V lété plánuji strávit 3 týdny na západě USA. Letíme do LA, vracíme se ze San Francisca. Prosím o vaše zkušenosti s půjćením auta:1) má smysl se obracet rovnou na půjčovny (Avis, Hertz apod.) nebo si mám auto najít třeba na rentalcars.com?2) máte nějakou firmu, kde si rozhodně nepůjčovat a kde naopak doporučujete si půjčit?3) po jakých kategoriích aut se mám dívat (budeme jezdit ve dvou, dva velké kufry, města a především národní parky)?4) mají v nějakém parku problém s velkými auty nebo naopak malými?5) po příletu do LA zde plánujeme strávit cca 3 dny. Mám si půjčit auto už při příletu a po LA se pohybovat autem? Nebo si půjčit auto až po těchto 3 dnech až budeme vyrážet do národních parků?Případně další vaše zkušenosti.Díky mocMarek .

Pujčení v LA

Založil(a) ve fóru Půjčení auta

V lété plánuji strávit 3 týdny na západě USA. Letíme do LA, vracíme se ze San Francisca. Prosím o vaše zkušenosti s půjćením auta:

1) má smysl se obracet rovnou na půjčovny (Avis, Hertz apod.) nebo si mám auto najít třeba na rentalcars.com?

2) máte nějakou firmu, kde si rozhodně nepůjčovat a kde naopak doporučujete si půjčit?

3) po jakých kategoriích aut se mám dívat (budeme jezdit ve dvou, dva velké kufry, města a především národní parky)?

4) mají v nějakém parku problém s velkými auty nebo naopak malými?

5) po příletu do LA zde plánujeme strávit cca 3 dny. Mám si půjčit auto už při příletu a po LA se pohybovat autem? Nebo si půjčit auto až po těchto 3 dnech až budeme vyrážet do národních parků?


Případně další vaše zkušenosti.


Díky moc

Marek

0

Já doporučuji Turo. Je to na stejné bázi jako AirBnB, tudíž půjčujete přímo od majitele auta. My si to nemohli vynachválit. Letos budu půjčovat opět přes ně. Ceny jsou občas směšný a lze si vyfiltrovat poctivé nabídky. My jeli ze Salt Lake City do Vegas přes Horseshoe Bend a půjčil jsem i v San Franciscu na celý den ježdění po městě.

Naše zkušenost (pro zajímavost, co se nechá za rozumný peníz půjčit a v ČR by to stálo majlant): https://ondrach.com/2018/08/12/w...-do-vegas/

0 Citovat

1. rezervujte si all inclusive balíček přes rentalcars nebo billiger-mietwagen.de což jsou zprostředkovatelé, kteří nabízejí auta od různých půjčoven.

2. Ideální je půjčovat si přes Alamo. Popřípadě přes další velké řetězce jako Dollar, Budget, Hertz apod.

3. Ve dvou bohatě stačí třída compact (Ford Focus, Hyundai Accent) nebo nebo lower midsize (Toyota Corolla, Nissan Sentra)

4. Ne.

5. Auto v LA potřebujete. MHD je tam zoufalá.

6. Přečtěte si x vláken, které tady na téma půjčení auta v US již jsou

7. Buďte asertivní a nenechte se na místě při sepisování formalit vmanipulovat do nákupu duplicitního pojištění nebo "výhodně" zpoplatněného upgrade ( z toho má personál půjčoven zajímavé provize, takže se snaží, někdo dost úporně). Pokud vaši velikostní třídu auta půjčovna momentálně nemá, nabídne vám upgrade zdarma, ale můžou to na vás zkoušet tak, abyste za to ještě zaplatili. Druhá varianta je říct, že si chvilku počkáte. Na letištích jako LAX přijíždějí auta z myčky, připravená k převzetí prakticky nepřetržitě.

7. Pořiďte si (skutečnou) kreditní kartu a naučte se jí inteligentně používat. Jako záloha na cestovní je k nezaplacení. Fio, mBank a Reiffeisen nabízí kreditky bez poplatku. Vedlejší bonus některých lepších kreditek je cestovní pojištění, bez kterého (s dostatečným limitem plnění) neradno do Států jezdit.

0 Citovat

Ja bych tedy nekomu, kdo  cestuje do USA poprvy a s jezdenim tam nema zadne zkusenosti, Turo urcite nedoporucoval. Kdyz pominu problem s pojistenim, tak staci jedna nehoda nebo porucha a je po srande. Pitomost s Teslou snad ani nebudu komentovat, tazatel se chysta jezdit po narodnich parcich a ne planovat road trip to dobijecich stanicich. 

