Pravděpodobně každý řešil eliminování spoluúčasti při půjčení auta - od samotné půjčovny předražené, v Česku to pojišťovny měly ve výjimkách, proto bylo vždy nejvýhodnější používat zahraniční společnosti typu icarhireinsurenance.com, worldwideinsure.com.  Teď mě při uzavírání běžného sportovně-cestovního pojištění u Allianz (a alternativního Directu) zarazila nabídka pojištění spoluúčasti (cca 1 000 EUR) při půjčení auta za pár desetikorun na týden. Máte někdo nějaké zkušenosti? Kde je ten háček (ve všeobecných podmínkách nic divného není).? .

Pojištění spoluúčasti

Založil ve fóru Půjčení auta

to Padrino11 - mi to stáhne Centauro z karty, takže musím uplatnit pojistku u Icarhire, která mi to po dodání podkladu z půjčovny proplatí. Takže je to jenom o papírování a čekání.

0 Citovat

Já vím jak to funguje. Druhá možnost je upozornit půjčovnu, že poškození už na voze bylo, doložit to fotografii a požadovat vrácení peněz. Pokud nevrátí (jakože nevrátí) tak se obrátit na pojišťovnu a poskytnout jí stejné podklady. Ta možná zjistí, že hradí identickou škodu na tomto voze už poněkolikáté....ale jak jsem psal je to jen ze zvědavosti.

0 Citovat

@Audit dokud nestáhnou peníze, tak bych to řešil s Centaurem. Pak to zkoušel u obou. Každopádně dej vědět, jak dopadneš. 

0 Citovat

By mě docela zajímalo, jak se zachová pojišťovna, pokud ji bude půjčovna hrát mrtvého brouka a nebude s nimi komunikovat. To to jako proplatí pouze na základě toho, že jim nikdo ty podklady nedá?? Jinak každá půjčovna má ve smlouvě tolik kliček, že pro ně nebude problém si poté stáhnout částku ve formě poplatku za něco. Ve VOP to určitě budou mít podchycený.

0 Citovat

- to Ridder, zkoušet to u obou nemá smysl, mohl by to evokovat snahu o podvod.

Navíc, kdyby to pojišťovna zjistila, že mám nějaké důkazy o podvodu ze strany Centauro, mohla by od toho odstoupit s tím ať si tovyřeším sám s Centauro.

 

- to floodland, doložit Icarhire podklady pro plnění pojistné smlouvy musím já, nicméně toto už mám v jejich App -

faktura za poškození, smlouva, fotodokumentace poškození.

Údaje o stržení částky musím doložit výpisem z banky.

0 Citovat

Osvěta po 150...

icarhireinsurance není pojišťovna, ale firmička se statusem, pokud bych použil tuzemskou legislativu, řekněme pojišťovací zprostředkovatel - vázaný zástupce. Má celých 26 zaměstnanců, z toho 3 ředitele. Čekat od nich nějakou aktivitu ve směru komunikace s půjčovnou je téměř dětinské, dostaneš seznam požadovaných podkladů a starej se... Nechci říkat, že je to něco špatného, ale řešil jsem 2x claim a pokaždé to bylo vzhledem k výši škody komplikované, resp. některé podklady jsem si musel "upravit" protože  z půjčoven, to co oni požadovali, prostě nešlo vyrazit. Samozřejmě hodně záleží na lokalitě a velikosti/jménu půjčovny. Nechci zobecňovat svojí subjektivní zkušenost, ale prostě takto jsem to měl.

Lepší zkušenost jsem měl s pojištěním přímo od brokera, přes kterého bylo auto půjčené. Tam se více starali a opravdu si něco s půjčovnou sami vykomunikovali.

