ahoj všem, nedávno jsme díky akci koupili levné letenky do Indie, chtěla bych se zeptat zkušených - jaé máte zkušenosti s cestování vlakem? máte nějaké rady a tipy? narazila jsem na to, že vlaky nejde rezervovat online? nebo jde? díky za reakce .

Vlaky v Indii

Založil(a) ve fóru Železniční doprava

ahoj všem, nedávno jsme díky akci koupili levné letenky do Indie, chtěla bych se zeptat zkušených - jaé máte zkušenosti s cestování vlakem? máte nějaké rady a tipy? narazila jsem na to, že vlaky nejde rezervovat online? nebo jde? díky za reakce

0

Ahoj, my jsme se řídili návodem z této stránky http://www.indiamike.com/india-articles ... rom-abroad. Rok a půl zpátky to fungovalo bez problémů. Jde vlastně o to, že buď budeš mít mobilní telefonní číslo v Indii nebo jim pošleš scan svého pasu. Je to z důvodu bezpečnosti, protože i při nákupu předplacené sim karty předkládáš doklad totožnosti.Důležité je nevkládat hesla způsobem kopírovat/vložit. Automaticky se tam nacpe mezera a heslo bude neplatné. Pokud potřebuješ více informací, tady najdeš náš blog http://hindustan-pakistani.blogspot.cz/.

0 Citovat

Cestovani vlakem uplne v pohode - i kdyz se ti nepodari vlak rezervovat online (ja sem mel indickou SIM zaregistrovanou na svoje pracovni povoleni a rezervaci mi delali Indove u nas v kancelari), tak nektere tridy se vubec online neprodavaji, takze i kdyz vlak vypadal plny, na nadrazi jsem sehnal vzdycky listek (viz. moje oblibena historka po ceste v Ooty v Kerale smiley - 1. a 2. trida byly vyprodane online - cena za 1. tridu 340RS, cena za druhou tridu 120 RS a ptam se typka jestli ma jeste nejakou jinou tridu a on ze jenom ordinary class a ze to by se mi asi nelibilo - tak mu rikam ze si beru 4 listky - cena byla 8 RS za jeden - a byl to jeden z nejlepsich zazitku v Indii, hlavne pohledy Indu ve vlaku, kdyz jsme nastoupili v Raybanech s Nikkonama na rameni mezi mistnaky smiley - byly z toho tak v soku - ze Evropani jednou nejlevnejsi tridou - ze nas pustili sednout smiley Pak sem se musel s celym vlakem postupne vyfotit a seznamil sem se s Indem co mel na nohach 12 prstu smiley)..

Jinak urcite si hned po priletu kupte indickou SIM, je to celkem zaklad - nikdy nevite kdy se bude hodit a budete potrebovat spojeni..

0 Citovat

Ahoj. Kdyby něco nefungovalo, tak já mám účet u indických železnic úspěšně aktivovaný a osobně nákup jízdenek vyzkoušeny. Jsem k dispozici smiley .
Mám, na ty co jedou do Indie, velkou prosbu. Nenašel by se dobrovolník, který by byl ochoten z Indie dovézt aktuální jízdní vlakový řád? Dík moc. Tomáš

0 Citovat

Přátelé potřeboval bych pomoci s rezervací lístků z Kochi do Goa, nějak se mě to ne a ne zadařit a indickou simku už bohužel nemám. Nějaký tip jak na to nebo to řešit až na místě ? Díky smiley

0 Citovat

dobrý den, poslal jsem vám SZ.

0 Citovat

Dobry den,

rezervace vlaku probiha uplne jednoduse na nadrazi. Zalezi ale, kolik lidi je pred Vama a kolik prepazek je otevrenych. Indove, taky jako vsichni urednici, radi kaslou na vsechno a ikdyz je tam fronta 100 lidi, tak je porad otevrena jedna prepazka. Opravdu si staci zajit na stanici a udelat rezervaci tam, ve vice mistech to funguje tak ze je tam specialni prepazka pro turisty. Nebojte se byt prubojni, Indum je to uplne jedno. Zapomnel jsem dodat, ze musite vyplnit formular, takze kdyby nahodou nastala situace, ze tam opravdu je spousta lidi, tak si prvne vyzadejte formular na vyplneni. Pisi se tam stanice odkud, kam, trida, kterou chcete jet, a cas vlaku, ktere jsou vzdy na tabulich, bud na televiznich nebo jenom nacmarane na zdi a dale jmena cestujicich a cisla pasu. Je to opravdu jednoduche. Tedka si ale uplne presne nevzpominam, ale myslim, ze primo Varanasi stanice neexistuje, je to zel. stanice kousek vedle Varanasi, odkus si budete muset vzit Rickshaw, ale ted fakt nevim.

