https://zpravy.aktualne.cz/ekono...ro-mlade/r~2e63ae16631111e89b0fac1f6b220ee8/Vybraní Evropané získají k 18. narozeninám možnost cestovat po dobu až třiceti dní do čtyř různých zemí EU se síťovou jízdenkou Interrail (sdružení 37 železničních a trajektových dopravců), plně hrazenou z pokladny Evropské unie. Jízdenka by jinak přišla v průměru na 255 euro (6500 korun).V rámci unijního projektu nazvaného "Discover EU" tak mají lépe poznat starý kontinent.Hlásit se lze prostřednictvím této stránky: https://europa.eu/youth/EU_en od poledne 12. června do poledne 26. června 2018. Přestože to organizátoři příliš nezdůrazňují, z podrobných podmínek vyplývá, že datum žádosti může hrát velkou roli. Je tedy vhodné přihlásit se hned na začátku lhůty.Vedle uvedení osobních údajů musí zájemce poskytnout podrobnosti o cestě, kterou hodlá podniknout: tedy především v kterém státě zahájí cestu, které země (jednu až čtyři) plánuje navštívit nebo kolikrát za posledních dvanáct měsíců cestoval. Údaje o výchozím státě i navštívených zemích lze později změnit (až do sjednání rezervace jízdenky).Základní podmínky pro žadatele jsou následující:    před 1. červencem 2018 dosáhl věku 18 let, ale ještě mu nebylo 19 let (tedy datum narození od 2. července 1999 do 1. července 2000)    má státní příslušnost některého z 28 členských států EU    vyplní zmíněný formulářV prvním kole (přihlášky z letošního června) je k dispozici zhruba 15 tisíc jízdenek. Rozdělení mezi členské státy má vycházet z jejich podílu na počtu obyvatel EU. Na Česko tedy připadá asi 200 jízdenek. Jestliže bude počet žadatelů z některé země nižší než její kvóta, rozdělí se zbylé jízdenky mezi státy, kde byl naopak zájem vyšší.Při výběru žadatelů - při splnění základních kritérií - budou hrát roli správné odpovědi na kvízové otázky. Jestliže i poté zůstane více žadatelů než přidělených míst, přihlédne komise k dřívějšímu datu podání žádosti.Komise zasedne 27. června, výherce i zamítnuté žadatele bude informovat mezi 28. červnem a 6. červencem.Cestovat po Evropě v rámci projektu DiscoverEU bude možné    od 9. července do 30. září 2018    po dobu jednoho až 30 dnů    minimálně do jednoho a maximálně do čtyř cizích států (členů EU)    ve druhé vozové třídě    přestože jízdenka platí hlavně pro vlaky, na hůře dostupná místa bude možné využít autobusy či trajekty    využití letadla je možné jen pro zájemce, kteří bydlí v nejvzdálenějších regionech EU (Francouzská Guyana, Martinik, Réunion, Mayotte, Kanárské ostrovy, Madeira atd.); žijí v místech, kde není spojení pomocí vlaku, autobusu ani trajektu; nebo pokud by jim cesta k hranicím země, odkud cestují, zabrala více než 18 hodin .

Měsíc cestování po Evropě zdarma. EU nadělí jízdenku pro mladé

Založil(a) ve fóru Železniční doprava

3 reakce

https://zpravy.aktualne.cz/ekono...ro-mlade/r~2e63ae16631111e89b0fac1f6b220ee8/


Vybraní Evropané získají k 18. narozeninám možnost cestovat po dobu až třiceti dní do čtyř různých zemí EU se síťovou jízdenkou Interrail (sdružení 37 železničních a trajektových dopravců), plně hrazenou z pokladny Evropské unie. Jízdenka by jinak přišla v průměru na 255 euro (6500 korun).

V rámci unijního projektu nazvaného "Discover EU" tak mají lépe poznat starý kontinent.


Hlásit se lze prostřednictvím této stránky: https://europa.eu/youth/EU_en od poledne 12. června do poledne 26. června 2018. Přestože to organizátoři příliš nezdůrazňují, z podrobných podmínek vyplývá, že datum žádosti může hrát velkou roli. Je tedy vhodné přihlásit se hned na začátku lhůty.

Vedle uvedení osobních údajů musí zájemce poskytnout podrobnosti o cestě, kterou hodlá podniknout: tedy především v kterém státě zahájí cestu, které země (jednu až čtyři) plánuje navštívit nebo kolikrát za posledních dvanáct měsíců cestoval. Údaje o výchozím státě i navštívených zemích lze později změnit (až do sjednání rezervace jízdenky).


Základní podmínky pro žadatele jsou následující:

    před 1. červencem 2018 dosáhl věku 18 let, ale ještě mu nebylo 19 let (tedy datum narození od 2. července 1999 do 1. července 2000)
    má státní příslušnost některého z 28 členských států EU
    vyplní zmíněný formulář

V prvním kole (přihlášky z letošního června) je k dispozici zhruba 15 tisíc jízdenek. Rozdělení mezi členské státy má vycházet z jejich podílu na počtu obyvatel EU. Na Česko tedy připadá asi 200 jízdenek. Jestliže bude počet žadatelů z některé země nižší než její kvóta, rozdělí se zbylé jízdenky mezi státy, kde byl naopak zájem vyšší.

Při výběru žadatelů - při splnění základních kritérií - budou hrát roli správné odpovědi na kvízové otázky. Jestliže i poté zůstane více žadatelů než přidělených míst, přihlédne komise k dřívějšímu datu podání žádosti.

Komise zasedne 27. června, výherce i zamítnuté žadatele bude informovat mezi 28. červnem a 6. červencem.


Cestovat po Evropě v rámci projektu DiscoverEU bude možné

    od 9. července do 30. září 2018
    po dobu jednoho až 30 dnů
    minimálně do jednoho a maximálně do čtyř cizích států (členů EU)
    ve druhé vozové třídě
    přestože jízdenka platí hlavně pro vlaky, na hůře dostupná místa bude možné využít autobusy či trajekty
    využití letadla je možné jen pro zájemce, kteří bydlí v nejvzdálenějších regionech EU (Francouzská Guyana, Martinik, Réunion, Mayotte, Kanárské ostrovy, Madeira atd.); žijí v místech, kde není spojení pomocí vlaku, autobusu ani trajektu; nebo pokud by jim cesta k hranicím země, odkud cestují, zabrala více než 18 hodin

0

U nás by to měli rozdávat spíš těm starým tupanům co volí Zemana a Pitomia...

0 Citovat

+1 

0 Citovat

Vypadá to pěkně. Jen škoda toho omezení na maximálně čtyři státy. To se lidi z Bulharska moc na západ nepodívají... 

0
3 reakce