 

 

0 Citovat

Bohužel takto to je. Mít externí pojištění je fajn, ale v okamžiku, kdy se půjčovna rozhodne nereagovat, tak je dost problém z nich ty papíry dostat. Zvlášť pokud je půjčovna na druhé straně zeměkoule. Při odevzdání sice dostanete protokol o poškození, ale pojišťovnu bude hlavně zajímat faktura z opravny, protože každý ví, jak to v půjčovnách chodí. Mimochodem, doposud mi nikdo nebyl schopen vysvětlit, jak se rozumně bránit proti poplatku za zabavení auta (po více přestupcích). Půjčovna to hodila na mne, jako na posledního. A upřímně, stejně tak by se mi nelíbilo, kdyby mi po x měsících od půjčení strhli část pokuty, protože jsem byl jedním z hříšníků. Proti tomu je také těžké se bránit. Má někdo podobnou zkušenost?

0 Citovat

Vcelku je zajímavý postup Centauro:

Hned při vypůjčení deposit na excess 1 200,- eur a na palivo 90,- eur.

Po týdnu byly oba deposity uvolněny.

V pátek byl stažený na kartě deposit za palivo 90,- eur s datem 21.09. -začátek vypůjčky.

Ve vyučtování celé vypůjčky potom je ještě předautorizace na 135,- eur k 01.10., která ještě nebyla stažena a dohromady s těmi 90,- eur by to mělo být tedy 225,- eur = úhrada škody.

Tak nevím, kdy dojede ke stažení těch 135,- eur, abych mohl zahájit pojistnou událost?

 

0 Citovat

90+135 = 225

0 Citovat

Zvolil jsem jako první reklamaci u Centauro, protože budu muset stejně v případě zamítnutí požadovat faktůru za opravu vozu v servisu.

Zatím jsem neoslovil Icarhire z důvodu duplicity.

Upozornil jsem, že jsem pořídil cca 70 snímku vozidla před vyzvednutím a při vrácení, včetně "poškozeného" místa.

Další progress budu informovat.

 

0 Citovat

Už jsem něco podobného řešil s Hertz v Miláně. Auto odevzdáno brzy ráno a klíče do schránky. Při nástupu do letadla email, že poškrábané dveře a 160 eur. Auto jsem měl nafocené, takže jsem pak zaslal stížnost i s fotkou a částka byla vrácena. Každopádně na to, že auto bylo úplně celé dodřené, tak tohle byl nejmenší problém.

Jinak původně objednán Abarth 595. Na místě mi řekli, že chtějí dokonce dvě kreditní karty u tohoto vozu. Po 10 minutách sepisování telefonát na parking. Nakonec zjištěna závada na převodovce a tedy auto nedostupné. Takže místo zábavného auta jsem dostal Opel Mokka, protože nic jiného nebylo dostupné a nechtěl jsem čekat. Jako omluva půl nádrže.

 


1.png

0 Citovat

Jj, tak nějak podobně keybox v 5:00, oznámení o škodě ani neposlali, zjistil jsem až na základě stržení z účtu.

Poslal jsem claim, ale bez fotek, ty se nedaly přiložit. Mám cca 70 fotek interiér + exteriér.

 


01-10-2020.png

0 Citovat

Tak dnes vyřešeno.

Podal jsem u banky chargeback s odůvodněním neoprávněného zaúčtování.

Doložil fotky z vyzvednutí, kde bylo údajné poškození a komunikaci s Centauro.

Dnes mi Mastercard vrátil peníze na účet.

 

0 Citovat

Ahoj, zvažuji variantu vzít si externí pojistku. Díky popisu Caliho icarhireinsurance nebudu brát. Jaké máte zkušenosti s https://www.worldwideinsure.com, hlavně při pojistmé události? Týdenní pojistka pro Itálii vyjde na £23 / £26 (£5,000  / £50,000 excess reimbursement), zatímco broker pro RentalCars si řekl o 2000 Kč. 

0 Citovat

Ale já jsem nepsal, že je špatná, 2 claimy jsem s nimi v pohodě vyřešil... Chtěl jsem jen, aby si lidi uvědomili, že to není klasická pojišťovna s mraky zaměstnanců a že to nemusí být vždy tak jednoduché, jak se zdá. Jen co vím, tak po Brexitu nepojišťovali rezidenty EU, ale tedy to asi změnili.