Jinak SIM kartu je v Indii mozne koupit jedine tak, ze se zaregistrujete a poslou Vam ji na nejakou adresu, takze pro normalni turisty je v podstate nemozne ziskat SIM kartu, tedy pokud neplanujete delsi pobyty mezi misty, ktere budete navstevovat.

0 Citovat

Tak už se to podařilo, díky dobrému člověku, vyřešit. smiley Jen bych chtěl opravit informaci o koupi té SIM karty, v létě jsem si ji tam normálně koupil v kanceláři operátora, hned jsem ji nabil a bez problémů fungovala na vnitro tak i do zahraničí. Jen se potom nesmí vyhodit jak jsem to udělal já po návratu smiley

0 Citovat

Ahoj, kamarád cestoval v Indii vlakem. Na delší přejezd si připlatili za lepší třídu, aby měli svoje kupé, které se dá zamknout, a snad i ten vagón měl být líp zabezpečený s hlídkami. Kupé uzamkli, udělali všechna možná bezpečnostní opatření, cennosti si dali pod hlavu atd. Když se probudili, neměli nic, o všechno je obrali a nikdo si nic nepamatoval.

Když pátrali po tom, co se stalo, tak zjistili, že jim zřejmě někdo pustil nějaký uspávací plyn do kupé a pak do něj vlezl oknem a okradl je.

Takže vyšší třída nemusí být zas takové terno smiley

0 Citovat

Přidám svou zkušenost s cestováním vlakem. Nechtělo se nám to řešit předem (resp. nechtělo se mi posílat někam kopii pasu a indické číslo jsme neměly), takže jsme jízdenky kupovaly až na místě. Díky tomu jsme musely kompletně změnit směr okruhu, protože jízdenky Lucknow-Haridwar byly beznadějně vyprodané na x dnů dopředu. Totéž potom na cestě zpět, i když jsme je chtěly koupit s několikadenním předstihem. Takže pokud někdo chcete jet tuto trasu, ať už kterýmkoli směrem, vězte, že vlaků jezdí málo a jsou velmi rychle plné, jistota je tedy bookovat předem online. K tomu, jak to udělat, potkala jsme po cestě anglo-francouzský pár, který říkal, že jim stačilo poslat na cleartrip mail a oni jim to aktivovali, o kopii pasu se nezmiňovali. Každopádně zpětně bych to asi překousla a kopii poslala, je-li to nutné, aspoň pak člověk nemusí u okýnka vyplňovat x formulářů (na každý vlak jeden). Co se týče tříd, sleeper je úplně v pohodě. Nejlepší je horní lehátko, protože Indové rádi sedí, takže na spodním a prostředním se přes den prostě nenatáhnete. Navíc okna málokdy těsní (resp. ještě jsem nenarazila na žádné, které by se dalo spolehlivě dovřít) a v noci je fakt kosa, takže na spodním lehátku si celkem vytrpíte, když na vás bude foukat chladný vzduch. Z jiných tříd jsem zažila ještě Second Sitting, jely jsme tím asi čtyři a půl hodiny a byla to suverénně nejlepší cesta ze všech, i když asi hlavně kvůli spolusedícím smiley Každopádně na kratší trasy pod 5 hodin bych se toho fakt nebála, zejména u stolečku je to pohoda a člověk ušetří. FC nehodnotím, nakonec na ni nebyly peníze, i když původně jsme ji vyzkoušet chtěly, ale zdá se mi skoro zbytečná, ve sleeperu se člověk vyspí úplně bezproblémově.