0 Citovat

Zrovna v Kalifornii klidně můžeš rezervovat přes weby půjčoven. Pokud zvolíš, že jsi rezident České republiky (v případě Hertzu přes CZ webovou mutaci), tak máš v ceně všechny pojištění s nulovou spoluúčastí, navíc i za menší cenu než třeba přes rentalcars. V mém případě jsem sháněl Mustanga a ten vyšel nejlevněji u Hertz, 496 USD na 13 dní. U Hertzu se platí až na přepážce při přebírání auta, navíc se dá najít i 15% slevový kod, pokud vlastníš platební kartu VISA. Pokud se navíc registruješ do jejich Gold Plus programu, tak budeš mít přednostní odbavení a navíc si můžeš v rámci objednané skupiny aut vybírat z lepších aut, než pokud ho nemáš (lepší výbavy, méně najetých km, mladší auta....). Přijdeš na parkoviště a vybereš si auto i barvu podle libosti. Jinak v LA si myslím, že auto nemá smysl. Celodenní ticket na metro a páteřní busy stojí 7 USD. Pokud budeš jezdit autem, budeš platit obrovské částky za parkování, klidně v řádech několika desítek USD za den.

0 Citovat

floodland napsal(a):

Ja bych tedy nekomu, kdo  cestuje do USA poprvy a s jezdenim tam nema zadne zkusenosti, Turo urcite nedoporucoval. Kdyz pominu problem s pojistenim, tak staci jedna nehoda nebo porucha a je po srande. Pitomost s Teslou snad ani nebudu komentovat, tazatel se chysta jezdit po narodnich parcich a ne planovat road trip to dobijecich stanicich. 

Ale já nenabízel Teslu, zkus si můj příspěvek přečíst ještě jednou. Pouze jsem, jak tázající žádal, sdílel svou zkušenost. Turo nabízí několik variant pojištění a nikomu to necpu. Ale díky za tvůj příspěvek :)
0 Citovat

Jinak k dotazu na LA a auto. Zalezi, kde se budes pohybovat a co chces videt. Ja bych vzal auto primo na letisti a centru se uplne vyhnul. Stejne tam nic zajimavyho neni. A pocitej s tim, ze kempy v parcich budou v lete plny, takze pokud nebudes mit rezervaci, tak se moc chytat nebudes. 

0 Citovat

ondrach napsal(a):

Ale já nenabízel Teslu, zkus si můj příspěvek přečíst ještě jednou. Pouze jsem, jak tázající žádal, sdílel svou zkušenost. Turo nabízí několik variant pojištění a nikomu to necpu. Ale díky za tvůj příspěvek :)

Cetl jsem, neboj :) K dotazum tazatele tam nebylo nic uzitecneho, jen neustale reseni kde a jak rychle dobit. Jinak komentovat prispevek nekoho, kdo necha spolucestujicho pri jizde v aute lezet, fakt nema cenu. Pokud by se neco stalo, jdes za to sedet, tohle neni v Americe zadna sranda. 
0 Citovat

Já jsem tam byl už dávno, tak odpovím jen na ty závěrečné otázky.

Pokud si nebudeš půjčovat velké RV (obytňák), tak velikost auta není podstatná. Ale i s velkými RV se dá dostat skoro všude. Vyjímkou je např. jedna vedlejší cesta v NP Sequoia viz foto.

LA je město postavené pro auta, ale některá místa se dají navštívit i busem, když budete chtít ušetřit. Je tam i Uber a Lyft. Na využívání busů by to chtělo ale pečlivě naplánovat včetně vhodné polohy ubytování. Já jsem tam jezdil pouze busy.


img-0277a.jpg

0 Citovat

Objednávejte přes brokera (billiger, economycarrentals, ryaniar...). Společnost bych vybíral určitě Alamo. Vždy bezproblémový přístup a velký výběr aut na letišti. A za mě bych volil Mustang Cabrio. Už si kalifornii bez toho neumím představit.

0 Citovat

Ano záleží na tom co chtějí vidět, ale základní turistické atrakce se dají bez problému objet pomocí MHD. Do Santa Monicy, Downtownu, Long Beach, letišti, k chodníku slávy i do Universal Studios se dá dojet v pohodě metrem/tramvají. Ke Griffith Observatory jezdí po poledni autobus od stanice metra Vermont snad každých 20 minut. Pokud se tedy nehodlá projíždět autem in the hood nebo v Beverly Hills. Půjčovat auto na to aby jeli ráno z hotelu do Universal Studios, tam zaplatili za parkovný 25 USD a pak večer zase zpět do hotelu nemá smysl a jsou to vyhozený peníze. Od stanice metra ke vstupu to není pěšky ani 10 minut.