0 Citovat

Mám Word protože icar už stejně nejde pro "mimobritske"... zatím bez zkušenosti s pojistnou událostí..jen když jsem chtěl pojistku zaplatit tak mi to nešlo žádnou kartou.. až pak přes PayPal.. jo a jen-pojištění spoluúčasti dělá i AXA..tak mrkni..

0 Citovat

Leoš už to má vyřešené, ale podíval jsem se na tu Axu a limit má jen 30000 Kč (což může, ale nemusí stačit). Podobné pojištění se stejným limitem má i Generali, kde to stojí pouhých 8 Kč na den oproti 20 Kč u Axy. Kopíruju níže VPP Axy:

M Pojištění půjčeného vozidla – škodové pojištění
Článek 1. Co je pojištěno?
1. Pojistnou událostí je situace, kdy poškodíte jednostopé nebo dvoustopé motorové vozidlo zapůjčené v zahraničí určené k přepravě osob a vznikne Vám povinnost uhradit spoluúčast z pojištění tohoto vozidla. Toto pojištění se vztahuje na finanční náklady v souvislosti se spoluúčastí na škodě vzniklé dopravní nehodou, odcizením nebo vandalismem, které máte v případě pojistné události uhradit zahraniční registrované půjčovně nebo pojišťovně, u které jste sjednal pojištění v rámci zapůjčení vozidla v zahraničí.
Článek 2. Na jaké případy se pojištění spoluúčasti nevztahuje? – výluky z pojištění
1. Pojištění se nevztahuje na jiné náklady, než je spoluúčast z pojištění, které je pořízeno v souvislosti se zapůjčením vozidla.
Také se nevztahuje na případy:
a) kdy bylo vozidlo půjčeno v České republice;
b) kdy bylo vozidlo půjčeno v neoficiální půjčovně;
c) kdy jste k dopravní nehodě nebo vandalismu nepřivolali místní policii a nevyžádal si od nich policejní zprávu;
d) pokud nárokujete úhradu celé škody, nikoliv spoluúčasti;
e) jestliže nemáte pojištění na riziko, z něhož Vám vznikne povinnost uhradit spoluúčast;
f) kdy vozidlo řídil někdo jiný než Vy nebo jiná pojištěná osoba;
g) penále, smluvní poplatky a smluvní pokuty.
Článek 3. Jaké máte povinnosti?
Kromě povinností uvedených v části II., čl. 9 těchto pojistných podmínek jste dále povinen:
a) zapůjčené vozidlo vyfotografovat ze všech stran ihned po zapůjčení; pokud naleznete poškození, oděrky nebo jiné nedostatky, vyfoťte je v detailu;
b) přivolat místní policii a vyžádat si policejní zprávu;
c) kontaktovat asistenční službu a řídit se jejími pokyny;
d) vyfotit škodu vzniklou na zapůjčeném vozidle i dalších vozidlech, která byla účastníkem nehody;
e) zajistit potvrzení půjčovny o vzniklé škodě.

Jako problém bych viděl obzvlášť požadavek na policejní zprávu třeba k nějakému škrábanci, pokud budou striktně trvat na podmínkách. Generali to řeší trochu lépe, kdy ji chtějí jen v případě nehody:

 Pojištěný je povinen:
a pro užívání věci půjčené mít příslušné platné oprávnění, např. řidičský průkaz, oprávnění pro řízení malého plavidla apod.;
b při převzetí věci půjčené řádně zkontrolovat její stav;
c v  případě poškození věci půjčené je pojištěný povinen pořídit důkladnou fotodokumentaci o rozsahu poškození věci půjčené;
d v případě dopravní nehody přivolat policii a vyžádat si policejní protokol, v případě nehody plavidla je povinen zajistit zápis kapitána;
e v  případě pojistné události pojistiteli předložit výše uvedené doklady a  dále smlouvu o pronájmu / půjčení věci, kopii předávacího protokolu, zápis o poškození věci, podrobný popis události včetně příčiny vzniku, rozsahu poškození, vyčíslení vzniklé škody, fotodokumentaci o rozsahu poškození, doklad o úhradě spoluúčasti z pojištění půjčené věci (příjmový doklad, výpis z bankovního účtu, doklad o úhradě platební kartou)

U obou pojišťoven (ale to platí asi i u jiných, pokud nemají daný druh škody zahrnutý) platí pojištění pouze na spoluúčast, tedy když je konkrétní druh škody pojištěný. Pokud např. není sjednané připojištění na pneumatiky (obvykle nebývá v základu), tak se v případě defektu nejedná o spoluúčast. Otázka je, jestli odtah z důvodu defektu (jak měla např. KO na Sicílii) by byl zahrnutý v pojištění spoluúčasti, pokud by nebylo v zahraničí sjednané připojištění na pneumatiky. Podle mě ne.