0 Citovat

No to ti muzu rict presne - pokud si koupis Indicky prepaid, tak jsou 2 varianty - v pripade A) dolozis na miste povoleni k pobytu s adresou z FRRO, vcetne pasove fotografie, nebo B) si koupis na ulici ve stanku prepaid a do 3 mesicu (tohle myslim zalezi ve kterem jsi state - nekde je ta lhuta delsi) se ti po telefonu ozve nekdo od operatora (kdo nemluvi anglicky) a bud te ztotozni po telefonu, nebo ti kartu do 24h definitivne uzamkne..

Nebo podle obliceje poznaji ze nejsi zdejsi a daji ti rovnou tu 6ti mesicni (ale u te bys mel ukazat pas)..

Ty pravidle vyse Indie zavedla po utoku v Bombaji, protoze ti utocnici komunikovali prepaidama, takze u kazde SIM chteji vedet, kdo ji pouziva..

Mohlo se ti taky stat, ze jsi koupil variantu B a odjel si z Indie driv, nez se ti stacili ozvat.. Zalezi jakeho mas operatora.. Vodafone pozadoval rovnou A..

0 Citovat

Chtěl jsem začátkem listopadu noční vlak z Agry do Varanasi, ale všechno už je fuč..mám se spolíhat, že půjde něco koupit na místě, nebo to raději směřovat na letadlo/jiný prostředek?

0 Citovat

Silas napsal(a):

Chtěl jsem začátkem listopadu noční vlak z Agry do Varanasi, ale všechno už je fuč..mám se spolíhat, že půjde něco koupit na místě, nebo to raději směřovat na letadlo/jiný prostředek?

Vygoogli si slovo "Tatkal".

0 Citovat

Zkuste koupit na místě, ale ne na nádraží, tam by vás dali jen na waiting list. Doporučuji hned po příjezdu do Agry zajít do kterékoli "cestovní agentury", najdete celkem lehce, a koupit jízdenky u nich.  Připočítají si k ceně jízdenky nějakou provizi, ale je to jednoduší a rychlejší než řešit to na nádraží. Pokud Indii znáte, asi víte, o čem mluvím. A pokud ne, ubezpečuju vás, že kupovat jízdenky na vlak je mnohem složitější, než si my ze střední Evropy představujeme :) 


0 Citovat

hanca.zlamalova napsal(a):

Zkuste koupit na místě, ale ne na nádraží, tam by vás dali jen na waiting list. Doporučuji hned po příjezdu do Agry zajít do kterékoli "cestovní agentury", najdete celkem lehce, a koupit jízdenky u nich.  Připočítají si k ceně jízdenky nějakou provizi, ale je to jednoduší a rychlejší než řešit to na nádraží. Pokud Indii znáte, asi víte, o čem mluvím. A pokud ne, ubezpečuju vás, že kupovat jízdenky na vlak je mnohem složitější, než si my ze střední Evropy představujeme :) 

To by mě zajímalo, proč by ho měli na nádraží dávat na waiting list a v agentuře ne.

Jízdenky Tatkal se uvolňují den předem, takže šance na koupi určitě je.

V indických vlacích se není jednoduché vyznat, ale systém se pochopit dá, když tomu člověk věnuje pár hodin času. Je potřeba nastudovat druhy vlaků, vagónů, tříd, waiting listů a jízdenek, koupit si místní SIMku a nainstalovat si pár užitečných aplikací do mobilu, jako např. IRCTC Rail Connect, Confirmtkt a RailCal.
0 Citovat

Pokud budes v Dilli, zkus tam kancelar na hlavnim nadrazi pro prodej listku pro cizince. Maji tam kvotu, ktera neni videt na webu. Levnejsi vlaky se uvolnuji do prodeje s mensim predstihem, takze je na ne asi jeste brzo, ale konkretne tuto trasu nevim.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Pokud budes v Dilli, zkus tam kancelar na hlavnim nadrazi pro prodej listku pro cizince. Maji tam kvotu, ktera neni videt na webu. Levnejsi vlaky se uvolnuji do prodeje s mensim predstihem, takze je na ne asi jeste brzo, ale konkretne tuto trasu nevim.