0 Citovat

s0ny napsal(a):

Objednávejte přes brokera (billiger, economycarrentals, ryaniar...). Společnost bych vybíral určitě Alamo. Vždy bezproblémový přístup a velký výběr aut na letišti. A za mě bych volil Mustang Cabrio. Už si kalifornii bez toho neumím představit.

Proc vsichni radite takovy stupidity? Jedou na 3 tydny budou mit 2 velky kufry a jeste k tomu v lete. At si to kdyztak pujci na prvni 3 dny v LA, veci si muzou nechat na hotelu. Ale pujcovat si Cabrio na 3 tydenni road trip po zapade???
0 Citovat

heh, mustang cabrio si pamatam ked sme sedeli pred pumpou niekde v Arizone a zrazu dohrmelo jedno take auto... a co nepocujem.. z reprakov "sladke mameni" :D

0 Citovat

Kačenko, naprosto s tebou souhlasím. Kabrio na 3 týdny při první cestě v USA je blbost.

0 Citovat

Ti řeknu moji čerstvou zkušenost (2 týdny zpět jsem se z Kalifornie vrátil) a měl jsem to podobně. Půjčovali jsme si auto v LAX a jeli jsme nahoru do SF, tzn. auto jsem měl na 3dny a stálo mě to 60EUR (s Zero excess). Do města LA se auto moc nedoporučuje, ty zácpy jsou tam šílený a stále jen stojíš v kolonách, no a když nestojíš v kolonách, máš to auto zaparkovaný na drahém parkovišti (většinou kolem 8$, co jsem viděl, ale našli se i vyjímky jako 20$ na 2h, nebo 40$ an den, ufff). Po LA jsme jezdili většinou metrem - do downtown, Santa Monicy, Holywood se bezproblému dostaneš a rychleji než autem.

Auto jsem bookoval přes rental-cars a měl jsem ho od Alama, taky jsme byli 2 , taky 2 kufry a stači nám nějaký economyClass (Hyundai Elantra GT). Já být tebou, tak první 3 dny jezdím MHD a potom jeden z Vás zajede vyzvednout auto na letiště (mají i pobočky v centru, ale nevím jeslti tam není příplatek) a můžete jet směr parky.

Přebírání na LAX bylo hodně zautomatizované, prvního člověka jsem potkal až při výjezdu. Přijdeš ke kiosku, dáš tam kartu, řidičák, svoje iniciály, vyjede ty takový dlouhý papír a jdeš si vybrat auto na parkoviště - klíčky jsou vždy v autě, sedneš..zkontroluješ a směr EXIT, tam týpek zkontroluje jestli sis nevzal Mustanga Kabrio, místo Fiata Punto (který sis zaplatil) a tradááá.

Jinak rozhodně je nutné mít kreditku (Amíci říkají všemu kreditka, ale ta karta musí na sobě mít Mastercard Credit!!!)

Ad Turo: Hodně mě řekla jedna zkušenost půjčujícího:
I also had someone scratch the front bumper, and I was surprised at the damage cost, running me nearly $800 for a scratch that could happen at any time parking in Los Angeles. I had basic coverage that they offer, which doesn't do much because the deductible is enormous. Point being, if you're using Turo it's probably to save some coin, but if you're going to forego the insurance, it's risky, and if you add the price of insuring the vehicle, you might as well deep=search hotwire and places like Hertz, because you're up a creek if things go awry. Again, super-nice dude, but the experience, not so much.

Suma-sumárum..nepříjde mi to jako nějak ultra konkurence schopná nabídka oproti běžným autopůjčovnám (pro nás jako turisty), k tomu půjčení auta musíš ještě řešit nějaké extra pojištění, většina těch lidí má "delivery" na letiště za poplatek, ceny mi příjdou o trochu levnější než půjčovna na letišti, ale za tu zbytečnou námahu to nestojí. 

0 Citovat

Kdyby někdo chtěl zkusit Turo nebo třeba podobné DriveMyCar v Austrálii, neplatí tam externí pojistky na spoluúčast (např. od Worldwideinsure).

0 Citovat

Tak ty neplatí v jakémkoliv  car sharing systému kdekoliv na světě.

0 Citovat

Pridám skúsenosť z Avis na LAX z roku 2017: Prevzatie auta u nich bol zďaleka náš najhorší zážitok v USA 🙄... Na shuttle sme čakali okolo 20 minút a na pobočke potom 2 hodiny. Z asi 15 okienok otvorené 3 a s každým klientom to trvalo aj 10 minút... Samozrejme kvôli plateným upgradom a núteným pripoisteniam...personál nepríjemný... 

Vrátenie našťastie bez problémov (ale pre istotu sme auto umyli, lebo sme z toho boli vystresovaní 😅). 