0 Citovat

Kde máš, Libore, u Axy limit 30k? Já vidím ve všech 3 úrovních jen 5k. Krom toho jsem u nich hlásil pojistnou událost za 3k a už 6 týdnů hrají mrtvého brouka, dovolat se tam nedá... Jsem zvědav, jestli to kdy z nich dostanu.

0 Citovat

@mirjur: Těch 5000 Kč je spoluúčast pojištění odpovědnosti za škodu, což nezahrnuje škody při půjčení auta (alespoň obecně ne, zbytek VPP Axy jsem nezkoumal). Musí být na to připojištění půjčeného vozidla. Píšou to třeba tady:

https://www.axa-assistance.cz/pr...o-vozidla/

0 Citovat

Spoluúčast pojištění spoluúčasti?? To je nějaká blbost, ne? To si právě pojištuji, abych to nemusel platit. Ta částka (5000) je ve sloupci Limity, o spoluúčasti tam není ani slovo. Jestli je to tak, jak říkáš, tak jsem opět podveden a okraden. 😉

0 Citovat

Já vidím 5000 jako spoluúčast pojištění odpovědnosti za škodu, tak předpokládám, žes myslel toto:

https://www.axa-assistance.cz/ce...P8QAvD_BwE

U připojištění půjčeného vozidla je limit 30000 Kč a žádná spoluúčast viz předchozí odkaz nebo tento:

https://www.axa-assistance.cz/CM...3acaca36aa

Nevím, jakých 5000 ve sloupci limity myslíš. 

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Spoluúčast pojištění spoluúčasti?? To je nějaká blbost, ne? To si právě pojištuji, abych to nemusel platit. Ta částka (5000) je ve sloupci Limity, o spoluúčasti tam není ani slovo. Jestli je to tak, jak říkáš, tak jsem opět podveden a okraden. 😉

Tady si pojistíš tu spoluúčast u půjčovny a tu spoluúčast u pojišťovny si pak můžeš ještě pojistit u někoho dalšího.

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Tady si pojistíš tu spoluúčast u půjčovny a tu spoluúčast u pojišťovny si pak můžeš ještě pojistit u někoho dalšího.

Nechtěl jsi spíš napsat, že se pojistíš u půjčovny se svou spoluúčastí a tu spoluúčast si pak můžeš ještě pojistit u někoho dalšího?

0 Citovat

Broker Rentalcars dorovnával nabídku konkurence, pokud se něco nezměnilo. Stačilo poslat konkurenční nabídku a 2x mi poslali obratem slevový kód, vždy okolo 70%.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Já vidím 5000 jako spoluúčast pojištění odpovědnosti za škodu, tak předpokládám, žes myslel toto:

https://www.axa-assistance.cz/ce...P8QAvD_BwE

U připojištění půjčeného vozidla je limit 30000 Kč a žádná spoluúčast viz předchozí odkaz nebo tento:

Ano, přesně to myslím. Když jsem se u nich takto pojišťoval poprvé (asi vloni nebo předloni?), tak tam nebyla položka "Spoluúčast", ale bylo tam "Pojištění spoluúčasti" a v té kolonce limitů skutečně asi bylo těch 30 000. Následně při mém dalším pojištění to "Pojištění spoluúčasti" zmizelo a místo toho se tam objevila ta "Spoluúčast" a 5000. Tak jsem si říkal, sakra, snížili limit... ale aspoň něco. A tak tedy nevím, kde je teď to vlastní Pojištění spoluúčasti. To tam tím pádem není, i když to inzerují.

0