Že není Tourist Quota vidět na webu, to bych se hádal.
Jinak ta kancelář je v prvním patře hlavní budovy a doporučuji nikoho se neptat na cestu - 1. tam nějaký ukazatel je a 2. je po nádraží rozeseta hromada podvodníků, kteří se přerazí, jen aby turistu zavedli do nějaké falešné kanceláře Indických drah (= spřátelené agentury), kde prodávají lístky s pořádnou přirážkou.

0 Citovat

A mimochodem, když jsem v té kanceláři posledně byl, tak jsem si musel vystát frontu 2x, protože u okýnka už člověk musí vědět, co přesně chce a na dotazy je tam jiný ouřada...

0 Citovat

Cestovanie Sleeper S3 vlakom v Indiií je zážitok na celý život :)

Nikdy sme nemali kúpené lístky dopredu. Jeden krát sme nedostali S3 Sleeper non AC a museli si priplatiť za 2x tak drahý a menej komfortný AC vozeň (zima jak v psinci). 


0 Citovat

Díky za info. Moje obavy pramení i z toho, že zrovna bude probíhat Diwali a nápad strávit ho ve Varanasi bude mít hodně dalších lidí...

0 Citovat

Tak to každopádne - obavy sú na mieste. ;).  Ak by si nezohnal niekoho s kontom na IRCTC tak sa ozvi.

0 Citovat

[citace="J0x"]

To by mě zajímalo, proč by ho měli na nádraží dávat na waiting list a v agentuře ne.


... protože Indie :)

0 Citovat

Byl jsem tam letos 2x. 31.5. jsem si koupil listek Agra-Jaipur na 2.7. Levny ranni vlak Dilli-Agra jeste nebyl na 1.7. v prodeji. Pak jsem ho tam koupil den predem, kdyz web davno hlasil vyprodano. Zadny podvodnik me neotravoval a zadna okenka tam nejsou. Jen prepazka (dlouhy stul) bez skla, u ktere se sedi. Vse vcetne dotazu jsem vyridil s jednim clovekem, rano tam ani vic zamestnancu nebylo. Mimo sezonu ani fronta.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Zadny podvodnik me neotravoval a zadna okenka tam nejsou.


To že tě žádný podvodník neotravoval neznamená, že tam žádní nejsou a že tě nebudou chtít táhnout do agentur, kde se ti budou snažit prodat předražené lístky nebo lépe nějaký vlastní transport s programem  s tím, že ti budou tvrdit, že je vlak vyprodaný. Vzhledem k tomu, že pořád cestuješ a ještě asi  lowcost, tak asi nevypadáš jako klasický bělouš, ze kterého jde potenciálně  vytřískat pořádný balík. To s těmi podvodníky na vlakáči je v Dillí známá věc. Na netu je toho mraky. Já jsem vlakem necestoval, tak nemám osobní zkušebnost, ale vychcanost indů je zatím na prvním místě v mém žebříčku.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

To že tě žádný podvodník neotravoval neznamená, že tam žádní nejsou a že tě nebudou chtít táhnout do agentur, kde se ti budou snažit prodat předražené lístky nebo lépe nějaký vlastní transport s programem  s tím, že ti budou tvrdit, že je vlak vyprodaný. Vzhledem k tomu, že pořád cestuješ a ještě asi  lowcost, tak asi nevypadáš jako klasický bělouš, ze kterého jde potenciálně  vytřískat pořádný balík. To s těmi podvodníky na vlakáči je v Dillí známá věc. Na netu je toho mraky. Já jsem vlakem necestoval, tak nemám osobní zkušebnost, ale vychcanost indů je zatím na prvním místě v mém žebříčku.

Já osobní zkušenost mám. Jsou tak neuvěřitelně drzí, že to člověka až zaskočí, i když o tom předem četl.


2Libor_S: Už je to nějaký pátek, co jsem tam byl, fakt bych nedal ruku do ohně za to, jestli tam bylo okýnko nebo pult nebo coa myslím, že na tom zas až tak nezáleží. Prostě jsem si vystál frontu na nějakého zaměstnance a ten mi neporadil, byl mi ochoten pouze prodat konkrétní jízdenku, tak jsme museli za jiným a pak znova do fronty.

0