Ahoj, nevím, jestli se tohle téma hodí sem, jsem tu nově a nevím, kam ho zařadit. Plánuji cestu autem do Švýcarska (jedna z posledních tří Evropských zemí), kde jsem ještě nebyl. Máte nějaké informace, jak je to s dálniční známkou? Kamarád, který tam byl před rokem, tvrdí, že jakmile vstoupím do Švýcarska, musím okamžitě zakoupit dálniční známku za 40 EUR. Přijde mně to ale jako hloupost, nikdy jsem neslyšel, že je dálniční známka povinností při vstupu do země.  Cestu začínám pomalu plánovat a podle Google map nemusím jezdit po dálnicích. Cestování samozřejmě zabere víc času, s čímž počítám. Plánuji vidět Alpy, Hotel Belvédère Furka Pass https://chi-nese.com/hotel-belve...urka-pass/ popř. Biel, a jiné přírodní a horské oblasti, ne velká města. Zajímá mě, jak to je s tou dálniční známkou. Je povinná při vstupu do země, ikdyž se budu vyhybat dálnicím? Do země budu vstupovat z Rakouska.   .

Švýcarsko autem (dálniční známka)

Založil ve fóru Půjčení auta

5 reakcí

Ahoj, nevím, jestli se tohle téma hodí sem, jsem tu nově a nevím, kam ho zařadit.

Plánuji cestu autem do Švýcarska (jedna z posledních tří Evropských zemí), kde jsem ještě nebyl. Máte nějaké informace, jak je to s dálniční známkou? Kamarád, který tam byl před rokem, tvrdí, že jakmile vstoupím do Švýcarska, musím okamžitě zakoupit dálniční známku za 40 EUR. Přijde mně to ale jako hloupost, nikdy jsem neslyšel, že je dálniční známka povinností při vstupu do země. 

Cestu začínám pomalu plánovat a podle Google map nemusím jezdit po dálnicích. Cestování samozřejmě zabere víc času, s čímž počítám. Plánuji vidět Alpy, Hotel Belvédère Furka Pass https://chi-nese.com/hotel-belve...urka-pass/ popř. Biel, a jiné přírodní a horské oblasti, ne velká města. Zajímá mě, jak to je s tou dálniční známkou. Je povinná při vstupu do země, ikdyž se budu vyhybat dálnicím? Do země budu vstupovat z Rakouska. 

0

Povinná není, Švýcarsko je drahá země a známka se vyplatí už kvůli úspoře času a paliva. Dá se koupit na hranici, lze platit kartou. Záleží na tom kam jedete. Jezdíme každoročně do Lausanne a kupujeme ji vždy.

0 Citovat

Dálniční známka je potřeba jenom na zpoplatněné úseky, na netu bude určitě k dohledání mapa, ale jsou to opravdu jen dálnice. Je možné, že kamarád myslel třeba vstup po dálnici, tam je asi potřeba mít známku hned, a ne ji kupovat až na třetí pumpě, protože na prvních dvou byla zrovna vyprodaná (jen příklad, v realu se to asi nestane).

0 Citovat

Je to sice už nějaký ten rok kdy jsme dělali autem Švýcarsko, ale kupovali jsme dálniční známku hned na hranicích. Objíždět dálnici sice jistě lze, ale my dálniční známku vyhodnotil jako prakticky nezbytnou s ohledem na naši trasu, na ušetřený čas, benzín, případná omezeni pokud bychom naplánovanou trasu potřebovali cestou změnit atd. Vzhledem k celkovým nákladům  nebyla její koupě až tak významná položka.

0 Citovat

Vyhýbat se dálnicím zrovna ve Švýcarsku kvůli ceně známky je blbost. Jenom cena za jednu noc v hotelu je minimálně 3x vyšší. Navíc pořád sledovat, abych omylem na dálnici nenajel a jezdit jenom podle navigace. Ano, mimo město uvidím pěkně scenérie, ale to z dálnice taky. Koupit a neřešit.

0 Citovat

V prvom rade si pozri na mape, koľko km potenciálne prejdeš po diaľnici a podľa toho sa rozhoduj. Diaľnice nie sú také scénické ako súbežné cesty, nehovoriac už o vedľajších cestách.

 

Odbočky na diaľnicu sú dobre značené, ak budeš sledovať značky, omylom sa na diaľnici neocitneš.

 

Na švajčiarskych cestách sa jazdí pomaly, medzi obcami 80 km/h, pred vjazdom do obce je rýchlosť znížená na 50 a v obci je často 30. Karavanisti jazdia tak 60 – 70 mimo obce, takže ak dobehnete karavan, budete sa za ním vliecť, pokiaľ neodbočí. Nepredbehnete ho, lebo na ceste je väčšinou plná čiara.

 

Diaľničná známka je nevyhnutná pri dlhých cestách, na pohodové túlanie po Švajčiarsku nie je potrebná. Navyše v mnohých vidieckych oblastiach ani diaľnice nie sú.

0
5 reakcí