0 Citovat

Avis v LAX je tím známý, stačí se podívat na recenze na webu. Na druhou stranu, já tam od nich bral auto asi 4x a kromě toho čekání a naprosto LAXního personálu to bylo vždy bez problému. Většinou menší SUV, cenově to nevychází o tolik dráž než Economy nebo Compact. 

0 Citovat

floodland napsal(a):

Avis v LAX je tím známý, stačí se podívat na recenze na webu. Na druhou stranu, já tam od nich bral auto asi 4x a kromě toho čekání a naprosto LAXního personálu to bylo vždy bez problému. Většinou menší SUV, cenově to nevychází o tolik dráž než Economy nebo Compact. 


Hej, aj my sme chceli SUV a tam sme asi našli naj cenu, už si presne nepamätám 😉... A tiež sme nakoniec nemali okrem čakania žiaden problém. 

Myslela som si, že tým, že v Európe som už Avis bez problémov brala a tým, že to je veľká známa sieť, tak to bude v pohode 😐. Tak snáď ľuďom s podobnou logikou môj príspevok pomôže 😀 

Každopádne odvtedy si radšej pozerám recenzie na konkrétne pobočky 😉


0 Citovat

Jo a berou debetku, jestli to někomu pomůže.

0 Citovat

Brim napsal(a): Pridám skúsenosť z Avis na LAX z roku 2017: Prevzatie auta u nich bol zďaleka náš najhorší zážitok v USA 🙄... Na shuttle sme čakali okolo 20 minút a na pobočke potom 2 hodiny. Z asi 15 okienok otvorené 3 a s každým klientom to trvalo aj 10 minút... Samozrejme kvôli plateným upgradom a núteným pripoisteniam...personál nepríjemný... 

My měli Advantage a úplně stejná zkušenost. Na letišti půl hodiny, všechny ostatní shuttlebusy už tam byly mezitím dvakrát, na pobočce další 2 hodiny. Na klienta minimálně 20 min.

Kačenka Konečníková napsal(a):

3)Udělej si rezervaci (snad sám zvládneš porovnat nabídky v opačném případě cestuj s CK ) a hlavně si to vytiskni.

4)V půjčovně trvej na tom co máš na papíře, jinak tě vojebou jako každýho druhýho co tady píše cestopisy.

Přesně to jsem udělal, chlapík se snažil vnutit mi další pojištění či příplatky a ta vytištěná rezervace ležela na pultu... pak jsme přešli k vedlejšímu pultu a rezervace najednou nebyla, prostě se nějakým záhadným způsobem vypařila... nebyla nikde. Tak bacha :-) 

Jinak v LA jsme asi měli štěstí nebo co, ale žádnou zácpu jsme nezažili. Moc jsme toho teda nenajezdili, z letiště přes Santa Monicu do Beverly Hills na ubytko, v noci a druhý den do Hollywoodu a pak pryč z města. Úplně v pohodě. Stejně tak při návratu žádná zácpa, sice všechny pruhy plné, ale pořád to jelo. Asi fakt štěstí. Parkování jsme taky všude měli v jednotkách dolarů, žádná hrůza.

0 Citovat

V tomto ohledu nedám dopustit na Alamo (obvykle přes billiger/autoeurope). Během posledního cca. roku a půl tři výpůjčky: FLL, BWI a MIA. Všechno hotové během 3 minut, "chcete asistenci při poruše jako minule?" ano/ne, "podepište tady, tady a tady" hotovo, nazdar. Rychle, vstřícně, vlídně, žádné tlaky nebo handrkování.

0 Citovat

Ahoj,

budu si také půjčovat auto na 18dní v srpnu v LAX a vracet ho v SFO. Udělal jsem si porovnání Rental, Economy, Billiger a Ryanair. Nejlépe vychází ten Ryanair + pojištění asistence do 3k € od AXA  za cca 1500Kč. Vezmu to u Alamo, právě jak píše Petr76, tak podobné recenze jsem četl i jinde  (samo i negativní), ale mají samoobslužný kiosek, takže se dohadům vyhneš. Na rental bych se dostal na stejnou částku za auto, ale pojištění přes Cover vyjde na 3000Kč (2k Usd) nebo u Alama na 7Usd/den, takže ta AXA  je levnější s vyšším krytím.

Jediné co nechápu, že Vám vyšlo, třeba ten AVIS, půjčení přímo přes ně stejně nebo lépe. Já se přes výše zmíněné poskytovatele dostanu na 500-600Usd  za auto dle kategorie a přes stránky půjčoven na 1200Usd.... Je jedno zda Avis, Alamo nebo Thirfly.

0 Citovat

AVIS nebyl naprimo, ale pres BA. Jeep Renegade 4WD na 11 dni vysel na 281 USD, vcetne pojisteni. Pres stranky pujcovny by to bylo samozrejme drazsi. 

0