dobou beru pojistku přes Direct a doufám, že se stejně nic nestane :-)

 

K Teidě - máme taky naplánováno, ale až na červen. Podařily se 2 termíny, tak snad počasí vyjde aspoň na jeden z nich. Počítám, že tam přidám na jeden den "rizikové sporty", to by mělo pokrýt i nad 3500 mnm.

0 Citovat

Kdo kouká jen po ceně, tak nemůže očekávat kvalitní pojistný produkt..

1
23 reakcí